Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čtyřjádrový Ryzen má základní TDP 65 wattů, 45W je snížená hodnota

Vypadá to vypadá, že pro Čechy bude konec jara/začátek června docela zajímavý. AMD uvede Veku a venku bude mezitím už asi celá produktovka Rýženu + zákl. desek, ČNB nejspíše v květnu uvolní kurzový závazek, takže někdy počátkem června by krátkodobě mohl být dolar pod 24Kč a ceny více než zajímavé. :-))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ono to tak dobre nevypada, CNB asi kurz trochu popusti, ale EU dal oslabuje EURo proti dolaru a to se projevi i na korune, takze to bude furt drahy. I ted uz je oproti podzimu dost draz a to CNB devalvovala jen trochu, hlavni devalvace probehla na urovni eura.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mozna mame jinou predstavu o jen trochu. Na konci roku CNB mela byt v tech intervencich od podzimu 2013 celkem za 800 miliard korun. Z toho 200 bylo jen za zari a rijen 2016. Ted od zacatku roku jsou v tom pry za dalsich 250 miliard korun ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Koruna poporoste jak proti Euru (masivně), tak proti dolaru (to už méně, ale tipuju, že krátkodobě dojde k překmitu na druhou stranu extrému)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Už slibovali že pod 25,50 to padnout nenechají a budou intervenovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle beru jako klasické bububu, smysl intervenovat na další mezimetě totiž moc nedává, kromě snahy o hladší zregulování skluzu kurzu (tj. aby kurz moc nelítal nahoru dolů).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

někde se ty natisknuté prachy do řecka musí projevit... Kdyby neinterventovali tak se máme jak prasata žitě a to Makrela nemůže dovolit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1. žádné peníze se netisknou.
2. s Řeckem to nemá vůbec nic společného, ten problém se vztahuje ke globální krizi, která odstartovala v USA.
3. kdyby ČNB nezasáhla, tak se naopak máme dost špatně. ČR není Japonsko, které deflaci umlátí svými technologickými firmami a zahraničními investicemi, ČR je ještě stále proexportně orientovaná montovna s relativně nízkým HDP na hlavu a tím pádem nízkou produktivitou práce, a tím pádem vysokou citlivostí na kurzové výkyvy směrem ke zdražení CZK.

S takovým názorem uspěješ spíše na Novinkách a podobných fórech pro eraserheady, ne zde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prej to překoupili spekulanti a ČNB natiskla megasraček s Masarykem, takže to "krátkodobý" bude tak dva dny... Ale nevím kolik je V2 V3 atd. nečetl jsem poslední zprávu o oběživu a rychlosti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oběživo tisknout nemusí, to je dnes už přežité, peníze jsou většinou jenom virtuální.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli se nezměnily definice, oběživo myslím měnovou zásobu. Mají slušně našlápnuto na inflaci chlapci, to je myšlenka, nenapadá mě jak to sterilizovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oběživo jsou jenom ty papírky a kousky kovu. A inflaci by chtěli, ale moc jim to nejde. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lidi začali víc splácet než si půjčovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jde jednak o možnou existenci Ryzenu „Extreme Edition“ určeného příznivcům přetaktování, který by nebyl omezen 95W TDP"

Jako stále ještě vlastník (přetaktovaného) Phenomu II x4 s TDP 125W musím říct, že těch 125W se nechá úplně neslyšně uchladit "obyčejným" chladičem za 500kč (pravda BOXovaným ne), takže vůbec nevidím důvod nevydat procesory s podobným TDP, které by byly "o pár procent rychlejší" než standardní 95W modely. Ať si Intel klidně prodává max 90W modely, koukal jsem ale, že v HEDT sféře má taky TDP 140W (Broadwell-E).

Na druhou stranu, 220W bestie už je trochu za hranou ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Presne, nevidim dovod nevydavat 125-130W (a dokonca ani 140W) OC Ryzeny, napr. 8C16T uz z vyroby pretocene napr. o 250 MHz pod znackou Ryzen FX napr. 3,85-4,25 GHz miesto 3,6-4,0 GHz u najrychlejsieho modelu.

