Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uvede osmnáctijádrové Core i9-7980XE v říjnu

16ti jadro intelu ma byt za $1699, 16ti jadrovej Ryzak za $849. Jsem docela zvedav co nabidne Intel za dvounasobnou cenu.

Na druhe strane, novy AMD socket pro TR ma mit ~4000 pinu, takze to asi zrovna levne na vyrobu taky nebude :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle jsem sam zvedavej, rad bych slusne 8 jadro ale intel nenabizi nic co by me vyhovovalo.
Bud tomu neco schazi a nebo je to prilis drahe. Pokud TR bude vykonem jako ryzeny vs LGA 1150 tak na vanoce pod stromeckem asi nebudu vubec prekvapenej.
Kdyz by byvalo AMD vydalo Ryzen kolem vanoc 2016 tak jsem ho mel uz ted ,ale s tim ze upgraduju kazdy rok tak to hosi nestihli. Ale na Vegu stale cekam protoze se mi jevi vice nez zajimave. A kdyz nic tak Volta.
PS: proc kazdy rok upgrade, levne nakoupim dobre prodam, mmalo priplatim a porad jsem spokojenej. Navic si uklidim na SSD a system obcas take rad uklid ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budou 12, 14, 16 a 18 jaderne modely k IHS nepajene, jenom potrene tim sedivym humusem, muze si je Intel s prominutím strčit do píči, to abych pak clovek po koupe procesor delid-oval a nanesl mezi die a IHS Coollaboratory Liquid Ultra, za tu cenu CPU a stratu zaruky samozrejme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohleto většinu zákazníků/firem nezajímá, protože nevědí co s penězi a u všech CPU produktů vidí jen dobu záruky a počet jader - další vlastnosti jsou mimo jejich rozlišovací schopnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proc by je to melo zajimat? Ty servery nezi dlouhe roky nonstop a neprehrivaji se.

Proc by melo zakaznika zajimat, jestli je to pajene nebo je tam shitpasta? Zakaznik chce produkt pouzivat, ne pitvat a hledat vyrobni chyby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ty servery bezi dlouhe roky nonstop a neprehrivaji se" - jasne kdyz sou a budou Xeon-y nadale pajene.

No nevim ci bys byl rad kdyby se ti 16/18 prehrivalo na 105 stupnu kuli paste a throttlovalo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenom pro upresneni: Vubec nikomu nevadi, ze tam Intel rve pastu, ono je to mozna lepsi nez kdyby to pajel. Problem je ten, ze tam Intel cpe nekvalitni pastu. Pritom, kdyby si na tom chteli u Intelu namastit kapsu a dali na kvalitni pastu prirazku dve stovky (vyrobni hodnota kvalitni pasty bude porad nekde v radu desetikorun), tak je to porad v cene procesoru tak zanedbatelna castka, ze by si kazdej rad priplatil. V tom je problem, ze jsou u Intelu svine a ty procesory zamerne mrsili, snad ted kdyz je tu RyZen a TRipper, tak nasadi kvalitnejsi pastu, doufejme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mohli tam, za tu cenu jejich CPU, dát lepší pastu, ale to je asi tak vše, co se k tomu stále omýlanému "problému" dá tak říci. Pokud se dá OBRovi věřit, a v tomhle asi ano, to si z prstu nevycucal, tak šedivka si udržuje své vlastnosti dlouhodobě, jenom holt to teplo odvádí hůř. A v článku, ve kterém to psal, také zmiňuje zajímavou věc, a to že mezi použitím tekutého kovu a pájením není téměř rozdíl. A tady je kardinální otázka, co je levnější - tekutý kov nebo pájení? Tak nějak si říkám, že asi to pájení. Pokud tomu tak je, potom je ale zarážející, že k takovému kroku, který opět snižuje (byť minimálně) marži za produkt, AMD přistoupilo. Pro tu firmu je přece zcela nezbytné začít generovat zisk, aby přežila. A tou marží, kterou mají, je to stále ten bludný kruh, ve kterém se pohybuje. :-/ Nebo za AMD opravdu stojí firmy (buď ty, kterým je Intel trnem v oku nebo možná i všichni včetně Intelu, pro který je "konkurence" nutností - kdo ví) s "bezednou" kapsou a lejou do něj kapitál, jen aby společnost nepadla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim, oboji jak pastovani, tak pajeni bude cenove podobne a pri cenach procesoru to bude tak jako tak naprosto zanedbatelna castka, na ktere se nevydela ani v milionech prodanych kusu.

