Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se nereferenční Radeon RX Vega, o prázdninách vyjdou dvě řady

v CZC a Alze naskladneno 1.9.2017, ma prognoza se blizi naplneni, snad jsem nebyl prilis optimisticky. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Však Ty jseš takovej věštec no. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele nemuzes si pripsat vsechny zasluhy, gerontofil Crha to taky tak nejak tipoval :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neni to jedna a ta samá osoba ? Docela by to odpovídalo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Crha je navíc dyslektik, Red mele xujoviny jenom většinou, Crha si drží svoji stabilní laťku 99,9 % ;) :p

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne ne, je to jen nahoda, ze se na tom tihle dva, bojim se rict, lide, shodli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni. Pokud touzis po Crhovi, tak PCT a CNews, ja tam sice obcas chodim taky, ale tady je to lepsi, tam se mi diskutujici zdaji vic frkulinsti, tady to ma obcas i uroven, pokud teda zrovna neni AMDorgasmus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jedna vec, GTX1080 stoji ted neco mezi 15.000-16.000Kc. Pokud mam uvazovat o nezname a hrama neotestovane RX Vega, tak si dokazu predstavit konkurencni cenu nekde mezi 13.000-14.000Kc.

Nicmene teda se mi to nezda, podle me to AMD nedokaze vyrobit a s marzi prodat za adekvatni 13.000Kc. Samozrejme ceny v USD budou trochu jine, ale nezapominejme, ze tu v CR proste mame o neco draz a tyka se to v podstate vseho okolo pocitacu, tudiz v USD by mely byt ceny o malinko nizsi.

Jenze i tak, rad bych ale neverim tomu. Mysim si spis, ze ta RX Vega bude nakonec nekonkurencni predrazena grafika ciste pro fanousky AMD, kteri proste budou mit konecne aspon nejakou vykonnou kartu od sveho milacka, ale jinak to hracskou komunitu mine a mozna i Vega nakonec skonci z nouze aspon na ten mining, ikdyz to je asi taky blbost, protoze se to cenove narozdil od Polarisu nevyplati. :-/

Nechme se prekvapit, snad zbytecne nesejckuju a ta cena bude nakonec tech odpovidajicich ~13K.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli bude 13000,- Kč adekvátních. To teď neví nikdo.
To, že bude mít VEGA na začátku výkon ve hrách nižší, než ho bude mít za půl roku po vydání, je pravděpodobné.
Nicméně, připustím-li spekulativní základ vaší úvahy, si nemyslím, že by nutně +/- stejně výkonná grafická karta AMD musela stát o 20% méně, než konkurenční. K tomu nevidím důvod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Také nechápu proč by měla být o tolik levnější, pokud bude nabízet těch 16GB HBM paměti a o pár procent vyšší výkon, tak k tomu nevidím důvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se tohle potvrdí, tak jsem opravdu zvědavý, co o tom napíše DD. Protože ten od vydání 1080 opakovaně tvrdí, že to je mainstream za cenu highendu. Pokud 1080 byla před rokem mainstream, tak by rozhodně nemohl tvdit, že vega je highend. Jsem zvědavý, jakým veletočem se z toho vykroutí ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec bych to neřešil, DD i OBRemaier jsou nemocný, řekl bych že OBR trochu víc.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Trochu?!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně máš pravdu, je to obyčejný magor koupený Intelem. To je dvojitá diagnóza.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak on zlatej OBR magor koupenej Intelem, DD to dela zadarmo a rad, to je naprostej blazen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak DD narozdíl od Obra nVidie pochválí, to Obr nikdy u AMD grafik neudělal, a jediný, do čeho DD "střílí" je cena Nvidia grafik, a to s ním souhlasím.
Tím pádem vyzdvihuje AMD, protože poměr cena/výkon, v jeho pozici bych se choval asi podobně.
Samozřejmě je i vidět, že AMD má raději, ať už kvůli zmíněné ceně a taky kvůli arogatnímu postoji Nvidie k problémům, a tam jsem na tom taky podobně jako on, takže tak.
Obr evidentně AMD nesnáší a dává to nevybíravě najvo, tam je to opravdový magor

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OBR je clovek, kterej zna a pokud neco pise, tak to vyjma jeho nenavisti k AMD nejsou kecy. Jako pisatel clanku by byl uplne v pohode, ale z nejakeho duvodu fanaticky nenavidi AMD a poud se teda ve svem clanku AMD dotkne, tak je to trapne.
DD je clovek, ktery nic nezna a pise nesmysly, at uz se tyka jeho recenzi periferii nebo veci spojenych s AMD. Navic je do AMD tezce zamilovanej a tak nesnese jakoukoli kunstruktivni kritiku a vymysli neuveritelne konstrukce, aby AMD obhajil.

