Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První odemčené Core i3 nabízí výkon čtyřjádrového Sandy Bridge

No za tie €€€/kč neviem neviem, to skôr tá najnižšia i3 7100 na tiež vysokých 3,9GHz bude veľmi pekná voľba pri predpokladanej cene od 115€/3200kč ako dnes za najlacnejšiu i3 6100.

Kebyže ju porovnávame so "stock" i5 2500/K tak to už stačiť nebude ale také základné 2,8-3,1GHz i5 2300/2400 dorovná + pridáva DDR4 ramky a hafo dosiek na výber.

Ale prichádza Zen, nové APU, uvidíme...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Masakr jak se pere s i5K, proto asi ta cena. Sám jsem zvědav kam se po DELIDu dostanu, jestli budu s i5K nad stock i7K.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No né, v kombinaci s navýšením frekvence se podařilo nabídnout výkon jako mělo někdejší čtyřjádro ? A jak je to možné, když navyšování frekvence již není potřeba, jelikož bylo překonáno ??

Nebo je pravda, že vysoko taktované dvojjádro dožene pomaleji taktované čtyřjádro ??? (Ok, vím že má HT)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

se podívej na frekvenci 4,8GHz , to je jak kdybys přidal jedno jádro. Po DELIDu věřím že se dá dostat klidně nad 5GHz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je DELID ? Já přeci vím, jak moc frekvence pomáhá vysokýmu výkonu, ale někteří to nechtěj slyšet. Přeci nízkotaktované multijádráky jsou víc super (kdyby aspoň napsali kde jsou víc super, že jo)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Co je DELID ? "

Znamená to odstránenie tepelného rozvádzača z CPU ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rikat jak pretaktovany 2jadro prekona 4jadro na zakladnim taktu je pekna blbost.
Sandy klidne pobezi pretaktovany na 4.7GHz a v tom pripade s i3 doslova zamete v jakekoliv uloze a v okamziku kdy dojde na FPU intenzivni tasky i3 teprve ukaze jak je na tom spatne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není. Bavíme se o přínosu vyoké frekvence a tím, co píšeš mi dáváš za pravdu. Je v pořádku, že SB poběží také přetaktovaný a je-li to možné, je to príma nápad.

Když budu mít vysoko taktované dvojjádro a pomalo taktované čtyřjádro vyjde to nastejno. Čtyřjádro bude mít sice 2x tolik zdrojů, ale budou makat také 2x tak pomalu. Dvojjádrobude mít 2x méně zdrojů, ale poběží 2x tak rychle. S přimhouřením oka to bude stejně rychlé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v reálu neexistuje scénář dvoujádra na 5GHz proti čtyřjádru na 2,5GHz. Hádej proč. Můžeš 3x.

Dvoujádra prohrála už dávno v efektivitě i ve výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečně se nechytej extrémů. Dal jsem příklad, dosaď si, co je tobě libo. V praxi samozřejmě existují uživatelé, kteří CPUčka přetáčejí a je jich tolik, že Intel jim jde naproti Káčkovou řadou čipů. Nedávno jsem řešil, zda si převážně na hry pořídím i7 s decentním taktem anebo i5K, kterej si vysoko přetočím. Ve všech recenzích herních magazínů sice mají multijádráky nebo multi vlákňáky, ale přetočený tak vysoko, jak to jen jde. Já měl jen určitý rozpočet a tak i5K byla jasná volba.

2,5GHz čtyřjádra si uživatelé stále užívají, tedy existují. O tom, že vysokou frekvencí lze mít zajímavý výkon hovoří nová dvojjádrová i3, která je určená k taktování... Závěr tohoto článku ji hodnotí jako povedený produkt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl si hádat 3x a stejně ses netrefil. Tady vůbec nejde o vztah k taktování nebo extrémy. Kdyby byla dvoujádra na vysoké frekvenci řešením, tak už je oba výrobci dávno nabízejí v základu, jenže jejich efektivita a výkon je porážen vícejádry. Neumím si představit takhle blbé řešení v notebooku, ale quady tam jsou běžně. Proč asi. Mít dnes min. čtyřjádrový CPU není vůbec žádný extrém pro žádný OS a na něm provozovaný software - spíš je to základ.

