Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Debian ukončil podporu CPU generace Pentium

Na mém Cyrix MediaGX bohužel kernel panikaří u všech distribucí už řadu let rovnou při bootu, takže si nejsem úplně jist, jestli je to ukončení podpory nějaká provokace či co...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se koukat po 486 kompatibilní, já nejsem linuxák (a na media GX patřej ihmo win98), ale Cyrixy 5x86 6x86, MII, MGX jsou architekturou 486 compatible, ne 5x86/pentium, či dokonce 6x86 P6 arch compatible. Sice ty vyšší i uměj MMX (což jim trochu prodloužilo životnost u SW co to vyžadoval) ale některé instrukce z 5x86 a 6x86 generací jim chyběj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Coze AMD K6 taky? Ach jo ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm by me zajimalo jak je to s Geode LX-kami (z ALIXu).. to je takove "vicemene 686" cpu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela jsem se toho lek, ale LXka jsou podle vseho i686 kompatibilni. Zdroj: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1190899#p1190899

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hmm takze to odnese i lubuntu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, mas pravdu, je to strasne ..... ty zhruba 3 systemy nekde zapomenute v muzeu, ktere jeste fungujou jako historicka expozice s windows 3.1, tak uz ani teoreticky (ne snad, ze by to nekdy nekdo chtel delat) nepujdou zprovoznit s novym lubuntu. Myslim, ze svet IT se s tim nakonec vyrovna, ale bude to boj .....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

rikam divej se co a jak pises ztrapnujes se... pocitam ze Ty ani nevis co to je lubuntu a vzivote si to nepouzival... A jinak na me to fakt zkouset nemusis nemas na to ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice hrozné, ale zjevně ano. Naštěstí koupě základní desky s integrovaným AMD C-70 se srovnatelným výkonem jako Pentium 4, se vám díky cca 1/20 spotřeby vrátí na platbách za elektřinu při průměrné ceně 4,80Kč/kW a osmi hodinách provozu denně za cca půl roku. Jednou za dvacet let to holt změnu procesoru chce.

Nebo můžete zůstat u aktuální verze bez dalších aktualizací a vůbec nic neměnit. Ostatně i ve světě aut někteří jezdí s těmi cca 50 let starými nádhernými auty se spotřebou desetkrát vyšší než současné vozy a výrazně chudší výbavou ve všech oblastech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O těch autech by se dalo dost polemizovat
Co víc v autě by mělo bejt než rádio, elektrický okna, klimatizace a hladce řadící automat ? Jiná věc je bezpečnost jako airbagy, výztuže karoserie a různý pomocníčci
A reálná spotřeba se u aut moc nehejbe, ono neni kam
Nehledě na to, že to starý auto bude jezdit "věčně" :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Až na tu spotřebu v zásadě souhlasím. Nový Rapid s naftovým motorem (objem bohužel nevím, ale je to firemní auto, tak to nebude žádný zázrak) zvládá při jízdě převážně mimo město jezdit i za cca 3,5l/100km nafty. Kamarádův plnoletý Saab 2.0TDi jezdí mimo město kolem 6-6,5l/100km a obávám se, že většina veteránů, pravda budou to převážně benzíny, jezdí co vím kolem >20l/100km.

Každopádně proto považuju ten příměr za vhodný. Pokud vám nevadí absence navigace, vyhřívaných sedadel a volantu, laserových světlometů, různých jízdních a bezpečnostních asistentů atd. a jezdíte slušně, může vám i přes značně vyšší spotřebu vyhovovat 50 let starý veterán. Jen asi nebudete počítat s tím, že originální gumy seženete v každým pneuservisu. Stejně tak pokud nepotřebujete hardwarovou akceleraci fullhd videa, dostatek výkonu na rychlý převod 20MPx RAWu do JPEGu a nevadí vám neskutečný množství odpadního tepla a obrovská spotřeba elektřiny, bude vám určitě ještě pár let sloužit dvacetiletý Pentium 4. Ale fakt nemůžete očekávat, že na tom pojedou všechny nejnovější operační systémy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych o tom chtěl dlouze polemizovat, tak zmiňované AMD C-70 má TDP 9W. Procesory zmiňované v článku pak

AMD K5 ... 12-16W
AMD K6 ... 9-28W
AMD K6-2 ... 14-25W
AMD K6-3 ... 9-29W
Cyrix III ... 7-10W
MediaGX ... 12-15W

