Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I za nákup u Dellu již můžete platit Bitcoinem

Je to docela zajímavé, ale chtělo by to se zamyslet nad některými otázkami.

Jaký má pro mě přínos, že můžu platit Bitcoinem?

Zaplatím stejně, jako kdybych platil standardní měnou?

Podle mě se to vyplatí především těžařům a spekulantům, kteří mají velké objemy BTC. Odpadne jim jeden krok - směna za dollary.
Pro ostatní to smysl nemá vůbec žádný. Na co si vyměnit dollary za BTC a pak jimi zaplatit. Proč neplatit přímo dollary.

A konečně, nechávat si veškeré své úspory v Bitcoinech mi přijde jako velké riziko. Lehce se může stát, že ztratí hodnotu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je všechno pravda. Problém je, že existuje jen málo měn a komodit, u kterých riziko ztráty hodnoty nehrozí. V historii drasticky padla cena stříbra, nedávno po dlouhodobém růstu klesla cena zlata. Cena perel je držena nahoře uměle likvidací části „vytěženého“ množství a také může být jen otázkou času, kdy někoho napadne situaci využít k jednorázovému zisku, následkem čehož jejich cena taky padne. U měn to není o mnoho lepší, třeba starší generace, která pamatuje události z roku 1953, zase ztratila důvěru k papírovým penězům a spíš věří zlatu a šperkům... Ještě starší generace to taky viděla jinak - paní, které by bylo asi 100 let, mi před časem vyprávěla, jako k ní před svatbou přišla teta a řekla jí „Nedám ti jako svatební dar žádné šperky, to ti může někdo vzít. Dám ti lesy a pole, ty ti nikdo ukrást nemůže.“ Kdyby se ona teta dožila roku 1948, asi by to taky viděla jinak. Zkrátka 100% jistota neexistuje a vždy jsou rizika, která se nedají předvídat...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, každá měna může padnout a nebo ztratit na hodnotě, ale běžné měny mají tendenci být stabilnější.
Až do února stál 1 BTC asi 18 000, pak to kleslo pod 10 000, potom opět vzrostlo na 14 500 a nyní se drží okolo 13 000.
Hodnotu může ztratit úplně všechno, ale u něčeho je to riziko pravděpodobnější.

Zajímalo by mě, co tím Dell chce dosáhnout. Vylepšit image? Nalákat zákazníky?

Dell se soustředí hlavně na firmy a úřady. Dokonce do některých výběrových řízení chodí sám. Tam platby Bitcoinem asi nehrozí.

Ono jim to v konečném důsledku může být jedno. Dell asi s BTC sám neobchoduje, ale dělá to přes prostředníka. Takže nakonec to bude fungovat tak, že za prodaný kus zase dostanou dallary.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že to je z jejich hlediska stejné, jako když přidají jakoukoli jinou metodu platby. Působí to přívětivěji, udělá to třeba i nějakou menší reklamu a čím vlastně zákazník platí, je jim asi jedno, protože do firemní pokladničky vždy přistane správná částka v jimi preferované měně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cituji "běžné měny mají tendenci být stabilnější."
Polozim otázku, bez ironie - v jakem casovem horizontu to beres?
Roky, desitky let, stovky let? (o tisisich let se hovorit asi neda, neboť neznam zadnou menu, která by vůbec prezila 1000 let)

Ono t muze vypadat, ze v radu jednotek let je bezna mena stabilnejsi, ale uz v radu desitek let se to tak jevit nemusi...Natoz stovek let

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro obchodniky co penize toci je dobre aby mena byla stabylni alespon v radu hodin, lepe dnu :) respektive v dobe elektronicke je jim to fuk, ale zakaznik natom muze tratit a muze byt diky tomu znechucen nepravem na danou znacku, kdy v 8 rano poridi neco za 1BC a v 11 dopoledne tu samou vec za 3BC

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A tim chces naznacit, ze Bitcoin je dlouhodobejsi zalezitost? :-D Srovnaval tradicni menu a bitcoin, neresil dlouhodobost. Co se tyce kryptomen, staci jeden poradnej blackout :-D To ostatne staci i pro vetsinu men, protoze jsou uz vicemene taky virtualni. ("par cisilek na servru v bance")

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyby k tomu jeste treba pridali Litecoin, tak bych mel radost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

schazi tu nejake moudro od pana BTJ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.