Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Připravte se na růst cen pamětí - od DDR4 přes NV až po grafické

vycuc z lonskych nakupu(CZC)
- 13.6.2016 Kingston HyperX Savage Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666 za 1928,- Kč
aktualne za 4 261,- Kč

- 11.10.2016 Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) DDR4 3000 za 2437,- Kč
aktualne za 3 949,- Kč

a ty ceny jeste porostou ?? ..hadam ze dojde k dalsimu utlumu :) lidi si zvykli na nizke ceny a ted se budou zdrahat jestli koupit nebo nekoupit ... takze lze ocekavat dalsi narust cen v celem spektru produktu ktere vyuzivaji nejaky typ pameti ... no spis je to jen dalsi poplasna zprava jak navysit zisky protoze kazda fabrika ma urcitou rezervu jak zvysit kratkodobe produkci nad bezny standard

.... trochu mi to pripomina paralelu s palivy ci vybranymi druhy potravin :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidí kdo si kupují paměti jednotlivě z eshopu je naprosté minimum a jejich kupování či nekupování tedy má na výrobu a prodejní ceny minimální vliv. Drtivá většina jde do sestav, kde u levné řady bude prodejce maximálně nabízet co nejmenší RAM. Pro firmy se budou PC objednávat hlavně podle potřeb té firmy, tedy počtu a požadavků na paměť, a ty si to holt připlatí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vazne ? :)
"...takze lze ocekavat dalsi narust cen v celem spektru produktu ktere vyuzivaji nejaky typ pameti ... "

mimochodem vysoce taktovane pameti s pasivy nejsou davany do drtive vetsiny sestav :) v masove produkci se pouzivaji hlavne obyc moduly vetsinou max 2133/2400

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Drtivá většina jde do sestav

Omyl, tohle mohlo platit tak pred deseti lety. Drtiva vetsina DDR jde do mobilu, celej PC segment sezere odhadem tak 10-20% celkove vyroby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kingston 16 GB 2133 CL14
8.2016 - 74€
8.2017 - 149€

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je blbé. Chcel som si celý PC kúpiť naraz ale teraz premýšľam či sa mi neoplatí kúpiť si radšej SSD a RAM s predstihom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je presne chovani ktere bude nadale zvedat cenu zachvat paniky a vykupovani skladu ...kdyby se zakaznici aspon na par tydnu chytli za nos a nic nekoupili tak by naopak obchodnici zacli panikarit ze jim lezi zbozi v skladech a klesaji prodeje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nehrozi. Uz delsi dobu je pameti mene nez poptavka a rozdil neni maly. Kdyby cena spadla na polovinu nestacila by ani dvojnasobna produkce nez je :-( .

Vic pameti do PC, vic v mobilu, vic na VGA ... a nejde jen o RAM, ale i Flash/SSD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to by platilo pouze v pripade ze by byli prazdne distribucni sklady ale pokud je vam i maly koncovy prodejce schopen dodat produkt do par hodin/dnu tak je daneho produktu dostatek (navic i alza/czc/alfa/TS atd atd maji ve vlastnich skladech plno HW :) )

mozna je to tim ze v dravem konkurecnim prostredi v dobe kdy jeste nebyl presyceny trh vyrobci stlacili ceny HW pod dlouhodobe unosnou uroven(sebemensi vypadek ci pokles prodeju mohl zpusobit krizi) a ted se snazi vyhnat na rentabilni ceny ktere by lepe stabilizovali firmy a schovavaji to za ruzne vymluvy .....ale to jen spekuluji >>. Intelu se to netyka ten nemel konkurenci takze si udrzoval nadstadardni ale pro firmu "zdrave" marze a mohl dotovat jine ztratove odvetvi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RAM a flash jsou navzájem propojené produkty (tím myslím samotný křemíkový čip. ne výsledný produkt), výrobci dokážou konvertovat linky na čipy mezi RAM a flash (stojí to peníze, ale jde to), oba produkty dělají v podstatě stejní výrobci, ti výrobci se dají spočítat na prstech jedné ruky a aktuální stav jim náramně vyhovuje - nechce se jim navyšovat výrobu (a vstup nového výrobce je na roky - něco bastlí číňani ale ještě se nedopracovali do produkční fáze). Takže situace je taková jaká je a zlepšení v nedohlednu.

