Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CERN zváží vybudování nástupce LHC, 100km superurychlovač

Ještě by se ke každému článku o urychlovačích mělo dopsat, že jde o docela účelně utracené peníze. Není to úplně na úrovní vesmírného programu ze studené války, kde se každý profinancovaný dolar a vlastně i rubl vrátily mnohonásobně. Nicméně to rozhodně jsou v celkové dopadu plusové projekty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víte, i když to co říkáte nepopírám, protože není potřeba asi ani osm tříd základní školy na to, aby člověk tak nějak pocitově uchopil to, že tohle jsou všechno věci které jsou zatraceně potřeba (a je občas s podivem, co místo nich dostane finančně přednost) a jaké neskutečné dopady může mít základní výzkum, přesto přezevšechno: "pocit" není dobrý přístup.
I když mám "pocit", že prší a dnes se to celý den nezlepší, přesto se osobně raději půjdu podívat na předpověď počasí, i když to je také věštění z křišťálové koule. Uvážíme-li pak k tomu fakt, že věda je vlastně z velké části o vylučování slepých uliček a nějaká část musí prostě jít "do kýblu" jen proto, aby mohla dát vyrůst něčemu jinému na svých ať už nepřesných, částečných či mylných hypotézách, tak mi právě k přesnému, praciznímu a systematickému vědeckému přístupu už tak nějak nesedí to, že se nikdo nezabýval tím, JAK přesně by bylo možno tyto přínosy vyčíslit a - například přinejmenším alespoň ve sledování stromu citací, když už to nejde vysledováním těchto znalostí a jejich toku jako celku - jak tedy vypadá efektivita celého procesu.
Nezlobte se, ale napsat, že "jsou to rozhodně v celkovém dopadu plusové projekty" je sice hezké, asi - jak uvádím - i "pocitově" pravdivé, ale bez systematických a dokladovatelných argumentů to bohužel připomíná snahu vydávat pouhý abstrakt za celý článek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tymto sa da iba suhlasit. Bohuzial, zakladny vyskum sa do komzumnej spotreby dostava velmi velmi pomali. Ide asi aj o to, ze takyto vyskum dava uzasne teoreticke vysledky, ktore nie sme zatial schopny vyuzit. Tak si hovorim, lepsie postavit takyto urychlovac ako viest jednu vojnu. Hmm ale vojny ludstvo vzdy posunuli vpred. Tak co ma lustvo robit? Viest vojny ktore posuvaju technicke hranice vpred, alebo dotovat vyskum sice pekny ale "k nicomu"? Maly by k LHC pridruzit aj vyskum vplivu vysokoenergetickych zariadeni na okolie, mozno by nejake bubace ziskali aj od ekologov :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No to s tou válkou je ale nádherný příměr! Tak tak, podobně jako vůbec nemáme tušení, jak přesně vzniká myšlenka a jak funguje mozek (a známe či lépe jen tušíme principy, které se při tom uplatňují), stejně tak ještě nemáme pořádný přehled o fungování organismu mnohem většího: společnost a lidstvo samo. I když se nad tím (ostatně i podobně jako nad Vaším příměrem) vznáší otázka efektivity takového zkoumání (to lze ale aplikovat na jakýkoliv výzkum, dokud ten nedá své výsledky), je to něco, co by si bezesporu větší pozornost zasloužilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě velmi diskutabilní, ta otázka nákladů ztracené příležitosti. Taky jsme mohli mít jednou pro vždy lék na rakovinu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle bylo spíš myšleno na vědu&výzkum obecně, ale máte pravdu: lze to "zobecnit" i dovnitř tohoto odvětví a tam se ptát od otázek jestli sociologie má vyšší (kritérium X,Y,Z...) přínosy pro lidstvo než fyzika, nebo jestli sociologie.davu má vyšší přínosy než socilogie.vztahů (to si už vymýšlím :-) a nebo zda by projekty "chování potkanů říčních" měly být z důvodu užitečnosti nadřazeny projektům "pářící rituály pískomilů".
Ale stále zůstává otázka jak to počítat (tj. jaká kritéria a kde je vzít) a kde to "zaříznout" (tj. na na jaké úrovni level-of-detail). A navíc se lze ještě domáhat "subjektivního člověčenství", které nám velí, že v některých věcech se s tím "pocitovým" argumentem prostě musíme smířit jako s jediným možným (což je to, co se poněkud zdráhám akceptovat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To fakt nie je kam vyhadzovat peniaze ??!!