Je jasne, ze oba jsou magori, ale OBRa dokazu neresit a na PCT chodim i tak, DD je pro me neobhajitelnej a na DD web jsem prestal chodit. Nic krome zamilovanych kecu se tam nedozvis.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale Obr má problém s testy, ty jeho sto let starý RARy a Dosboxy, to je buď záměrná manipulace a nebo jeho hloupost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obr dokáže napsat dobrý článek, ale také dokáže napsat naprosté lži a nesmysly, extrémně sprostě urážet čtenáře apod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já nikde nepíšu, že Obr neumí psát, když se to netýká CPU/GPU, pak se to dá i číst, ale pokud se to naopak CPU/GPU týká, tak mu nevěřím ani nos mezi očima.
Nesouhlasím že by DD neuměl psát a že by psal nesmysly, ano je tam vidět, že má AMD raději, ale jeho grafy odpovídají realitě i v porovnáním s jinými weby, takže pokud jde o CPU/GPU, tak si raději přečtu jeho.
K tomu jak snáší kritiku... ano, DD je výbušný, ale když ti někdo pořád dokola říká, že máš zmanipulovaný výsledky a že nadržuješ značce (přitom grafy jsou správně), tak by mě to taky "sralo". Se podívej na sebe, sám tady někdy píšeš zamilovaný bludy o Nvidii, že by to vytočilo ne jen DDho, ale i obrovské množství lidí tady. Ale ty máš svou pravdu... (ale nikdo ti ji nevěří - možná Crha, Maudit, "Intel+Nvidia" a podobní).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ja ale nepisu zamilovany bludy o NVidii, protoze jsem leta mel radeji ATI. Nikdy jsem nemel problem kupovat grafiky podle kvality, valka fanousku NVidia x AMD je mi suma fuk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to ti tady určitě všichni věří. Touto lží ses právě pasoval mezi fanatiky jedné značky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...fanaticky nenavidi AMD..."
A tím pádem, když píše o nVidia a AMD, nebo Intel a AMD, je automaticky neobjektivní. Má tedy pak takový člověk psát recenze?
ANO.
Kdyby se ten web jmenoval "LidVersusAMD.cz", pak ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dobe uvedeni na trh stala GTX 1080 21k Kc. Tehdy mel pravdu. Nekdy kolem uvedeni Titanky se cena posunula znatelne nize a dnes zacina uz kolem 15k. Tusim ze k tomu napsal neco o tom, ze to je jiz adekvatni cena.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, pokud 1080 stála 21 tisíc, tak to bezesporu hiendová cena byla. Pokud nová Vega tomu bude výkonově konkurovat za cenu bližší 10 tisíc, tak se jedná o vyšší mainstream a DD měl pravdu, bez ohledu co si o něm myslíte. Problém Vegy je, že ji to tak dlouho trvalo. Nicméně ano, sama Nvidia uznala, že 20 bylo moc a dnes se 1080 již prodává za adekvátní cenu, která půjde ještě dolů pokud nabídne Vega stejný výkon za nižší cenu. 1080 dnes hiend není, minimálně ne od existence 1080Ti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Určení ceny poptávkou/nabídkou a vzhledem ke konkurenci Vám nic neříká? Jak u blbečků na dvorečku... furt dokola to lidi nechápu a budou si mlít to svoje, že je/byla drahá, ano byla drahá, ale její cenu určilo to, že neměla konkurenci a hlad po ní byl, tak si řekla o svou cenu, co je na tom k nepochopení pořád??? (zavděčit se DD?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcete-li reagovat na mne, reagujte na to co jsem napsal, nikoliv na vlastní projekce mne, to bývá typické u arogantních jedinců, pro které je okolní svět pouze jejich vlastní projekcí (deprivanti) . Shrňme si fakta:
1. Mainstream se nikdy nepovažoval v segmentu za 20 plus tisíc, 1080 tam byla -> hiend.
2. Sama Nvidia vydáním 1080Ti a slevami 1080 s ní mainstream vytvořila -> mainstream
3. Přichází Vega s cenou pod 20, blíže 10, avšak s výkonem 1080 -> 1080 mainstream
4. Technologická výbava -> 1080 nepřináší ani zásadně novou architekturu, ani HBM -> mainstream

