Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny DDR4 pamětí z počátku roku nám ukončení intervencí nevrátí

Ceny pamětí nemůže intervence ČNB nijak ovlivnit, protože paměti se kupují pouze v Dolarech, nikoliv v Eurech.

Nanya je příliš malý hráč. Zvýšení cen způsobil nedostatek čipů (hlavně 8 Gb) a tady trh ovlivňuje Samsung, Micron a Hynix.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

'' Ceny pamětí nemůže intervence ČNB nijak ovlivnit, protože paměti se kupují pouze v Dolarech, nikoliv v Eurech. ''

http://g.kurzy.cz/grafy/kurzy-men/usd-czk-20120410-20170407.png

podivej co se delo od listopadu 2013 a treba ti dojde, jakous napsal blbost.. (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano dáváš odkaz na kurz USD a intervence byly vůči EUR.

Protože se paměti nakupují pouze v USD, tak když se hne kurzu USD tak logicky zdraží, nicméně naprosto marginálně v porovnání s tím, když se pohnou ceny čipů. Tak zatímco rozdíl v kurzu udělá u 30$ pamětí 150 Kč nárůst, tak cena čipu když se zvedne o 20$ tak to vzroste 500. A kombinace ceny čipů a vzrůstajícího kurzu CZK/USD udělala ten extrémní nárůst.

Cenu zároveň ovlivňuje skladová zásoba výrobce/distributora/prodejce, kteří s ní dle potřeby hýbou.

Neuč starého orla létat sokolíku ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak píše kolega dále. Pokud máme uměle posílené EUR, logicky posílí i USD, kdyby tomu nebylo, staneme se rájem nákupu USD a Kč- za Kč koupím levně USD za který koupím levně EUR a to draze prodám za Kč, pokud mám dolary koupím EUR, prodám za Kč a koupím dolary... po tomhle kolečku významně vydělám. Samo že na pdobném principu funguje FX obchodování, ale přesně to by všichni FX okamžitě udělali a koruna vůči USD by prudce narostla, což by ve finále mohlo tlačit i EUR nahoru protože by se to kolečko obrátilo - dolar přes koruny k EUR.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Což ale nijak neovlivňuje tvrzení, že v tomto konkrétním případě je změna ceny čipů na mezinárodním trhu podstatnější složkou změny ceny hotových modulů na našem trhu. Na linknutém obrázku výše je kurz od roku ~2013 víceméně stálý, ale za poslední rok zjevně čipy samotné zdražily o desítky procent. Tudíž se jeví dost věrohodné, že toto zdražení čipů na mezinárodním trhu má na svědomí přinejmenším podstatnou část zdražení modulů na našem trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ano dáváš odkaz na kurz USD a intervence byly vůči EUR.“

Intervence nebyly vůči EUR, ale vůči CZK (ostatně ČNB má jen omezené možnosti intervencí vůči EUR).
Princip je, že ČNB vyrobí nové CZK a nakoupí za ně cizí měny. Tím se zvýšilo množství CZK v oběhu a logicky klesla hodnota.
(De facto ČNB „zdarma nakoupila“ devizy a zaplatili to ti, kdo drží majetek v CZK, čili primárně obyvatelstvo ČR.)

Tohle ČNB dělala tak dlouho, dokud nebylo Euro alespoň za 27 Kč, čili Euro tam figurovalo jen jako takový referenční bod.

Říct, že transakcí v USD se to netýká, je stejný nesmysl, jako že např. zlevnění zlata nebude mít vliv když ho nakoupím za USD.

Viz ostatně to, že po ukončení intervencí CZK posílila i vůči dolaru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kurz USD je ovlivňován kurzem CZK/EUR, resp. USD/EUR. Takže když CZK posílí vůči EUR, logicky posílí i vůči USD a naopak. Bohužel to posilování nebude tak výrazné, jak bychom si všichni přáli a USD pod 20 Kč asi hned tak nebude (a kdo ví jestli vůbec).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta debata je bezpředmětná, protože moduly zdražily přesně stejným způsobem i na dolarových trzích (http://www.pcworld.com/article/3162994/computers/surging-ram-prices-may-...), takže intervence neintervence, paměti prostě nějakou dobu budou nadprůměrně drahé, tečka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je nesmysl, Skylake neumi vic nez DDR4-2133 (nemam na mysli K verzi). Nepovazuji svuj i7-6700 za kancelarsky procesor a nema cenu k nemu kupovat lepsi pamet. Teda ja mam Crucial DDR4-2400, ale stejne jede na tech 2133.
Jinak teda mam 8GB (2x4GB) a planoval jsem prikoupit jeste 2x4GB, ale nespecham, na podzim to zase zlevni.
8GB RAM navic porad na pocitaci dostacuje na vetsinu cinnosti.
---
Co me vic stve, ze nejdou dolu SSD, potrebuju 1TB na hry. :-)
---
Jo chtel jsem dodat, ze vim, ze u AMD je odlisna situace a RyZenu pomuze v jeste lepsim vykonu, kvalitni pamet nekde okolo DDR4-3000, ale u Intelu je ten dopad pameti zatim mensi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no neumí - oficiálně nepodporuje ale prakticky obvykle se dají dát na vyšší frekvenci. Mě na staré Z77 kdy IB oficiálně umí jen 1600Mhz nabízí podporu v efi až do 2133Mhz. Nevidím důvod ve Skylake tedy fungovat na nižší než je tovární frekvence RAMky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, zda kdyz se daji pameti na vyssi frekvenci, zda je to k necemu dobre a zda stejne data "netecou" tech 2133MHz (myslim to tak, ze data z pameti cekaji na CPU, i kdyz pameti maji data nactena drive diky vyssi frequenci). Nevim - jen se ptam... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paměti na vyšších frekveních si pokud vím řeší deska sama a samozřejmě rychlost vliv přenosovou rychlost má, což ukáže každý test pamětí. Otázkou je, kde to ještě má přínos a kde už to nestojí za řeč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt. Staci zmerit rychlost :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je snad otázka desky a čipsetu, ne? Já mám také i7-6700, mám relativně (v době koupě) lacinou Z170 desku (umí overclockem až 3466), mám tam 2666 paměti a jedou 2666. A vliv to má určitě, třeba u i3 procesoru dělá rozdíl pamětí 2133-2666 klidně okolo 10 i více % FPS navíc (dle hry), na trubce je k tomu dost videí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bóžinku, no tak dáme o tisícku viac. V 90" rokoch som zaplatil za 4MB 5000 korún :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo na to si pamatuju, ale to neznamena ze budeme kupovat 4GB modul za 5 000 000.- korun a tvarit se spokojene.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm.....a to jsem před rokem nakoupil 32 GB DDR3 za 3400. A teď kdybych přecházel na DDR4 platformu, tak to bych si pěkně připlatil.....ne že by nebylo peněz ale dvakrát tolik do toho vrážet nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak , 32GB v DDR3 je důvod odložit upgrade a na výkyv v DDR4 reagovat nezájmem ...( Ryzen v druhé revizi bude také už tím pravým )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.