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Je, co by nebylo... třeba na dotace solárním elektrárnám a jiný úžasný státní projekty, nebo třeba "vracení" majetku církvím. No a nebo se můžeme dozvědět zase o něco víc o fungování vesmíru, přiblížit se věcem jako je dlouhodobě energeticky využitelná jaderná fúze, jednotná teorie pole a potažmo třeba umělá gravitace apod. Jeden urychlovač nás nespasí, ale pokud nejsme ochotní posouvat vědu dopředu, můžeme se na ní rovnou vykašlat a zůstat v současným stavu navždy.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Az tak by som nerozvadzal. Kazdy vyskum by mal v konecnom dosledku priniest nieco uzitocne pre ludi. Co prinieslo objavenie Higgsovho bozonu ? Pretavi sa to aspon po nejakom case v nieco pozitivne a uzitocne pre ludi ? No dufajme ze ano, inak to bude len ukojenie zvedavosti pre par jednotlivcov...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

uz roky sa vyhadzuju miliardy na ukojenie ludi potrebami ako su napr. olympiske hry, sportove zapasy, filmy, hry atd. a aky to ma prinos pre ludstvo ze niekto spolocne zavodi? alebo ze cast ludi cely zivot len sportuje, hraja sa? - ziadny ale niekto na to pozera - je to kultura a ta k spolocnosti patri rovnako ako veda. (nechcem klast vedu na rovnaku uroven ako kulturu, dnesna kultura stoji fakt za prd :/ )

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na to samé se mohli lidé ptát v roce 1915, kdy Einstein přišel s obecnou relativitou. Dneska by bez toho nefungovala například GPS (mimo jiné). Nebo v 1932 kdy byl objeven pozitron. Dneska má kdejaká nemocnice PET. A tak dále.

Jedná se o základní výzkum bez kterého by se lidstvo nepohlo dále. V tomto případě se jedná výzkum, jak funguje svět. Pokud lépe pochopíme, jak funguje, můžeme jej využít pro svůj prospěch.

Dnešní objevy v LHC tak mohou pomoci lidem za nějakých 80-100 let. Stejně jako to naši předci udělali pro nás.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Nejlíp to vzít rovnou od kořene a zrušit všechny režimy, ať nerozhazují na žádné nesmysly. Trh určí, co má a nemá smysl tím, co kdo bude a nebude kupovat.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, neodolám: Výborný nápad - a nové monitory si pak bude potřeba kupovat každého půl roku, nebo se všichni uživatelé vybaví pájkou a zásobou kondenzátorů (potažmo tranzistorů).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dostudujte si prosim veci o urychlovacich nez budete psat podobne clanky.
Linearni urychlovac urcite neni kruhovy :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, kde na to pan Ježek přišel, asi ho mate to L ve zkratce. Všude píšou circular a ještě k tomu kreslí kružnici, přičemž zkratka TLEP znamená Tripple Large Electron Positron.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Jeho průměr bude někde mezi 80 až 100 kilometry."
To se mi nejak nezda. Kdyz kouknu do mapy a porovnam oba kruhy, tak bych rekl ze jeho delka bude > 80 km.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, 80-100 km je délka tunelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždy když tady vyjde nějaký článek z oblasti fyziky a materiálů, tak je dobré odskrolovat úplně dolů a kliknut na odkaz na zdroj. Ten totiž neobsahuje tolik chyb a nepřesností :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"tak-tak stačilo"

Higs má energii cca 126GeV, na jeho nalezení by tedy stačil Tevatron ve Fermilabu. Energie (urychlovaných částic) ale není vše. LHC měl mnohem větší počet částic v mnohem větším počtu srážek. (luminosita) Tím posunul statistiku někam trochu jinam (Tevatron by to asi našel, ale musel by běžet hodně dlouho).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.