Když si to shrneme, je 1080 mainstream s nadsazenou hiend cenou, být konkurence ihned, nikdy by nestál tolik (všimněte si zde souhlasu s Vámi). Pokud nebyla 1080 mainstream před rokem, dnes určitě ano

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Meles.
1. Co si pamatuju, tak jsem z tezkym srdcem daval 12.000Kc za Radeon X850XT, coz byla highend karta sveho casu, dneska je ta cena mainstream, z cehoz je videt, ze se ceny vyviji a cobylo vcera nemusi dnes platit.
2.Ano, kazda highend karta je jednou prekonana i u NVidie.
3. My vime kolik bude stat Vega? A ze neco prichazi o rok pozdeji je vzhledem k situaci pred rokem zcela irelevantni.
4. Highend karta nemusi prinaset novou architekturu tech prikladu v minulosti, kdy to tak nebylo je nespocet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ty zase meleš
1. nemůžeš porovnávat, protože cena dolaru je úplně jinde - 16,- nebo 26,- Kč za dolar je sakra rozdíl
2. ne, Nvidia vždy plánoval vydat Ti (High end) verzi, 1080 vždy byla mainstream
3. zbytečné řešit, dokud nebude vega v obchodech
4. konečně s tebou v něčem souhlasím, nicméně nejspíš jde hlavně o ty první dva body

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NV uznala že to bylo moc? Kde to můžu vyčíst? x80 řada je vždy nějak naceněna a s příchodem x80Ti jde cena dolů a Ti dostává +- původní cenovku 80 řady. Toto tady je už několik generací, stačí zapátrat v historii

A nemyslím si že cena výrazně klesne s ohledem na vegu, pokud, tak proto že tady bude nástupce.

Jinak 1080 nikdy nebyla high end, ale měla výkon vyšší než do té doby prodávaný high end. Osobně považuji 70/80 řadu za mainstream byť jeho nejvyšší segment.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by s trochou nadsazky slo rict, ze 1080 byla highend karta, byla sveho casu nejvykonejsi, ale nebyl v ni highend graficky procesor a ani to NVidia nikdy netvrdila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako hi-end určuje cena? Proč? Škatulkování by snad mělo být založen na výkonu, ne? Byla 1080 nejvýkonnější grafika? Byla, takže stála až na nejvyšší pozici, což přece hi-end v překladu znamená. Odůvodňovat něco cenou je hloupost, protože každé nedostatkové zboží či zboží, které nemá konkurenci, bude mít vyšponovanou cenu. Sorry, ale to si jen aDDmin omluvil, že AMD nemělo grafiky na nejvýkonnostnějších příčkách (hi-end), proto začal operovat cenou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je jí vůbec třeba řešit? Bude se vyrábět v malém množství a to, co se dostane do prodeje vykoupí těžaři.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky to tak vidím. :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo si myslíš že by ju mali skupovať minery? Vysoká cena vysoká spotreba a výkon ešte nevieme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tezko rict. Kazda dolovana vec ma jine pozadavky. Zda to bude pouzitelne se pozna az to nekdo proklepne.

Pro nektere ucely se uz skupuji i RX 560. Naproti tomu GTX 1050/1050 ti se zda celkem nevyhodna pro cokoliv, pritom herne je to opacne.

