Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny DDR3 pamětí na minimu, zásob je zatím poměrně dost

pamatuju 1mb ram za 4500kc :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vítej, DDR4

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v r. 2014

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, zatím se pouze probouzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do současně skládaných sestav dávám 32 GB RAM - pokud to stoji něco přes 3500 Kč, je to super investice do budoucna .... ale mně doma stále slouží DDR2 a když jsem je kupoval před skoro 5 lety, tak mě 4GB stály to co dneska 32 GB. A to raději nemluvím o 128MB SDR, což byl vrcholný upgrade kdysi v minulosti ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu to je, pokud uživatel nepracuje s videem nebo nemá spuštěných 10 virtuálů? Než přijde doba, kdy tolik paměti bude užitečných pro normálního smrtelníka (doufám že se to nikdy nestane), budou DD3 dávno technologicky zastaralé a hlavně na počítači s procesorem, který bude v té době pomalá vykopávka na mrtvé patici.
Podle mě jsou to zbytečně vyhozené peníze, i kdyby to mělo být třeba jen pár stovek, které by se daly použít na cokoli od lepší skříně, přes dedikovanou zvukovku, větší disk nebo třeba na fajn večeři ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to mejla:
do bodky suhlasim s tvojim nazorom.
Ked to raz nevyuzijem, tak aj keby bola zadarmo, tak ju nezoberiem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si decentně nesouhlasit. Na současném výkonnostním trendu a na tom, jak se nezvyšují nároky na nové operační systémy Windows (které, ať chceme, nebo ne, směr prostě udávají), je vidět, že výkon nebylo potřeba už celkem dost dlouho nějak zásadně navyšovat. Zní to možná uhozeně, ale na tomto místě se za to paradoxně sluší poděkovat brzdám v AMD.

Spoustě lidí dnes stačí nějaké to Core 2 Duo nebo Phenom II či Athlon II. Fungovat se na tom dá v pohodě i s DDR2, největší brzdou systému je beztak HDD, který stačí nahradit SSD a hned jsme se svižností o poznání dál. Takže koupit dnes nějakých 32 GB DDR3-1600 - tak si s tím vystačím opravdu hodně, hodně dlouho. Jestliže se dá dneska v pohodě jet na Core 2 Quad, pak současný Core i7 od Intelu bude ještě klatě dlouho bohatě dostačující procesor. I s těmi 32 GB RAM.

Když už nic, budou se ty RAMky za pár let hodit jako relativně levný upgrade „starších“ počítačů (které ovšem bez potíží utáhnou i Windows 8, pravděpodobně i Windows 9 a možná i Windows 10, pokud zase nedojde k nějaké „nucené modernizaci“, kvůli které bude i uspokojivě výkonný procesor odepsán pro nějaké chybějící kosmetické instrukce).

Jakmile se stanou DDR4 mainstreamem (jakože je to poměrně dost pravděpodobné), budou DDR3 už jen zdražovat, jako je tomu dnes s DDR2. Takže levně nakoupené DDR3 v budoucnu rozhodně své uplatnění najdou. Dodnes mám potřebu kupovat DDR2 právě pro upgrade starších počítačů pro lidi, kteří jsou s výkony svých PC s dvou až čtyřjádrovými procesory spokojeni a jediné, co jim chybí ke štěstí, je trochu té RAM navíc (a nechce se jim hned měnit celou desku), takže jsem nedávno několik relativně levných 2×2GB DDR2-1066 kitů nakoupil do zásoby. Jsem si jist, že se budou hodit, stejně jako se budou v budoucnu hodit dnes levně nakoupené DDR3.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S dostatkem výkonu současných strojů souhlasím (sám jedu a ještě dlouho pojedu na dvoujádru AMD na 3GHz). Také doufám, že nové systémy budou spíš optimalizované než rozežrané (naštěstí jsou tu tablety a jiné hračky, na které se to taky musí roubovat).
Pokud ale neskládám počítače a nechci přeprodávat hardware, tak je těch 32G pro mě opravdu zbytečných. Pokud někdo v budoucnu z mého okolí bude potřebovat rozšířit starší PC, tak si prostě bude muset trochu připlatit. Dnes bych už taky neskládal s méně jak 8G RAM, ale s více taky ne. Sám jsem v létě rozšiřoval ze 4 na 8 abych zjistil, že to bylo skoro zbytečné - a to jedu virtuál, prohlížeč, BOINC, občas Photoshop, NetBeans, na pozadí pár serverů a zatím jsem se dostal maximálně na 5G.
Takže předpokládám, že to opravdu ještě chvíli stačit bude a proto je pro mě (a dalších 90% uživatelů) těch 32G těžce přestřelených.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby nakrasne ty pameti zdrazili za par let treba o 20%, tak s inflaci jakou mame a mit jiste budeme je to proste vyhazovani penez, ta cena nikdy nestoupne natolik, aby to za par let nejak vykompenzovalo ty dnes utracene penize, ci dokonce zisk, a v dnesni situaci kdy cena DDR2 klesa je to jeste vetsi utopie (kde ceny DDR2 stoupaji?), kdyz kouknu do dodaku za posledni 3 roky, tak z 86 DDR2 modulu co mam navyber nejde s cenou nahoru ani jediny model, u vsech vidim minus a nekdy i v radech 60%, takze investice zcela silena, ty obcasne skoky s cenou nahoru ten sestup ceny jen zpomalujou, ale pokazde to do 3-4 mesicu opet klesne pod cenu daneho skoku

