Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ceny LCD panelů půjdou do konce měsíce dolů, možná však ne natrvalo

Samsung T9000 LCD
Ceny komponent v IT průmyslu se v posledních letech nevyvíjejí právě optimálně pro zákazníka (vzpomeňme harddisky, paměti, GPU, procesory…), a tak je jakékoli snížení ceny nezvykle pozitivní zprávou.

Podle analytické společnosti WitsWiew můžeme koncem června (s reálnými dopady ale raději počítejme až na prázdninovou sezónu) počítat s poklesem cen LCD televizí a LCD panelů. Konkrétní rozdíly závisejí na úhlopříčce a budou zřejmě velmi variabilní:

  • 32” TV panely - pokles o $1
  • 39-42” TV panely - pokles o $1-3
  • 46”+ TV panely - pokles o $2-5
  • 18,5” panely pro monitory - nárůst o $1-1,5
  • 21,5” panely pro monitory - pokles o $0,5

Výše uvedená čísla vyžadují kratší komentář. Jelikož mluvíme o samotných panelech, jde o velkoobchodní ceny, takže na každý uvedený dolar budou ve finále nabaleny daně, cla a několikeré marže, což znamená, že rozdíl na ceně koncového výrobku může být až několikanásobný oproti uvedené sumě.

Příčinu zdražení 18,5” VitsView nekomentuje, ale dodává, že v případě 21,5” modelů dojde k mírnému poklesu cen z důvodu navýšení čínských výrobních kapacit.

Celá situace je zajímavá i z důvodu vývoje cen safírových substrátů pro výrobu LED, o němž jsme se bavili na přelomu dubna a května. Ten má ve svém důsledku způsobit naopak zdražení všech LCD, které na LED technologii staví - jenže až v delším časovém horizontu (aktuálně je trh nasycený a sklady ještě dobře zásobené). Je proto možné, že po letní slevě nastoupí během zimy 2013/2014 opačný trend a ceny opět porostou.

Sapphire Ingot
Safírové (resp. korundové) ingoty mohou do konce roku podražit a ovlivnit ceny LCD panelů s LED technologií

Samozřejmě čím dlouhodobější prognóza, tím více proměnných se na vývoji ceny může podílet a tím méně přesná může být. Přesto lze říct, že třetí kvartál letošního roku zřejmě nebude špatnou sezónou pro nákup jakéhokoli zařízení, na jehož ceně se většinově podílí přítomnost LCD panelu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Ceny LCD panelů půjdou do konce měsíce dolů, možná však ne natrvalo

Žádné komentáře.