Co se týká distribučních skladů - zboží tam je, ale na "krátkou otočku" tj neleží tam, co přijde to se v relativně krátké době prodá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stejné dilema, jestli jít do 64GB nebo 32GB + rychlejší SSD jsem letos řešil taky. Jestli seženeš funkční M2 NVe SSD, tak je asi cenově výhodnější koupit méně paměti a rychlejší SSD. (Záleží na pracovním využití daného kompu, na io cache se ssd hodí, na počítání ne.) No jenže po té, co kámoše vypekl Intel 600p NVMe (https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1402533), tak ani u těch M.2 nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ... Running CentOS 7.3 installer, install died with XFS errors, best I can tell, the SSD disappeared, became unwritable, etc.

> .. Intel 600p old firmware (109C) was the offender. The new firmware (121C) has been released publicly

Ja to rikam uz davno - Intel SSD jedine ty podnikove, ty consumer level SSD jsou sracky, neni v tom naprosto *zadny* intel hardware, jen slepenec beznych smejdovych cipu a kontroleru, akorat nalepka je Intel a cena vyssi. A ti chytraci na diit-u, co mi vykladali jak Intel ma pry lepsi firmware, se muzou podivat jak je ten firmware dokonalej.

Abych Intelu nekrivdil, i slavnej Samsung (a jiny vyrobci) maji / meli spoustu bugu ve firmwaru. Jak rikal soudruh lenin, zalohovat zalohovat zalohovat. Z nejakeho duvodu ma ale Intel SSD furt povest dokonaleho hardwaru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel 600p je asi nejhorší M.2 SSD co se dá pořídit, dává smysl snad jen při optimalizaci na cenu, jinak jeho nákup nechápu. Pořiďte si třeba Samsung 960 EVO nebo 960 Pro, to jsou famózní PCI-E NVME SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kingston HyperX Red 16GB DDR3: 10/2012 cena 1694 Kč a čekal jsem, že za 5 let budu za tu cenu 32GB nebo dokonce i 64GB, leč i ta 16GB varianta je teď za 3196 Kč.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podobně jako u HDD, v roce 2010 jsem kupoval Samsung HD204UI, což je 2TB disk, tehdy za 2190 Kč s DPH. Daly se sehnat i jiné 2 TB modely pod 2000 Kč. S tempem vývoje techniky by člověk čekal že v roce 2017 si bude moct koupit 10TB za stejnou částku nebo ten 2TB ale za třetinovou cenu. A všichni dobře víme, že ony záplavy výrobce součástek pro HDD byla jen záminka zvedat ceny. No aspoň ty SSD zlevňují jak mají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze lidi magorej, ja mam v poctaci 2x4GB DDR4 a staci to, sice pravda taky jsem si rikal, ze bych prikoupil 2x4GB, ale az na podzim az cena klesne. Budou-li lidi dal magorit, je tedy zrejme, ze cena neklesne a ja jeste i ten nasledujici rok v pohode setrvam na 8GB RAM, zadny problem. :-)

Spis ted nevim, jestli jit do 1TB SSD nebo taky cekat na snizeni cen. Budu to muset promyslet.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Už dnes hry využijí více než 8 GB RAM na plné detaily, i do kanclu už někdy 8 GB RAM začíná být trochu těsné atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

8GB v pohode staci, do kanclu staci i 4GB, vic netreba!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takovej už tu jeden byl...
„640 kB by mělo stačit každému“

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono od "640 kB by mělo stačit každému" k "4GB by měly stačit na kancelářskou práci" je docela dlouhá cesta... ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do kanclu ti 4 GB rozhodne nestaci, ony jsou totiz volne jen 2 GB. Otevres Excel, das spocitat neco trosku narocnejsiho a pamet mas na 95%.

To same 8 GB - aby ti hry jako GTA V nesezraly vsechnu dostupnou pamet a hra se nezacala cukat, musis vypnout vsechny aplikace na pozadi vcetne prohlizece netu.