ne DDR2 opravdu neni zlato :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to WIFT: kde mas istotu, ze ich pouzijes naozaj na ten upgrade? Kto ti zaruci, ze sa ti medzicasom napriklad nepokazia? Existuju ovela lepsie
investicie ako do pameti.

Je jednoznacne zbytocne, neefektivne a neekonomicke kupovat nieco, co clovek nevyuzije z akehokolvek uhlu pohladu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlel jsem, co by se na pamětech mělo pokazit ... a už asi vím. Ekoteroristické EU kurvítko bezolovnatá pájka :).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zvláštní, jak někomu přijde 4tisíce za víc RAM jako neekonomický, neefektivní, zbytečný..... - takže nekouříte, do hospody nechodíte, auto (pokud vůbec) maximálně litrový objem.... ???
A kolik tak asi zabere RAM několik RAW z 16MPix zrcadlovky spojované ve Photoshopu a následný "obrázeček" upravovaný (několik vrstev)...
ale to vlastně nejde využít - z žádného úhlu pohledu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nagger:
Precitaj si cely tento thread? Asi nie, lebo ja som narazal (a aj uzivatel mejla) na to, ze kupovat 32 GB RAM len preto, ze je lacna je neefektivne, neekonomicke a zbytocne. Tiez som nasledne narazal aj na to, ze aj z pohladu do buducnosti a pripadneho nasledneho predaja (upgradu) je to neefektivne.
Nikde som netvrdil, ze to nejde vyuzit za ziadnych okolnosti. 32GB RAM sa da vyuzit vo viacerych pripadoch.
Vo firme, kde pracujem davame do kancelarskych PC len 2GB RAM a to len preto lebo viac tam davat je zbytocne. Je jedno kolko ta RAM stoji (ci 10 EUR alebo 100 EUR). Cena je nepodstatna.
Samozrejme programatorovi , ktory potrebuje 2-3 virtualne stroje nedam 2GB RAM ale zase tiez len tolko kolko potrebuje bez ohladu kolko to stoji.
Ak staviam PC pre domacnost s detmi, kotre sa radi hraju a maju limitovany rozpocet, tak tam su kriteria zase ine. Vzdy si zistujem, co dany clovek chce s PC robit a podla toho mu postavim PC.

