Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CrossOver 14.0.0: hraní Windows her na Linuxu nebylo nikdy snadnější

Že by se konečně začalo něco dít? Zatím to bylo hodně řečí a realita rozchození aplikací byla nezřídka docela porod a když už, tak hrozná nestabilita…tak jen aby to zas nebylo za cenu poloviční rychlosti oproti oknům.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt linux je prece nejlepsi system, s bajecnymi opensource programy. Tak proc se porad snazi spoustet ty skarede uzavrene programy z tech osklivych a nespolehlivych windows?

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Protože většině lidí více než bohatě stačí a snadno se spokojí s v Linuxu dostupným prohlížečem/pošťákem/Office, zato se mohou ocitnou v šoku, že si nezahrají nějakou bezva hru co má sestra na tom Windowse.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

A preco nie? Na linuxe spustim programy z gameboya, zx spectra a mnohych dalsich predpotopnych systemov, tak preco by zrovna windows mal chybat? :-P

+1
+48
-1
Je komentář přínosný?

za 100 bodov :D

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Mě se vždycky líbilo tady to vzájemné trolování :-D windowsák napíše linux je na hovno. No a jak odpoví linuxař? Místo toho, aby se na to vykašlal a nechal toho trola na pokoji, tak odpoví, však windows je šmejd :-D používám oboje a na desktopu není lepší systém jak windows a to si říkejte kdo chce co chce, dokud nebude pořádná podpora hw (především GPU) a profi sw, tak na desktop prostě eee. za to na server bych osobně nic jiného nedával než linux.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak, sranda musi byt a vazne snad nikto takyto "rozhovor" nezobere :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podle hodnoceni to spis vypada, ze lidi nemaji smysl pro humor

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak normalne netrolluji ale tady se to primo vybizelo a neodolal jsem.
To je jako zaprisahly vegetarian, ktery osocuje vsechny masozrouty, ze zabiji zviratka, ale zaroven sam hleda vsemozny klicky, aby si to maso taky dal.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Moment moment ... nemuzes rict, ze na desktopu není lepší systém jak windows. Dneska uz musis specifikovat, jestli myslis Windows 7 nebo Metro.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo pardon... Neměl jsem zatím odvahu nazvat windows 8 (8.1) operačním systémem :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Někdy je to potřeba, když neni jiná možnost. V tom případě je Wine výborná věc. Ale samozřejmě nativní řešení je vždy lepší.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Tak proc se porad snazi spoustet ty skarede uzavrene programy z tech osklivych a nespolehlivych windows?"

dovody moze byt celkom pragmaticke.
1) Ak decka dostanu Linux, tak budu skusat, ako tam dostat hry a nieco sa pri tom naucia o unix like systeme, o shell a pod..

2) aj na "tech osklivych a nespolehlivych windows" existuje vela dobrych aplikacii. To, ze niekto potrebuje aplikaciu, neznamena, ze potrebuje aj OS.

3) v dnesnej dobe je dolezite integrovat aplikacie do roznych systemov a zabezpecit aj prenositelnost dat medzi nimi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento produkt jsem nikdy nechápal. Wine ještě jo, protože je zdarma. Na OS zdarma, očekávám i aplikace zdarma! Ale proč bych měl platit 40$ za něco, u čehož není výsledek nikdy 100% a dokonce ani není zaručen? To si radši rozjedu na PC dualboot nebo virtuál ve VirtualBoxu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože tímto dosáhneš lepších výsledků, než s čímkoliv jiným. Platíš defakto za to, že vývojář a tester zjišťují s kterou verzí wine a knihoven jede ten program nejlépe (rychlost a stabilita) a pak by default se ta aplikace pouští pomocí těchto knihoven a verze wine. Zaplatíš 800kč a dosáhneš stejné kvality, jak po 40 hodinách různého nastavování a zkoušení :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, to chápu. Ale nechápu, přoč si to někdo prakticky (ne teoreticky) koupí?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduche ... protože, když byl ochotny si za velke peníze koupit poradne hry ... proc by neprispel na zivobyti i nekomu, kdo mu je snadno rozchodi na linuxu :-) Když ma někdo sbirku za mnoho tisíc korun, prihodit ještě tisícovku aby je zuzitkoval je preci jen drobna a logicka investice...

