Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Datová propustnost Knights Landing se zdá být poloviční oproti konkurenci

Obavy jsou zbytečné, jedná se o produkt Intelu, který drtivě rozdrtí konkurenci, uvidíte, že to vyladí a konkurence utře a bude to moci zabalit, hlavně až vyjde Skylake i8 s HMC2 + eDRAM a Iris XT, to bude moc AMD i nvidia zavřít krám.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne je xeon phi ponekud jina architektura, takze nikomu z uvedenych nekonkuruje a ani nechce, ale to je "detail"....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Po uvedení bude KNL drtit konkurenci s rozdílem třídy svým výkonem výkon 3 TFlops/s DP, NVidia K80 je sice zhruba stejně rychlá, ovšem pouze se 2mi GPU na jedné kartě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

plus na KNL si nabootujes OS kdezto s nvidii si muzes tocit akorat tak kolem sulinka :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KNL bude jen těžko něco drtit, stát totiž bude proti Pascalu, který má výkon v DP vyšší o třetinu (4 TFLOPS) a datovou propustnost více než dvojnásobnou (~1000 GB/s).
http://diit.cz/sites/default/files/nvidia_gpu_motivation_performance_tre...

Výkon ~3 TFLOPS v DP měla už Hawaii, to samo o sobě není nijak vysoká hodnota, zvlášť ne pro rok 2016.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KNL je de facto zastaralý už teď... ale co, je to Intel, tak se vždy najdou nějací, co ho budou obdivovat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

moc ne, kdyz je intel tak drzej, ze produkt kterej nikdo nezna a nepouziva je schopen univerzitam prodavat za plnou cenu vcetne NEZBYTNEHO sw. Nvidia ti posle teslu (nebo deset) zadarmo a support je k tomu apriori. Jo a dejte do zaveru podekovani, karty si pak vemte treba domu, nashle.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co byste řekl na Xeon Phi za necelých $200? Při odběru 10 a více kusů za pouhých $125.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgzNjY

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych na to asi tolik, ze cvut na poptavku XeonPhi dostalo od intelu nabidku v prepoctu 100kkc za kartu plus 100kkc za sw, v dolarech a bez dph. Sw se plati pro kazdou kartu zvlast, to kdybys potreboval treba 4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podle zpráv bude Pascal opravdové monstrum s 16-17 mld. tranzistory, uvidíme, jak se TSMC popere s jeho výrobou. Pro srovnání má KNL zhruba 8,5 mld tranzistorů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Náklady na výrobu a výtěžnost se ale nepočítají podle počtu tranzistorů, ale podle plochy jádra. KNL má téměř 700 mm², kdežto GP100 vypadá menší než GM200, tzn. že se patrně vejde do 600 mm².

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"KNL bude jen těžko něco drtit, stát totiž bude proti Pascalu, který má výkon v DP vyšší o třetinu (4 TFLOPS) a datovou propustnost více než dvojnásobnou (~1000 GB/s)."

O to preci vubec nejde. Tahle cisla jsou pro porovnani uplne bezcenna. Co je dulezite, ze se jedna o x86 cpu, a narozdil od stareho xeonphi to bude konecne umet gcc a dokonce to snad pujde i normalne nainstalovat. Intel taky bude konecne davat sw pro skolstvi zadarmo.
Takze na tom pujdou psat i masivne paralelni veci, ktere nejdou efektivne na architekturach se strukturou GPU.
Na to je to cilene, do diry v trhu, v zadnem pripade to nema a nemuze konkurovat ani teslam, ani firepro.
To je od cloveka co pro to pise, ne z nejakyho podelanyho PR.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Takze na tom pujdou psat i masivne paralelni veci, ktere nejdou efektivne na architekturach se strukturou GPU."

