Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k České Radiokomunikace už týden testují v Praze pozemní vysílání v UltraHD

Rozliseni obrazu se pocita v radcich, ne v pixelech. 2K ma dvojnasobne rozliseni proti 1920x1080, ne ctyrnasobne. Ctyrnasobny je pocet zobrazovacich bodu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A jake ma rozliseni tvuj telefon a tvuj notebook? Vubec bych na prosazovani reklamstiny na tomhle webu netrval a to i navzdory tomu ze je v sektoru TV bezna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

rozliseni se samozrejme pocita v pixelech, kde jsi prisel na to ze by se pocitali jen radky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj.
Rozměr ... je počet pixelů na výšku x počet pixelů na délku.
Rozlišení ... je minimální úhlová vzdálenost dvou bodů, které lze odlišit v jednom řádku.. Takže rozměr může být například 1980x1080 - maximální rozlišení pak cca 1000 bodů na řádek, ale fyzické rozlišení jen 240 bodů na řádek, které je dané zpracováním a zdrojem signálu. Čím větší je rozlišení, tím víc detailů je vidět. Ale rozměr přitom zůstává stejný. Další veličinou je pak datový tok. V souvislosti se snahou o nacpání co nejvíce programů do jednoho multiplexu dochází k "ucpání kanálu" a výsledkem je u scén s větší dynamikou efekt koupelny... prostě koukáme na různobarevné kachlíky do doby než datovej tok klesne. Obzvlášť v případě že se datově náročnější scény sejdou v několika porgramech najednou.

Bohužel PR experti s oblibou zaměňují pojem rozměr a rozlišení. :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozli%C5%A1en%C3%AD klienti z reklamek po me chteji rozliseni XxY, jak pro stataky tak pro video, u filmu po nas chteji rozliseni XxY , nikdy po me/nas nechtel rozliseni ktere by urcovalo jen pocet radku, u fotaku/kamery ti rozliseni uvadi jako XxY, u monitoru/TV/proketoru se rozliseni uvadi jako XxY, to ze si nekdo v diskuzich rekne ze rozliseni je jen pocet radku tedy znamena jen to, ze si to rekne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se bavíme o videu nebo filmu, tak terminologie vychazí z analogového signálu, který měl u PALu vždy rozměr ve vertikálním směru 625 (resp 2x 312,5) řádků. To, že viditelná obrazová část jich používala méně (576) není teď podstatné. Rozlišení - tedy KOLIK se toho zobrazí - se mohlo projevit jen ve vodorovném směru. Tudíž rozlišení třeba u VHSky bylo někde u 240 bodů na řádek, další formáty se došplhaly k 800 ale těch řádků bylo vždy 625 (resp viditelných 576). Zobrazení bylo závislé na rychlosti elektronového děla (jeho schopnosti ON/OFF :-)), protože čas pro vykresleni jednoho řádku byl konstantní.
Nicméně se pořád motají nepochopení mezi rozlišením dvou různých bodů na vstupu a rozlišením týchž dvou bodů na výstupu. To je dáno objektivem (analogová veličina), snímačem a následným zpracováním. Pokud tedy část údajů ze vstupu zmizí, na výstupu se již objevit nemohou. Na tom se snad shodneme. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen doplnim k te wikipedii. Analogovej PAL je i širokouhlej. Rozměr je 720 x 576 používají se však obdélníkové pixely, takže se obraz "roztahuje" do šířky (a nebo "stlačuje" výškově). Samozřejmě za cenu menšího množství detailů alias rozlišení. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pixely nemůžou být obdélníkové, když to jsou bezrozměrné vzorky. Nečtete Alvyho Ray Smithe?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju si o videu něco přečíst a podívat se na termin "Pixel aspect ratio". Využívá se právě pro tvorbu širokoúhlého formátu v definici PALu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_aspect_ratio

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, o čem mluvíte. V tom problém není. Já jen že vy jste tu začal s tou přesností, a to přitom tak krásně - poukazem na to, že u analogových soustav se rozlišení určuje funkcí přenosu modulace - , a pak to tak ošklivě zkazit zmínkou o "obdélníkových bodových vzorcích" místo rekonstrukčních filtrů. Chjo. http://www.cs.princeton.edu/courses/archive/spring06/cos426/papers/smith...

P.S.: PAL D-1 není nutně širokoúhlý. 720x576 měl i při fyzickém poměru stran 4:3 (třebaže můj hardware od Fast Multimedia AG před dvaceti lety ho snad ani nikdy neuměl a nativně pracoval v 768x576).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že tenhle širokoúhlý PAL existuje jen na výstupu DVD/STB. K vysílání se nepoužíval, protože není kompatibilní s běžnými přijímači.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nejen DVD a STB. V tomto formátu je uložena i širokoúhlá nahrávka z kamer, které se běžně prodávaly. (Ať už to byly VHS, Video8 i jejich lepší odnože S-VHS nebo Hi8 a samozřejmě i DV). :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aby to k necemu bylo, tak by pro UHD museli pro jeden program vyuzit cele pasmo, s cimz se IMHO vubec nepocita a bude to zas multiplex..., ale pokud budou vysilat jen monoskop, tak by jich mohlo byt i 50...
BTW: ted se mi podarilo parkrat chytit HD polske televize, rozdil v kvalite oproti nasemu DVB-T podstatne lepsi / subjektivne ostrejsi, lepsi detaily napr. fotbal Nemecko vs. Polsko /

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

PR experti obvykle používají obvyklé termíny v dané oblasti. Když to ale překládá někdo kdo je zná z jiné oblasti tak z toho může vzniknout mišmaš:

rozlišení = rozlišení obrazu = celkový počet bodů obrazu
rozlišení = rozlišení obrazu = počet bodů x krát počet bodů y
rozlišení = hustota obrazu = počet bodů obrazu na délkovou míru

