Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon slaví: prodal čtvrt miliardy digitálních fotoaparátů

1) Canon nepíše prodal, ale vyrobil
2) jízlivost je pro autora ve vztahu k velkým firmám typická, ale proč plést do obyčejného oznámení jedné firmy o VÝROBĚ jednoho konkrétního typu zboží něco jinýho....a kolik se prodalo žvýkaček ?
3) vážně od foťáku nechci, aby "fejsbůkoval" - nemám "fejsbůk", ani dělal jiné věci mimo focení
4) první digi - 2003 - Canon Power Shot A60 - a jsem si jistý, že fotky z něj stále překonají 95% dnešních "fotomobilů" - proč ten ? tehdy nejlepší poměr "cena/výkon" v dostupné ceně (tipuju kolem 8tisíc) - 4AA baterky, manuální režimy, minimální prodlevy (ne v ostření :D), canoní kompaktí xsynchro 1/500..... - tehdy bez debat

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Canon A620 v roce 2006. Kvalitní univerzál (7M, 35-140mm, manuál, výklopný display, 4xAA) za dobrou cenu, který bohužel pomalu dosluhuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sony DSC-P51 kolem roku 2001-2002. pidisenzor 1/2,33" a 2Mp, jenom automatické a scénické režimy, lezlo z toho víc šumu než obrazové informace, ale uměl jsem se s tím dobře vyblbnout. a vydrželo mi to až do roku tuším 2008, kdy jsem přešel na Kodak 875

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemam tuseni co to bylo za znacku, ale byl to tehdy nejakej strasnej shit. Snad pulstrankova reklama v VTM to propagovala jako naprostou spicku, ultra supermegagiga digitalni fotoaparat. Udelal jsem s tim snad 10 fotek, nez jsem rekl dedovi, at to vrati, ze je to fakt nepouzitelny. O nejakej ten mesic pozdeji jsem koupil prvni kus v CR - Olympus C-750. A okamzite jsem dokupoval predsadku na filtry, sirokouhlou predsadku a hlavne externi blesk. Fotky z toho v te dobe lezly paradni, barvama ani ostrosti a supermakrorezimem to nemelo konkurenci. A umelo to natacet neomezeny video i se zvukem, myslim ze 640x480 .mov. Umelo t dokonce ozvucit fotky - nahrat cca 4s komentar ke kazdy. Umelo to strihat video, editovat fotky, vyfotit dva zabery na jedno policko, blesk na druhou lamelu, plne manualni rezim vcetne ostreni...proste paradni EVF, ve sve dobe dokonala. Dodnes ji mam doma.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

První digitální foťák, který jsem opravdu vlastnil byl až Canon A570 IS, kterému hodně prodloužil životnost alternativní firmware CHDK.

Ale jinak jsem s digitálem začal mnohem dřív, akorát jsem si je půjčoval :)
První byl pokud si dobře vzpomínám Olympus Camedia C-820L, zapisoval na pármegové tenké kartičky SmartMedia. Rozlišení 1024x768, což na běžný monitor v té době (už nevím jaký rok) bylo akorát, ale kvalita teda byla mizerná, hlavně co se týče barev a dynamického rozsahu. Minimální čas taky nic moc, hodně fotek skončilo dost podexponovaných, stejně jako u mého levného filmového kompaktu, ale tehdy jsem tomu tolik nerozuměl :D

Další pak byl Casio QV-3000EX, se kterým jsem toho nafotil během pár let zdaleka nejvíc a i když je původně z roku 2000, tak dost fotek je i dnes použitelných a snese vystavení na webu, ba i vytisknutí řekněme do A4, z těch 3 Megapixelů. Asi byste těm fotkám netipovali 14 let starý senzor, ten byl od Sony a optika velmi kvalitní od Canonu, tehdy ji použila do svých foťáků řada významných značek. Skoro jsem si ho teď chtěl koupit na eBay pro historickou hodnotu :)

V době před deseti lety byly holt dva druhy foťáků, ty ze kterých lezli patlanice a ty s dobrým výstupem, který zůstal použitelný dodnes.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

První digitál zakoupen ku příležitosti narození našeho prvního potomka v r. 2002. Tehdy byl zlevněn "kompakt snů" Olympus C-700UZ ze 42 na 22tis., což byla vpravdě úžasná cena (manželka ale už tak nadšená nebyla). Rozlišení neuvěřitelné - 2Mpix, 10x optický zoom. Kdyby uměl lepší video (pouze QVGA 320x240), tak by vydržel sloužit ještě o pár let déle.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.