"No free lunch"? Mám podezření, že věci, které na architekturách se strukturou GPU nejdou efektivně (sparse LA, symbolika, atd?), asi nepůjdou efektivně ani na tomhle. Tohle není Core iX.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze to miri nekde mezi Core iX a GPUcka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co je dulezite, ze se jedna o x86 cpu"

Jak pro koho.... v HPC svete je architektura vsem u pr**le. Dyt amd/nvidia meni architektury svych gpu casteji jak fusakle... podstatny je spis ekosystem. Jestli to je x86 zajima mozna lidi co by chteli pouzit tydle hracky na virtualizaci nebo tak neco...

"Tahle cisla jsou pro porovnani uplne bezcenna"
Obavam se ze nejsou. Rozhodne ne pro ty kteri uz maji soft vyladen na GPUcka...

"Na to je to cilene, do diry v trhu, v zadnem pripade to nema a nemuze konkurovat ani teslam, ani firepro."

To je pravda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Obavam se ze nejsou. Rozhodne ne pro ty kteri uz maji soft vyladen na GPUcka..."

Nevis o cem mluvis. Neexistuje nic jako soft vyladenej na gpucka. To je aplikace, ktera je pro gpucka vhodna. Nevhodnou aplikaci na gpucka nedas, i kdybys optimalizoval do aleluja, jako treba optimalizace datovych toku, big data korelace a podobne. Aplikace kde jedou dlouhe algoritmy ktere pracuji s primo s pameti, aplikace kde vadi oddeleny pametovy prostor, je toho pry strasne moc co na gpu nikdy nepojede.
Coz je logicke, jen idiot si muze myslet, ze intel bude znova vymejslet ameriku a konkurovat nvidii s amd... naopak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

KNL bude drtit akurat tak sutry a robit z nich piesok. 3 TFLOPS v DP ma akoze drtit konkurenciu? AMD aj nVidia maju vypoctovy HW, ktory ma podobny ak nie vyssi vykon v DP a pomer vykonov DP:SP ako 1:2, nie napr. 1:4 ci 1:8 ci nebodaj 1:16, 1:24, 1:32 v "primitivnych" hernych grafikach. Cele Larrabee-based vsetko odpociatku Larrabee je vlastne strateny pripad, lebo to bolo VZDY o 1-2 generacie pozadu uz v case svojho vzniku. Ked sa v ramci Larrabee snivalo o vykone 1 TFLOPs v SP, AMD a nVidia mala take grafiky uz na trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde na ty teraflopy seženete data, když budete mít poloviční propustnost pamětí? Historicky platilo, že "nespecializované" architektury (jako deriváty PC apod.) měly při HPC vždy problémy právě s pamětí. Takže udělat dvaasedmdesátijádrový procesor s 512b jednotkami a pak mu oříznout paměť se jeví jako docela slušná bota.

Zatím to tedy vypadá, že hlavní výhodou tohohle čipu je "standardní" instrukční sada (oproti všem těm HSA, PTX apod.).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvrzení, že Intel nechce konkurovat Nvidii ve výpočetním segmentu, je dost odvážné. Problém je, že nemůže, protože jediná produktová řada, kterou pro tento segment má, je po stránce výkonu i energetické efektivity o jednu až dvě generace za AMD a Nvidií. Xeony Phi se prakticky objevují jen v těch superpočítačích, pro které je Intel v rámci propagace poskytuje za dotované ceny. Doporučuju přečíst si reakce osob z oboru, které měly tu čest srovnat si Xeon Phi s výpočetním hardwarem Nvidie nebo AMD. Je to zajímavé. Evidentně ne vše s modrým logem musí být špička v oboru.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

A jsi si tou nekonkurenceschopností Knights Landing zcela jistý? Podíval jsem se na statistiku TOP500 a v první desítce jsou dva systémy založené na Xeonu Phi a mají efektivitu 1.9 GFlops/W a 1.15 GFlops/W. Superpočítače založené na nvidii, konkrétně K20x, mají efektivitu 2.1 a 2.7 GFlops/w. Pochopitelně připouštím, že je na tom nvidia lépe a to používá starší výrobní proces (28nm vs 22nm), ale zas tak propastný rozdíl to není. Nejsem odborník IT, ale laicky si dovolím odhadnout, že v nějakých složitějších operacích než je linpack (ve kterém se stroje z TOP500 testují) by na tom byl Intel asi lépe. A je třeba mít na paměti, že Knights Landing je zcela jiné kafe než současné Xeony Phi. Je postaven na nových Atomech a obsahuje dvě 512 AVX jednotky. Současné Phi je postavené na prvním Pentiu a jednotku AVX má pouze jednu. Pochopitelně chápu, že nvidia ani AMD nespí a Knight Landing se nepostaví současným kartám ale Pascalu, nicméně odhaduji, že tu svou ztrátu stáhne.

