Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Copyright není ani svaté právo, ani nevyhnutelný, rozhodl soud v Indii

Jak? Třeba tak, že nová díla budou vydávána jen na způsob našich technických norem a všechny univerzity, vyjma těch indických, k nim budou mít při placení stávajících poplatků autorizovaný přístup. :-/ Samozřejmě u stávajících materiálů to asi nepůjde, ale nějaký způsob, jak to Indii znepříjemnit, se jistě najde. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak to chteji zaridit? Snadno.

Ty odborne publikace jsou vydavane knizne a maji stovky stran, tak je proste nevydaji v Indii.

Jak pomuze Internet? Uz vidim jak nekdo skenuje odbornou publikaci se stovkama stran ktera navic neni prelozena......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To jste vážně nikdy neviděl scanovanou knížku v pdf?
Když si vezmu že knížky zrovna nakladatelství Oxford University Press a Cambridge University Press jsou kurevsky drahé no možná dokonce překurevsky drahé, tak se nedivím že student v Indii prostě hledá levnější cesty.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Skenovat je to trivialni (staci par hodin casu), a jestli si nekdo mysli ze Indove budou prekladat anglictinu... tak asi nevi vubec nic o Indii :)

Viz https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_with_official_status_in_India :

The Constitution of india designates the official language of the Government of India as Hindi written in the Devanagari script, as well as English.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

keď som ja študoval v británii počítačové siete, tak Pearson press mal úplný monopol. išlo to až tak ďaleko, že učiteľ dostával podiel na predaji kníh. na každý modul som potreboval 50-70 librovú knihu, každé 2-3 roky vyšlo nové vydanie aby sa zničil trh s použitými učebnicami a učitelia bežne vyrazili z učebne človeka, čo mal knihu v PDF na tablete/počítači, alebo staršie vydanie. veľa úloh a cvičení sa robilo priamo na portáli pearson a kto nemal oficiálnu knihu s nálepkou s "access code", ten jednoducho nemal šancu získať kredity.

blahoželám indom, konečne niekto posunul front opačným smerom.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A jak vydavatel zabrání, aby internetový prodejce tu knihu do Indie poslal? Dneska je spousta odborných publikací navíc zároveň vydána i ve formě e-booku a nikdo nemusí nic skenovat. A o jazyk bych se nebál, Indové umí anglicky více než dobře.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vy si tedy myslíte, že se vydavatelé dobrovolně vzdají celého trhu v zemi s nějvětší populací? To se určitě nestane. A i kdyby to některý vydavatel učinil, najdou se jiní, kteří mezeru na trhu rychle vyplní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A i kdyby se vsichni britsti vydavatele toho trhu vzdali, to si vazne nekdo mysli, ze ta miliarda lidi v Indii si to nezvladne zaridit sama?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Knihy se nescanují, ale ofocují foťákem ze stativu, takhle jde ofotit cca 1000 stran za hodinu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Uz vidim jak nekdo skenuje odbornou publikaci se stovkama stran ktera navic neni prelozena“

To je vtip, že?
Odborné publikace o stovkách stran se běžně skenují i tady od masového rozšíření Internetu, předtím se kopírovaly na kopírce (jednu otevřenou dvoustranu knihy zmenšit na jednu stranu A4 a pak to hodit do kroužkové vazby).

A není přeložená… to jako z angličtiny do angličtiny?
(Když pominu to, že schopnost si přečíst odbornou publikaci v angličtině se od studentů u většiny oborů očekává i tady u nás, kde -na rozdíl od Indie- anglicky běžně nemluvíme.)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Že Indové s anglickými texty nemají až takový problém je sice pravda, ale asi se to bude týkat menšího počtu lidí, než by se při pohledu na Indii mohlo zdát: https://ajayshahblog.blogspot.cz/2012/01/first-pisa-results-for-india-en... - spoustě lidí tam by asi nepomohla ani publikace v (neanglickém) rodném jazyku.