... a teď si vyberte ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

PR experti občas používají termíny, které úmyslně zakrývají nekteré skutečnosti. :-)
Pokud by to šlo, tak potlačí i mnohé obory ... fyziku, matematiku, logiku, chemii......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro Štěpán: nemáš pravdu. rozlišení se definuje jako minimální úhlová vzdálenost dvou bodů, které lze na výstupu od sebe odlišit. Objektivy kamer a fotoaparátů mají rozlišení, které se udává v lpi (lines per inch). O pixelech tam nemůže být rěč. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha takze wikipedie v tomto tedy lze snad ve vsech jazykovych mutacich? to je divny

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wikipedii nelze brát jako absolutní autoritu.
Když se řekne A, mělo by se řící i B. Když se tu bavíme o rozlišení, tak se musí říci čeho. Pokud vezmeš POUZE zobrazovací médium, tak máš k dispozici pouze výstup bez návaznosti na cokoliv. Je to jen počet pixelů. Ty pixely se musí něčím naplnit. Když budu mít zrojový materiál ve formátu, který je rozměrově větší než počet pixelů, který mám k dispozici, tak je množství detailů na výstupu přibližně totožné s tím co lze z daného výstupu vyrazit. Opačná situace bude, když bude množství pixelů na vstupu menší než kolik jich je na vystupu. Zvětšením kdy bude jeden vstupující pixel pokrývat více pixelů na výstupu další detaily nezískáš. Rozlišení se nezvětší. Nemá jak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze 8K ma potom kolik? 15360x8640 ? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...ale ani naše malá země nečeká, až jí kompletně ujede vlak. - Nečeká? Tak to si asi nevšimla, že už je pryč... Léta po zavedení a odzkoušení se stanice vysílající ve full HD dají spočítat na prstech jedné ruky nešikovné obsluhy cirkulárky... A i ty co vysílají jsou s kvalitou na štíru...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vysílání v HD je hezká věc, ale rozhodující je kvalita zdroje. Pokud je na úrovni VHSky, nebo je mizernej převod, tak to žádná kvalita není. Povedla digitalizace do HD u pohádky Popelka - ale to se snímalo z filmu (tuším 35mm). A se stanicema je to stejné. Mohou vysílat ve formátu HD ... ale pokud nemají kvalitní zdroj HD signálu, tak je výsledek vždycky mizernej. :-(

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

o kvalitu zdroje (a zejména obsahu) ať se starají dodavatelé obsahu. Přenosová infrastruktura by měla poskytovat co nejlepší dosažitelnou kvalitu. Tím, že se u nás nástup digitálního vysílání zpozdil, měli jsme vzácnou příležitost přeskočit SD éru prakticky bez nákladů.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Obsahovou kvalitu raději nehodnotim. :-) Technickou kvalitu přenosu maji poskytovatelé takovou jakou si zaplatí. Kvalitní analog (bez konverze A/D-D/A) poskytuje vic detailů jak zdigitalizovanej. :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se o h.264 a framerate je pouze 25 fps, což je samozřejmě málo. Snad se to časem zlepší a další testy poběží v 4k50p.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne aby ten datovej tok odpovidal obsahu. Kolikrat bych blil, kdyz vidim zaber na vlnici se hladinu nebo dest.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokaze mi nekdo vysvetlit, proc by melo UHD blokovat neco nebo s necim interferovat?:o) 4k rozhodne neznamena, ze bude mit 4x vyssi datove naroky oproti 2k, kdyz ma 4x vyssi rozliseni. Bude to mozna 2nasobek, ktery zase smaze h.265, tak v cem je problem? Zalezi jake budou samoopravne kody pri slabem signalu a podobne ..... ale i kdyby to melo zabrat treba dva klasicke kanaly DVB-T, tak v cem je problem? No, vlastne nase DVB-T vysila jeste v mpeg2, to bude asi ten problem:o)
Kazdopadne je to jen cerna dira na prachy, jak rikali ty hrozne stovky milionu nebo dokonce snad miliardy, co bude stat prechod na mpeg4 (h.264) ...... tim me skoro rozesmali k placi. Vzdyt se to snad koduje nekde v jednom centru, ktere v profisfere nejaky meloun stat jiste bude (v domaci by si to clovek postavil na kolene za par tisic) ...... ale pak se to snad siri ke kazdemu vysilaci uz digitalne a ten to pousti do sveta. Oni to rikali tak, ze budou na mpeg4 muset menit vsechny vysilace ...... coz zase opet vlastne "dava smysl", protoze jsou to curaci a navrhli to tak, aby to pak museli za tezke prachy cele kompletne vymenit a utopily se miliardy, takze takhle to vlastne chapu:) Hlavne ze v dobe, kdy zacali sit stavet, tak uz byl mpeg2 dlouhe roky mrtvy a vsude okolo se prechazelo na mpeg4:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš pletete dohromady jabka a hrušky. Na vysílačích nejde o přechod z mpeg2 na mpeg4, to je jedno a třeba v Muxu3 se během Londýnské olympiády v mpeg4 vysílalo. Ale jde o přechod z DVB-T na DVB-T2, což je jiný druh modulace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UHD , abychom videli lepe na reklamy ? nic jineho tam stejne nedavaji .
Za zhorsenych vysilacich podminek nebezi ani HD .
Kolik filmu poradu je natoceno v UHD , 4kHD ?
Kolik kanalu je vubec schopno vysilat v UHD a vice ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Televizní pořad je přeci zbytečnej mezičas mezi reklamou. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Existuje zařízení, které by 4k zvládalo přijímat na PC nebo i samostatně? Co jsem našel tak všecko bylo jen 1080i

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.