Systém zadarmo, aplikace zadarmo....ale ty hry a hardware ne-e zadarmo....takze pointa ani v tom uvodu není tak nejak smysluplna ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Protože máš podporu? Záruku toho, že ti všechno pojede lépe než s wine? Většina her a programů ti jede na nejnovějším wine, ale na starším wine některé hry jeli třeba lépe, tady to neřešíš.

Oproti playonlinux máš technickou podporu :-) navíc hodně lidí říká, že na crossoveru některé aplikace jedou líp jak na playonlinux, nevím co je na tom pravdy :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si CrossOver koupil, protože jsem za ty roky na Linuxu zlenivěl - většinou všechno chodí hned a bez černé magie a rozcházení Windowsových her se od tohoto pravidla odchyluje. Už mě prostě nebaví a nemám čas nad něčím laborovat, takže nemám problém si zaplatit, zvlášť když tím zároveň podporují vývoj Wine.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak já si třeba platím Crossover, ale nikdy jsem v něm nic nespustil. Platím ho proto, že ta firma mj. platí a podporuje vývojáře Wine. Chcete-li, aby se Wine posunulo rychleji kupředu, podpořte je finančně (napřímo nebo přes Crossover).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by jsi mi ukázat např. EULA nějakého jiného sw produktu, kde někdo za něco ručí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejmne, libovolny bankovni software (ne domaci bankovnictvi).

Tam vyrobce nejen ze ruci za funkcnost, ale je pripraven v pozoru resit problemy 24h denne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-D heh ... jednoho takového vyvoje jsem se účastnil a par několik softu pro evropske banky sledoval u kamrada ... a ze by byla takova "EULA" se zárukou se uplne rict neda.
Jooo, banka si za drahe peníze koupi podpor u služby po prevzeti systemu ... a ještě často zamestna svoji oblíbenou bandu programatoru, která na tom bude lezet (uz třeba jen kvůli vytvarenim novych spoju mezi ruznejma datama, které systém neumi a kravaťáci v maketingovem oddeleni nedokazou vytvorit)......
.... nicmene to, jestli ten systém je spravne není otázkou nejake EULA a az se to cele posere, někdo prijde a rychle to opravi. Naopak existuje velmi velmi velmi presny popis "kdy to funguje" - tedy stavu, kdy si banka je naprosto jista, ze to dela presne to co potřebuje .... do te doby vyvojari ladi a piluji ... a dokud systém neprojde testem, který nezvratne prokaze jeho spravnost, banka nic neakceptuje - neinstaluje - nepouziva.

Aneb výrobce neruci zpetne, ze to bude v poradku a ze kdyby ne, ma banka na něco nárok ... to uz by bylo pozde - peníze uz by nekam protekly ... výrobce nabízí produkt, který musí dopředu prokazat svoji bezchybnost.

