Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon uvedl relativně levný full-frame EOS 6D Mark II

Pane Ježku, keď píšete novinku o Canon EOS 6D Mark II tak by bolo vhodné aby ste písali o nej a nie stále spomínali ten Pentax. Ak už chcete voči niečomu porovnávať tak skúste predchádzajúcu generáciu aby bolo jasné čo prináša navyše, prípadne porovnanie voči 5DmkIV ši 7DmkII, ktoré sú v ponuke cenovo nad a pod 6DmkII.
Pentax sa hodí maximálne tak na nejaké portréty alebo pomalé pohyby, ale ak chcete akciu, tam je Canon so svojou rýchlosťou neporovnateľne lepší.

Takže do budúcna sa skúste držať témy a keď píšete o jednom foťáku píšte o jednom a keď chcete porovnať parametre s konkurenciou skúste na konci článku spraviť prehľadnú tabuľku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... pravil fanoušek Canonu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možno som fanúšik Canonu, ale v novinke o Canone toľkokrát spomínať konkurenčný model je podľa mňa úchylné. Rovnako by som to hodnotil aj v prípade novinky o Sony, Nikon, Panasonic, Olympus, Pentax a mnohé iné.
Proste v texte by sa malo písať o tom čo hovorí názov a prípadné porovnanie s konkurenciou alebo produktami vlastnej značky by mali byť až na konci článku ako samostatná prehľadná tabuľka, prípadne so zvýraznením lepších parametrov daného produktu aj konkurencie (viď ako vyzerajú novinky o grafických kartách naprieč webom, tam sa v texte primárne zameriava na daný produkt a porovnanie je v tabuľke).

Vo vašom texte je Pentax K-1 spomenutý 4 krát, Canon 6D len 3 krát (4 výskyt je v názve). To Vám príde normálne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo aha, ono je to o počtu výskytu slov? Tak to mě fakt nenapadlo. Přeji hezký den.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry jako ale pentax kromě vyššího rozlišení nenabízí proti 6DmkII v podstatě nic.
4,4 sn/s vs 6,5
17 raw vs 24+ raw v serii (nebo 21? nějak nacházím obě hodnoty)
70jpeg vs 150jpeg v serii
33/25af vs 45/45
ISO - nebudeme se bavit o nejvyššíchhodnotách ale spíš o využitelnosti a kvalitě, takže tady bych to nechal (Canon při ISO 40k má ještě "rozumné množství šumu)
760 snímků na baterii vs 1100+
OK duál SD vs single
1kg vs 0,75kg
design úchopu ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

já to vidím jinak:

4,4 vs 6,5 ... se přeceňuje. kdo fotí, ten fotí, kdo fotit neumí a raději scénu vždy pokropí doufaje v zázrak, koupí tak jako tak něco podstatně rychlejšího než 6DII
17 vs 24 RAW ... totéž
AF body - no a? efektivnější bývá středovej bod a překomponování po namáčknutí. všechny ty algoritmy pro sledování objektů se tu a tam netrefí, případně to objektiv malilinko přejede (ono ani canon nemá 100% spolehlivě zaostřených 100 % fotek)
ISO: nemám názor, já na tyhle vysoký ISO nikdy necítil potřebu fotit. rozumně použitelný strop je pro mě někde kolem 3200-12800, což dostatnu i z filmu
výdrž: to jsem zmínil, nicméně mi to nepřijde tak fatální (resp. řeší to grip). nicméně canon kropí 1,47× rychleji, tak holt má akumulátor s 1,45× vyšší výdrží. prostě proporčně :-).
hmotnost: zrovna u většího ff těla s typicky větším objektivem mi vyšší hmotnost těla nepřijde jako nevýhoda. ale je to věc osobního názoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to za vás řekl jinak: vy jste objektivní jen do chvíle kdy to nepřekračuje vaše vlastní potřeby.
Například fotit více snímků (mít větší buffer) je pro někoho důležitá (na portréty a krajinky to asi nebude).
Velikost baterie jako sorry o 250 gr lehčí přístroj mi vydrží fotit skoro 2* tak dlouho bez potřeby gripu nebo nabíjení to je pro 99% lidi jasná výhoda.

To že mám možnost jít kamkoliv, za 2 hodiny vyfotit 1000 snímků a z nich použít 5 je to proč si ty foťáky kupujeme. A nikdo neříká že je jen těch 5 použitelných - je to o tom že mám třeba na výběr z víc úhlů a víc "cropu" takže pak snadněji můžu vybrat fotku be, ztráty rozlišení (já vím vám stačí 5MPx).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry jako, ale vynechávat výhody K-1 je nefér:

Profesionální těsnění proti vodě a prachu
Stabilizovaný 36MP senzor + pixel shift pro větší barevné rozlišení
100% pokrytí hledáčku
1/8000s
Intervalometr
Režim astrofoto - sledování hvězd díky pohybu sensoru, režim narovnání horizontu
Bracketing +-5 EV, 5 snímků
Výstup na sluchátka
5 uživatelských nastavení přímo na kolečku
Další kolečko na přímé volení režimů na seriové snímání, bracketing atd. - velmi užitečné
Plus ten duální slot na SD

K-1 je prostě profi foťák nejvyšší třídy, zatímco 6D je nejnižší model od Canonu a přitom je ještě dražší :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já pravím stejně a jsem fanoušek Nikonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání je na místě, jelikož K-1 je teď za stejnou cenu 57 000 Kč. Smysl má srovnávat spíš s konkurencí jako Sony A7 II za 45k nebo Nikon D750 za 50k. 5D je mimo, dvakrát dražší, 7D je pouze APS-C. Naopak je na místě popsat změny od poslední 6D.