Příklad z dávné historie. Nepovedené nízkotaktované (2GHz) 65nm Phenomy první generace zvládly se čtyřmi jádry výkonově porazit (v quad friendly SW) tehdy nejlepší vysokotaktované (3,16GHz) dual core od Intelu na 45nm. Se srovnatelnými architekturami + pozitivní vliv dnešního SW co za tu dobu hodně pokročil v podpoře vícejader+ moderní procesy a pasty šedivky co mají rády nižší frekvence a je jasné, že dvoujádra jsou mrtvá.

Je zbytečné o tom diskutovat, pokud ani tohle dvoujádro nedokáže běžet na citelně vyšších frekvencích než quady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ten závěr je napsaný nešťastně. Jako CPU to může být skvělé, ale právě jako produkt s ohledem na cenu už moc ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena není nedílnou součástí produktu. Nebo snad pokud výrobce připraví slevu, změní to něco na produktu jako takovém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Změní to jeho výhodnost ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena právěže JE nedílnou součástí produktu! To je to co nejvíce hýbe prodejností, proč se zabývámě poměrem výkon/cena a proč vůbec existuje mainstream. A zrovna Intel tohle ví velmi dobře a moc dobře si dovede spočítat, jaký výkon za jakou cenu a v jakém balení může prodávat (cenotvorba).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S cenou se změní se poměr cena/výkon produktu, ale ať dojde k jakékoli úpravě ceny, samotný produkt to nezmění nijak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V naší pospolité společnosti je produkt naceněn, výměnný obchod už nefrčí a zadarmo nikdo nic nedá. Takže ten produkt je tak dobrý, jak je dobrá jeho cena. Pokud je cenově úlet (viz tento CPU), je to nic moc produkt. Ale věc, CPU sám o sobě může být dobrý. 12ti jádro Xenon je taky výborný CPU, ale jako produkt je to pro 99,9% populace v říši nesmyslů a snů:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezpochybňuji význam ceny, zpochybňuji, že termín cena je podmnožinou termínu produkt. Cena není součást produktu, cena je vlastností produktu. Důkazem mého tvrzení je, že cenu můžeme měnit, aniž by to jakkoli změnilo podstatu produktu. Součástí produktu může být šířka sběrnice, kapacita paměti, taktovací frekvence. Pokud je měníme, mění se produkt. Výše ceny ale na samotné podstatě produktu nemění nic. Může změnit objemy prodejů produktu, rozšíření produktu, úspěšnost produktu (tedy jiné vlastnosti produktu) ale ne produkt jako takový.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale hodnocení produktu se musí vztáhnout k ceně, ta určuje, jak dobrý produkt to je. i3 za 2000,- je dobrý produkt. i3 za 10000 není dobrý produkt.
Krásnou analogii máme letos v telefonech od MS. Telefony to třeba i byly velmi dobré (950/XL), ale jako produkt to naprosto selhalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak pokud budeme ignorovat cenu produktu tak je i3 ve srovnani s jinymi o dost drazsimi CPU velmi spatny a nepovedeny produkt :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Redakce má dovolenou co? Venku takovej velkej test AMD a tady ticho jako kdyby se nic nestalo... No nic krásné vánoce všem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojuji se k přání šťastných a veselých. A hlavně tobě kolego, neb "S tebou mě baví svět" (TM) :)))))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro srandu...sám vybráno asi mám a čekám na (nikoli lednové "pseudo", ale na reálné únorové) slevy. Plánuju "kancelářskou" trojkombinaci : MB, CPU, RAM (zbytek mám) do 8k s DPH v maloobchodních cenách. Podmínky ? MB a CPU nechám na vás :))) RAM mi stačí 8GB - a jak říkám, jde mi o poměr cena/výkon ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké CPU od Intelu, nejlevnější MSI deska, nejlevnější Kingston SSD a GTX 750 Ti.

Taková klasika co se všude možně radí :))))))))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...tak když-už dělám fóry, tak je snad dělám alespoň "na míru", ne ?... nebo na Míru ? ;))))
K technické stránce věci snad jen jediné - MSI deska? A nebylo by už lepší pořídit něco od Pegatronu? :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak si kup rasperpery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je to TDP, původně bylo někde info, že ta i3 má být také 91W v defaultu.
Otázka je, jak to půjde doopravdy točit + finální cena.

Nicméně když vezmu třeba i5-2500K a udělám OC na 4,6GHz tak mám vystaráno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je hodne smutny, ze trvalo 6 let zdvojnasobit vykon... A to jeste jen v porovnani s procesorem, kterej ma vypnutej HT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.