Na druhou stranu připouštím, že z jiného úhlu pohledu má Knight Landing své nedostatky. Zajímavé je porovnání s klasickými procesory Xeon. Intel na 14nm plánuje serverové Xeony až s 28 jádry a architekturou Skylake. Tento procesory by měl mít na frekvenci lehce pod 2 GHz teoretický výkon 3TFlops (AVX 512) a v dual precision poloviční. Knight Landing má v SP i DP výkon dvojnásobný. To je sice hezké, ale také má mít výrazně vyšší spotřebu a i plochu jádra. Nehledě na fakt, že pro klasické procesory se asi lépe programuje než pro Knight Landing. Nejsem si jistý, proč by někdo přecházel z klasických Intel procesorů na Xeon Phi.

Co se týče propustnosti pamětí, nezapomínejte, že Knight Landing má 36 MB cache a asi obecně pracuje s pamětí efektivněji než grafické karty.

Asi si hraji na ďáblova advokáta, ale chtěl jsem se na tu současnou kritiku Intelu podívat trochu optimističtěji. Snad mi to odpustíte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Co se týče propustnosti pamětí, nezapomínejte, že Knight Landing má 36 MB cache a asi obecně pracuje s pamětí efektivněji než grafické karty."

Rekl bych ze netusite o cem mluvite... Pro vypocty ktere lze silne paralelizovat, je nejefektivnejsi presne to co uz davno maji gpu - temer zadna cache, pameti vyladeny na maximalni propustnost a libovolnou latenci (= klidne hodne vysokou). Pro tydle vypocty je velka cache akorat topne teleso a zbytecne prom*danej kremik.

Pro veci ktere nelze tak silne paralelizovat, *muze* byt vetsi cache prinosem. Tohle proste zavisi od konkretniho softwaru kterej tam bude bezet... a rekl bych ze todle je i zamer intelu - proste miri "trochu jinam" nez amd/nvidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ci sa to len neberie zo zleho konca. Je sice pekne mat moderny a vykonny hw ale ked k tomu nieje sw tak je to naprd. Tu ma intelacke riesenie predsa len vyhodu, malo by to byt viac menej standardne x86 jadro. Tak isto bude zalezat ake kvalitne budu developerske nastroje pre tuto platformu. Nie vzdy ide iba o maximalny vykon ale aj o celkove investicie, teda aj na vyvoj a udrziavanie a tu by teoreticky mohol byt Intel na tom lepsie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavím. Fail jménem Larrabee pokračuje s přejmenováváním stále dál.

Vždycky se mi vybaví nesmrtelná filmová hláška: "teď, teď tu byl, nějaký Edison" :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

KNL ma vyhodu jen tam kde se spoleha na neznalost celeho systemu, takze vpodstate jen tam kde to Intel zadotuje

mel jsem tu moznost pozorovat cloveka ktery si s tim hral aby si to ozkousel pro potreby farmy (tusim dvojice kartovych 60+), a velice rychle bohuzel zjistil ze pri podobne cene mu obycejme desktopove CPU (nekolik celich komplet 1U systemu s 4+4) davalo i 9-10x rychlejsi casy, jedinou devizou tak byla energeticka a prostorova efektivita, ktera ale ten vykon nemela sanci dorovnat, i farma z PS3 mu prisli jako lepsi napad ve sve dobe nez tohle (provozoval takto serverfarmu s 60 kousky PS3)

tak zas nekdy Intel treba v budoucnu u KNH :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.