Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čeká drony v 21.století zářná budoucnost? Očekává se masivní nasazení v civilní sféře

perexdrone
Již je to více než 100 let, kdy člověk poprvé vzlétl motorovým letadlem. Bratři Wrightové tak odstartovali éru 20.století, ve kterém dominovaly pilotované lety s lidskou posádkou. Nyní ale existuje určitý tlak, aby v čím dál tím větší míře začaly nahrazovat lidskou posádku právě bezpilotní prostředky.

Kapitoly článků

1.  Drony vs vojenská sféra

Může se tak klidně stát, že na konci našeho 21.století budou lety bez lidské posádky dominantní a pilot – člověk - bude jen nějakou atrakcí nebo naprosto minoritním jevem.

Drony vs vojenská sféra

Bezpilotní létající prostředky (UAV) jsou obecně známy pod názvem dron. Mohou být řízeny v podstatě trojím způsobem, a to buď člověkem na dálku, létat zcela samostatně s pomocí předem naprogramovaných letových plánů, nebo pomocí technologie složitých dynamických autonomních systémů. Největší naděje jsou právě vkládány do dynamických autonomních systémů, v nich leží asi největší příslib pro drony budoucnosti.

Asi nejznámějšími drony současnosti jsou Predator a Reaper, které jsou řízeny člověkem (na dálku).

o1
Predator hlídkující mexickou hranici
o2

Obávaný zabiják náboženských fundamentalistů a teroristů, vylepšená verze Predatora Reaper, nesoucí 4 rakety typu hellfire

Zatím poslední úspěch dronů

Experimentálnímu bezpilotnímu letounu X-47B se povedlo v květnu tohoto roku vzlétnout z letadlové lodi, a před měsícem v červenci na ní dokonce i úspěšně přistát, a to způsobem, jakým přistávají palubní letadla námořnictva. Bezpilotní letoun přistál zcela autonomně. Tento úspěch tak otevírá dveře dokořán i bezpilotním stíhacím letounům 6. generace.

Stíhací letouny 6. generace

USA počítá u stíhacích letounů 6. generace, tedy u nástupců F-22 a F-35, že budou pilotované i nepilotované. Otázka je, jestli nakonec budou všechny UAV s možností osadit stíhací letoun pilotem, nebo kupříkladu jedna verze s podporou člověka – pilota a druhá verze jen dron, bez systémů pro lidského pilota. Se zařazením do výzbroje se s tímto stíhačem počítá někdy po roce 2030.

o4   o3

Stíhací letoun 6. generace bude mít převážně energetické zbraně, a to laser místo kulometu, s kterým bude moci útočit na nepřátelské letadlové systémy a na pozemní cíle, a pulzní zbraňový systém, se kterým bude moci efektivně ničit elektroniku nepřátelských cílů. Samozřejmostí budou rakety velmi dlouhého doletu za hranicí viditelnosti “vystřel a zapomeň“, se kterými se pokusí vybojovat vzdušnou převahu nad protivníkem.

o5
Stíhači 1 až 6 generace

Jak jste si mohli všimnout, tak rozdíl mezi jednotlivými generacemi stíhacího letectva je převážně dán geometrií křídel, i když ne vždy to musí být notně pravda.

Dalším z požadavků na stíhací letoun 6. generace je, aby byl hypersonický, tedy dosahoval rychlosti Mach 5+. V této oblasti ale panují obavy, že tato technologie pro stíhací letectvo po roce 2030 nebude včas připravená. Zatím existuje experimentální hypersonický pohon, který ale vydrží max. něco kolem 15 minut. Proto někteří vědci, inženýři a vývojáři chtějí tento požadavek zmírnit na zařazení hypersonické rychlosti do kinetické výzbroje stíhače (rakety), a samotný hypersonický pohon zařadit až do 7. generace stíhačů.

Nakonec se i počítá s daleko propracovanější stealth technologií “multispektrální stealth charakteristika“, pokud dojde k pokroku ve vývoji materiálů, tak by mohla být zařazena i částečná či celková optická neviditelnost letounu, dále do určité míry se samoopravnou konstrukcí letounu a s morphingem letounu (což je přizpůsobení tvaru letounu během letu).

o6

U UAV stíhačů připadají i manévry, kdy by byl lidský pilot vystaven delší dobu přetížení mnoha G a ztratil by vědomí.

Drony a bombardovací letectvo

Pro mnohé vlády světa je určitě velmi lukrativní myšlenka vlastnit plnohodnotnou bombardovací peruť UAV s plně dynamickým autonomním systémem velikosti bombardéru typu B-52. Zatím uskutečnění této myšlenky brání finanční náročnost “těch větších dronů“. S absencí jakéhokoliv pilota odpadá myšlenka na jakékoliv svědomí, a takovýto dron vyplní příkaz okamžitě bez rozvažování důsledků. Takže vláda, která by chtěla využít takovéto bombardéry k decimaci vlastního civilního obyvatelstva a ryze civilních cílů má volné ruce. Pilot může odmítnout příkaz, i když ví, že dostane trest smrti. Dron ho bezmyšlenkovitě vykoná. Ještě hrůznější je myšlenka, že mocnosti budou mít non stop ve vzdušném prostoru takovéto drony – těžké bombardéry, bude se jim jen doplňovat palivo a ponesou zbraně hromadného ničení. Pak stačí jen hacker nebo závada v systému a dron bombardér se vydá na svou poslední cestu ke svému cíli s jadernými zbraněmi…

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Drony vs vojenská sféra

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čeká drony v 21.století zářná budoucnost? Očekává se masivní nasazení v civilní sféře

Úterý, 27 Srpen 2013 - 14:13 | Fake Name | Lasery sú neefektívne v aerosoli (rozumej hmla ,...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 22:05 | r23 | A co vláknové lasery ? Před časem jsem pracoval...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 21:24 | Pe Le | Tahle dronova bezlidska euforie ve mne evokuje...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 20:54 | Fotobob | Když si odmyslíme technologické nadšence,...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 20:14 | Trebus | Otázka je, co si představujete pod pojmem "...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 19:21 | Fotobob | Já si zase myslím, že to tak rychlé nebude. Vy to...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 18:59 | kkkk | Vejde, tedy pokud vám nevadí, ze je tím letadlem...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 17:12 | Marv-CZ | Laserové zbraně se vejdou i do letadla http://en....
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 17:02 | Marv-CZ | V některých věcech technika trochu předbíhá...
Pondělí, 26 Srpen 2013 - 17:00 | Marv-CZ | Jedna věc je předpovídat 100 let dopředu...

Zobrazit diskusi