Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Corning má USB 3.0 kabel, který umí plných 5 Gb/s díky optice

Hmm a z hladiska zariadenia sa ten kabel tvari transparentne ako klasicky usb kabel alebo to chce aj nieco instalovat ?
Mna skor stve ze kazdy vyrobca aj tak zacne skor alebo neskor ohybat standardy. Napriklad Samsung na Android telefonoch (konkretne SGS4 ale asi aj SGS3 a dalsie s MHL). Pri neoriginalnom kabli sa mi zdalo ze sa nejak dlho ten telefon nabija, oproti originalu. A pointa je v tom ze originalny kabel, aj ked je len datovy, ma hlbsi konektro a evidentne vyuziva na nabijanie aj piny z MHL, takze dokaze nabit telefon rychlejsie. Ani netusim ci sa da kupit microUSB kabel datovy ktory ma ale MHL konektor. Tak isto Apple, po poslednom update IOS na 7 sa mu asi znepacili jeho vlastne stare 30 pinove konektory a pravidelne iOS zariadenia vykrikuju pri pripojeni originalneho kablu (alebo aj ostatnych redukcii) ze to neni original a ze to mozno nebude fungovat. WTF?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Žádné ovladače by neměly být třeba, "co do kabelu jedním koncem vleze, to na druhém vyleze" a co se děje mezi tím, systém nevidí :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajimalo, co presne potom ma Samsung ve specifikacich. Pak by to melo jit reklamovat, protoze vyrobce tvrdi, ze tam je USB a ono to evidentne USB neni. Mit tak par milionu na pravniky. Takovy vyrobek je u me zmetek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No to neni ani tak Samsungom ale tak to maju asi vsetci vyrobcovia co pouzivaju MHL na microUSB (HTC asi aj Sony a dalsi). V podstate ten microUSB konektor v telefone je ako USB3.0. Najprv je klasickych 5 pinov z USB a potom za tym viac dozadu su na dalsej vystupenej ploche dalsie piny pre MHL. Kedze klasicky datovy kabel s normalnym microUSB ma nejaku standardnu dlzku a ta dosiahne len po tie normalne piny no a MHL kabel ma ten konektor dlhsi a na zaciatku aj trochu rozsireny (lebo ta mhl cast je sirsia), tak ten konektor dociahne az na tu MHL cast a tam je pravdepodobne vyvedene aj dalsie napajanie.
Neviem, rvat nejaku elektroniku do kablov mi pride uchylne, pretoze potom deje to ze kabel, respektive zariadenie je "moc mudre" a rozhoduje za uzivatela.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si vždycky myslel, že dostupný proud se "vyjednává" při přihlašování zařízení do sběrnice. A hub pak dodá co je vyjednáno. To že jsou nabíjecí módy (tuším 1A u jablek, nevím jak to je u Samsunga) mimo USB specifikace způsobuje nenormalizované rozpoznávání při přihlášení (Jabka to myslím dělají specifickou hodnotou napětí na signální lince).

Takže třeba v HUBu bez napájení nelze vyjednat ani 500 mA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je faza dava :-). Faza jedna je ze musim mat vobec hw moznosti pretlacit ten 1A cez kabel a konektor. No a tlacit 1A cez jeden tenky pin na micro USB nedovoli radic ani "vyjednat".Ked ale zisti ze na daslsom (MHL) pine mu tam niekto tlaci dalsi prud (origos kabel) tak ten prud zdvyhne. A zasa Apple Lightning ten uz ma priamo v konektore nejaku elektroniku. Druha vec je, nech uz je Apple aky chce, preco tych idotov pri standardizacii konektorov, aj USB, nenapadlo to co Apple - mat konektor pri ktorm je jedno ktorym smerom sa to pichne do zdierky (tusim teraz to uz chcu pri dalsom USB aby bol ten konektor bol tiez univerzalny). Tak isto megasafe. Ziadne dolamane konektory pri zakopnuti o kable k notebooku. Celkovo mi pride pouzite magnetickych konektorov pri lowpower konektorov ako super napad.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mohu fundovaně odpovědět, že iOS7 bere i ultralevný nabíjecí kabel, který jsem u číňana koupil za 35 kč (a drží už léta). Nabíjí jak normálně na PC, tak zvýšenými proudy přímo zapojením do Jabka. No problem. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz ono to bude zalezat asi od viacerych faktorov. Do vcera som mal iOS 7.04 a ten bral original kabel v pohode pri pripojeny z PC. Dnes som musel updatnut na iOS 7.1 a tam uz mi furt hlasi ze je to nepodporovany kabel a mozno nebude fungovat (ale ide). Zasa pri jednom neoriginal kably mi to hlasilo aj pri 7.04. A tak isto bude asi zalezat aj od verzie samotneho iZariadenia. Ostatne neviem ci tu alebo niekde inde som cital ze Apple zacina byt "precitlively" na noneme cinskych vyrobcov externych zariadeni/kablov (rozumej ktory neplatia v Apple licencnom programe poplatky za pouzivanie) tak pritvrdil kontrolu prave v poslednom iOS.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je Apple odjakživa alergický na alternativní výrobce specifického jablečného příslušenství (tedy ne toho obecného, standardizovaného, tam se chová celkem slušně).