A rozdil mezi "testovanim" a "TESTOVANIM" je tady znacnej ... pac u aplikace a třeba i te bezici pod Crossoverem někdo testuje tak, ze aplikaci pusti a zkousi jestli nepadne - tedy velmi narazove, neusporadane, nepokryje všechny mozne stavy programu ... je rad "ze to nejak drzi" a kdyby ne, casem se to doladi. Banka naopak musí testoat usporadane, musí vyzkoušet všechny scenare, na všech moznych sadach dat... a neexistuje vysledke "vono to tak nejak drzi"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu chces srovnavat sw za par stovek se sw za par milionu? Jo mimochodem, beh garantuji na konkretnim hw obvykle. Po prechodu na novy hw ti uz nic garantovat nebudou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Haha, asi proto, že už i v linuxové komunitě někdo pochopil, že lidé prostě nemají čas experimentovat, tak se chopil šance - Linux se stále více objevuje na desktopech a aplikace (zejména hry, co si budeme namlouvat) stále pokulhávají. A pokud se takovému vývoji SW balíku někdo věnuje na 100 %, tak by musel být blbý, aby si za to nenechal zaplatit. Takže, Jasso, máš spoustu času a jsi nadšenec, tudíž sáhneš po řešení "zadarmo" (v uvozovkách proto, že čas NENÍ zadarmo), nicméně na tebe připadne třeba 4 - 5 dalších, kteří raději zaplatí pár dolarů. :o

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja zase nechapem preco, ak si kupujem novy notebook tak mi tam daju Windows za 90 EUR by default.
Je to zbytocne aj pre firemnych zakaznikov. Firma kupi notebook s Win 8.1, ale ma multilicenciu na Win 7, ktory pouziva.

Ak pouzivam Linux na na pracu, napr. vyvoj v jave tak tych 40$ (v porovnani napr.s cenou ms office, ktory musim kupit tiez ) nie je az tak moc, ak mi poskytnu nejaku aspon zakladnu uzivatelsku podporu..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jo ... ale proc bych platil $40 abych mohl vyvíjet v jave? :-D .... to mi prijde skoro tak usmevne, jakoze by v Ceskych Budejovicich chtěl zit každý ....!

Ostatne to zatraceny svinstvo java, které me par let zivilo, se da provozovat bez dalších plateb vcelku dobře ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na samotny vyvoj v jave linux staci. Dokonca si to viem lepsie prisposopit na pracu.
Argumentoval som, ze cena 40$ sa mi nezda velka, ked to porovnam s cenou MS Office, Windows,
alebo ak to porovnam cenami licencii za SoapUI pro alebo JProfiler (cez 400$) ..
Za 40$ sa predavaju pc hry.
MS office potrebujem napr. na prezentacie a dokumentaciu rozhrania pre zakaznikov.
S open office niektore pokrocile funkcie nespolupracuju dobre.

Vy samozrejme platit za crossover office nemusite. Vzdy existuje viac rieseni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych měl očekávat aplikace zdarma? Já očekávám aplikace, které mi usnadní život a pomůžou řešit problémy. Ano CrossOver jsem si koupil. Protože nemusím ukládat práci a rozložení oken, kvuli rebootu do dualbootu. Nemusím řešit licenci na Windows. Nemusím řešit aktualizaci Windows a zabezpečení. Nemusím řešit konflikty knihoven, protože každou hry mám izolovanou ve své vlastní "bottle". Oproti prostému Wine je instalace her mnohem jednodušší. Mohu hlasovat na kterých věcech má tým dále pracovat. Navíc Codeweavers mají skoro každý rok slevovou akci a CrossOver se dají koupit i za $20. Dále mám ověřeno, že zejména pro starší hry z GOG.com je CrossOver lepší řešení než nativní Windows. Protože nové Windows (7 i 8) mnohdy nerozjedou hry, které byly psány pro Win95. A pod CrossOver to jede bez problémů. Takže než abych řešil tyto problémy, tak si raději připlatím a mám život jednoduší.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja neviem, mne sa nikdy nepodarilo rozbehat taku hru, ktoru som zrovna skusal na linuxe, ci to bolo cez Wine(+a lot of googling) alebo PoL(+a lot of googling) a neverim, ze nejaky super plateny CrossOver to dava v pohode. Podla mna Linux + Windows games proste nejde dokopy..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zaleží jak co, mě hormada her funguje a hromada her také ne ... v roce cca 2002 jsem byl rád když mi pod wine jel winamp, notepad(jen jsem zkousel, provozovat tyto dva programy pres wine nema nejmensi smysl) a Gruntz o dva roky pozdeji mi jel CS... dneska mi pod wine jde snad vetsina windows her co vlastnim, na GoG.com mam koupeno vice nez 95 her a na ty ktere nejedou pod wine si ted z hlavy vzpomenu tak na 6-8 kousku, ale jsou to vetsinou lety proverene tituly...

