Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ComplianTV obvinila Samsung z podvodu v energetických testech televizí

Další zbytečná organizace.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nejdřív četl "complainTV" - organizace zřízená Evropskou unií pro zasílání stížností výrobcům TV :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nojo ty voďo! :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ježiši tak tohle je teda kravina .... Místo toho aby byli rádi, že se u LCD local dimming používá a tím zlepšuje vlastnosti obrazu, tak to označí jako nekalou praktiku. Co to tam proboha kdo hulí, protože tahle technologie byla a je primárně určena pro zlepšení podání černé barvy právě u LCD. Snížení spotřeby je naopak vedlejší vlastnost této technologie, nikoliv primární.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nejspis balej huleni do 100 euro bankovek a tedka maj bezpecnostni prvky na mozku :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

v te zprave to neni dobre napsane. stiznost te spolecnosti stoji na tom, ze televize obsahuje firmware, ktery snizi jas pri rozpoznani testovaciho obrazu zamerne a vice, nez kdyby televize zobrazovala "energeticky obdobne narocny" netestovaci obraz.

bohuzel at hledam jak hledam tahle zpravicka narozdil od jinych webu neobsahuje zdroj, odkaz, nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, kdybych měřil spotřebu televizí, tak bych kromě stejného testovacího obrazce použil i měřič jasu a telky nastavil tak, aby měly cca stejný jas, ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozpoznávat testovací obrazce? WTF to už je fakt přehnané. Local dimming funguje dynamicky za účelem zlešování kontrastu a zajištění aby tmavé části scény byly tmavější. Spotřeba je jen sekundární efekt této technologie. To je jako kritizovat Plazmu za to že čím více světla v celkovém součtu zobrazuje tím více klesá max jas 1 bodu aby to neodpálilo zásuvku, což by se stalo kdyby jsi každej pixel na plazmě rozsvítil bíle a na 100% brigntness.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To s plazmou bude druhý objev ComplianTV :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To plazmy skutecne delaji? To jsem netusil. Jak moc ten jas ale snizuji? Tj. jak moc velky je rozdil ve svitivosti jednoho bile pixelu na jinam cerne obrazovce a stejneho pixelu pri rozbrazni ciste bile pres celou obrazovku?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak moc? To nevim, každá jinak. Ty staré to dělaly asi méně, ale už fotrova LG co už má tak 12 let to dělá. Resp ono se to počítá dle celkové svítivosti. Každej pixel má 3 barevné subpixely, pokud všechny 3 drtěj na 100% tak je to max bílá. Kdy nastane tato situace aby více jak 1/3 obrazovky při reálném filmu běžela na 100%. Moc ne. Na 42" full HD panasonicu co jsem měl začal ten pokles právě cca na 1/3 plochy a čím více bílí tam pak bylo tím menší celkovej jas. Ten pás co je na anti-retention screensaverech bude asi cca tak velkej aby byl těsně pod touto hranicí.

Ten rozdíl je taky více výraznej dle toho jakej nastavíš jas a kontrast. Když máš kontrast na 60% tak síla oné bílé i v malejch částech obrazu když je zbytek tmavej neni tak prudká než když tam rveš 100% (což je stejně moc a rve to oči).

Paradoxně ale tato vlastnost je jedním z důvodů proč z plazmy nebolej oči a obecně neunavuje, jde o to že díky tomuto chování má i přes svůj vysokej kontrast realtivně stabilní množství celkově produkovaného světla, neni to jak LCD které ti praží backlight furt stejně (naopk ,čim více bílé tim více ho praží) a světlej obraz je prostě nepříjemnej.

Kupodivu, já mam doma na stole LCD co používám jako monitor (Sony KDL32 W4000 z ccca 2008) která se chová stejně jak plazmy, tzn tuna světla = snižuje jas (ne backlight, brightness). Většina LCD to ale má přesně naopak, snaží se aby bílá produkovala co nejvíce světla aby si mohli napsat vysokej kontrast na krabici, ala zakrejvali tim špatné podání černé.On je ten kontrast totiž počítanej jako rozdíl mezi nejtemnějšim vs nejsvětlenjšim odstínem pixelu bez ohledu na jejich reálnej startovní jas. Tzn pokud černá neni černá ale jen šedá, ale bílá praží 4x silně budeš mít papírovej kontrast 2x lepší než obrazovka co má černou fakt čerou a bílá ti na ní nevypaluje oči.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ta funkce se jmenuje ABL - Auto Brightness Limiter, nejde (zpravidla) vypnout, mají ji všechny "novější" plazmy a kromě snížení spotřeby umožňuje dát tam slabší zdroj a není potřeba aktivní chlazení - první plazmy měly větráky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podvádí se všude. Víte třeba o tom, že sušičky prádla s přídavným topným tělesem (tzv. bez tepelného čerpadla, ale to je blbost) se záměrně testují na prádlo vyždímané na 800ot. a sušičky bez topného tělesa (s tepelným čerpadlem) se testují na prádlo vyždímané na 1200ot? Jinak by nevznikl rozdíl tak veliký, aby se odůvodnila vyšší pořizovací cena.
Stejně tak 80% LED žárovek uvádí chybně svítivost v lm, o spotřebě aut nemluvím.
Výše uvedená technologie Samsungu podvod není, ale nevěřím, že se jinde nepodvádí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když se podívám na obaly, tak vidím napsané: světelný tok: X lm. To je přece správně.

U zdrojů světla je jako hlavní ukazatel svítivost nevhodná. Zákazník potřebuje jedno číslo na porovnání, na to se světelný tok (jednotka lumen) hodí ideálně (lidově kolik světla to lidskému oku dává). Pak až má smysl dávat třeba graf svítivosti v závislosti na úhlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Správně to je, ale k provnání to nestačí. Důležitá je účinnost = lm(lumen) / W(watt). ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vše je vpořádku, píšu ale, že uvádí "mylně". Mezi řádky mělo být "záměrně nadsazují, ale nemají"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý monitor kdyby byl v prodeji před rokem pak bych ho koupil a tak pracuji s tímto http://semilton.sk/computers/monitors/nec-spectraview-272/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.