Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobilní Core i7-8550U nabídne čtyři jádra a osm vláken

HUMUS HNUS GRC co za regres tu bol na poli CPU za posledne roky:

- to ze atom preznacili na pentium/zeler je drzozst najhrubsieho zrna a osobne to pokladam za urazku

- pred 4 rokmi som kupil 17tku notebook so 4C8T ivyB "intelovskym APU" za 592 € (dokonca tam bola este mobilna nvidia) s 1 TB HDD a 8 GB RAM (https://goo.gl/aJ8HAc) a ten mobilny procak je fakt sila 4C8T (https://goo.gl/crxiE5) a je stale relativne vyrovnany super pre terajsie DESKTOPOVE Core i5 !!!!!!!!!!!!!! opakujem, notebook stal 592 € !!!!!!!!!!!!!!!!! a dnes 17tku notebook so 4C8T intelovskym APU pod 1000-1200 € clovek nekupi (pretoze vsetky normalne mobilne ci7 v notebookoch do tisicky su iba 2C4T) tak aj to je drzozst najhruhsieho zrna, humus, hnuc, grc dnes pod tisic € nedostat notebook z plnohodnotnym intelovskym cpu ktory by mal viac jak 2 fyzicke jadra ci3/ci5/ci7 (pozor! nemyslim tie 4-jadrove pentia bez HT, to su one preznacene atomy)

- absolutne vsetky intelovske NUCka (tie 11x11 cm) maju na fosni iba 2C4T APU (a tiez si to dovolia nazyvat Ci7), co pokladam za hrubu urazku a vysmech (ta cierna smrtkova kysna Skutrail sice obsahuje 4C8T procak rodiny 6XXX, ale to neni 11 x 11 cm NUCko)

a takto by sa dalo pokracovat

takze nie progres, ale regres je to spravne slovo co tu posledne roky vladlo - intel znizoval a ukrajoval co mohol a skumal co si mohol dovolit a sprosti ludia to aj tak vsetko kupovali a preco? NO LEBO NIC INE NEEXISTOVALO...

.........a tu zrazu intelíček-dementíček po styroch rokoch sa znova uráčil a vydá aj mobilný CPU so 4 fyzickými jadrami pre normalnych ludi, svina zasrana intelovská-dementovská ... iba ryzovat a ryzovat a ked nie je konkurencia, spravime jedno velke hovno, odkrojime z neho este polovicu, natrieme ho na bielo, zabalime ho do alobalu a predavame spolu so svetovym mierom ako mobilne Ci7 dalsej "generacie"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Copy&Paste - zasieras a spamujes SK&CZ diskusie po nete tymi istymi prispevkami. Musis mat strasne smuty zivot, je z Teba citit frustracia skrachovanca. Inak dnes mas od 900,- EUR NTB s I7HQ a GTX1050, SSD+HDD, tak nevymyvaj tu mozgy a nerob zo seba vacsieho chuja ako si.