Nicméně dávám mínus za to že Pentax je jen na portéty a Canon je neporovnatelně lepší jen protože umí víc fps, to je blábol úplně mimo. U nižších modelů je AF obvykle horší a někdy se Canonu podaří ostření zprasit jako u 80D, kdy při seriovém snímání s objektivem Canon USM najednou přeostří úplně vedle a při Live View dokonce neumí pořádně zaostřit, takže si to musím udělat manuálně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje cesta vedla přes kinofilmovou zrcadlovku ke kompaktu Canon PowerShot S40 a dále k EOS 350D, 450D a teď 60D. Chci se posunout k FF, ale jsou drobnosti co se mi na novém Canonu nelíbí.

Nejkratší čas 1/4000. S tím se asi dokážu srovnat, koukal jsem kolik jsem toho nafotil s kratšími časy a moc toho opravdu není a navíc u 6D MkII lze jít na ISO 50. No a synchronizační čas blesku, ale to mám v podstatě vyřešeno systémovým bleskem.

Takže to co mně zajímá a chci tj. výrazně menší šum, menší hloubka ostrosti, rychlost a přesnost ostření bohatě vyváží tyto nedostatky.

To co ostatní tomuto Canonu vyčítají je především absence 4K videa a druhého slotu na karty mně nechává naprosto chladným...

Z.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

rozšířené hodnoty ISO .... jsou k ničemu, vůbec jim nevěnujte pozornost, protože je to v podstatě to stejné co vyfotíte na nerozšířenou hodnotu a pak si upravíte expozici - je to pouze vlastnost firmware a ne senzoru.

jinak souhlas ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak ta citlivost snímače je vlastně jen jedna a všechno ostatní je výpočet, že....a je fuk jestli tomu budu říkat rozšířená hodnota nebo jinak. Vždy jde jen o výpočet a předpoklad je takový, že ty krajní citlivosti tj. v tomto případě rozšířené už nejsou úplně ideální.

Z.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne tak uplně ...
nerozšířené hodnoty ISO jsou vytvářeny elekterickým "boostem" snímače
rozšířené jsou dodělány firmwarem

dá se to snadno ověřit - vyfoťte si něco na rozšířenou hodnotu ISO (směrem nahoru to je lépe vidět) a pak tu stejnou scénu na nejvyšší normální hodnotu a zkuste tu druhou fotografii doexponovat při postu ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vím, nechtěl jsem zabřednout do podrobností...

Shrnu to. Na kratší časy než je 1/4000 fotím opravdu minimálně a tím pádem to není tak zásadní omezení jak si někteří myslí....případně existují ND filtry...a navíc fotím do RAWu takže i tam se to dá docela rozumně poladit. I to ISO 50 je nějaké řešení i když není zcela ideální, ale jednoznačně je pro mnohé nejjednodušší...

Z.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Polarizák a hned jsou dvě EV dole. Fotečkám to jen prospěje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu je 6Dm2 celkem slušný stroj, navíc tam dali i nový snímač, který asi bude jen zmenšená verze toho z 5Dm4. Skoro bych řekl, že půjde o poslední FF počin před vstupem Canonu na pole FF mirrorlessů (2018).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena je podle mě přestřelená. Tohle je nejnižší FF model od Canonu a jako takový bojuje nejen proti Pentaxu K-1, ale i Sony A7 II, Nikon D610, které jsou podstatně levnější. Navíc bez 4k videa. Kdyby to vydal za 40 000 Kč, tak by se o něm dalo i uvažovat, jinak těžko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena přestřelená není, protože je to Canon a fanoušci této značky to rádi zaplatí. Proto je Canon stále vyhledávaným a ziskovým výrobcem. Může si dovolit to, co jiní ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Canon je vycurana firma. Hlavne co sa tyka tlaciarni. Ale hadam do fotakov nedavaju take kurvitka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli znáte nějakou firmu vyrábějící tiskárny co není vyčůraná, tak sem s ní (a nemluvím o profi tiskárnách s dobrými maržemi). :-)

Nejstarší Canon mám EOS350D koupený 2005 a zatím dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si z eBay pro zajímavost koupil první dva modely od Canonu, D30 a D60, oba funkční. Originální 5D z roku 2005 měla problém upadávání zrcátka, ale to Canon i dlouho po vydání opravoval, většinou úplně zdarma. Možná i teď by to opravil.Takový Nikon oproti tomu zatajoval výrobní vadu způsobující olejové skrvny na senzoru až Čína zakázala prodej D600, pak to konečně přiznali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě též u první 5D upadlo zrcátko (vypadlo vlastní zrcadlo z nosiče), ale bylo to uznáváno jako konstrukční vada a nárok na opravu zdarma byl i daleko po záruce, takže to nebyl zase takový problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel davaji, je to mechanismus zaverky. Canon u mnoha typu pouziva stejne zaverky, a rekneme ze spousta z nich ma tendenci trpet vyssim opotrebenim nekterym casti.

