Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DAO, SAO, TAO, multisession

Obr: DAO, SAO, TAO, multisession
Asi jste si sami všimli, že včera jsem nestihl vydat další díl o technologii vypalování. Ale myslím, že na čtení jste toho stejně měli dost. Tak tedy o den později se dozvíte o tom, co je DAO, TAO, SAO i multisession.
Disc at once (DAO, Single-session)

Česky bychom snad řekli "zápis najednou". Způsob záznamu, kdy je celý médium nahráno najednou bez vypnutí laseru. Tento způsob se velmi hodí pro tvorbu master disků pro následnou hromadnou výrobu, protože odstraňuje spojování a run-in a run-out bloky jenž neodmyslitelně patří k multisession nebo packetovému záznamu (jak to udělat opravu co nejlépe vám u nás už radil pan Lebr z GZ Digital Media a.s.), které ale mohou být v procesu masteingu interpretovány jako neopravitelné chyby. Vhodný je také pro vytváření CD-DA bez mezer mezi skladbami (živé koncerty, ...). Rovněž chcete-li použít tzv. overbunrning (vypálit na CD více, než je jeho nominální kapacita), je Disc at once (DAO) jediný možný způsob, jak toho docílit. Na takto vypálené CD se již nedají žádná data přidat. Je tzv. uzavřené.

DAO

Multisession

Multisession říkáme CD, které obsahuje více než jednu session. Na takto nahraná CD se data v podstatě přihrávají. Je možné si dokonce vybrat, na kterou session bude vypalovaná session navazovat, je možné tímto způsobem data na CD mazat, ba i přepisovat. Dochází k tomu jednoduchým přepsáním umístění souboru v tabulce popisující adresy jednotlivých souborů. Tato vlastnost je velkou výhodou, neboť umožňuje navracení se k předcházejícím, již smazaným nebo upraveným souborům. To ocení hlavně uživatelé používající CD-ROM pro zálohování. Problémy se čtením multisession disků dnes již prakticky nenastávají, neboť všechny mechaniky tento způsob zápisu podporují.

Jestliže jsou jednotlivé session pospojované, všechna data na multisession disku (pokud jsou čtena na multisession CD-ROM mechanice) mohou být vidět jako jediná logická struktura. Způsob záznamu multisession se od zápisu packet writing velmi liší. Multisession byla definována v Yellow Book.

Když už jsem se zmínil o multisession discích, měl bych vás také upozornit, že při nahrávání každé session musíte pamatovat ještě na tzv. jalová data. Přesněji řečeno na Lead-in a Lead-out oblasti, které vám zároveň s daty z kapacity média ukrojí nějaký ten megabyte.

První session vám z proto z CD uzobne, mimo nahrávaných dat, dalších cca 23 MB (pro Lead-In a Lead-Out), každá následující pak něco kolem 14 MB. Teoretické maximum je tedy asi 40 session na jedno CD. To ovšem předpokládá, že jednotlivé session neobsahují téměř žádná data. Rozumným kompromisem je asi 20 session na jedno CD.

multisession

Track at once (TAO)

Způsob zápisu dat na disk, kdy při každém dokončení stopy (tracku) je zapisovací laser vypnut (i když se bude okamžitě zapisovat další stopa). Bloky link a run jsou zapisovány, když se laser zapíná a vypíná. Nejmenší délka stopy je 300 bloků (4 sekundy - 700 kB). Maximální počet stop je 99. Protože pojem stopa-track se používá při zápisu audio, hovoříme při zápisu více session také o Track at once (TAO). Na CD-DA se dá ale nahrát i větší počet písniček, než 99. K tomu se používá takzvaných indexů.

Po nahrání každé stopy se laser zastaví a s další stopou se opět zapíná. Protože se laser pro každou stopu zapíná a vypíná, nechává mezi stopami jisté místo. Říká se mu spouštěcí a vypínací bloky (run-in, run-out). Je-li funkce rekordéru správná, budou tyto bloky prázdné a při čtení zůstanou nepovšimnuty. CD se souvislými stopami (CD-DA živého koncertu, kdy jedna písnička přechází plynuje do druhé) bude mít z toho důvodu slyšitelnou "škytavku" mezi jednotlivými stopami. Vhodným spojení správného hardware a software lze tento neduh odstranit. Některé programy totiž umožňují řídit velikost mezery mezi jednotlivými stopami. Tak je možné se vyhnout 2 sekundovým pauzám, které na zdrojovém CD nebyly. Je ale naprosto nezbytné, aby vypalovačka dovedla pálit Track at once i s nulovými mezerami. Ne každá to však dovede.

CD se při Track at once nezavírá a je možné později pokračovat v nahrávání. Aby šlo CD přehrát i na starších mechanikách a CD přehrávačích je nutné CD s poslední stopou (session) zavřít.

TAO

Session at once (SAO)

Je podmnožina Disc at once, používaná především pro CD Extra. Při zápisu CD Extra obsahuje první session vícenásobný počet audio stop (tracků) nahraných v jedné relaci (session), pak se vypalovací laser vypne a disk není zatím uzavřen. Teprve poté se nahrává druhá session s daty, která CD uzavírá.

CD-Extra

Diskuse ke článku DAO, SAO, TAO, multisession

Pátek, 17 Září 2004 - 16:26 | Martin Bartoň | wakan: Máme na to postup.
Pátek, 17 Září 2004 - 14:35 | Anonym | mám problém... :( mám multisession CD od kámoše a...
Neděle, 2 Květen 2004 - 22:09 | Martin Bartoň | Musíš něco přidat, aby se to dalo zavřít.
Neděle, 2 Květen 2004 - 21:43 | Anonym | V Neru (verze 6) se mi nikdy nechce uzavřít další...
Čtvrtek, 29 Duben 2004 - 00:31 | Martin Bartoň | nicolas: A co jiná média?
Středa, 28 Duben 2004 - 16:42 | Anonym | V neru mi nejde vypalit DAO jinak nez DAO96. Mam...
Pátek, 2 Leden 2004 - 00:19 | Anonym | Jsme lidi chybička se vždy vloudi a jsem rád že...
Pondělí, 22 Prosinec 2003 - 01:12 | Martin Bartoň | Smurv: Asi bych si netroufl to takto paušalizovat...
Neděle, 21 Prosinec 2003 - 19:09 | Anonym | Vim, ze to k neni k tematu,ale... Nemuzete si ty...
Pátek, 19 Prosinec 2003 - 16:09 | Anonym | DAO96 pouzijes tehdy kdyz mas "vlastni...

Zobrazit diskusi