Vetsinou nijak moc negooglim jen mrknu na APPDB na WineHQ

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych upozornil, ze lze hrat pouze hry s DirectX 9, bohuzel WINE zatim DX10 a vyssi neumi a ani neni podpora nejak v dohlednu, takze vicemene na vsechny nove hry stejne potrebujete Windows.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejak lidem unika, ze maji k dispozici nativne Steam pro Linux, kde se pocet her blizi uz k 1000.
Doba kdy se hralo pres Wine uz je davno pryc. Vyber her vsech zanru je tam rozhodne vice nez dobry, mezi nimi i AAA tituly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejake fajn auticka by sa nasli?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mylim se nebo je to tak, ze i Steam pro linux ma prekladovou vrstvu DX na OGL jen pro DirectX 9.0c a nizsi? Teda hry pouze DX11 si nezahrajes ani tam ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Hry na steamu pro linux jsou nativni. Zadna rekladova vrstva, proste jsou predelane pro opengl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No v pripade Valve her je predelany render do OpenGL ... ale ne vsechny hry to tak delali, často se ponechala i velka část DX rendereru a pretahla se lehkou prekladovou vrstvou... nekdy se to projevilo i na ztrate urcite kvality - zejmen u rendereru, kde měli nejake specificke implementace pro materiály.

Aneb zkracene ... nekde se poctive vymenil cely render, nekde se jen rozkuchal a prekryl OpenGL ... a zbytek, tech asi 899 her, jsou v 2D ... tam to je ještě o fousek lehci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pocet her pres 1000? Jde o to cemu rikame hra.

Jenze takhle je to v linuxu se vsim - kdyz odectes alpha verze stare nekolik let, jednoduche hricky na par minut a podobne projekty, tak ti tech her zase moc nezbyde.

Jasne ze existuje na vsecno pod linuxem 10 programu zdarma - jenze je treba dodat, ze kazdy umi jen neco z toho a vetsina je ve verzi 0.3.21 nebo byl vyvoj zrusen, protoze autora to zadarmo prestalo bavit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Howgh! Tak jest! Moudry nacelniku Pravdiva hubo ....
ps: indiani by to urcite nebrali jako urazku

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že gamesování je asi větší závislárna, jak "žvýkat kopřivy, glgat zrzavej mok, lézt ženskejm pod sukně nebo tahat prašule z jednoduchých lidí", ale nějak nevidím, že by se někdo zmíníl, že je spousta uživatelů, kteří prostě z mnoha různých důvodů hry nevyhledávají. Mají hold "zábavu" v něčem jiném, než ve hraní her. Tady asi nemá smysl polemizovat, proč to či ono. Nějaký snahy usilovat o možnost hrát v linuxech oknový hry budou asi pořád a kdo chce a může, jistě tu situaci rád podpoří a ti, jak jsem uvedl, že mají zábavu v něčem jiném, si hold asi půjdou dál svojí cestou. Je to daný a těžko s tím někdo něco udělá tak, aby se vyhovělo všem, to prostě nejde, jako ostatně i v mnoha jiných činnostech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

