Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na každém novém Chromebooku poběží aplikace pro Android

Ty vole, to je bomba, ja se z toho skoro posr...
Chapete to, je to vubec mozny, normalne Google dokazal jim vyvijeny virtualni stroj pro Android rozpohybovat i na Chromebooku. To je proste mazec.

V Googlu na tom pracoval cely tym lidi po 3 roky denne od rana do vecera a konecne se postestilo.

Ja proste nemam slov.

(Doufam a radeji tu poznamku pisu, ze bude komentar spravne pochopen.) :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jsou to borci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc je to tak kvalitní implementace, že se musí ladit pro konkrétní hardware, takže Google skoro dosáhl kvalit Applu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, o tomhle vývoji se přeci už nějakou dobu vědělo. Takže se spíš asi pilovalo, ostatně podobně Microsoft roky piloval jednotlivé verze Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ted nevim, jestli byl satiricky komentar pochopen. Tam preci neni co pilovat. Tohle mohl Google nasadit uz pred lety. Nemuzes to preci srovnavat s Microsoftem, ktery pro nove Windows vyviji nove veci. Ne vsechny jsou v zajmu uzivatelu, ne vsechny vsichni vyuziji, ale je tam videt posun vpred. Otocit Dalvik nebo ART pro Chromebooky by mela byt zalezitost nekolika dni az maximalne tydnu a ne to delat nekolik let. Jenze to vidis, jak trapacky vyvijej Android, takze se vubec nedivim, ze jim to tak trvalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poslední Windows, na kterých byl vidět posun vpřed, byli Windows XP.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Nemuzes to preci srovnavat s Microsoftem, ktery pro nove Windows vyviji nove veci. Ne vsechny jsou v zajmu uzivatelu, ne vsechny vsichni vyuziji, ale je tam videt posun vpred."

Po přečtení těchto vět je těžké brát i jinak zcela trefný zbytek vašeho komentáře vážně...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde presne je ten komentar problematickej?

DirectX jednoznacnej vyvoj, Windows jednoznacnej vyvoj, Office taky vyvoj, ale treba Ribbon je hodne spornej, nekdo rika, ze je to efektivni a nekdo se v tom ztraci, .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl to spíš přirovnat k běhu balíku MS Office na XboX :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepodceňoval bych to.
V MS na tom (pro Windows) dělali asi rok a pak zjistili, že to nezvládnou.

Sice Chrome OS je Androidu mnohem blíž než Windows, ale zjevně to není tak triviální záležitost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ty voe, to je fakt něco. Ani WP nepomohlo, že v něm můžete provozovat univerzal W10 aplikace z desktopu (což je smysluplnější), tak jak asi může dopadnout tohle. Kolik lidí si kupuje noťas na telefonní (tabletové) apky? Už chybí jen, aby ohlásili Chrome OS full ATX desktop. Připojíme k tomu 3 monitory a na každém si spustíme jednu mobilní apku. Děkuji, když už hybrid, tak raději něco jako HP Elite X3 s lapdockem. Mám v jednom zařízení hiend telefon, 12,5" fullHD laptop a s dockem na desktop i desktop. A kdyby mě nestačily univerzál W10 apky, tak HP mi nabídne virtuálku v cloudu, ze které můžu spouštět i x86 win apky. Dokonalé to není, ale pořád lepší jak tahle nesmyslná věc. Google se do desktopu v nejbližších letech nedostane. To dřív se desktop winy dostanou do handheldu, koneckonců už jim to jede i na ARMU https://www.youtube.com/watch?v=A_GlGglbu1U

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Abych rekl pravdu, tak na to dost spoleham. Jsem velky fanousek Canonicalu a jejich Ubuntu Touch, ale obavam se, ze to je jeste furt na dlouho, jestli mezitim Microsoft hodi ty Windows x86 for ARM do nejakyho mobilu, tak do toho hned jdu a s chuti zahazuju Android. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Kolik lidí si kupuje noťas na telefonní (tabletové) apky?