Ale s kabelem (starého typu se širokou sběrnicí) jsem fakt ještě žádný problém nikdy neměl a že jich s ženou máme doma docela dost. Jak u Ligtning, to nevím, takový neoriginál nemáme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nuz tiez ma to docela zarazilo ale je fakt ze to mam zapojene do bezneho PC. Este vyskusam co povie ipad pri pripojeni do mac booku. Mozno sa uz Applu nepaci synchronizacia s beznym PC :-)
Ostatne to by bol celkom zaujimavy spinoff na zdvyhnutie predajnosti klasickeho pc hw keby Apple zrusil podporu beznych no Apple PC, teda zrusil windows itunes. Kazdy uzivatel iZariadeni keby chcel synchronizovat zariadenie, musel by si kupit nejaky kus PC od Applu... To by bolo pekne vychcane ale aj hnusne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já myslím, že obchodníci v Apple jsou mazaní a zkouší kdejaký trik jak uhnat nějakého nového kupce, ale blbí zase nejsou. Určitě je jim jasné, že si kvůli iHračce (skoro) nikdo nekoupí i Macbooka na sync :-). Buď je někdo Apple maniak a těm není pomoci a koupí cokoliv a vždy origoš nebo si někdo vybírá to co mu sedí a to rozhodně nemusí být celé portfolio Apple (ačkoliv provázanost mají zvládnutou na jedničku, no na dvojku).

Stejně poslední dobou prosazují zálohy do cloudu... :-(
Na MacOS X 10.8 Mavericks se iOS7 už nesynchronizuje do iTunes, ale musí se do iCloudu (záložky, kalendář atp.). Záloha dat a App naštěstí ještě stále je do iTunes. Zde to jistí záloha na Windows, kde je stále dovolena plná záloha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rozpor; ad : ....USB 2.0 (480 Mbit/s, tzn. 60 MB/s). V praxi ale není snadné této rychlosti dosáhnout a často se jí není možné ani přiblížit: Na vině bývají obvykle kabely - ... neni problem s kabelama, ale co me pamet neklame tak USB je halfduplexni prenos .. takze realna rychlost je 25-30 MB/s

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta poznámka k dosažitelné rychlosti se týká USB 3.0. S USB 2.0 jsem podobné výkyvy neregistroval, ať jsem použil tenký, silný, krátký nebo delší kabel, maximální rychlost se prakticky nezměnila.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

MAXIMALNE REALNE efektivne prenosove rychlosti uzitocnych dat pre USB2 su niekde medzi 35-37 MB/s.

V prvom rade kazde USB ma 8b/10b paritne kodovanie. Uz to OKAMZITE degraduje vyuzitelnost celej teoretickej sirky pasma na 80% hodnoty, teda na cca 60MB/s * 0,8 = 48 MB/s (zvysok tvoria paritne sucty). Dalej je treba pocitat z dalsou cca 25% stratou pri rezii, teda 48 MB/s * 0,75 = 36 MB/s a sme tam kde sme chceli byt.

V pripade USB3 po odpocitani 8b/10b kodovania a 25% strat na reziu pri metalike mame MAXIMALNE REALNE efektivne prenosove rychlosti uzitocnych dat pre USB3 cca 375 MB/s.

Jedine co moze spravit optika je, ze znizi tu dodatocnu 25% reziu metaliky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak předpokládám, že kromě té optiky jdou paralelně také napájecí dráty - jinak se ztrácí jedna z velkých výhod USB a také by pak bylo možné použít jen aktivně napájená přislušenství. Jenže už na 10m tenkého kabelu musí být tak velké ztráty, že to podle mě neutáhne ani čtečku karet - pokud teda nebude opatřena aktivním napájením.