Kdyz mas 16 GB, tak si novejsi hry vezmou i pres 10 GB RAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji pouzivat Windows 10, ja na nich mam 8GB RAM a staci to uplne na vsechno. Ostatni OS nemaji tak kvalitne udelanou spravu pameti!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

8GB mám obsazeno teď, když prakticky nic náročnýho nedělám. Pustím hru a jsem na 15GB. Win10.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nevim, co mas spusteny za dalsi apky, ale ja mam po cetrstvy instalaci vyuzito 1,9GB ram. Po doinstalovani nejakeho garbage pro grafiku, zvukovku a mys mam obsazeno 2,2... nejvic si pak ukroji hdd/ssd cache, kterou jsem letos jeste neinstaloval. Jinak se konkretne moje desitky chovaji celkem skromne. O ostatnich casti systemu se radsi nezminuju, jelikoz reinstalace provadim kazdorocne predevsim a jen kvuli zmrsenymu zaplatovani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chrome cca 20 tabů (držím se, mívám i přes 100), Thunderbird, TotalCommander, Excel, IRC, Skype, Teamviewer, Apache+mysql+php, Phpdesigner a dalších pár dalších základních věcí. Takový základ člověka věnujícímu se IT, jakých je nás tu asi většina.
Pokud to trochu přeženu s taby, dělám něco ve Photoshopu a na odreagování si pustím nějakou hru, jsem na 30. Naštěstí doba, kdy jsme vše vypínali před spuštěním her je už minulostí..

Tolik k Redmarxově "8GB RAM a staci to uplne na vsechno"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj to pohodli nemuset skoro nic resit a rovnou spustit co je zrovna treba a volne prepinat bez vyraznych prodlev mezi app je paradni :)

ale ono 8GB staci ale ten uzivatelsky komfort a nasledne i rychlost pri praci rapidne klesa ale ma v podstate pravdu :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě stačí i Celeron, 4GB ram, 17" CRT monitor, kuličková myš a 56kbit modem. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to tak :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PRESNE TAK.

Jenze tady je to samej blb, kterej nechape, ze kazdej pouziva pocitac jinak. Ja treba mam aktualne ve Win10 vyuzito 2,5GB RAM z celkovych 8GB. Kdyz spustim hru, tak mi fakt v pohode staci dalsi 5,5GB RAM, ktera je k dispozici.

Samozrejme si Tome jedinej pochopil o cem mluvim. Jasny, ze se nebudu mit spusten zaroven Photoshop a sto tabu v Chrome (chrome pouzivaji jen idioti mimochodem), ale na hru tech 8GB RAM v pohode staci a o tom mluvim!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ať ti nepraskne žilka. :o))
Raději si dostuduj gramatiku, ty náš mysliteli..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To myslis tyhle 10 ? https://static.spiceworks.com/shared/post/0016/3703/OutOfMemoryWhat.jpg Ty co hlasi, ze jim dosla pamet v dobe kdy je nekolik giga pameti podle spravce uloh nevyuzito ? Jo tak ty sou dobry... jako vtip na os.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký divný bullshit, hlavně je podivné, že commit size je 21GB! To vypadá na rozdrbaný OS, typicky se swapáč takhle akčně nepoužívá. Nebo je to photoshop.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Google to haldou odkazu a screenshotu potvrzuje ze to existuje. Ja to osobne jeste nepotkal. Mam tu screenshot od testera, kterymu to nahlasilo pri vyuzitych necelych 2 GB z necelych 5. Jako rozdrbany os... cim vic musim win 10 pouzivat, tim vic mi pripadaji jako alfa verze. Dva roky od vydani. Takze podle me ten os je rozdrbany uz v zakladu. Nasi testeri to zabijeji nainstalovanim firemnich aplikaci.. ktery jsou napsany s pouzitim .NET a jejich naslednym pouzivanim. To uplne staci, aby se ten os polozil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx | před 6 hodinami

Doporucuji pouzivat Windows 10, ja na nich mam 8GB RAM a staci to uplne na vsechno. Ostatni OS nemaji tak kvalitne udelanou spravu pameti!