Jinak v Indii snad vycházejí už nějakou dobu výrazně levnější reprinty anglických a amerických knih, které je ale "zakázané dovážet" do USA, aby "nekazily" tamní knižní trh. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsi zřejmě ještě nebyl na uloz-to odkud čerpá studijní materiály většina posluchačů vysokých škol a univerzit, taky mám v iPadu studijní materiály Cambridge a Oxford University a bla bla tyhle učebnice co stojí kolem 600CZK, nehlědě na to, že na MUNI v Brně už digitalizovali skoro všechny skripta a monografie, dá se k nim jistou obklikou v ISu dostat, i když ke stažení všem tak, jako na UlozTo nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... Uz vidim jak nekdo skenuje odbornou publikaci se stovkama stran ktera navic neni prelozena ...

Přeložení materiálu stěžuje proces skenování. Aby to šlo oskenovat, tak se to musí nejdříve rozložit. Pokud tedy nenmáte 4-D skener schopný skenovat "za roh", nebo dokonce zavřenou knihu "skrz-naskrz" . (odkaz vám najde pan google)

A teď vážně.
K čemu by asi bylo studentovi, který absolvuje výuku v angličtině a připravue se na práci v anglicky komunikující společnosti, dobré překládat anglicky psané tituly?
Indie zkrátka a prostě není ČEZko, kde dětičky nerozumí psanému textu ani když je česky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Soud se kloní k názoru, který já zastávám už dávno, akorát já mám ten názor značně radikálnější: Copyright je jen umělá regulace, nic víc, jde to proti přírodě. Chcete-li si uchovat výhradní kontrolu nad nějakou informací, nikomu ji nepředávejte. Ano, až takhle je to jednoduché.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja to zase až tak radikálne nevidím. Pottera niekto musel fakt tvorivo vymyslieť a napísať. Tam by som to nechal. Ale učebnice sú zväčša len zozbierané informácie dostupné v danej dobe a vydané knižne. Tak na toto copyright určite nie. A aktuálny výskum a čerstvé poznatky v tých učebniciach určite nie sú.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, a jak by to mělo fungovat bez copyrightu? Speciálně u učebnic, výukových materiálů, manuálů... Kdo by živil lidi, co to píšou? Stát? Crowdfunding? Nebo by vznikaly kolektivně na bázi dobrovolnosti tak jako Wikipedia? V podobné kvalitě?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Vždy jsem si myslel, že třeba WIFT vidí dál než za špičku svého nosu, ale asi jsem se mýlil. To jako nikdo nevidí ty stovky, možná i tisíce hodin, které za každou knihou stojí? Být to podle WIFTa, tak všechny univerzity, výzkumné ústavy, laboratoře atd. atd. nebudou jednoduše publikovat nic, veškerý materiál budou mít jen pro interní použití popř. pro použití u spolupracujících institucí. A výsledek? Výsledkem bude paradoxně ochromení a zpomalení osvěty. Jo, vzdělání je drahé, to jen u nás to bolševik tak pokřivil, že si to lidé neuvědomují (nebo možná nechtějí) a docela by mě zajímalo, zda indické univerzity mají všechny ty podklady za plnou cenu nebo platí jen nějaký paušál, který je výhodnější než jednotlivé platby za každý materiál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že WIFT měl na mysli něco jiného, když mluvil o informaci, protože v případě učebnic a většiny odborných publikací nejde o fakta, ale tu formu, kterou je to podané. U toho výzkumu je to trochu složitější, protože některé výsledky jsou tajné, jiné jsou patentované - to je většinou případ aplikovaného výzkumu. Výsledy základního výzkumu jsou většinou veřejně dostupné (a taky placené z veřejných peněz). Nicméně časopisy, ve kterých to vychází mají copyright na originál článku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"copyright na originál článku" Tak v prvom rade by mal byť chránený ten výskum a nie článok o výskume (lebo copyright považujem za určitú formu ochrany).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Autorské právo (copyright law) nechrání samotné myšlenky či ideje; chrání pouze konkrétní díla, konkrétní vyjádření takových myšlenek, dílo v objektivně vnímatelné podobě.
(zkopírováno z Wikipedie)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Jo, vzdělání je drahé, to jen u nás to bolševik tak pokřivil, že si to lidé neuvědomují"