Vykon by stupol max. o 6%, ale aj to by mozno stacilo, aby 500 dolarovy 8C16T Ryzen FX s 3,85 GHz zakladu, prekonal 8C16T vyse tisic dolarove snob-endove nezmsly Intelu v sc. 2011v3. na 3,2 GHz zakladu ... A TYM POSLAL TAKMER CELY DOTERAJSI HEDT segment Intelu do prdele, pretoze Intel ma len velmi malo 8C16T modelov s base frekvenciou nad 3,2 GHz, idealne okolo 3,5 GHz v zaklade.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to celé teď hodně pocitové. Doby, kdy šly přetáčet Celerony o 50 - 80% už jsou pryč, dnes už to nemá moc smysl a bavíme se o jednotkách procent. Rozdíl mezi 3,2 a 3,5 je jenom 9%, pokud to převedeme na herní výkon, dostaneme něco úplně marginálního a neměřitelného. (Beru, že někteří lidi využívají i čistě procesorový výkon, ale je jich málo.) 2,8GHz vypadá vizuálně jako úplný šmejd a low-end a 3,6GHz (plus nějaké turbo) se bere pomalu jako spodní hranice hi-endu, ale rozdíl mezi nimi je reálně jenom kousek přes 1/4, přitom výrobci si tady za ty marginální rozdíly nechají zaplatit klidně i násobky ceny a zařadí prakticky stejný procesor jenom na jiném taktu do dvou - tří kategorií.

Pokud bude 140W taktovatelný Ryzen, tak proč jej nevydat, pokud jej lidi budou kupovat. Ale já osobně si počkám na nějaké 45 - 65W lidové kousky, protože výkonostní nárust je dle mého opravdu marginální, při hraní (což je jediná procesorová disciplína, která mě zajímá) prakticky skoro nulový.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Celerony o 50 - 80% už jsou pryč,

Ono to hlavne nema smysl, tehdy se na prociku delal encoding / transcoding videa, dnes ti vydatne pomaha grafika s CUDA/OpenCL a hardwarovymi (de)kodery.

> protože výkonostní nárust je dle mého opravdu marginální, při hraní

Tak na hrani ti postaci 45-65W 4jadro, radeji s vyssim taktem, zas ja osobne pokud budu kupovat, tak hlavne na praci a tam mi rozhodne 4jadro nestaci (a 10% je znat dost podstatne). Taktovat 8jadro asi nebudu (ani ted nemam nic pretaktovane), ale 125W-140W mi nevadi - CoolerMaster Hyper 2XX za par kacek to bez problemu a potichoucky uchladi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ona je práce a práce. Já mám na práci prašivý dvoujádrový intel na 2.2GHz a úplně mi to pro mou práci stačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě. Já zase mám na práci prašivý dvoujádrový Intel na 3.3GHz a stačí mi to taky. (A až budu na něco jednou skutečně potřebovat víc, asi nebude stačit ani 8C/16T, ale od toho jsou zase servery a GPU...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Akurát som dnes čítal zaujímavý článok: A Decade Later: Does the Q6600 Still Have Game in 2017?
http://www.techspot.com/article/1313-intel-q6600-ten-years-later/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v článku je krásně vidět výkon nesmrtelné i5 2500K.. procesor stál tehdy 6 tis? opravte mne.-). A to ho ani nenatočili na 4Ghz.. Což šlo samo skoro s každým kouskem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2500K je legenda. Na druhou stranu třeba v tom grafu Gears of war je vidět, že GTX 1060 a GTX 1070 s ním mají stejné FPS. Ten procesor už to nestíhá krmit..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí posunout na 4,6-5GHz :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O tom žádná. Proto se na Ryzen těším. Snad to nedopadne jako s RX480.. Příliž očekávání a výsledek o hodně slabší.. hlavně cenově v obchodech.. původní ceny za které to mělo být uvedeno jen kecy v kleci.. pár modelů jako že v obchodech.. a to i v německu za doporučenou cenu a jinak předražené deriváty. (předražené proti příslibům a očekáváním - to mám na mysli.. ať nejde flame, že ceny NVIDIA jsou ještě horší). Neměli to slibovat a nenaštvali by tolik lidí.Doufám, že mě výsledek zase nehne žlučí a že zoufalství si nekoupím KABY Lake. Jako jsem si frustrovaně pořídil Nvidii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zminujete tady OpenCL pro encoding Videa. Muzete mi dat tip na odzkouseny SW (freeware nebo Shareware), ktere OpenCL pouziva a ma rozumna nastaveni kvality..to znamena, 2-pruchodovy encoding, nastaveni profilu, apod?
diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi neuvede.. :-) :-) :-). Maximálně u AMD - VCE 2.0, NVENC a CUDA. Ostatně Cuda zmiňoval také. Ale jinak má obecně pravdu. Tlak na potřebu CPU je u enkodování nižší než dříve. Pokud použije něco z řady Pascal a zadarmo STAXRIP s konfigurací:
--cqp 18:21:23 --codec h265 --ref 5 --gop-len 240 --lookahead 32 --aq --level 4.1 --cabac
Na výsledek se dá víc než koukat. Není to pravý dvouprůchod, ale looahead výsledku hodně pomáhá. No pokud někdo renderuje ve studiu tak bud víceprocesorové Xeony nebo AMD FIREPRO či NVIDIA Quadro. Ideálně obojí se SW za tisíce EUR. Na doma je pro 99% laiků kódování přes CPU už irelevantní. Chvála bohu. Stovky a jednotky fps jsou přece jen rozdíl. A to 1% profíků, a nadšenců co udělá prodeje CPU kvůli enkódování videa si na render přes čistokrevné CPU přes noc prostě počká. (Mluvím o H265 samozřejmě).
Osobně jsem se vykašlal na výměnu celé platformy a generální upgrade PC. Za cenu jednoho Pascalu se transkóduje archiv jako z praku. Taky to vyjde levněji než zafinancovat další HDD pole. Už jen ta spotřeba proudu :-(.
Uvolnění OPENCL kodéru by hodně fandů AMD potěšilo.. Ale.. kolik firem by tímto krokem přišlo o kšeft.. a kdo v těch postižených firmách má kapitál.. no to hned tak nevidím.
V každým případě dětem do ruky jen tak zadarmo profi kvalitní řešení nepatří a dospělí ať si rozbijí pořádné prasátko.-).
Ps to byl sarkasmus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"výkonostní nárust je dle mého opravdu marginální, při hraní (což je jediná procesorová disciplína, která mě zajímá) prakticky skoro nulový."
Dost záleží co máš za grafiku a jaké hry hraješ. Investovat 10 a víc tisíc do grafiky a pak mít výkon v některých hrách výrazně oříznutý CPUčkem, to není úplně ideální. Existuje spousta her, kde to výkonné cpu smysl má. Např. http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/11/game_f4/charts4/f4_...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Na druhou stranu, 220W bestie už je trochu za hranou ;-)