KiLLA VZKAZUJE, ŽE TO JE TOTÁLNÍ MÍČOVINA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ona je otázka, jaký význam slova "stačit" má člověk na mysli. Jestli se tím myslí "vejde se do toho vše, co rozumně v kanceláři můžu potřebovat", pak odpověď zní "vejde, se značnou rezervou". Ovšem jestli se tím myslí "je to dost na to, aby mi užitečné místo nesežral současný pamětí plýtvající software", pak odpověď je samozřejmě "bohužel ne".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

do kanclu 4 stačí, záleží taky na tom, co se v tom kanclu dělá..
já mám 8GB na pracovním pc(muzika, blender i hry) a stačí to na linuxu pohádkově a bez problému i win7..
ehm.. co počítáš v excelu, že to sežere 2GB ramky? dema z netu?
btw kdysi (možná dodnes) měly wokna omezení kolem 2GB na proces, který se dalo posunout max na 3GB..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2/3 GB platilo pro 32-bit windows. Na 64-bit windows i 32-bit process muze jit nad 3 GB a u 64-bit to neplati vubec... az na vyjimky, kdy to s tim omezenim je zkompilovany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na FullHD hraní v čistém PC je 8GB vs 16GB na hranici měřitelnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

8 GB dneska nestaci uz ani na hry (win7 nebo 10 s vypnutym swapem a novy hry to odstreli na nedostatek pameti). A uz vubec ne na nejakou narocnejsi praci.. doma i v praci me windows otravujou, ze jim dochazi pamet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4GB/8GB na nejake to smrdlani bohate staci ale musi to byt doplnene o SSD :)

na hrani a vaznejsi praci je 8GB uz velmi na hrane a je citit nedostatek RAM 16GB+ je tak akorat pro bezne vyuziti a lepsi uzivatelsky komfort ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

4 GB by stacili, kdyby clovek moh zahodit windows. Mam tu na stole hracku, kde maji windows 10 k dispozici necelych 5 GB pameti, zapnuty swap a emmc disk.. je s tim halda problemu, protoze jim ta pamet nestaci. Od testeru je tu screenshot jak jim to hlasi nedostatek pameti v dobe, kdy je podle taskmanageru je vyuzito min jak 2 GB...
Pokud clovek musi trpet windows tak 8 GB je dneska krizovy minimum na takovy to domaci brouzdani po netu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že SSD je dnes důležitější než RAM. Raději 4GB RAM a SSD, než 8GB RAM a HDD. Bohužel kancelářská realita je někde jinde.

Udělal jsem nedávno velkou chybu, že jsem použil do jednoho mining rigu 4GB a HDD (ležel mi ladem v šuplíku, jinak vždy používám 4GB+SSD). Systém Win10... Bylo to peklo a přitom šlo jen o úvodní vyladění, přetaktovaní, instalace ovladačů atd.. Jen ta časová ztráta pomalých restartů by s rezervou zaplatila koupi SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná prostě nepotřebujete paměť, ale to rozhodně neplatí o ostatních. Základní pravidlo zní "když dojde paměť, tak jsi v háji". Profesí se živím jako programátor řídících systémů a v soukromí se bavím konstrukcí lodí, programováním mikropočítačů a další skopičiny, které vášnivý modelář vtiskne svému dítku (např.: sonar s api, palebný systém s řízením věží apod.). V profesní části činnosti si patřičným komfortem vystačím s výkonem pracovní stanice Celsius W550 (E3-1240v5, 32GB, SED NVMe 512GB + 2x 1TB, Firepro W4100 2GB) a na cestách mi dělá společnost Lifebook E746 (i76600U, 32GB, SED 512GB SSD+Ultrabay). Prozatím stačí, ale o žádné luxusní rezervě se nedá příliš mluvit. Paradoxně nejhorší situace nastávají doma. Někdo hraje hry, kdežto druhý nechá běžet (trvají dlouho, jsou náročné na hardware a sežerou všechno, co mají k dispozici) hydrodynamické, hydrostatické, deformační, strukturální simulace apod. ... pokud dojde paměť, můžeš začít od začátku. Obvykle před spánek pustíš a druhý den, večer po práci bývá hotovo (hydrostatická simulace aktuálního 12 komorového trupu zabrala 69 hodin). Ovšem, že bych si mohl dovolit dělat fotky a zároveň u toho mít spuštěné IDE, to taky ne. Jistě, nejedná se o megalomanskou nenažranost, přesto každý kompilátor (12 logických jáder) si něco "málo" ukousne, bez režie není ani linker a debug build jsou další kapitolou. Do toho beží dalších x věcí a paměť začíná rychle docházet.

