Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2013: Netflix a Samsung zkouší streamování 4k videa, víme proč to zatím vypadá hnusně

Netflix
Samsung ve spolupráci s Netflixem pracují na systému streamování 4k videa. To není překvapivé, Netflix i jiné služby streamují FullHD už dávno a pokud chtějí výrobci jako Samsung prosadit 4k zobrazovadla, musí být schopni nabídnout i obsah...

V Samsungově stánku předvádějí ve spolupráci s Netflixem přehrávání 4k obsahu na 4k televizi, prozatím bez bližšího upřesnění o jaký zdroj jde. Gizmodo ale hodnotí kvalitu zobrazovaného videa jako poněkud horší. Barvy jsou nevýrazné, nudné a celkově prezentovaný obsah nepůsobí jako něco, co by mělo být 4× lepší než FullHD. Vysvětleme si proč.

O tom, že streamovaný FullHD obsah nikdy nedosahuje kvalit obsahu vylisovaného na Blu-ray discích, asi netřeba sáhodlouze hovořit. I když někdejší srovnání 1080p streamingu iTunes s týmiž filmy na Blu-rayi ukázalo, že tehdejší současné technologie se s problémem popasovaly dobře a i dnešní 1080p videa na YouTube jsou celkem sympatická (ač do Blu-ray DL kvality mají daleko), pro 4k toto prostě nemůže platit.

4k, tedy v současné podobě nejčastěji 3840×2160 představuje 4× více obrazových bodů, tedy při vhodném zdroji i 4× menší šanci, že se nějaký droboulinký detail ztratí v kompresi či daném rozlišení. Pro to není ze 4k porno průmysl úplně dvakrát nadšen: klade to daleko vyšší nároky na přípravu, aby na „hérečkách“ nebyla vidět každá drobnost na jejich povrchu a tak podobně.

4k dokáže zobrazit nejméně 4× více detailů než FullHD. A protože v současné chvíli je nejlepší dostupnou technologií pro ztrátové zakódování signálu formát H.264, je pro stejnou kvalitu nutné mít přibližně 4× tak velký datový tok. To na jedné straně znamená teoreticky místo 50GB Blu-ray 1080p filmu týž 4k film o velikosti 200 GB, nebo použití modernější komprese. Ta je na cestě, formát H.265 alias HEVC by měl nabídnout vizuální jatka srovnatelná s H-264 při polovičním datovém toku, ale i tak bude potřeba 2× tak vysoký bitrate.

Tron Legacy

Pokud tedy Samsung nemá ve svém stánku Boha, který by stvořil zázrak, nemůže jeho a Netflixova prezentace 4k streamovaného videa vypadat dobře. Ne za současného stavu kompresních technologií, kdy H.265 je teprve ve stádiu draftu, který se blíží finalizaci. To ale neznamená, že 4k video streamované službami typu Netflix, bude ve finální podobě nekvalitní. Samsung to zkrátka možná jen risknul a předvádí něco, co je ještě v příliš raném stádiu vývoje. Nebo možná zvolil nevhodné demo. Ono takový Tron:Legacy v nízkobitratovém 4k by jistě vypadl lépe, než se pokoušet do 4k naroubovat rip Občana Kanea.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2013: Netflix a Samsung zkouší streamování 4k videa, víme proč to zatím vypadá hnusně

Pátek, 11 Leden 2013 - 22:40 | Alexandra Stanovska | Ja tym predvadzajucim poradim: Kus niecoho...
Čtvrtek, 10 Leden 2013 - 23:36 | Jan | Samozřejmě je to kus od kusu. Pokud někdo nahraje...
Čtvrtek, 10 Leden 2013 - 11:10 | Nalim | Clanek je zajimavy, ale chybi v nem naprosto...
Čtvrtek, 10 Leden 2013 - 10:53 | Petr Hanousek | CESNET to predvedl uz predloni: http://www.cesnet...
Čtvrtek, 10 Leden 2013 - 10:45 | AndyF1 | No to zas bude upscalovanych videii z PAL na 4K...
Čtvrtek, 10 Leden 2013 - 10:11 | danieel | Nemuzu souhlasit s tim ze 1080p je na youtube je...

Zobrazit diskusi