- Krasne zneji ta slova, tak lahodne a poeticky .... však je to velmi lidsky, ze prazdna jsou a jen tlacháním je musim nazvat.
- O cloveku, co povznesen nad povrchost herni byl a snad o ctnostnejsich smyslech zivotu vseho lidstva snil.
- Chces-li tak sluvko "photosop" si do myslenky vloz a zacni tvorit, pro umeni hor!
- Nepolemizuj však nad marnosti zrna obilneho, o jeho zlatave barve a oblem tvaru ... to pod sluncem neni nic nového.
- Ti kdoz budou chtit hry hrat, ucini po vuli sve tak
- Mozna vecer obleknou frak a místo moku zrzavého v divadle na dilo klasika uprou svůj zrak.
- A o ty druhé taky se neboj ... oni dozajiste nudou nepojdou.
-Však vez jedno zasadni moudro zivotni, smysl ve vyhoveni vsem neni ... proste, každý svého chleba najde si kus, byť pro jiné byl by to hnus.
-Netreba bludy jim rikat, ze svet tak kruty je, ze jedno jablko neni pro každého...někdo zvoli hrusku, jiny svestku .. no proste podle gusta svého.
- Mudrovat jsi chtěl, ale slova jen rikaji, ze svet je svetem, clovek clovekem a to zadnou hlubsi pointu nemá ..... to totiž i to petilete dite davno zna!
- Dyy Ja Dyy Ja Daaaa

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prepac, ze som neprecital viac ako 3 odrazky, ale stacilo mi. Ten "photosop" to zaklincoval. Nechcem tu teraz rozoberat ziadne linuxove polovicate ne/nahrady - skor sa zamyslam nad tym, kolko ludi ten SW naozaj (legalne) ma a (plnohodnotne) vyuziva. Totiz, podla ceskolovenskych IT for mam pocit, ze v tychto nasich dvoch mikrostatikoch je penetracia profi nadupanych fotografov, grafikov a 3D modelarov (druhy oblubeny linux killer soft) asi najvacsia na svete.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No to ano, tu u nas su IT experti na vsetko, hlavne na forach :-). Ale minimalne co sa tyka 3D tak tam uz je situacia dost ina, aj vdaka silnej konkurecnii roznych nastrojov. Co sa tyka free tak Blender , minimalne ako modeler, je uz na dost slusnej urovni a je prakticky na vsetky platformy. No a rozne studentske a indie licencovanie/ceny uz ma Maya, SideFX Houdini, 3D Coat je tiez cenovo celkom v pohode,Modo a kopec dalsich mensich alebo specializovanych nastrojov. Je proste velka konkurencia a tym aj tlak. Toto bohuzial v 2D moc nevidiet. Tam je fakt prvy Adobe s Photoshopom, dlho dlho nic a potom az nejake dalsie editory. A to nieje problem len na Linuxe ale aj vo Windowse.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Moze byt, tam som ale nesmeroval. Pod lubovolnym linux clankom totiz v diskussi skor ci neskor padne slovko photoshop alebo 3D studio max a dotycny clovek sa tvari, ze a teraz som vam to natrel, lebo bez tychto dvoch aplikacii sa ziadna kancelarska krysa, babka v domacnosti a vlastne lubovolny profik (je jedno, ze je to profi kuchar) skratna nezaobide a preto je linux nepouzitelny smejd.
Co sa tyka 3D - o tom viem gulove, som cisty ITckar, takze sice rozoznavam pojmy ako 3D studio alebo blender ale tam to konci, nezaujimam sa. Co sa tyka fotografie, som nadsenec, cize tu ten vyvoj sledujem a tento rok na jar som konecne ochotne zmazal dualboot - DarkTable je jedna skvela aplikacia, ktora pre ludi ktori sa vyslovene nevyzivaju v postprocessingu je uz postacujuca. GIMP ako photoshop prezentovat nebudem, pokial neporiesia farebnu hlbku, maju podpileny konar.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ved ano to je to oblubene potahovanie sa za prsty. Na druhu stranu to ukazuje na smutny fakt ako je desktop v Linuxe hmm nekonzistentny alebo skor nestabilny (nie v zmysle stability ako skor v stabilite nejakeho vyvoju). Bud tu mame okrajove a vecsinou uz aj stare desktopy ktore su mimo alebo potom par modernych ktore ale trpia syndromom vecnej bety a stale nieco doladuju a vymyslaju nove na miesto toho aby boli uz konecne finalne. Ono aj ta urcita konzervativnost, ktora sa svojim sposobom MS vypomstila, ma urcitu vyhodu. Sice mozno brzdi trochu pokrok, na druhej strane dava vyvojarom urcitu istotu k platforme/OS. A zasa OS nemusi kazdu chvilu menit svoj vzhlad, ten ma mat hlavne dobry zaklad a moznost buduceho rozsirenia (aj ked pri Linuxe je to trochu inak kedze GUI nieje hmm nutna sucast OS.ono sice technicky ani pri windowse to nieje nutnost ale to uz sa dostavame k hodne specifickym verziam).
A prave tato situacia sa nepekne ukazuje napriklad aj na GIMPe. Jedna strana ho pouziva ako ukazku kam az sa moze dostat oss, v pozitivnom zmysle, druha strana naopak, ako tragediu ktora sa nevie pohnut dalej. A svojim sposobom maju pravdu obe strany. GIMP ako soft zdarma je dost slusny a za urcitych kompromisov aj dobre pouzitelny, na druhu stranu za tu dobu co je vonku je tragicke ze je na tom tak ako na tom je, a tak isto ze stale v nom ostavaju niektore podstatne nedostatky. Uz len napriklad ten Blender v 3D urobil za poslednych par rokov obrovske skoky.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A co je vlastne tak skvelyho na linuxu ze si ho nekdo da na desktop misto windows. Krom toho ze je zadarmo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, vyhody vidim jen v tom, ze je na je mnohem mene viru a bfu ti ho tak rychle nerozbije :-) na druhou stranu ti nejaka akzualizace rozbije system. Pro me osobne je pohodlnejsi pouzivat windows bo si ho nerozbiju, bezi mi 3.rok a furt v pohode. Na druhou stranu se mi takovy archlinux pri jedne aktualizaci rozbil tak, ze jsem ho radej nainstaloval znovu na cisto... U ubuntu se mi pro zmenu sesypalo xorg a tak dale.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to mas fakt obrovskou neuveritelnou smulu, ze se ti rozsypaly Xka v ubuntu. ja strcil linux nekolika BFU a prekvapive se jim za mnoho let nic nerozsypalo. Nevrtal ses v tech Xkach vic nez je zdravo?