Ano vzdelani neni levne, ale zase to co predvadi kapitaliste v USA je taky dobrej fekal. Jakoze zajdes na univerzitu, kup si knizky, kazda jen za 200$ a kdybys nahodou chtel koupit levne od studentu z vyssich rocniku, ee nemuzes, protoze kazdy rok zmeni dve vety. A to nemluvim o organizacich z tehle sfery, ktere funguji podobne jako Getty Images - nakoupi prava za pakatel a pak to prodavaji za brutalni ceny. Bolsevik to mel zdarma - neudrzitelne, kapitalista si z toho udelal dojni kravu - sem zvedav jak dlouho to vydrzi..

Jo BTW kdyz uz sme u toho, nesponzoruje nahodou EU a staty spoustu vedecke prace ? Ja bych to udelal jednoduse - kdo chce vyzkum za penize statu, fajn, ale vysledky budou k dispozici obcanum zdarma. Kdo je kapitalista a ma kapital, at si to klidne dela sam.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Tu sa akosi zabúda, že tí akademici sú platení štátom. Keď inžinier niečo vymyslí vo firme, nemá nárok si to patentovať, je to majetkom firmy, ktorá ho platí. Takže nejaký copyright na učebnice, skriptá, vedecké články by nemali byť. Jedine ak by si ich uplatňoval štát. No a ten zase by tiež nemal, lebo tých akademikov a výskum zase platí z daní bežných občanov. Dnešný kapitalizmus by chcel za všetko platiť, tak ako v našich republikách sa všetko zdaňuje, dokonca viacnásobne. Chápem, že každý chce nahrabať, ale v akademickej sfére je to už trochu amorálne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážně jsou akademici placení za to, aby v pracovní době psali knihy? Nebo to píší spíš ve svém volném čase?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

akademici jsou placení i za knihy. Každý musí vykazovat kolik toho publikoval, kolika se zúčastnil konferencí a ještě pár dalších věcí. Tyhle věci jsou společné pro celou katedru. Podle toho, kolik toho ta katedra zvládne vytvořit, podle toho dostane od VŠ peníze na další rok. Zjednodušeně to takto je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akademici jsou za publikace ve vybraných časopisech hodnocení, nikoli placení, to je setsakra rozdíl! Vysoká škola dle toho dostane peníze, ale jak s nimi naloží záleží na ní (může například dát dotyčným prémie).
Třeba jeden docent u nás vydal dvě odborné knihy a musel si na ně sehnat peníze v řádu statisíců. V hodnocení je měl zabodované, ale peníze ani čas na jejich psaní mu nikdo neposkytl ani omylem. A že by na tom vydělal o tom se mu mohlo jen zdát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já psal, že peníze většinou dostane katedra. jak si je rozdělí, a jak konkrétnímu člověku pomůže, je jen na ní. Na shánění peněz jsou zase granty, ze kterých se čerpat dá taky. Neříkám, že se tam peníze válí všude a můžete si dělat co chcete, ale jak jsem poznal, tyhle věci jsou spíš o lidech. Záleží, kdo je ve vedení, jaké jsou vztahy na fakultě, jak je oblíbený ten konkrétní člověk. Vůbec se mi ten systém nelíbí. Sám sem si to zažil a už nikdy víc.
Na fakultě si můžete všimnout profesorů, kteří jsou jen do počtu (třeba aby katedra splnila jejich minimální počet) a ti si dělají skoro co a těch makajících, kteří nemají čas na nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsou. Publikování je součást vědecké práce a bez určitého počtu publikací v impaktovaných časopisech se na vyšší akademickou hodnost neposunete. Když nebudete publikovat, nikdo vás nebude znát, nedostanete se do lepší laboratoře apod. Právě na tomto stojí věda, každý poznatek je veřejný, kdokoliv si jej může přečíst, pokusit se jej vyvrátit, nebo na něm postavit svůj vlastní výzkum.