Navyšovat (DDR3) už nebudu. Podzim klepe na dveře a očekávám nabídku základních desek pro Threadripper 1920X + 64GB pamětí, kterým nahradím i7-4930k + 32GB. Desky jako Asus Prime X399-A nedisponují těmi správnými funkcemi (např.: nespolupracují s čipem TPM, nepodporují regulaci ventilátoru podle grafické karty apod.) a čekám na ekvivalent Asus P9X79-E WS. To je deska (především bios), která umí naprosto všechno, po čem bych mohl toužit a výrobce dodal nativní podporu UEFI 2.3.1 (nativní podpora NVMe). Drahá ano, ale naprosto spolehlivá, vybavená a podporovaná nejen výrobce. To se o levných nebo herních boardech říci nedá. Radost ze zdražení pamětí nemám, ale pod 64GB prostě už nejdu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda jsem chtel jeste napsat, ze se proste hrouti jak prumysl, tak zemedelstvi. Nejenom pameti maji problemy, ale treba si predstavte, ze i kravy odmitaji dojit, v dusledku cehoz neustale stoupa cena masla. Hruza, este ze se da nahradit tou ropnou nahrazkou margarinem!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To není tim, že by krávy nechtěly dojit, ale už opadla manie kolem rostliných tuků a lidi už zase začínají jíst i živočišné tuky, pít plnotučné mléko, používají pravé máslo a tak. A když rostě poptávka, roste i cena ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono když dostáváte dotace za to že mléko nevyrábíte tak je to zcela logický stav.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Největší pruda je, že můžete dostávat zároveň dotace na zvyšování a i utlumování výroby. Celý systém financování zemědělství v Evropě je naprosto zvrácený.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

EU se snaží dotovat/podporovat dovoz rumu z karibiku a latinské Ameriky(stejně tak vláda SRN mírně dotovala německou nand spol.Elpidu).
Ale rum zabije více lidí, než kokain. Snad jim to dojde a přesměrují dotace :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jeste zacnete vytahovat TIPP a CETA a bude to hodno "DEEP IN it.." :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dotace na vyrobu kokainu ? Genialni !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máslo zase časem klesne, jen co se vybalancují podmínky na trhu. Vyrobit jej umí každý sedlák a tak navýšení produkce dojde, jen co dorostou dojnice (a ochladí se na severní polokouli). Ale zase stoupnul zájem na úkor margarýnů (konečně), takže tak pod cenou, kam se pro nadprodukci dostalo nedávno, už hned tak nebude. Osobně máslo kupuji přímo od zemědělce a u něj s tím ceny tradingu ani nijak zvlášť nehýbají.

U pamětí je to blbý, protože výrobců zůstalo málo, konkurenční boj ustal (zájemci skoupí se vše co je k mání) a oni tak mohou v pohodě strategicky regulovat cenu na trhu. A začít vyrábět čipy není žádná sranda a start stojů kopec peněz, takže konkurence jen tak nevznikne.

Nic se nehroutí, jen jsme vypadli z bubliny levného hardware.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za nejaky ten rok se stejne dozvime, ze to byl zase kartel
(jako posledne kdyz najednost doslo k narustu ceny pameti)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, něco jako když Seagatu vyplavily povodně továrny a stejně zakončil rok rekordnim ziskem, protože to způsobylo tak drastickej nárůst cen HDD, že na tom nakonec vydělali. A co je horši situace už se nikdy nestabilizovala, ceny HDD zůstaly vysoké, nikdy se nevrátily na původní hodnoty, a i vývoj se postupem času zpomalil a trh disků začal stagnovat. Jen to shodou okolností konzumáky netrápí tak moc protože se hodně rozmohl streaming.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde není zdravá konkurence nemohou jít ceny dolů. Na druhou stranu to většina HDD výrobců dojela úspěšně do bankrotu (a byli pohlcení někým ze současné velké dvojky), což naznačuje, že tehdejší ceny byly pod realitou výroby. Zákazník byl sice hýčkán v bavlnce, ale ucho se utrhlo. Menší prodeje HDD a náročný vývoj větších kapacit trend zdražování jen podtrhují.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S vetsinou souhlas, ale..