Problem je skutecne jen a jen v Intelu, ktery nasadil malo kvalitni pastu a vysvetleni jsou mozne dve: bud jsou u Intelu ignoranti a nevedi, ze je potreba odvadet teplo a pouzit minimalne pro K procesory kvalitni pastu nebo to udelali naschval, aby si nekanibalizovali budouci prodeje nasledujici generace procaku kvuli pretaktovani.

Je to jedno, tim ze prisel RyZen, udelala AMD Intelu caru pres rozpocet a i pokud to tehdy udelali naschval, tak ted jestli nevymenej pastu za lepsi, tak uz budou jen za ty ignoranty. Aby ne, kdyz by tim zakaznici byli o to vice motivovani pro RyZen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pastování a pájení že by bylo cenově podobné? Tomu se mi nějak nechce věřit. Stačí si přečíst v OBRově článku, co vše pájení obnáší - stručně, žádná prča, počínaje spotřebou drahých kovů a přesným výrobním procesem konče. Hledat to rozhodně nebudu, ale dle mého musí být pájení nezanedbatelně dražší než pastování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro jeden kus jiste, ale v milionech kusu to zadnou roli hrat nemuze. Preci to snad nepaji (nepastuji) rucne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A tou marží, kterou mají, je to stále ten bludný kruh, ve kterém se pohybuje

A vy vite, jakou marzi maji na Ryzenu ? protoze kdyz se podivate a zjistite ze 160$ R5 1400 ma stejne vyrobne naklady jako >400$ R7 ryzeny, tak ta marze na R7 asi neni az tak spatna.

Jejich problem jsou momentalne grafiky, kde maji totalni vypadek prijmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obr jen přeložil jiný článek a ještě ne úplně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci žiadajú nielen výmenu pasty, ale často aj IHS lapping. Niektoré kryty sú tak hrubo opracované a krivé že chladič po ňom doslova tancuje a medzera je aj 0,5mm. Inak Coollaboratory Liquid už nepoužívame. Odparuje sa a rozožiera kov. Po čase sa jeho vlastnosti zhoršujú až na úroveň tej originál pasty :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznici, kteri kupuji servery, zcela urcite po nikom nezadaji zadne zasahy do cpu.

To muze zadat pouze par jednotlivcu, ktere tyhle problemy irituji natolik, ze je resi. Kdyz koupim nekolik tisic serveru, tak to zustane tak jak to dodal vyrobce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Článek a diskuse se netýkají serverových procesorů Xeon, ale desktopových procesorů Core.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem tak četl, tak pasta vadí jen v případě OC (není problém se dostat na 90C). Tzn., že v případě CPU s odemčeným násobičem to může být problém, v ostatních případech ne.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ja mam v idle na Skylaku i7-6700 nejakych 35-40 stupnu a v zatezi 50-60 stupnu, naprosta pohoda. Jde teda samozrejme jen o K-acka.
Pokud by si chtel Intel zachovat tvar, tak muze nasadit lepsi pastu u vsech procesoru nebo jen u K-acek. Ale tipl bych, ze by bylo administrativne nakladnejsi to rozdelovat a ze kdyby chteli zlepsit provozni vlastnosti K-acek, tak lepsi pastu nasadi vsude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužekl to tak není,. problémy mají i některé o něco horší kousky CPU s taktem kolem 4,5 Ghz, kdy někdy teploty špičkově k těm 90 % vystřelují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4,5GHz nemá snad žádný z intel cpu pro desktop, ne? Vím o i7 7700K, který má 4,5GHz v turbu, nikoli jako základ.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak opet staci cist fora kdy ti co taktuji vymeni klidne 15 kusu CPU nez narazi na ten pro ne spravny benchmark ready CPU.Ale maj dost rozumu aby vedeli ze kazdej kus CPU je jinej s jinejma vlastnostma a ze rvani na pastu by prineslo jen ztratu casu a posmech ostatnich ze si neumej poradit.Jak pisu dole, OC je bonus bez zaruky a ty se z toho snazis delat narokovou slozku vlastnosti CPU coz opravdu nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> pasta vadí jen v případě OC

Spatne. Pasta vadi i v pripade, ze hodlate procesor vyuzivat dele nez par let. Klidne se muze stat, ze vam po 5-6 letech pasta vyschne (ta, ktera je mezi CPU a chladicem to bezne dela).