Davat do kazdeho PC 32GB RAM ako to robi gringoAD a argumentovat tym, ze vsak stoji to len okolo 3,5 tisic je nerozumnost. Tiez aj to wiftove pripomienky ohladom myslenia na buducnost niesu z pohladu efektivnosti a ekonomickosti najlepsie. Ak by RAM casom razantne stupala na cene, tak ano ale inac i kupa novej o par rokov(hoci bude trochu drahsia) bude lacnejsie riesenie. To nehovorim o kupe RAM z bazaru, kde bude ta RAM o dost lacnejsia ako nova v tejto dobe. Pri dnesnom trende o par rokov bude cena pouzitej RAM len par supov, tak ako cena inych pouzitych PC komponentov (s vynimkou specialnych edicii a par kusovych serii)
Vzdy je mozny upgrade, ktory ak bude potrebny, bude efektivnejsi, ekonomickejsi ako hned tam dat max. kapacitu RAM.
Ja nikomu branit kupovat RAM hoc aj do zasoby nebudem. Je to len jeho vec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

buď se naučte číst, nebo vyjadřovat ;)
"Je jednoznacne zbytocne, neefektivne a neekonomicke kupovat nieco, co clovek nevyuzije z akehokolvek uhlu pohladu." - Váš text
tedy co dle vás znamená "člověk nevyužije z jakéhokoliv úhlu pohledu" ?

Je mi líto Vašich kancelářských pracovníků - ušetřili jste 250,- Kč a znechutili některým práci - gratuluji za klasickou ukázku přístupu vedení/nekompetentních pracovníků IT.
stále puštěné pracovní aplikace (pokud opomenu tento panel s diit) - internetový prohlížeč,excell, word, dva informační systémy, outlook, komunikační program - využití RAM 2,1GB - tedy Vaši pracovníci mají určitě příjemnou práci při neustálém swapování - a nebo jste ušetřili 250,-Kč a dali jim SSD ?
Dnes je 2GB zoufalé minimum, rozhodně ne na rozumné používání.

Naopak "gringoAD" myslím nezmiňoval, že PC staví sousedovi důchodci na internet - ale do domácnosti pařanovi je už 16GB celkem běžné a když dalších 16 stojí 1.700,- - pro někoho to není významná položka - a určitě lze využít lépe, než o 1.700,- dražší grafika, nebo CPU ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se z čiré zvědavosti jakožto nepařan zeptat, které hry vyžadují 16GB RAM?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Též sám nechápu, mám 6GB a měl jsem už i spuštěných více her najednou a nic.. Prostě 32 GB je zbytečné a jestli ne, tak at nám daný člověk dá důkaz (využití RAM,...) protože sám doporučuji 8GB a víc nevidím důvod, kdyby byl, tak sám budu navyšovat, jsou podstatně důležitější položky, než velikost RAM nad 8GB a to třeba CPU, GPU, deska,....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Líto je mi spíš vašeho omezeného pohledu na svět. Myslet si že když něco potřebuju já, potřebuje to celý svět je naivní. Nedokážu si představit, proč by kancelářskému PC s WinXP kde jede prohlížeč, world, excel, outlook a pár dalších věcí nemělo, v drtivé většině případů, stačit 2GB, když na prohlížeč a office v tomto případě stačí hravě 1GB. Jestli máte firemní systémy na paměťově náročných tlustých klientech, pak je jasné že do PC nekoupím 2GB ale 4GB. Ale pokud takové aplikace nemám, proč bych tam ty 4GB kupoval? Jen proto, že je to levné? Do obchodů taky chodíte a kupujete všechno co je ve slevě i když to nepotřebujete jen proto, že je to levné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