A vymen dilera, urcite Ti ten matros seka so solou do kupela.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska se da 4jadro notebook sehnat i kolem 800 Euro (ignorujice trosku divne nejlevnejsi nabidky ;) )
https://geizhals.de/?cat=nb&xf=1482_Intel~6748_12~6748_13~9595_4
Nicmene, tohle jsou vsechno 35-45W liga. Tady tyhle nove 4jadra maji TDP od 15W nahoru. Jejich urceni jine a sice hlavne do ultrabooku a tenkych notebooku. A tohle tu nebylo a trh opravdu stagnoval. Ja jsem kupoval Intelovske i5U 2jadro v roce 2012! a uz tehdy jsem si rikal, ze jedine co chybi k dokonalosti je 4jadro. Intel na to az doted prdel a jedine co delal, ze kazdy rok o neco navysil frekvence u U rady. 5(6) let v kuse to stejne..zadna inovace.
Takze s tou stagnaci Intelu to zase tak prehnane neni...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém těch ULV bazmeků je v tom, že většina notebooků, ve kterých tato CPU bydlí má naprosto hrozné chlazení, takže si to zaturbuje pár vteřin a ihned snižuje frekvenci, nebo se vyšplhá i někam ke stovce když na to přijde. U quad-core čipů to bude ještě horší, Intelovo 15W TDP dual-core ULV umí celkem slušně topit :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale jen z casti. 4C/8T Haswell uz mel v ramci 37W turbo boost klidne na 2.8Ghz na vsech jadrech pri "plne" zatezi (v zavislosti na tyu zateze samozrejme, Prime95). Neverim, ze se Intel nemohl vecpat nekam na 25W, kde bez pridane grafiky by to uz treba nebyl az tak problem chladit.
Samozrejme musel by chtit..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My od konca roku 2016 máme s 10W TDP QuadCore Pentiom 13.3" notebook Acer Aspire ES13 Midnight Black s ventilátorom za 339,- EUR a úplná spokojnosť čo do výkonu a nezahrievania sa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne že bych se kolegy nahoře nějak chtěl zastat, ale aspoň pokud chceš mít k němu připomínky tak aspoň pišu věci jak jsou... Zrovna nejlevnější i7hq pod 1k euro vážně nesezenes. A už vůbec ne v konfiguraci s 1050 a minimálně 128gb+sshd. Co vím tak nejlevnější je Acer a jeho vx15 a ten momentálně je k mání za 26000+ což je už 1000 euro a výš. Další levný je Lenovo legion a ten je s 256 gb ssd a 1tb k mání za 30 rovných. To o čem mluvíš jsou i5hq a ty mají jen 4core a 4 thready. Takže ty jeho 1100 euro nebudou zase tak daleko od pravdy. Jiná věc by taky byla i7 bez ssd a HDD dohromady, ale i v této kombinaci pod 24.999 od dellu inspirona nenajdeš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, fajn, ale aj tak za 1136 je i7HQ, 256GB+1TB a s 1050Ti, co nie je najhorsie https://goo.gl/ZDCRae

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

---------------------------------------------------------------------
prosim bud taky laskyplny a ukaz mi ponuku notebookov (17tky a KabyLake), kde ma signifikantna cast 4C8T Ci7 a stoji 600 € .... takze netrep chujiny ... pretoze ja pisem o 17tke
---------------------------------------------------------------------

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel dlhodobo moc dolarove ceny CPU ci uz desktopovych alebo mobilnych nemeni, cenove medzigeneracne dolarove ceny su s miernymi odchylkami.

Zabudas nato, ze este pred 3 rokmi bol kurz USD/EUR 1,3-4:1, dnes je kurz 1,17:1, takze +- 15-20% navysenie a celkovo obchodnici ceny zdvihli, NTB obsahuje aj RAM, ktorych cena je dnes takmer 2x vyssia ako pred 4 rokmi atd..

Jednoducho mi vadi ta Tvoja zaujatost a z tych Tvojich plkov ma stipu oci, neda sa to citat:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těmi frekvencemi mi to připomíná mobilní Nehalemy co začínaly base clockem na 1,6GHz :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale běží prakticky non-stop v turbu, které je v případě mé mocné i7-740QM myslím 2,6GHz. Nicméně i tak je jeho výkon docela bídnej (jak jednovlákno, tak všechny vlákna). Tohle bude asi lepší, ale jak jsi psal, zaturbuje si to chvilku a pak to buď spadne na base, nebo ještě níž (třeba rozkošných 800MHz), záleží dost na výrobci. Lze tedy blamit intel, co produkuje, ale částečně za to mohou asi i výrobci, kteří to ve velkém osazují. Kdyby nebyla poptávka, tak nebude asi i nabídka (tak hojná).

Cenová politika je jedna věc, výrobky druhá. Samozřejmě je otázkou, do jaké míry si to výrobci chtějí/nechtějí rozházet s intelem, když nevezmou zajisté velmi výhodné U-čkové "odpadky".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U-čkové čipy by měly být naopak výběrové, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Odpadek" neznamená horší kvalita čipu... (resp. tak jsem to nemyslel). Jde o to, že je to prostě až moc přiškrcený procesor prodávaný jako "Core iX", přitom by to mělo prostě spadat dolů. Takže i když intel vymyslel nějaké značení (jak modelu CPU, tak poslední písmenko až po ono core 3-5-7-9), vůbec to nereflektuje realitu a BFU bude zmatené.