> náročný vývoj větších kapacit

tady mam jiste pochybnosti. Kolik let jsme tu meli 28nm na cipy, 4 nebo 5 ? Vyrobci HDD nam HAMR slibuji tipuji zhruba dvounasobek te doby a furt h*vno, za poslednich 5 let byli akorat dva vylepseni - SMR a Helium. Pochybuji ze by novej vyrobni proces byl nejak levnejsi takze "narocny vyvoj" vymluva je trochu mimo.

Mam spis pocit ze se na vyvoj vyrobci HDD totalne vy***li a ryzuji dokud to lze, potichoucky presunou prachy do sve vyroby SSD a HDD nechaji vyhnit. A zadnej HAMR disk nikdy nebude.

Kdyz jsem nedavno videl zpravu o 128TB SSD samsung... az se vyrobcum SSD podari nacpat stovky vrstev do jednoho cipu (coz vidim mnohem pravdepodobnejsi nez HAMR), budou v consumer segmentu dostupne 4-8 terove SSDcka a podnikovem desetinasobek. a HAMR i kdyby - optimisticky - zdesetinasobil soucasnou kapacitu HDD, bude porazen nez vubec prijde na trh. Jedine v cem by HDD jeste mohli konkurovat bude cena, ale kdo vi jestli by to vubec zaplatilo vyvoj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že ty potenciálně nástupnické technologie jsou buď horší (šindele - pomalé), nebo s nejistou životností a vyššími náklady (helium) a nebo drahé a stále ve fázi vývoje (HAMR), což je odsuzuje ke komerčnímu skomírání, protože běžný uživatel chce prostě levný a rozumně spolehlivý harddisk, disková farma v podstatě také ale raději s vyšší výdrží v nepřetržitém provozu.

S litografiemi čipů to nelze úplně srovnávat, ale i ty koneckonců jednou dojedou na konec možností. Možnost jak zapsat něco magnetickou hlavou do normální nepřekryté stopy jsou v podstatě vyčerpány a nové metody zahuštění dat mají své nevýhody.

Jeden cintátek k HAMR: Industry observer IDC stated in 2013 that "The technology is very, very difficult, and there has been a lot of skepticism if it will ever make it into commercial products", with opinions generally that HAMR is unlikely to be commercially available before 2017. Seagate commented that the challenges include "attaching and aligning a semiconductor diode laser to an HDD write head and implementing near-field optics to deliver the heat", along with the scale of use which is far greater than previous near-field optic uses.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z informací v článku nevyplývá, že by to byl dlouhodobý problém. Alespoň ne u DDR4.

Výpadek Micronu byl dočasný a znamená problémy nejspíš do Vánoc, jelikož prodejci se budou přetahovat o dostupné kapacity na vykrytí předvánoční poptávky.

Po Vánocích poptávka klesne a zároveň má růst výroba, takže by ceny měly klesat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad tomu tak bude, za dnešní ceny se ke koupi nového PC nikdy neodhodlám. Počítal jsem tak v půlce příštího roku nebo nejpozději začátkem 2019. V květnu 2013 jsem kupoval obstojných 8 GB RAM DDR3 za 1706,- Kč, letos 16GB upgrade z druhé ruky za 1500. Doufal jsem, že příště koupím nových 16GB DDR4 za stejnou či nižší cenu. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi neblaznete ze do kanclu nestaci 4GB a pro hry je dnes 8GB malo, kdyz mate zasrane sve OS tunami pofidernych cisticu, akceleratoru a optimizeru, kazdy den defragmentujete a k tomu aktivni 2 antivirusy, ja si mel tu cest projit desitky pocitacu i na nejnovejsich ctyrjadrech a vzdy to uzivatel ukazkove posral bezplatnimi programy/utility pro rychlost, proste píčoviny, stacilo to odstranit, procistit OS a pocitac nema problem s hranim ve FullHD na maximalni detaily, co se tyce hrani ve 4K tam uznam ze je treba mit 16GB RAM i na rezervu ale kdyz mate grafickou kartu ktera ma svych rychlych 4GB graficke pameti tak na hrani ve FullHD + AA + AF a dalsi veci na max 8GB RAM v pohode staci.