Myslis na youtube, xichtoknizku a browser ? zhruba 97%

> To dřív se desktop winy dostanou do handheldu

Haha, to jiste. Desktop Win se do mobilniho HW dostavaji zhruba stejne rychle jak ten Android na Chromebook :)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá tak jinak - xichtoknizka, browser a youtube běží dobře i na win10 laptopu. Čili opět neexistuje důvod proč mít na to Chromebook, i BFU si uvědomuje, že je lepší win10 (na laptopu), protože co kdyby i on chtěl těmi zbylými 3% používat i nějaké exkluzivní x86 windows apky (třeba hry, myslím že takový steam zabere více než 3% času).
A proč win na handheld? Tady je otázka co využíváte víc. Kdo si cvaká 90% času do mobilu s androidem, tak chápu že je to jeho main platforma a chce apky které zná i do větších zařízení . Kdo dělá naopak 95% s win10 pc, tak ten by chtěl mít stejnou platformu i v handheldu, protože by pak stačilo aby žil v jediném ekosystému a nemusel používat na stejnou věc různé apky na desktop a handheld

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako se dá bez Windows aplikací existovat na Linuxu, tak to jde i na Chromebooku. V reálu na něj existuje vlastně vše potřebné pro fungování uživatele. Dlužno dodat, že valná většina aplikací jede ve výsledku lokálně, trvalé připojení na internet nutné není, to je jeden z "oblíbených omylů"...

Takže uživatel vystačí s Chromebookem a má přitom výhodu vyšší bezpečnosti a stability proti Windows, přitom je ale jednoduchost obsluhy spíš ještě vyšší, takže odpadají komplikace, které by měl v Linuxu. Uživatelé toto zjistili také a proto mají Chromebooky prodejní úspěch velmi slušný (samozřejmě více v zemích, kde to Google podporuje přímo, u nás to je složitější).
Přidání podpory Android pak není nějaký převrat, nicméně je to příjemné plus, doplňuje to řadu drobnějších aplikací, často spadajících spíše do kategorie "blbinky", ale někdy jde i o významnější položky. Nic více, ale také nic méně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oba dva majitelé Chromebooku mají jistě radost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi to prijde, jako dost zasadni vec, ted bez ohledu na technicke "auh" toho projektu nebo ne. Pokud bude moct Chromebook fungovat jako vidli notas s appkama androidu, tak mi to prijde jako slusny posun kupredu. Spousta lidi si dnes totiz s appkama vystaci, ale problem je, ze na telefonu je to jak si "malinke". Takhle to dostava novy rozmer a muze to case oslovit dost lidi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni problem je ale neresitelnej, ta virtualni masina zpomaluje appky na Androidu, bude je zpomalovat i na Chromebooku, takze se uzivatele mohou pripravit leda tak na zaseky ala Android. Celej ten Android a Chromebook je ukrok stranou a pokrokovyho na tom neni vubec nic. At konecne udela Microsoft ty Windows s x86 na ARM a ovladnou zpatky trh jak na mobilech, tak na tabletech a tehlech tabletoboocich nebo jak to nazvat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je treba zduraznit, ze ARM ma znacne nizsi vykon nez x86 a rezie ty emulace bude taky nemala. Navic pouzitelnost desktopovych win aplikaci je na patlacich zarizenich dost mizerna. Nevim jak by necim, co bude behat pomalu a spatne se pouzivat mohli ovladnout trh. Bude to jen dalsi microsofti ostuda co se neujme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mluvi se o Snapdragonu 835, ne kterem to vyvijeji, ten ma vyssi vykon nez Atomy a i na nich nejak ty Windowsy behaj, ikdyz je to dost opruz, ale jak pisu, ten Snapdragon ma vykon vyssi!

Ano, to je presne to ocekavani o kterem mluvim, jak dokonale Microsoft zvladne rezii emulace. Je samozrejme nesmysl to shazovat dopredu, ale nepopiram, ze tam nastat problem muze, uvidime.

Treba smplayer (linuxaci znaji) ma i v x86 tzv. tabletovy mod, takze se da ocekavat, ze minimalne cast vyvojaru zareaguje a ovladani upravi. Bude to mnohem jednodussi nez to programovat znovu, coz treba udelali programatori u VLC, kdy na Androidu s tim meli silene prace a v podstate dodnes je x86 varianta mnohem a mnohem lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak behaji windows 10 na atomech ? Pomalu... A na poradny x86 cpu se arm proste nechyta. Navic sem jeste nevidel emulaci, ktera nema znacny dopad na vykon.
Co se tyce aplikaci. Kdyby v microsoftu nebyla banda idiotu tak aplikace mohli byt davno. Meli na armu zpristupnit winapi. Aplikace by se prekompilovala a jela by. Misto toho vymejsl emulaci winapi a jiny nesmysly.
Jako programator. Mam aplikaci, ktera na desktopovych windows beha jako service. Vysli Windows 10 IoT core pro raspberry a preportovani byla prace na odpoledne. A to sem z toho 90 % casu ztravil zjistovanim, jak to vlastne prekompilovat protoze dokumentace byla 0 a prvni verze visual studia 2015 byla rozbita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ovládnutie by nebolo dobré. Predsa len konkurencia je zdravá vec a núti firmy k inováciám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.