Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dell má první UHD Premium monitor, 27palcový UP2718Q

Já tomu furt nerozumim. Co dělá monitor HDR monitorem? V čem se technicky liší HDR obsah od ne-HDR obsahu? Proč se ten Dell nemůže rozsvítit na 1000 cd/m² i při ne-HDR obsahu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to dobře chápu, technologicky asi může, ale výsledkem by byl jen přesvícený ne-HDR obraz. Ber to jako diapozitiv a promítačku. Ať použiješ sebevýkonnější lampu, dynamický rozsah naexponovaného snímku to nezmění, HDR snímek z něj více světla neudělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, to dává smysl. Nicméně co mi pořád není jasné, v čem se liší řekněme množství zobrazitelných barev.
Za dřevních dob PC jsme měli 256 barev (jasně, dřív ještě míň, ale budiž) a tím byl dán i jasový rozsah (nebylo zkrátka víc než určité množství hodnot, které šlo do monitoru poslat, byť ten monitor byl vlastně analogový a těch hodnot jasu dokázal principielně zobrazit nekonečné množství). Zlepšilo se to s příchodem 16bit. a pak 24bit (32bit.) barev (teoreticky). Co má v tomhle HDR navíc? Neboli jinak: jak se v základech liší HDR „signál“ od ne-HDR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vem si takovy obycejny COOL monitor dnesni doby, co ma modrou ledku co sviti jako blazen. Namaluj ji fotorealisticky v malovani. Jak vypada? Jasne ze naprd, je jen suse modra. Ale kdybys mel HDR monitor, tak ti bude vypalovat oci stejnym jasem jako ta skutecna v ramecku.

A o tom to je - maximum rozsahu se posouva vys.

Presne jako.. ze 3000W bedny hrajou vic nez 300W. Ano hraji - ale za cenu urciteho zkresleni :) (coz se zde tyka jednak obsahu a jeho kvantizace - 8 bit tvori posterizaci, 10 jakz takz, 12 je ideal a podruhe vlastnim kontrastem opticke soustavy - vnitrni odrazy degraduji panel na 1:500 a tudiz pri ohuleni podsviceni dostavame z cerne sedou)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ale kdybys mel HDR monitor, tak ti bude vypalovat oci stejnym jasem jako ta skutecna v ramecku“

To jako vážně? To byla ironie, žejo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to ironie, jako vazne, to je fakt cilem zvednuteho maxima jasu. Aby slunce palilo jako skutecne. Aby rozdil mezi cernou a bilou byl vetsi = vetsi DR, ve smyslu opravdu vic stops.

Prakticky je 1000 vs 400 zvednuti snad o 1.3 stops v highlightech, zbytek resi snizena cerna. (jestli mame 400nit 400:1 tak je cerna v sdr na 1, podle kolegy vedle s 0.05 pro hdr je to 20x mene, tj. cca dalsich 4.3 stops v lowlightech). Ve vysledku z 8.6 stops v SDR (400:1) jsme na 14.2 stops v HDR (1000:0.05).

Samozrejme by toho sameho efektu slo dosahnout drastickym snizenim urovne cerne a nechani bile tam kde je.. a pak jemnejsi prechody, ale to by lidi museli zatemnovat sve obyvaky a vysledek by nebyl skoro znat na prvni pohled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co se tyka drastickeho snizeni cerne tak u OLED standardu tomu tak opravdu je
OLED ma definovano 540 - 0.0005
LED pak zminenych 1000 - 0.5
dal se slusi dodat, ze je to pro UHD premium

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma pravdu, kolega. Samotne HDR neresi barvy, ale ciste jas (barvy resi gamut, coz primo nesouvisi s HDR). SDR ma jasovy rozsah 0-100 nits. HDR ma (napr. Dolby Vision) rozsah 0-10000 nits a vetsi rozliseni blizko minima. Teoreticky, protoze zadny monitor, ktery by to dokazal zaobrazit (natoz v cele plose) neexistuje a asi by to bylo i trosku nebezpecne (o energetickych narocich nemluve). Matematicky ma SDR rozsah 0.0f-1.0f, kdezto HDR jde az do 100.0f. Cokoliv nad 1.0f je "overbright". Tedy napr. "normalni" obraz ve scene se pohubuje v tomto rozsahu a reflektor nebo slunce jde podstatne vys, az z toho boli oci (presne jako v realu). V anogii ke staremu VGA, ktere melo sice 256-barev, ale z palety tvorene 6-bitovymi barvami: SDR by bylo standardnich 0-63, kdezto HDR by bylo 0-6399, kdyby to slo ;). V soucasnosti se to ovsem enkoduje do 10-bit nebo 12-bit s pouzitim logaritmicke skaly (vetsi rozliseni dole, mensi nahore).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ac barvy primo nesouvisi s HDR tak je UHD premium zahrnuje v definici
je vyzadovana schopnost spracovat 10bit barvy, ale neni vyzadovano je umet zobrazit
a gamut musi mit 90% DCI P3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prostě CRT bylo HDR a (jenom jsme o tom nevěděli), od té doby je to vlastně až doteď bída. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-)) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDR monitor je takovej co ma peak brightness nad 1000 cd/m2 a zaroven black level pod 0.05 cd/m2 + pak standard chce vyssi gamut a 10bit barvy