Osobne prave povazuji nejvetsi vyhodu linuxu v tom, ze nainstaluju, a funguje to dalsi roky, aniz bych musel soustavne neco resit. Naproti tomu ve windowsech je treba antivir, firewall, furt me neco buzeruje (java update, adobe update, janevim ciho update), na jednom notebooku prestala fungovat sit, na dalsim nabijeni baterie (musi se pokazdem startu prepnout do jineho rezimu napajeni).

Proste windowsy jsou takove tamagochi - porad se o ne clovek musi starat. A to do nich nevrtam, windowsi notebooky mam jenom na spousteni porad tech stejnych mericich programu. Narozdil od 3 linuxovych stroju, na tech pracuji, mam tam hromadu ruzneho softu, doma parim, a drzi. Proste drzi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nn, jen blbá aktualizace :-) v podstatě vždy když se mi rozsipal linux, tak jedině po aktualizacích (a že to bylo tolikrát....).

Ty tvoje updaty jde na tvrdo povolit a nebude tě otravovat ;) i windows se rozsipává, o tom žádná, ale v 99% za to může uživatel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ako spominal kolega vyssie, si asi strasny smoliar.
Nebudem spochybnovat, ze sa ti to stalo, len napisem ze to co popisujes som zazil tak 2x za tych 10 rokov na linuxovom desktope. A ze boli aj casy divoke studentske kedy som frcal na Debian unstable a aktualizoval prakticky denne ci experimentoval s inymi distribuciami vo vsemoznych vyvojovych stadiach. Cize tych aktualizacii mam za sebou stovky, ci skor uz tisice co, hoc sa jedna len o moju osobnu skusenost, mi dava failrate udavany v promile.
Ale s tym (po)uzivatelom s tebou suhlasim, velmi casto je za problemami ludsky faktor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

automaticke updaty se spusti zrovna kdyz je kriticka cast mereni, restartujou windowsy a 2 dny prace jsou v prdeli. ne uz nikdy.