Každý rok si přečtu několik papírů z oblastí vědy, které mě zajímají. Většinou je to veřejně přístupné v PDF na stránkách univerzit. Jak je to přesně ošetřeno právně v ČR nevím, ale ti profesoři na přednáškách často vyzývají lidi "běžte na web, tam máte další informace / skripta ke stažení apod.".

U patentů se automaticky ten patentový návrh zveřejňuje. Patent není o utajení, patent je o tom, že by nikdo jiný (po dobu patentové ochrany) neměl daný výrobek vyrábět. Ale ten návrh je veřejný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Děláte si srandu "platení" štátom?? Zkusil jste si někdy nějaké skripta napsat a vydat, nebo třeba jen článek? Ujišťuji Vás, že napsat nějaký zajímavý smysluplný článek o 4 stranách dá člověku setsakra víc práce než sepsat 4 stránkovou beletrii... A publikaci ještě je nutné zaplatit. Za skripta o 250 stranách Vám dají autorský honorář kolem 20 000 kč. A ty skripta musí psát odborník s vědomostmi ne provést "copy/paste".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je mi známo, EU se snaží, aby výsledky výzkumu podporované penězy od EU byly publikovány ve veřejně dostupných zdrojích, ale hádejte jaký je asi stav. V USA je situace složitější, ale v zásadě cokoli, co je financované z federálních peněz, musí být volně dostupné a to nejen vědecké práce ale i surová data (různé monitoringy a databáze). Takže zatímco od US Geological Survey a podobných agentur můžu získat skoro všechno zadarmo pro vědecké účely, tak třeba od ČHMU bych si musel soubor meteo dat pro ČR koupit za docela velkou pálku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to si jako někdo myslí, že ty peníze z EU se vzaly jen tak? A že z nich EU neočekává žádnou návratnost?? EU je stejný byznys jako všechno kolem, takže by bylo naivní předpokládat, že EU do výzkumu naleje peníze, aby si to kdokoli vzal zadarmo! :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To myslíš vážne? Napr. Rowlingová to písala súkromne. Profesori to robia väčšinou v pracovnom čase, často im s tým pomáhajú asistenti, študenti. A nakoniec oni sú platení štátom. Preto by to nemalo byť jeho dielo, tak ako zamestnanec keď niečo vytvorí vo firme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže když vědec napíše článek "sůkromně" tak by měl být placený jinak ne? A kdyby to rowlingová sepsala v rámci pracovního poměru tak by měly být knihy zdarma? To je dost blbost. Jinak za články profesor honorář v 99% nedostává ty práva na něj mu z hlediska peněz nejsou k ničemu..... (většinou si je uzurpuje ten kdo vydal publikaci).
U nás profesoři svoje práce poskutují sami zdarma a považuje se to za normální. stejně tak je přístup pro studenty ke všem publikacím ve vědeckých časopisech v knihovně. stejně tak se považuje za normální, že pro výuku je možné použít cokoli bez ohledu na práva (udělat z něčeho přednášku), totéž pro zpravodajství.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velká část učebnic obsahuje již dlouho zpracovávaná témata, není důvod, aby každý rok vyšla nová učebnice matematické analýzy s přeházenými čísly příkladů. Co je tak špatného na veřejném zafinancování několika dobře napsaných materiálů na zavedená témata, která pak budou komukoli k dispozici?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak diskuze mě dnes opravdu rozesmála. A v jejím duchu navrhuju stavbu nový Velký zdi kolem našeho "vyspělého světa", abychom se jednou probudili a zjistili, že zase žijeme ve středověku... :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to už jsme se z toho středověku stihli někdy posunout dál?

Středověk neskončil, středověk trvá ...
http://www.lyricon.net/texty-pisni/lucie/vse-nej/cerni-andele

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.