V zasade ale nic noveho, Intel se dlouhodobe snazi o to, aby jeho PC moc dlouho nevydrzeli (spatne pro byznys). Socket meni rychleji nez ponozky atd. Takze tohle je jen dalsi kurvitko do skladacky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani pajka nevydrzi vecne a ja mam zkusenost, ze kvalitni pasta da v pohode 10 let a kdo provozuje jeden PC dele?
Ne, problem Intelu je v nekvalite pouzite pasty, ne v samotnem principu pouziti pasty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kterej magor by pouzival PC dele jak 6let?To uz je vazne uchylka provozovat komp takhle dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to mám jako i5 2500K s 16 GB RAM vyhodit a koupit si něco jiného jen proto, abych nebyl out?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhodit nemusis,lze pouzit pro male dite at se nauci zaklady s PC a az pak vyhodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč? Výkonově je to i po 6 letech v horních 10 % funkčních počítačů. Nadpoloviční většinu tvoří dneska notebooky, tak těžko najdu stejně výkonnou náhradu a i v kategorii stolních počítačů to není špatné.
Mám si honit ego a koupit si nový počítač jen proto, že na to mám? Kupuju si jen to, co využiju. Za tu dobu jsem 3x upgradoval monitor (23, 27 a 32 palců) a třikrát SSD (40, 120, 120+120).
Čekám, že tenhle počítač vyměním až umře, což se obávám, bude dřív, než mi přestane stačit výkonem.
Děti už mám větší, ty raději sedí na noteboocích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno ja teda nevim ale Intel jasne rika ze jeho CPU(jakekoliv) tak jak je z vyroby splnuje pozadavky na teploty pri provozu dle specifikaci vyrobce.Coz splnuje.Pretaktovani je vzdy mimo specifikace a je tedy pouze na riziko a odpovednost uzivatele a rvani ze tam je nejaka pasta a jemu se to prehriva svedci tak maximalne i jeho nizsim IQ.Zadny vyrobce nerika ze jeho CPU je garantovane na OC a ze musi tudiz splnovat pri OC pozadavek paru jedincu na teploty.To je proste starost a rizika uzivatele kteremu nestaci to provozovat normalne a potrebuje nutne hrat dokola benchmarky aby se mu pak v diskuzi mohla prodlouzit jeho chlouba do nebeskych vysin.
A taky by si tito jedinci meli zopakovat zakaldni pocty.To ze jemu nevadi ze by byl CPU drazsi o 200kc je sice pekne ale kdyz sem vyrobce tak uspora 200kc na kuse pri milionu kusu je uspora 200x1MIO coz proste zajimave je a ridi se tim kazdy vyrobce.A pokud si snad nekdo mysli ze AMD je ta spolecnost co vychazi uzivatelum vstric tak se hluboce plete.I u AMD plati ekonomicka pravidla a kde muze setrit tam to proste udela.
Clanek pasta vs pajeni je mylim dost jasny a je jasne ze to je jedno jen par zmatenych jedincu z toho dela aferu ale pritom se nic nedeje.
A opakuji OC je pouze bonus ne garance necho zaruceneho.A kdyz delam OC musim tomu prizpusobit vse a treba misto draheho tower chladice dat vodnika atd.A kdo chce necht deliduje ale at si nestezuje ze prijde o zaruku je to jeho risk a jeho pocit ze tech 400MHZ navic mu neco prinese.
95% useru netaktuje ti sou v klidu se vsim a tech 5% co taktuje je vetsinou s potrebami a riziky obeznameni.To 1% nespokojenych kriklounu s pastou nikoho nezajima:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jses rozenej ekonom, to se musi uznat.

Napriklad uzivateli nevadi CPU drazsi o 200Kc, ale pro vyrobce je uspora pri milionu kusu drazsich o tech 200Kc rovna presne .... (chvilka napeti) .... 0Kc. :-D

Jinak to Intel prodava uzamknuty i7-7700 a pro taktovani odemknuty i7-7700K. Jo kdyby prodaval jeden jedinnej procesor, kterej by byl normalni (odemcenej) a uzivateli je to tvuj boj, jestli nataktujes nebo ne, tak nikdo nerekne ani slovo. Ale Intel presne tohle nedela a zakznikum prodava K i s kurvitkem, asi proto je to K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je videt ze vubec netusi jak funguje korporat.Nebot jinak bys neplacal co placas.
Ad Kckove CPU.Intel rika ze jdou taktovat,ale nic negarantuje.Takze ano muzes taktovat,pokusnicit ale nic neni garantovano.Kdyz pretocis o 100MHZ a vic to nepujde tak smolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.