Mimo to se obávám (teď se mi to nechce hledat a porovnávat), že nejnovější atomy (pentia/celery/xeony) mají podobnou plochu jádra a stejný výrobní proces, a to je přeci to, co by mělo určovat finální cenu (s drobnou odchylkou). Jenže tomu tak není, proto jsou ty Učkové mrchy předraženej bazmek. Nemluvě o jejich slavných core Y (gigaplocha čipu ale výkon ala atom).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě jsou U-čka a core Y naopak lepší než běžné varianty. Výkon je na to domácí žvýkání dostatečný (narozdíl od zmíněného atomu), poměr výkon/watt nejlepší. Ve svém thinkpadu mám 5200U, větrák drtivou většinu času vypnutý, přitom za to umí docela vzít. Žená má placatý Asus s nějakým core Y, tam už občas je drobné zaváhání vidět, ale zase je to chlazené pasivně (přesto se vůbec nezahřívá). A to nejlepší, oba vydrží na baterku s přehledem přes 10 hodin.

Pokud ti jde jen o výkon bez ohledu na ostatní provozní vlastnosti, pak je samozřejmě nutné poohlédnout se jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tu mám zase ivy celera na 1,5GHz (ano, je to zelenina, ale v podstatě je to prostě ořezaná ULV i7/i5/i3, nemá to turbo, nemá to kde co, ale na stejné frekvenci to prostě musí mít stejný výkon... jo a nemá to HT). No a můžu říct, že je to fakt plichta i na browsení. Stačí tak 7 tabů z toho jen pár aktivní a ... hnije to. Samozřejmě ty U potvory s turbem něco vytáhnou, ale jen na chvilku, než to zase vyhnije, a to je právě to.

Sám provozuju 5930K, používal jsem (a stále ho mám) precision M4500 s i7-740QM, před tím 8510W s T7500 a všechno se svižným SSD a dostatkem paměti. Když člověk přesedne z toho desktopu na notes, tak je to prostě cítit, vázne to. Jak ale sednu za to čisté DC bez turba, tak tam teprve začne to pravé žůžo z dob pentií1 s nedostatkem paměti, kdy opravdu člověk sedí a čeká, až se program probere ze zimního spánku (ano, fakt se ten firefox i na 10s zamyslí a je nepoužitelnej, nereaguje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zrovna když se chystá vyjít Raven Ridge? Taková náhoda! :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O Covfefe Lake se mluví už celkem dlouho :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To možná, ale odkdy se mluví o 15W "velkých" čtyřjádrech? (Tedy kromě starších čipů od AMD, samozřejmě...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

anebo někdo začal vyrábět LPDDR4 2GB a ty jsou tam připájený 2x, zbytek 2 x 8 GB ... (?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neco jsem prehledl a nebo opravdu nevysel zadny clanek o vykonu TR?
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O něčem tak jasném je zbytečné psát, všichni přece víme, že výkon TR je naprosto ultimátní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bavili me ty komentare na netu, o tom jaka velika zahada je vykon TR... no, uz tak mesic se vi, ze 1950X ma stejnou frekvenci jako Ryzen 1700X, prakticky na puntik 2x vyssi TDP, a presne 2x vyssi cinebench bodiky... cim by to asi tak mohlo byt... zeby p*covole tim, ze je to fakticky skladacka 2x vic stejnych kousku ? A v diskuzich, ze pry co kdyz to bude mit 230W TDP a jakej to bude mit vykon a co kdyz... jo, co kdyz AMD vytahne kralika a promeni olovo ve zlato. To by byl hezkej trik, uznavam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD splnilo vše co ohledně TR slíbilo.

Oproti Ryzenu má mimo více jader hlavně navíc quad-channel řadič, podporu ECC a 64 PCI-E linek. Jedná se o velmi dobrý produkt.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to ja vubec nerozporuji. Co mi zcela unika, je ta desiva zahada, kterou se vsichni snazili vyresit. To by davalo smysl kdyby AMD navrhlo monoliticke 16ti jadro od piky, jenomze oni proste nacpali 2x vic kremiku do jednoho pouzdra a propojili tou "infinity fabric" - ktera ale je taky pouzita v ryzenu. Ne ze by to bylo spatne - za tu cenu je to parada. Ale zadna zahada o vykonu neexistovala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

testy vegy máme venku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na diit.cz nic, žádný článek, žádný souhrn... Zeby neměli čas na něco tak exklusivniho? A úžasné výkonného?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.