Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co přináší GNOME 3.20

odporne prostredi...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prvni reakce manzelky, kdyz prislo Gnome3: "Fuj, dej to pryc"
Unity jsem pak radsi ani nezkousel. Teda zkusil, ale protoze jsem behem minuty nenasel ani terminal, tak to slo hned do kytek xD. At ziji intuitivni prostredi.
MATE to vse zachranilo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se ho místo nějakých fuj raději naučil používat. A když mu přivykneš, tak zjistíš, že je na používání mnohem efektivnější, než stařičký koncept s nabídkou „Start“.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, pokud ti to vyhovuje, tak uzivej v pokoji.

Me spis vadi pristup nekterych evangelistu tzv. pokroku, kteri "nejlepe" vedi co ma lidem vyhovovat a co je pro koho efektivnejsi. Idealne jeste glorifikovat ruzne polofunkcni beta verze, ktere se ladi az za pochodu.
Zdarny priklad za vsechno je prave KDE 4, Gnome3, Win8, Ribana a podobne nedodelky.

Bohuzel se napric celym spektrem elektroniky od PC az po prumyslove stroje ukazuje, ze obecne ovladani a intuitivita vsech systemu jde skokove do sra*ek.

Na co drive cloveku stacila intuice, to dnes musi dolovat pres Google, protoze manualove stranky jsou tristni, o Helpu nemluve, logika a struktura ovladani je spise diskretni, nez spojita...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tak GNOME 3 nebo KDE 5 ti nikdo násilím netlačí, na rozdíl od takových Win 10.

S tím intuitivním ovládáním to není tak jednoduché. Jednak roste počet funkcí, co uživatelé očekávají a jednak intuitivní neznamená efektivní. A co je intuitivní pro jednoho člověka, není pro jiného. Třeba základní aplikace GNOME 3 se opravdu snaží být intuitivní na ovládání. Jenže, když k nim sedne člověk, který léta používal nějaký zaběhnutý model ovládání a zjistí, že vše je jinak, tak bude tvrdit, že je to špatně.

Co s týká dokumentace, tak GNOME ji má vcelku slušnou a v základní uživatelské příručce, která je po instalaci k dispozici, najdeš rady pro všechny běžné uživatelské činnosti. A dokonce se tuším při prvním spuštění zobrazí nějaká videovýuka, jak spustit aplikaci a podobné nejzákladnější věci. Ale jestli si zkoušel GNOME 3 v některé z prvních verzích, tak tohle tam ještě nebylo a ani dokumentace nebyla dopsaná.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní strategie Gnome nejprve vyčistit GTK-3 kód pro Gnome 3, pak stvořit grafického bumrlíčka chroustajícího zdroje jako maliny, následně pak hledat non-X vylehčené řešení grafického serveru (displeje) v podobě Waylandu... Tím je jasné, že Gnome postrádá jasnou koncepci a tu nahrazuje metodou pokus-omyl... Ke mně na žádný stroj Gnome nesmí, na milost beru pouze mátový Cinnamon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A že Cinnamon jsou jen jiné omalovánky místo GNOME Shlell, ale rovněž nad GTK+ 3 ti nevadí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.