Mno, 220W by jeste slo uchladit tise s vodnikem. Problem je spis to, ze tech 100W navic byla cena za, uhh, +400 MHz coz je naprosta blbost. Kdyby to bylo 220W za 16jadro+HT tak je to pro nektere lidi i pouzitelne, ale takhle je to cistej ulet.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

220W bestie jsou za hranou hlavně nároky na napájení... uchladit TDP 200W+ problém není...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si oddechl tfuj tajbl, teď ještě zbývá, co na to řekne Jarda.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co potřebuješ vědět? V plánu je prodat MB+procák a pořídit něco záživnějšího...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak bacha, ať zase nepřestřelíš jako s 1080
Chce to aspoň CPU s 8/16, takže Ryzen :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak já jsem zvědavý na hyperthreading v podání AMD. Bulldozer tenhle problém řešil elegantněji, ale protože se nepovedla první várka 32nm procesu a cache systém byl/je na přesdržku, tak si někteří myslí, že byla špatná celá modulární architektura. Intel do HT nalil tolik a stejně to není perfektní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Bulldozeru nebyla spatna jen Cache. Spatny byl i prediction, pomaly decode.

Elegantni to bylo na papiru. Provedeni hodne selhalo, bylo tam az moc uzkych hrdel. Proste napresprdel :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodil by se 12/24 jaderny Ryzen s TDP 140W :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím se pravděpodobně patlat nebudou. Leda že by začali cenově diferenciovat na způsob intelu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vic jader, vic adidas? Nebo k cemu teda?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zname aktualne jinou cestu se soucasnou technologii jak navysovat smysluplne vykon pri zachovani prijatelne ceny ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ako to tak vidím tak svoj q6600@3ghz nahradím s https://youtu.be/ak8GsI0bbjA
Prípadne ak bude ešte dobrá cena do 150€ tak s dajakým podobným starým 10-12jadromonštrom....Spotreba bude asi podobná s očakávaným AMD-fejkom.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně napadá (ale je to můj nápad, tak né, že mi to někdo šlohnete), co kdybychom neintegrovali grafiku do CPU, ale CPU na grafiku? ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) stary vtip

a co udelat jeden obrovsky programovatelny cip ktery by dle potreby zastal obe funkce naraz ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ještě nikdy nikoho nenapadlo zrealizovat! Navrhněte to někomu, určitě bude mít radost.

))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.