Na mining se uz skupuji ve velkem i GTX 1080 a 1080 Ti. Takze tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, všiml jsem si v posledních dnech lehkého zvýšení cen u 1080a 1080Ti, naštěstí se to týká těch levnějších modelů, aktuálně pokukuji po asi nejdražším poseidonovi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je všetko super, ale ja upgradujem PC raz za dlhší čas (cca 7 rokov) a aj keď už zúfalo potrebujem upgrade, nič bez HDMI 2.1 kupovať nebudem. A vôbec sa mi nechce čakať ešte rok alebo viac :-/ A aj to kto vie, či s príchodom HDMI 2.1 začnú hneď Freesync podporovať telky a receivery :/ Od Volty to očakávať asi tiež neide aj keby rovno mali HDMI 2.1 a je to súčasťou štandardu, takže možem čakať na NAVI niekedy na koniec ďalšieho roka. No super...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Použijte DisplayPort.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Len aby to nedopadlo ako s Fury, aritmeticky vykon obrovsky aj vo FP64, ale k comu to je, ked v hrach je to k nicomu, s tym vykonom by mal este teraz tahat Fury X daleko za 1080, mozno aj TI, sere ma to lebo som to mal a nebol som spokojny, teraz mam pretocenu 1070 (nemal som na vyber 580 bola malo) a mozem povedat, ze som spravil dobre.. niesom fanboy, ale pragmatik

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda nevím, ale AMD se to načasovaní moc nepovedlo. Konec školního roku znamená často odměny za vysvědčení, což pro dnešní mládež znamená počítač, pokud možno herní, aby bylo ve volnu možno pařit. A pokud možno hned, čekat polovinu prázdnin, jestli přijde něco stejně výkonného jako konkurence, to moc lidí nebude. Takže to zase v hi-endu vyžere NV a AMD bude čekat na Vánoční prodeje. Což už ale může být zase ovlivněno skutečností, že už za dveřmi může být Volta. Trochu mi to připadá jako obvyklý scénář, kdy dobrý produkt AMD zazdí načasování. Ale třeba se mýlím a Vega překvapí jako Ryzen, kdo ví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim jak je to jinde... ale onehda sme herni pocitac za vysvedceni resili s redmarxem.. a me az pak doslo, ze ja uz ani nepamatuju kdy nejakej rodic okolo dal diteti pocitac. Vsichni chtej pro decka notebook... a to i na hry i kdyz se jim snazim marne vysvetlit ze je na to notebook naprosto nevhodny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jim poraďte tento notebook: https://www.softcom.cz/eshop/asus-gx800vh-kbl-gy004r-18-4-i7-7820hk-3x51...

Na hry je naopak velmi vhodný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To na me rovnou zavolaj pany z Bohnic s krasnou kazajkou :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Radeon RX Vega zatím vypadá že bude jen o trohu slabší GTX 1080 TI zhruba o 5-10 procent v závislosti na hře a verzí 1080 TI_čka (OC frekvence) proti kterému se postaví.
Jinak 1080 je slabá už s čisté matematiky.
1080 = 7,2 Billion transistors
1080 TI = 12 Billion transistors
Vega = 13-14 Billion transistors

Stačí podívat herní výkon v herním ukázce z akce AMD financial analyst day 2017.
Kde ji představil šéf GPU divize RAJA KODURI

Sniper Elite 4 ULTRA 4K (test na Radeon Vega Frontier Edition)
Vega (FE) = 63fps stabilně s výkyvem v rozmezí 58-71f ps
1080 TI = 64fps stabilně s výkyvem v rozmezí 61-81 fps (Core 1962 MHz)
1080 = 46fps stabilně, OC 52fps stabilně (Core 1962 MHz)

S cena rozhodně nepočítejte méně než 14 tisíc já doufám že nepřesáhne 15-16 tisíc.

Vega rozhodně herním výkonem nepřekročí 1080 TI OC a dokonce bude i o ždibec slabší než klasická 1080 TI. Jenže tohle vše je jedno pokud nabídne cenu někde kolem 16-18 tisíc bude to dělo. A také kladivo na (předražené) čarodějnice v podobě GTX 1080 TI (25-30 za herní kartu opravdu? F you NVIDIA)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD 2017 Financial Analyst Day Live Stream !!! Vega Sniper Elite 4 !!!
https://www.youtube.com/watch?v=590h3XIUfHgQ&t=49m52s
[Sniper Elite 4] [PC] [i7 7700K] [GTX 1080 Ti] [4k]
https://www.youtube.com/watch?v=5wFdGFMPp3Y

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.