Neříkám že je to špatný nápad, ale s některýma výhodama které to získává se, podle mě, zase o některé přichází ;( Ale umím si představit takhle propojený aktivní USB hub na stole - nejspíš by mi to stačilo na dlouhou dobu ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ale no tak. Na 10m kabli zdaleka nebude taka strata. Ten kabel nebude mat viac nez par ohmov a velmi by som sa divil keby to spravilo viac nez jeden volt stratu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejem, ze ten kabel zadne dalsi napajeni nema. Neni ani duvod. Bezny uzivatel nema pocitac deset metru od mista, kde si chce neco pripojovat pres usb a jeste to idealne treba nabijet nebo napajet. Timhle treba pripojujeme dotykove monitory v zakaznickych centrech, ktere maji sve vlastni napajeni, ale pocitace jsou jinde. Usb lze samozrejme prevest na utp, ale problem ve skutecnosti neni v rychlosti, ale odezve.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo jeden volt ztráty naprázdno bez zátěže. A pak průřez země by musel být jaký aby nebyla plovoucí? Toto rozhodně bude pouze pro přenos dat a žádné napájení se konat nebude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké napájení by tam být mělo. Jak by se napájela elektronika HOSTa? Ani disk či HUB s externím napájením podle mě není konstruovaný tak, aby krmil vstupní USB obvody, které jsou stavěné na napájení z káblu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Musím potvrdit, že s těmi USB 3.0 kabely je to divoké. Mám jeden třímetr a mezi některými zařízeními (specificky záleží na typu root HUBu) se odmítá navázat komunikace (i když disky se třeba roztočí) a jinde to funguje bez problému. A v é-šopech žádné rozumné rozlišení kvality USB kabelů není. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa skor stava to ze tie USB 3.0 piny pri Standard A/B konektoroch ako keby nie vzdy mali spojenie, alebo nie vzdy dosiahli na seba. Asi bude zalezat kto tie konektory vyraba. Uz sa mi par krat stalo ze som vytiahol z niektorych USB z usb Bluetooth donglu iba cast s elektronikou (kedze to byva taky prdinec a cast elektroniky byva vlastne v samotnom konektore) a plechova cast ostala zafixovana v konektore v zariadeni. Alebo zasa debilne Apple robi na svojich usb kabloch (klavesnica a dalsie) na konektore take vybratie v strede konektoru, takze nie apple zariadenia sa tazko rvu do toho ich konektora (usb predlzovak co je ku klavesnici, samica konektor). Treba zobrat klieste a umravnit ho :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct. Ten kabel je z určitých HUBů OK, třeba Renesas a z některých mi nejede (AsMedia v Eee i z Aira- tam je tuším také AsMedia, teď z hlavy nevím). V těch co nejde jinak USB3.0 fungují (třeba trojkové flešky nebo kratší kabely). Takže to spíše připisuji zarušení kabelu (nebo útumu napětí) než špatným konektorům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nuz mam usb flashku 3.0. Ked ju narvem do PC tak ide, ked ju dam cez 3.0 kabel tak sa tvari ze je to USB3.0 ale prenos je biedny tak na urovni 2.0 (to bude asi kablom). Zasa ked ju dam do notebooku tak zalezi ako ju tam strcim lebo na notebooku je ten konektor nejaky divny a nie vzdy to dobre dosadne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ztráty i jeden volt jsou příliš vysoké. Obvyklá tolerance je 5% tedy min 4.75 V na konci kabelu. Kdyby to byly standardní kabely AWG28, tak jedna žíla má na 10 metrech 2.2 Ohmu to dělá na dvoužíle asi 4.4 Ohmu a to při 500 mA dělá 2.2 Voltu. Takže je to dost nepoužitelný. Kdyby to mělo fungovat, tak by bylo nutné zvětšit průměr kabelů asi 3x tedy na AWG18.
A jen tak pro zajímavost jednožilový kabel průměru 1 mm je stejně silný jako to optické vlákno. Takže to vidím spíš na kabel vyžadující externí napájení, ale to může být skvělá výhoda při nutnosti galvanického oddělení.
Jen ještě dodám, že takto oddělené kabely jsou součástí specifikace LightPeak od Intelu, kterou pak poupravil Apple do formy ThunderBoltu tím, že odstranil optické vlákno. Cornigu stačilo okoukat princip a dodělat vlastní rozhranní. Nic moc převratného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.