Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CeBIT 2012: X79 deska od ASRocku s haldou PCIe ×16 Gen3 slotů a SAS řadičem

A pak na co jsou 1,6 kW zdroje...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pekny zaklad pro workstation

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Workstation bez ECC RAM je dost na prd. A X-kové Intel čipsety to neumí. Na deskách nevede k paměťovým slotům 72 drátů, ale jenom 64. Podle studie Googlu dělají dnešní DDR3 RAM paměti asi jednu chybu na gigabajt týdně. Je to dané především rušením a také kosmickým zářením (má vliv nadmořská výška). Další zdroj je radiační pozadí, což je u nás většinou několikrát větší než v USA, kde byla studie dělána a podle českých studií to má násobný vliv. Takže souhrnem, při třeba 32 GB RAM můžete čekat několik chyb denně.
Není zábavnější pocit, než když při týdenním ladění většího projektu v debuggeru mašina padne na hubu kvůli paměťové chybě a můžete začít znovu. Nebo kompilace projektu projede nějak špatně, a najednou nějaká část nefunguje. Případně najednou začne divergovat výpočet, který máte puštěný už týden. Uletěl nějaký bitík v RAMce. To je fakt radost. Proto také obecně hlavním znakem workstation jsou ECC RAM a poněkud spolehlivější než desktopová technika, o výkon jde až v druhém plánu. Tohle není na práci, ale pro hráče.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaký má smysl v případě stejnosměrného napájení procesoru hovořit o fázích (16+2) ? Mám za to, že fáze se hezky uplatní v případě střídavého napájení zejména ve výkonové elektrotechnice, ale tady mi to fakt nedává smysl. Má-li pro to někdo nějaké vysvětlení, poprosím o link, rád se dovzdělám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jde o vice-cestny zdroj... predstavte si 100W procesor.. ktery potrebuje 1.0V.. to mate 100A. Pouzitim 16-ti fazi dodava kazda faze "jen" 6.25A. Rozfazovani se dela vlastne ze stejneho duvodu jako existuje vedeni vysokeho napeti - odporove ztraty (P=R*I^2). Ztraty pri 1x100A mate "10000", kdezto pri 16x6.25A je to jen "625".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kde máte do vzorečku hodnotu odporu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1) Vypocet je ilustrativni - ma ukazat vliv mocniny proudu.

2) Odpor klidne predpokladejte stejny nebo podobny (pokles max na 50%) - navrhar desky s 1f zdrojem nema zadnou sanci snizit odpor kontaktu soucastek. A tistak bude vicemene stejny kvuli pouziti beznych technologii.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že se mi toto vysvětlení příliš nezdálo (i když fyzikálně platí), tak jsem zapátral po internetu a našel krásný článek na téma napájení MB.
Ono v článku "16+2fázové napájení procesoru" znamená, že je tam 16 napájecích obvodů, které se střídají v napájení CPU (vždy jede jen jeden) z důvodu delší životnosti transistorů a dosažení nižší teploty.

Více na http://www.hardwaresecrets.com/article/Everything-You-Need-to-Know-About...
(ale doporučuju celý článek, ne jen stranu 4, kam vede link)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

teď to po sobě čtu a měl jsem radši napsat, že obsahuje 18 napájecích obvodů a z toho se 16 stará na střídačku o napájení CPU (VCore).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to je ten samej duvod - zdroje jsou paralelni a dodavaji celkovy vykon jen spolu. (me mensi ztraty = vase delsi zivotnost a nizsi teplota). A jelikoz jde o spinane zdroje, je nejjednodussim resenim jejich synchronizovana cinnost - fungovalo by to i ve fazi, ale kolisani napeti behem periody by bylo omnoho vetsi. Kdyz je ale nechate posunute a udelate X-fazi, poklesne i kolisani napeti - protoze odber u CPU se dokaze menit omnoho rychleji nez je frekvence zdroje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No když jsou zdroje paralelní a v daném okamžiku napájí CPU jen jeden, tak ten celkový výkon musí být schopen dodat každý z paralelních zdrojů ne ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak a zaroven neni. Ty transistory jedou paralelne, a podili se na tom vsechny porad. Je to impulsni stabilizace. Ten MOSFET jede jako impulsni stabilizator on-off a krmi civku, co funguje jako dolni propust, v sepnutem stavu ma sice odpor v radech miliOhmu, tak skoro netopi, ale ta prepinaci doba neni uplne nulova, takze v tom okamziku ma slusnou ztratu a topi jako krava. Proto je to rozdelene do vice fazi. A ty tranzistory jsou buzene fazove posunute, vysledkem je pak lepsi stabilizace pri mensich indukcnostech na filtraci.
Vtip je v tom, ze tu kratkou chvilku to pretizeni ten transistor vydrzi. Pak ho nechate odpocinout a misto něj to sepne jiny. A tak to jde dokola. Kdyz ten ztratovy vykon integrujete, tak ma kazdy z nich prislusny zlomek celeho ztratoveho vykonu te stabilizace.
Doufám, ze jsem Vás jeste vice nezblbnul.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U teto extremne integrovane desky bych se bal o spolehlivost - jednak je tam vice veci ktere se muzou pokazit, takze az vam skonci zaruka, jste nahrani :) Nejlepsi by bylo mit 20 pcie slotu a "pasivni" backplane.. idealne natolik inteligentni, aby zvladnul vice CPU desek - pak by se jen rozsirovalo a menilo.. namisto vyhazovani cele sestavy pri upgradu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PCIE je bohužel pro takové použití nevhodné, protože má příliš vysoké latence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to uz sa presuvas do segmentu serverovych dosiek, a nie toho co malo byt "divizia lacnejsich Asusiek" ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.