Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další informace k DVD Twin

HD DVD logo
Před pár dny přišla Toshiba s novým formátem kombinující současné DVD a nastupující HD DVD. Šlo o třívrstvý disk nazvaný DVD Twin, kde ve dvou může být HD DVD záznam a ve třetí DVD, nebo jeden HD DVD a dva DVD. Při současném nerozhodném stavu souboje Blu-ray vs. HD DVD se právě tento formát může stát oním motýlem na vahách, který by mohl přinést táboru HD DVD vítězství. Kolegové ze serveru cdfreak.com měli možnost položit pár otázek paní Minako Abe z Digital Media Network, na kterou byli odkázáni přímo ze společnosti Toshiba, aby jim některé další informace sdělila. Pojďte se s námi podívat na ty nejzajímavější.

CDF: Jaké investice bude potřeba, aby současní výrobci mohli produkovat tyto hybridní disky? Budou výrobní náklady po zavedení technologie srovnatelné s výrobou jedno, nebo dvouvrstvých HD DVD?

Ms. Abe: Nemůžeme prozradit detaily k těmto otázkám.

CDF: Budou moci Twin formát použít i majitelé HD DVD zařízení, které si již koupili? Bude třeba nových zařízení, nebo postačí změna firmwaru?

Ms. Abe: I když Twin je nový formát, DVD vrstvu(y) přehrají současné DVD přehrávače i vypalovačky. Co se týče HD DVD vrstev, není možné je současnými HD DVD přehrávači ani vypalovačkami přečíst. Proto nyní pracujeme na tom, abychom vylepšili software (Pozn. Martin: asi měla na mysli firmware) i disky tak, aby nový formát přehrávače/vypalovačky zvládly.

CDF: Bude možné v budoucnu přidat ještě čtvrtou vrstvu? Jinými slovy, budeme moci mít na jedné straně dvě vrstvy pro DVD a dvě pro HD DVD? To by jistě bylo ideální pro nejvyšší kvalitu DVD i HD DVD části.

Ms. Abe: Technicky si myslíme, že čtvrtou vrstvu můžeme poskytnout, ale chceme si počkat na potřeby, které budou mít poskytovatelé obsahu.

CDF: Může, podle vašeho názoru, být možné vytvořit jednostranný červeno a modrolaserový disk s přinejmenším třemi vrstvami pro Blu-ray?

Ms. Abe: Nejsme v pozici, abychom hovořili o jiných formátech, ale jsme si jistí, že HD DVD má velkou výhodu v kompatibilitě se stávajícím DVD. Twin formát byl vytvořen tak, aby nejlépe využil společnou strukturu DVD a HD DVD.

CDF: Předpokládejme, že formát dostane od DVD Fóra zelenou, kdy mohou být média na maloobchodním trhu?

Ms. Abe: Tento měsíc bude oficiálně formát představen DVD Fóru a my věříme, že to ho ještě tento rok přijme. Vycházejíc z tohoto předpokladu je náš cíl komercionalizovat Twin počátkem příštího roku.

DVD Twin 3 vrstvy

Vynecháme-li PR omáčku, za kterou je Abe placená, vyjde nám z tohoto krátkého rozhovoru zásadní informace, že současné HD DVD přehrávače si s Twin hybridem prostě neporadí. Je ale možné, že to půjde úpravou firmwaru. Je dokonce možné, že bude-li to filmový průmysl požadovat, budou moci nabídnout i čtyřvrstvé médium. Půjde-li vše dobře, budou první filmy na DVD Twin již začátkem příštího roku. Naučený PR kolovrátek ale nepřipustil jasnou odpověď na kompatibilitu s HD DVD přehrávačem u Xboxu 360, nebo na otázku po ceně.

Jestli se to společnostem Toshiba a Memory-Tech opravdu podaří, bude mít Blu-ray velké problémy si pozornost udržet, a to i s armádou PS3 v zádech. Více napoví ceny, za které se hybridní Twin v obchodech objeví.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Další informace k DVD Twin

Úterý, 26 Září 2006 - 10:54 | Anonym | Skrew - myslim, že mezi těma vrstvama 4xhddvd a...
Pondělí, 25 Září 2006 - 20:38 | Petr Tureček | No ale kdyz uz budou mit 4 vrstvy, tak by se taky...
Pondělí, 25 Září 2006 - 13:46 | Anonym | beztak to je jen "dočasné"...

Zobrazit diskusi