Co se tyce spasonosti SSD tak jedine velka kapacita pro vsechno, kdyz vidim sproste kombinace 120/128GB SSD + 5400/7200 otackovych 1/2TB pevnych disku v PC musim blejt, na tak male SSD-čko se vam vejde leda tak Windows 10 + Steam a na citelne pomalejsi HDD nasledne na-cpete dalsi hry a pote nadavate ze pocitach "nestiha", tak jasne protoze to jde rychlosti HDD ne SSD, kdyz SSD tak jedine od kapacity 480/512GB a kdyz na to prosto nemam vezmu rychly 7200 otackovy disk se 128MB vyrovnavaci pameti a neni problem, ja doslova nenavidim kdyz zmrdi z obchodu prodavaji prodrazene a malinkate, uplne nevhodne 120/128GB SSD disky za ktere si zakaznik muze koupit vykonny 1TB 128MB pevny disk.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

JE videt ze pan je teoretik a vubec netusi jak to na dnesnich windows chodi. 4 GB je naprosto nepouzitelny a na 8 to taky neni zadna hitparada. Dnesni windows totiz vyplodi veci jako je tahle https://static.spiceworks.com/shared/post/0016/3703/OutOfMemoryWhat.jpg a zacnou ti odstrelovat programy... Co na takovym pocitaci chces delat ? Hrat tezko ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodobě používám počítač se 4 GB RAM (byť teď už dosluhuje) a je to v pohodě.

Jen je potřeba neotevírat víc různých webových prohlížečů současně, protože každý z nich sežere spoustu paměti.

Na herní PC to asi není, ale na méně náročné použití bez problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Sám mám 32GB, ale obsazené mám 2GB. 8GB staci na vše s obrovskou rezervou ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Keci v kleci internetoví plkači. 4 GB s 32 bitovým Windows jsou pro kancelář a internet naprosto bezproblémová konfigurace, neřku-li ve spojení s SSD. Nemáš počítač se 4 GB ani 32 bit Windows tak tu nehaž rozumy pepy nerozumy. Běž si koupit 64 GB a pak o tom nezapomeň všem tady napsat, ať víme jak jsi IN.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každý má jiné požadavky.. někdo jezdí doteď ve felicii a je spokojený.
Na PC s 4GB RAM a HDD bych opravdu pracovat nemohl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli ta kancelar znamena neco ve statni sprave, kde se na tom hraje jen solitaire... tak to jo, tam to fakt staci :o) Jenze jsou lide, co na tom fakt musi pracovat.
A presunuti nedostatku pameti na ssd, ktery tak win casem uswapujou k smrti. To je fakt genialni reseni :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"kdyz mate zasrane sve OS tunami pofidernych cisticu, akceleratoru a optimizeru, kazdy den defragmentujete a k tomu aktivni 2 antivirusy"
-to mi dnes prijde jako dost velky scifi, nebo nejaka 10 let stara prikraslena storka.