jednou mi po updatu linuxu nejela nejaka vec (specialni program, ktery nepocital s novou funkci jadra). vyhoda byla, ze si system uchovava posledni dve verze jadra - nahodil jsem predchozi, a na nem fungoval nez jsem opravil ten specialni program.

muze uzivatel? hele ja na tech windowsich noteboocich nedelam nic jineho, nez ze spoustim stale dokola ty same merici programy. zadne dalsi veci se na nich nedelaji, a presto se rozsypou.
naopak na tech linuxovych strojich delam volovinky jako ze si zkousim nestabilni verze vseho mozneho, a drzi.

moje zkusenost z cca 30ti pocitacu v praci, doma, u znamych ze windowsy se proste stale a konstante se*ou. je pravda, ze win7 jsou na tom lip, nez to byvalo, ale stale se se*ou, a proto jim rikam tamagochi :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co člověk to jiné zkušenosti. já linux nezazlívám, sám ho používám v dualbootu, ale na praktické používání není, především kvůli driverům :-) no, ono to, že se linux neseser částečně souvisí i s tím, že nemá proč

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to pises jako by linux drivery nemel. kdyz to vezmem kolem a kolem, linuxove jadro podporuje vice hardwaru nez jadro windowsu. rozdil je v tom, ze kdyz nejede nejaky hw pod winama, tak clovek dostane obecnou hlasku "ono to nejede", kdezto v linuxu se da ziskat spousta uzitecnych informaci, ktere dokaze vyvojar jadra vyuzit k oprave. takze kdyz si clovek koupi notebook, kde se wifina se*e pod linuxem i pod windowsama, a vyrobce se na dalsi udrzbu vykaslal, tak u linuxu se da cekat ze to nekdo casem opravi, ale pod winama ne.

me vadi tyhle absolutni vyroky: "na praktické používání není" - to je nesmysl. Pro spoustu lidi je prave na prakticke pouzivani linux. vetu bys mel napsat "mně se na praktické používání neosvědčil".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, na mem notebooku nesel rozchodit 3g modul. U me na pc s amd grafikou taky moc nepochodis. Na mem htpc pro zmenu problem s wifi (podle navodu jsem nerozchodil). Nastesti mi u htpc wifi nechybi a na desktopu pouzivam linux jen na par veci, ktere na winodws nejsou (ruzne simulace u letadel).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No celkem nic, ale kdyz te to bavi tak si ho poskladas sam, rozumis tomu, navic ostatnim muzes nadavat do ovci a mas svou viru. To mas jak s auty, nekdo si koupi 20 let stareho forda, ktereho dalsich 10 let dava dohromady aby na nej mohl byt pysny no a nekdo si proste koupi bmw m3 , plati servisu a je mu uplne jedno co se deje pod kapotou.
Ale to se tyka desktopu , servery tam ty vyhody linuxu jsou urcite markantnejsi.
Ja sice pouzivam windows kvuli toho, ze dost hraju, ale ted napriklad jsme s kamosem koupili starej klasickej automat do toho zamontovali LCD, raspberry pi(malej pocitac s linuxem za 800) , dva joysticky a emulator "MAME" a máme vsechny klasicke automatovky na klasickem automatu .

Jako mit linux kvuli hrani to je blbost, to si preci koupim za pulku prumernyho platu Xbox nebo PS4 sednu si k tomu a mam nejlepsi hry a nejlepsi zabavu a misto wine si koupim vino a hrajem a neresime :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.