covece grafika me zivi a tebou spominanej scenar ume obcas nastane i u vetsich fotografii nez je 16MPix, ale nevsiml jsem si ze by me nejak limitovalo 16GB? PSBcek nad 5-6GB casto s desitkama vrstev mam spoustu a ani u jednoho s 16GB pameti nemam problem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když už nic jinýho tak třeba na RAMdisk. Dát tomu půlku z těch 32 GB, to už stojí za to. Jinak třeba 20 tabů v Chrome, k tomu jeden virtuál, nějaká hra navrch aniž bych musel vypínat to ostatní a už mám pomalu 8 GB zaplněných a to ani nestříhám video či foto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz to rikas jen takto bez dalsiho vysvetleni tak si o tobe (a urcite i nejen ja) myslim ze jsi jen dalsi magor co si mysli ze se vyzna, ale nevedomky jsi tady dost lidi spis pobavil. ale nedavno tady byl clanek o AMD RAMdiscich a z toho pohledu by mi tech 32GB mohlo davat smysl. sice si myslim ze by stacilo uplne v klidu i tech 16GB, ale kdyz se pouzije napr 10GB jako rychle cache tak to natre zrak i takovymu SSD. ve hrach uplne perfektni pouziti. kdyz vypne proud tak prece nebude vadit, ze jsem prisel o nacteny textury a jine nedulezite docasne harampadi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@gringoAD Tak to buď skládáš servery, kde cena za 32GB není fakt 3.200,- a nebo jsi Bořek Stavitel (narvat max. ramek co deska kolikrát snese těch nejhorších a nejlínějších ramek je fakt prasárna)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednak o "gringoAD" psal 3.500,- - př 2x http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400060000001OBA&Search=dd... - tedy - co je na těchto pamětech do multimediálního PC nejhorší a nejlínější a kde je dle Vás ta prasárna ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to ja pamatuju uz jen 1mb za 1600,- + DPH. Rodice rozsirili nasi 386sx z 2mb na 4mb, aby mi tam chodil DOOM2 :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta pravá RAMková mela nastane až bude velkokapacitní RAM potřeba, například pro herní enginy více využívající voxely. Tam roste datová náročnost s třetí mocninou :-P
To pak bude 256GB minimální konfigurace :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď je to absurdní představa, ale do konce desetiletí to už může být celkem běžná záležitost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem asi prvně investoval do 4x1M RAM tehdy za super cenu 4K od kamaráda. A hrál jsem Doom1 z RAMdisku ;) Za míň jsem nedávno koupil 4x4G :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tsss...prej 1MB SIMM
Houby SIMM, normalne DIP brouci a strkal jsem to do MB s 286tkou:-))
A potom SIPPy (coz byly SIMMy, ale mely pripajene nozicky. V pozdejsich dobach, kdyz prevladly SIMMy jsem pajkou odpajel ty nozicky a normalne to fungovalo:-))

Rozhodne pokud se bavime o SIMM, tak to byly zlate doby, kdy se na HW dalo uzasne vydelat. Pamatuju, kdyz to stalo okolo 3-4 tisic za 1MB (v dobach 286), takze kdyz clovek koupil nejaky nefunkcni PC za par korun, vytahl z toho pametovy modul a prodal se za 2 tisice, tak mi za to lidi ruce trhali :-))

Pamatuju, jak jsem udelal kseft roku v okamziku, kdy jsem koupil 386SX/16 se 4MB RAM....V te dobe samozrejme vse na dobirku, fotky zadne nebyly...Kdyz mi to dorazilo domu, byla to pravda 386tka...ale ty 4MB pameti byly v DIPech, nastrkane v pridavne karte, bylo jich tam asi milion :-)))
Nastesti se mi to podarilo prodat, ale sok to byl dobrej :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

My budem asi tak stejně starý, co? ;) Si dodnes pamatuju, jak jsem svou 256kB VGA grafiku povýšil na 512kB právě pomocí několika brouků z dosloužené 286ky ;) SIPPy jsem svého času vyráběl taky :). SIMMy ze SIPPů jsem teda nedělal ;).
A kartu plnou DIPů taky pamatuju, byla přes celej počítač :) Ale tu jsem teda ve 386ce neviděl, jen v 286kách (to musel bejt pakec hledat v případě chyby vadnýho brouka ;) - i když, ono se asi na ty chyby tenkrát taky tak úplně nehledělo ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ted je mi lito, ze mam jen i7-870 a nemuzu mit vic jak 16GB ram. Klidne bych sel do 64 a udelal si ramdisk poradnej, kdyby to slo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo poradit, koupil jsem DDR3 6 x 8GB do desky Gigabyte X58A-UD7 a potom jsem četl že deska podporuje jen 24GB. To asi nemá cenu je ani rozbalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.tomshardware.co.uk/forum/298232-12-48gb-running-990x-1366-con...

to nikdy není jistý - někde se dočteš, že je to limit CPU, někde, že desky... - bez vyzkoušení to nezjistíš ;) já bych to viděl tak na 1:1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyplatí se mít 16GB? Dnes používám 8GB DDR3 - 1600MHz http://www.czc.cz/corsair-xms3-8gb-2x4gb-ddr3-1600/80870/produkt

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu bych to určitě bral. Já si dokupoval druhých 2x4 GB když ještě stály 2000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.