Vysledkem je ERR 99, coz ve vetsine pripadu znamena vadna zaverka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to slyším poprvé, zrovna Canony mají závěrky daleko překračující oficiální životnost. Možná je problém u nějnižších modelů, ale i u mého 650D nebyl po 35000 žádný problém. Myslím že je specifikován na 100000 a profi modely ještě víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ERR 99 je "General error", takže to může být cokoliv (i vadná závěrka).

Ve skutečností je více než pravděpodobné, že závěrka dalece přežije výrobcem garantovanou životnost (50 000 - 200 000 záběrů podle typu kamery).
https://petapixel.com/2012/12/22/look-up-your-cameras-lifespan-with-the-...

Koneckonců Canony se "točil" nejden animovaný film fotografickou technikou a to je pane snímků do filmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Mr. Ježek - hlavním problémem u 6DmII je pokrytí AF bodů na snímači - všechny jsou tak nějak uprostřed - takže jsem rád že jsem pořídil 80D a pak prostě jednoho dne poskočím rovnou do kategorie 2. nejvyšší (tedy aktuálně 5DmIV). Díky tomu hroznýmu pokrytí v podstatě pouze ve středu senzoru člověk nemá tolik volnosti vzhledem k neustálému předělávání scény (ano jistě BBfocus určitě má, ale ten taky není univerzální).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Absence bohatého výběru objektivů (vhodných pro FF) považuji za dost zásadní vadu. Z toho důvodu mě více zajímá porovnání s EOS 5D Mk IV a Nikonem, což budou určitě častěji zvažované FF alternativy při výběru přes odlišnou cenovou hladinu. FF Pentax je prostě příliš vělký úkrok stranou (ne že bych jim nepřál úspěch).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zase zajímalo, co vlastně tomu Pentaxu chybí za objektivy? Nějaké ultra tele? Tamron a Sigma sice nemají všechny objektivy v K-mount, ale pěkně doplňují ty nativní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výběr neznamená, že existuje značný cenový a kvalitativní rozsah + nabídka konkurenčních značek. Takže si pak vyberete podle toho co vám nejvíce vyhovuje podáním obrazu, parametry a cenou. Čím menší výběr, tím jste odkázanější na nějaký konkrétní typ.

B&H photo: Pentax mount FF 59 položek Canon EOS mount FF 201 položek a Nikon 229 položek. Výběr mezi běžnými teleobjektivy je zrovna dost smutný, ale i široký zoom jen jeden, normální zoom 3 typy, což není výběr pro každého. Není to nepoužitelné, je to omezující.

Já osobně bych postrádal Carl Zeiss... Někdo zase něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výběr znamená... :-) Nevím na co jsem myslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S objektivy je jedna zajímavá věc - Pentax má stabilizaci v těle, tudíž je jedno, zda objektiv stabilizaci má nebo ne. Každý objektiv, který na Pentax nasadíte, je automaticky stabilizovaný (třeba 30 let starý). To v podstatě znamená, že počet objektivů u Canonu musíte podělit dvěma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvěma to nevím (širokáče a různá pevná ohniska se nestabilizují :-), ale určitě to je výhoda na straně Pentaxu, to zase jo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma tenhle (nebo jakykoliv jiny FF) "silent shutter" jak je na A7S a zaroven ale umi lepe ostrit diky DualPixel AF?

Jsem ted fotil tanecne-divadelni predstaveni a byla to parada - vubec pak nejsem postrehnutelny a zadne cvakani nerusi ani divaky ani zaznam. Jedina nevyhoda byla, ze jsem ostril manualne, coz na 200/2.8 bylo ponekud obtiznejsi (tak blbe vyreseny zoom z pohledu UX jsem dlouho nezazil - proc se to nemuze prizoomovat samo kdyz saham na ostrici krouzek?). Stabilizace me ani nechybela - jelo se na kratke casy (1/125, 3200) z duvodu hodne akcniho deni.

Ohledne burst-rate - zde je vic rozhodne lepsi, ono kdyz fotite neopakovatelne veci a nemate zadny vliv na deni, tak je otazka vytvoreni zajimaveho obrazku jen o stesti, ze ze serie nejaka fotka bude krome technicke kvality obsahovat taky zajimavy obsah. Vzhledem k tomu ze tyhle zarizeni maji lag (at uz z duvodu plne elektronicke cesty, nebo nutnosti prekonfigurovat opticky nahled na samotne snimani), tak nemate sanci vyfotit to co chcete. Snad jedine, ze by jste do detailu znal co se na scene udeje v pristi vterine :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.