Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabyte počítá s Carrizo i pro socket FM2+

Opravte ma ak sa mýlim, no podľa :

"Oba modely jsou čtyřjádrové a dosahují 65W TDP. Název Athlon X4 835 a X4 845 je staví lehce pod a lehce nad výkonnostní úroveň Athlonu X4 840, což je Kaveri běžící na taktu 3,1/3,8 GHz. Novinky jsou vybavené novější procesorovou architekturou Excavator, která má o 4-15 % vyšší IPC, na druhou stranu od ní lze čekat o něco nižší takty, takže výkonnostní rozdíl mezi Kaveri Athlon X4 840 a Carrizo Athlon X4 845 patrně v průměru nebude nijak citelný a je možné, že se najdou i situace, kdy nebude rychlejší než nižší model, který zcela jistě běží na vyšších taktech než novinka."

Dostanem rovnaký výkon pri cca 2/3 novom tdp. Podľa mňa slušný medzigeneracny skok.

Rád by som sa spýtal este:

Teda dostaneme Carrizo ako CPU do FM2+ a Carrizo do AM4 ako APU? (niečo také koluje po nete, mohol som to aj popliest)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kaveri Athlon X4 840 i Carrizo Athlon X4 845 mají 65W TDP.
Vypadá to tak, že pro FM2+ bude existovat pár CPU, kdežto pro AM4, kam půjde (zřejmě) nová revize Carrizo známá jako Bristol Ridge, bude dostupná kompletní nabídka APU (později asi včetně CPU).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

toto vysvětlení by mohlo stačit :

You cannot power the GPU in Carrizo from the FM2r2 socket. Everything newer than Steamroller APUs require three main voltages: processor core, processor northbridge and graphics core. Only the first two are available on FM2r2 and older sockets.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dostanem rovnaký výkon pri cca 2/3 novom tdp."

To by jsi mohl dostat v 15W TDP obálce. Už to neplatí u 35W, kde ale stále má carrizo navrch a je dost možné, že v 65W to bude přesně naopak. Tohle ostatně napsalo i přímo AMD ve svých slidech ke Carrizu, kde mezi 17-20W/blok (o dalších 5W to posune AVFS podle jiného slidu) začne být výhodnější high performance library (použita pro steamroller) než high density library (excavator).

845/835 jsou nejpravděpodobněji APU s vadou v GPU, která neumožňuje harvestnout dostatečnou část nebo s vadou v čipsetu - tedy kousky v nb nepoužitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu jen dodám, že specifikace Bristol Ridge tomu plně odpovídají - viz třetí slajd zde: http://diit.cz/clanek/bristol-ridge-stoney-ridge-umi-ddr3-i-ddr4

TDP končí na 65 wattech (nikoli na 95 jako u Kaveri), u 65W modelů je možná konfigurace - snížení na 45W (propad výkonu zřejmě nebude nijak extrémní) a bude tam i řada „nativních“ 35W modelů. Takže poměr výkon na watt při 65W TDP evidentně bude daleko za optimem; rozdíl oproti Kaveri bude spíš u 35W modelů nebo po snížení TDP na 45W u 65W modelů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On to někdo kupuje? Dyť je to výkonově tak ubohé a ještě bez grafiky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze ano, nie kazdy hrava skvelo optimalizovane AAA suntove tunely (chod z bodu A do bodu B a zabi 10 vlkov s 20milionmi polygonov - hardcore)
(hoci, je pravda, ze vas je vacsina)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To myslíte zaklínače? Doufám, že ne. Protože by bylo vidět, že je to úplně vedle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak jako někdo kupuje Pentia a levnější i3:)
Přesně tam X4 výkonem patří...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se zeptám blbě ale i tak mi to pořád není jasné. Vyberu si platformu FM2+ která je primárně určená (podle mě) pro APU kde mam procesor+GK v jednom, deska má výstupy pro zobrazovadlo. A já do ní strčím procesor který nemá grafiku a koupím jinou kterou strčím do PCIe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jako u Intelu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.
i3 nemají integrovanou GPU? Jediný rozdíl je ten že Intel jim neříká APU:)
A důvod? CPU bude levnější než s zapnutou GPU částí a s třeba 380 se si majitel FM2+ desky solidně zahraje bez nutnosti měnit MB....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.