Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k darktable pro Windows se rýsuje, je tu první pre-alpha

"That other OS" ... uz je to tu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ma byt jako vtip, toto ? Vzdyt Peter Budai kompiluje Windows verze minimalne posledni DVA ROKY, uz od verze 2.0.neco z roku 2015. Do skoro kazde zminky tady o Darktable pisu do diskuze, ze Windows verze existuje a ze si ji kazdy muze vyzkouset.

Toto je prvni OFICIALNI verze pro Windows, nikoli prvni existujici verze.

Schvalne, jestli to uz nespadne kdyz se do toho naimportuje vice nez 4000 rawu.....

Jinak uz pred tema 2 rokama to bylo plne pouzitelne, jen pred exportem bylo treba ulozit zmeny, aplikace mela tendenci spadnout pri zacatku exportu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je normalni. I kdyz se v diskuzi poukaze na totalni nesmysl v clanku, naprosto vadnou vec, na cdr nebo diit se nikdy nenamahaji to opravit. A to ani kdyz se jim to posle pomoci "nahlasit chybu".

Proste mistni redakce je slovo bozi, a jejich pravdu nema smysl zpochybnovat. Nastesti tu jeste nechali diskuze, takze si aspon muzu precist co je v clanku blbe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to zkusil na pár rawech z Fuji X20. Jsem zvyklý na Lightroom, takže budu srovnávat.
Barevné podání je trochu jiné než Lightroom. Barvy jsou v základu méně saturované a pocitově víc chladné.
"Develop modul" je pro mě hůř pochopitelný, což je vzhledem k mému několikaletému hraní s LR pochopitelné. Např. Křivky pracují úplně jinak a nesedly mi. I základní úpravy jsou jiné, pro mě nelogicky rozhozené do různých sekcí. Chybí mi reset ovladače doubleclickem.
Fotku, kterou bych v LR upravil za chviličku, jsem v Darktable prznil docela dlouho a výsledek mě neoslovil. Asi bych si musel velmi dlouho zvykat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem zapomněl na jednu velmi důležitou a nefér věc - výkon. Srovnání RTM produktu s prealphou je sice dost zavádějící, ale u DT jsem si na dost věcí počkal, zatímco Lightroom ty úpravy dělá v reálném čase. Hlavně u křivek to bylo pěkně poznat, v Lightroomu jsem viděl, co dělám, zatímco v Darktable jsem se divil, co z toho leze :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Darktable jsem zkoušel naposledy cca před půl rokem a pocity/zkušenosti podobné ja M.Borůvka . Zkoušel jsem také RawTherapee (poslední build) a pocitově lepší než DT. Rozhodně jsem z RT vydoloval použitelné výsledky rychleji než z DT. Ale s LR 6 se to nedá srovnávat. V tom, se musí Adobe dát pár * protože jdou na "vyvolávání" uživatelsky a nikdo nemusí ani tušit jaká metoda (algoritmus) je použit. Teď určitě někdo namítne, že v RT můžu mít proces víc pod kontrolou (co nepopírám), ale ani auto nemusím mít vytuněný abych byl spokojenej. V každém případě jsem rád, že existují lidé ochotní něco jako DT/RT vyvýjet a poskytnout i ostatním. Klobouk dolů pánové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.