"Co se tyce spasonosti SSD tak jedine velka kapacita pro vsechno, kdyz vidim sproste kombinace 120/128GB SSD + 5400/7200 otackovych 1/2TB pevnych disku v PC musim blejt..."
-nesmysl, system zabere 20GB, Steam, Origin, Battlenet, RS Social + garbage cca 5GB, GTA V 75GB, vypnout swap, zmensit prostor pro ukladani bodu obnoveni a jede se...
120GB neni pro hrace dostacujici, to souhlasim, ale jedna vetsi, nebo par mensich her, ktere vyzaduji ssd, aby pri loadingu nestravil uzivatel pred kompem mladi (jako konzolista), se tam vejde. 256GB je tak optimum.
Ja mam konfiguraci 256 m.2/nvme ssd pro ty nejzk***nejsi hry typu GTA V, BF 3/4/1, kde se porad nacita obri mapa a pak 1TB ssd pro par dalsich her typu Killing Floor 2, kde nekomu jeblo v bedne a ta hra nacita pri startu asi 17 tisic souboru, pak FO4 a dalsi open world, ale to je ciste diky tomu, ze jsem fanda, jinak zbytek her mam na 3TB HDD v pohode mi to stacilo i bez toho 1TB ssd, ale bylo za dobrou cenu ze strizny, tak neber to...
Pointa je, ze i s tim 128GB ssd se da prezit, jen to nesmi dostat do ruky beznej franta uzivatel, co si necha pro body obnoveni rezervovanych 50GB a zbytek mu zabira strankovaci soubor + hyberfil... to je pak jasny, ze to akorat nastve. Ale aspon ten os a steam se spusti rychle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Pointa je, ze i s tim 128GB ssd se da prezit, jen to nesmi dostat do ruky beznej franta
> uzivatel, co si necha pro body obnoveni rezervovanych 50GB a zbytek mu zabira
> strankovaci soubor + hyberfil... to je pak jasny, ze to akorat nastve. Ale aspon ten os a
> steam se spusti rychle.

+1 presne tak. Pokud clovek vi co dela, vystaci si i s mensim SSD, akorat samozrejme nelze cekat ze vsechno pojede jako blesk - nicmene alespon wokna bezi pouzitelne.

Instalovat dnes wokna na HDD je masochismus, a je uplne jedno jestli ma 7200 otacek a 128M cache.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. HDD na systém je dnes masochismus, to patří do muzea.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2013 jsem kupoval 32GB RAM za 4335Kč. Dneska už se tomu ani nechce věřit. Letos, o více než 4 roky později, 32GB RAM za 7499Kč. Chjo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím to tak katastroficky. Položka za RAM v běžném PC není tak vysoká a navýšení ceny se rozplyne v každoročním zdražování veškerého sortimentu zboží. Např. minulý rok jsem kupoval SU800 128GB od A-Data za 1150,- Kč. Dnes stojí 1450,- atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Korunka ke korunce... znáš to, ne ? ;))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

akcionáři si hromadně dávaj high five.. majitelé eshopů a vůbec celej distribuční aparát musej bejt z pohybů cen nadšený skoro tak jak my koncoví zákazníci..
po hdd r.i.p. i ramky, možná to má něco společnýho s tim, že díky fůzím ubývá výrobců a snižuje se "počet názorů na cenu"..
to ani nemluvim o tom, že technologii hdd stihli doprznit(shingled) a ještě ten shit je dražší, než staré mnohem spolehlivější disky s perpendicular zápisem!!! (srovnávám starý vs nový seagate, starý 7200.10 data ok po x letech, nový ST2000VX003 po roce je z fotek horizontálně cca polovina, data fuč)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy zírám, že si někdo pořídil "Surveillance HDD" na ostrá data, což je ten zmíněný ST2000VX003 (nejedná se o šindelový disk, je to klasika s kolmým zápisem). Tyto disky u všech výrobců mají upravený firmware ignorující chyby a jsou určeny jen pro záznam videa (kde je důležité aby to zapisovalo a nepřemýšlelo) a ne do PC.

Na fotky a jakákoliv jiná data u nichž je očekávána bitová shoda nejsou určené a jsou pro ně zcela nevhodné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vam se to rekne koupit pameti dopredu jenze ja porad cekam kdy uz nekdo prohlasi ze podporuje ECC s pameti ktera je k dostani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě fakt přijde, že to není "náhoda", ale je to zcela záměrné. Loni na podzim jsem kupoval v malým krámku v PCE toto :
https://www.czc.cz/adata-premier-pro-sp920-128gb/149834/produkt
za 999Kč - CZC dnes tvrdí, že príma cena v "AKCI" je 1799Kč ... :(((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.