To už se ty návratnosti do půl roku jaksi nevejdou, což? Ono vybrat si nejžravější procesor historie (Pentium4) a srovnávat s ním je strašně jednoduché, ale jednak je to extrém který se před ani po naštěstí nevyskytoval a pak také je srovnání zcela mimo - P4 zůstává podporováno, odstraňuje se podpora pro mnohem méně žravý křemík.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Pentium 4 zůstává a končí podpora starších modelů, pak sice ztrácí na významu argument spotřeby, ale argument stáří je o to pádnější. Prostě hořekovat nad tím, že na víc jak dvacet let starým počítači nemůžu používat nejnovější systém, mi přijde poněkud nesmyslný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to nesmyslné nepřijde, jinde to totiž jde, třeba NetBSD. Čili já Debian neodsuzuju, jen na starých strojích kde chci aktuální systém půjdu jinam.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Naštěstí koupě základní desky s integrovaným AMD C-70 se srovnatelným výkonem jako Pentium 4“

A bude ta deska mít např. ISA slot?
Znám firmu, kde je stroj řízený počítačem, nějakou 486kou, přes ISA slot. Nový počítač s ISA slotem se už asi nesežene, stroj za X milionů vyhodit nehodlají, převodník ISA na nějaké moderní rozhraní stojí několikanásobek ceny toho počítače a není zaručené, že to bude fungovat.

Většina lidí, kteří pořád používají takhle obstarožní hardware, k tomu bude mít nějaký důvod.

I když je zase pravda, že tam obvykle není nezbytné aktualizovat systém, takže je řešení to provozovat na systému, který tam byl doteď.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je libo Ivy Bridge Industrial ATX Motherboard w/ FIVE 32-bit PCI Slots, 1-ISA Slot
Běžně se dělá a jemenuje se MS-98A9

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu říkám IT joke :-D Od kdy jsou tyhle počítače 1) v síti 2) aktualizovaný na nejnovější verze OS? :-D Většina lidí, kteří mají relevantní důvod používat takový počítač, ho rozhodně neudržují aktuální, protože si dávali práci s jeho odladěním a každá změna verze jádra nebo kterékoli knihovny/ovladače, může znamenat problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ještě tolik lidí provozuje počítače z minulého tisíciletí? :-) Neuvěřitelné.

Možná bych mohl zkusit po více než 20 letech rozjet moje ZX-Spectrum Delta pro trochu té nostalgie.. :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Divil by ses, kolik jede ve vyrobnich provozech pocitacu z 80., pripadne ze zacatku 90. let.
A slapou 24/7.
Virtualizace a ruzne bastleni je jeden ze zpusobu, jak je provozovat a neutratit miliony za nove ridici systemy.
Dat tam ty dnesni jebky, tak neprezijou ani poradne horke leto.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale pochybujem, ze tieto pocitace riadiace vyrobu sa aktualizuju. V pripade tychto zariadeni plati pravidlo: kym to funguje, tak do toho nesahaj. a urcite dost z nich bezi este na 2.6 kerneli, lebo to bolo dodane vyrobcom a svoj ucel splna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad: "kym to funguje, tak do toho nesahaj".

Aktualizovat se musi, treba ne casto, ale neda se tomu vzdy vyhnout.
At uz kvuli vymenam puvodnich "HDD", nebo kvuli pripojeni novych periferii, nebo z buhvijakeho jineho duvodu.
Ridici systemy taky komunikuji s dalsimi, prubezne aktualizovanymi pristroji, agregaty, apod.

Nejvic me dostal kolega, co provozuje DEC Alphy s VAX/VMS :D
A z nudy to portoval jeste na Itania, aby to melo nejaky smrnc.

Pokud mas takoveto systemy, nebo vselijake proprietalni DOSy, WinNT, tak to proste potrebujes casem virtualizovat, nebo s tim delat jine vifikundace, aby to slapalo. A sr*t se se starymi OS, ktere uz nemaji ani normalni repozitare, co pouzivaji fakt stary SW, je silene. To proste realne neni mozne delat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Nejvic me dostal kolega, co provozuje DEC Alphy s VAX/VMS :D"

VAX VMS na Alphách? Já měl za to, že ten systém na Alphách je nativní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je nativni, slo mi o neco jine.
Ze takoveto stare plecky stale fachaj jako za mlada, pri 24/7 provozu, v prostredi velmi nehostinnem ;-)
Upgrade na Itania tomu pak doda dalsi rozmer.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.