Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Souhrnně: Zdroje a skříně na CeBITu 2015

Letos jsem se poprvé vydal na veletrh počítačové techniky a kancelářské techniky CeBIT v Hannoveru, zejména tedy z důvodu navázání kontaktů s výrobci pro snadnější získávání vzorků. Pobavil jsem se asi s desítkou výrobců, zde je krátký report…

Kapitoly článků

3.  Enermax, Fractal Design
4.  Chieftec

Enermax

U Enermaxu půl dne nikdo nebyl a navíc to byl jen malinký stáneček, prezentoval se tam (a co mne zajímalo) zejména nový pasivní zdroj, 550W Digifanless (EDF550AWN). Vzorek mám přislíben již delší dobu, každopádně jsem si na místě potvrdil, že má kvalitní osazení, tak snad bude za něco stát. Podobně jako u Be Quiet!, i zde je možné měnit nastavení ochrany proti přetížení větví a dále také ladit napětí větve +12 V či měřit provozní hodnoty. Velmi zajímavé, na to se těším, pokud to bude rozumně přesně fungovat, bude to zdroji dávat možnost mj. vyladit napětí na nominální hodnotu… Anebo ho naopak záměrně zvýšit pro vyšší účinnost.

Enermax Digifanless 550 W

Dále tu také máme nově uvedenou řadu Maxpro, vše nyní již od Chanell Well Technology, tak jsem zvědav zejména na kvalitu provedení. Ta má certifikaci účinnosti 80 PLUS Gold a pevnou kabeláž, přičemž je dostupná ve výkonech 400 - 700 W. Aktuálně jsou již v ČR k předobjednání zhruba od 1300 korun výše. Důvěru ve mne moc nevyvolává ten veliký zaslepený prostor kolem vstupní vidlice, kde se bude zcela zřejmě tvořit pytel horkého vzduchu. Všechny zdroje mají jednu +12V větev.

Enermax Maxpro

Fractal Design

U Fractalu jsem si mj. popovídal s českou zástupkyní společnosti, k vidění byly nové zdroje řad Edison M, postavené na platformě Seasonic G, a také Integra M, ty jsou pro změnu od ATNG Power. Obě řady disponují hybridní modulární kabeláží a certifikací 80 PLUS Gold, respektive Bronz u Integra M.

Fracta Edison Integra M 0

Modely Integra M, dostupné ve výkonech 450 - 750 W, bohužel jsou osazeny kompletně kondenzátory Teapo, na vstupu navíc jen 85 °C. Nic moc.

Fracta Edison Integra M 1

Zajímavá každopádně byla hlavně nová revize skříně Define R5. Ta má na základě zpětné vazby od zákazníků nyní více prachových filtrů přímo z výroby.

Fractal Define R 5 0

Tišicí materiál je nově vysokoteplotní a tenčí, než býval (alespoň za dob Define R3, což byla poslední, kterou jsem měl v ruce a od té doby jsem to dlouho nechtěl vidět), neměl by tedy uvolňovat páchnoucí změkčovadla.

Fractal Define R 5 1

Filtry jsou kompletně a poměrně jednoduše vyjímatelné. Z mého pohledu pozitivní změna je použití plných 5,25'' záslepek namísto nějakých mříží, nebude tak přes ně proudit vzduch a narušovat chlazení ve skříni.

Fractal Define R 5 2

Vlastně téměř vše je nyní snáze vyjímatelné a to většinou bez nářadní, jmenovitě levá bočnice má pouze západku namísto šroubů. Šuplíky pro disky a mechaniky jdou kompletně vyjmout pro osazení dlouhých grafických karet. Pro SSD pod deskou jsou nyní pozice dvě. Opět pozitivně hodnotím větší pevnost plechu pod deskou, v Define R3 to byla tragédie, i s osazenou deskou se to kroutilo jak tanečnice u tyče.

Fractal Define R 5 3

Zadní ventilátor nyní jde posouvat, díky čemuž by měl konečně být rozumný přístup k horním ventilátorům. To byla záměrná změna pro možnost osazení širšího portfolia radiátorů vodního chlazení. Zadní plech je ovšem stále papírový, což je údajně záměr proto, aby bylo možné osadit nepřesně vyrobené grafické karty, zejména více karet u sebe, a zadní plech tak přiohnout. Nevím, já tedy nikdy neměl problém s osazením komponent do kvalitních, přesně vyrobených skříní, podle mého názoru je tedy problém trochu někde jinde. Ale možná se to skutečně děje, ať si vyberou zákazníci.

Zajímavé pro mne je to, že se sice mluví o velkých kartách v SLI/CrossFire(X), ale jak je to dnes zvykem, mezi deskou a zdrojem není vůbec žádné místo. Také jaké osazení více grafik? Slušné vzduchové chlazení zabírá tři (a více) pozic (a s takovým uchladíte 200W+ karty naprosto bez problémů a poměrně tiše na slušné teploty), což znamená osazení prvního a posledního slotu… Oh, wait, tady máme zdroj. Takže skříň určená vlastně hlavně pro vodníky, chlazení vzduchem je tu krapet vedlejší, a větší zdroje (např. Deltu DPS-500QB), které by tam jinak bez problémů vešly nechat tam 2 cm navíc, se tam nevejdou. Z mého pohledu tady fail. Opravdu absolutně nechápu, proč 99 % skříní na trhu má desku narvanou hned na zdroji a není tam trocha místa. Vzorek mám již k dispozici, více tedy v recenzi.

Kapitoly článků
3.  Enermax, Fractal Design
4.  Chieftec

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Souhrnně: Zdroje a skříně na CeBITu 2015

Středa, 1 Duben 2015 - 10:45 | Behemot | Jenže já fotím produktový fotky, víme, na veletrh...
Středa, 1 Duben 2015 - 07:24 | petr22 | "Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za...
Úterý, 31 Březen 2015 - 22:35 | Behemot | S ohledem na to, co jsem schopen tahat ze 4 MPix...
Úterý, 31 Březen 2015 - 01:03 | danieel | Mel jsem F-828 a prechod na 550D byla dobra volba...
Úterý, 31 Březen 2015 - 00:50 | Behemot | Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za 50 a k...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 23:55 | danieel | EVF je stejny shit jako kompakt, jen ve vetsim...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 11:38 | Behemot | Jo, FZ4ka. Původně tam byla věta s omluvou, že to...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 11:07 | kleofáš | Určitě nějakým stříbrným foťákem. První strana...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 10:50 | Buchi Buchi | Prosím tě čím jsi pořizoval ty fotky? Většina z...
Neděle, 29 Březen 2015 - 16:21 | Behemot | Tak je poměrně logické, že proprietární kabely...

Zobrazit diskusi