SDR obsah ma rekneme, 400 - 1 a kdyz ho posles do HDR monitoru tak ti zobrazi 400 - 1
kdyz ho rozsvitis na 1000 tak ti z toho vyleze 1000 - 601

aspon k tomu sem se zatim dostal googlenim a navic to 1000 - 0.05 by melo snad byt jen pro LED ? OLED ma prej ty cisla jiny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je svým způsobem pitomost. I obyčejných 8 bitů má díky gama korekci ve skutečnosti kontrast 1:255^2.2, takže není žádný problém rozsahu toho HDR monitoru využít. Pro 10 bitů je samozřejmě ještě mnohem vyšší, zcela mimo schopnost současných panelů. To, co jste popsal, tedy že by se rozsah 1-400 přesunul na 601-1000 by bylo přidání ss složky, tedy zvýšení jasu jak je tento ovládací prvek popsán na televizorech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v popisu monitoru je napsany, ze kdyz dostane SDR signal tak je zkrouhlej z 1000 na 400
a pokud bych chtel ten obraz dostat na 1000 tak musim prepalit jas a ten me zvedne i cernou ne ?
pokud budu chtit vyuzit 1000 tak musim poslat HDR signal ?

jak monitor rozezna SDR signal od HDR ? 8bit/10bit ? metadata ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Monitor HDR signál rozezná podle metadat. Existuje i obyčejných 10 bit ne HDR.
Pokud přepálím jas podsvícení, tak se černá zvedne v poměru zvýšení jasu, ne aby se posouvala. Jinými slovy, pokud budu mít rozsah monitoru 0,1-400 (což je kontrast 1:4000), tak pokud u něj budu chtít zvednout jas na 1000 v maximu, zvýším jas podsvícení, kontrast zůstane zachován. Takže nový rozsah bude 0,25-1000, ne 600-1000 (to by bylo zcela nesledovatelné).
Pokud monitor v HDR módu dosahuje vyššího kontrastu než v SDR, je to dáno jen umělým omezením - zatím žádný zobrazovací prvek nemá tak velký rozsah kontrastu, jaký je možné digitálně přenést. Kontrast 8b není jen 1:255, protože se používá gama. Jinak by PVA panely s kontrastem 1:5000 nedávaly smysl. I tento kontrast je ale nedostatečný, při sledování takovéto TV ve tmě stále uvidíte místo černé zbytky šedé. Plazmy šly ještě výše (a stále ještě málo). Ani CRT plný rozsah neměla.
HDR je v podstatě o tom, že se běžný 8b/10b signál při gradingu koriguje tak, aby vypadal dobře na panelech s běžným kontrastem. HDR pak obsahuje metadata, která tento kontrast zvýší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HDR je jen marketing ;-) :-)) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite hovori clovek, co videl na zivo HDR obsah napriklad na Panasonic TX-65DX900E, ze? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hovoří fotograf - dokumentárista, zejména krajinář, co má harwarové HDR i v Sony A77 a používá jej nikoliv k omalovánkám, ale "jen" k vyrovnání přílišných rozdílů jasů, např při fotcení proti slunci - ze severu na jih v poledne, aby nebyly např. z kmenu stromů jen siluety..., nebo proti oknu, aby krom interiéru byl prokreslen jinak přesvícený exteriér! :-)

Foticí krom do RAW i do Adobe RGB JPG i exportující z RAW do AdobeRGB JPG a zobrazující svoje fotky na velkém 43" a UHD IPS sice TV ale s HDMI 2.0 s 10bit zpracováním barev (WGC) a oproti PC monitorům s local dymingem a jasem až 1000cdL ;-) , což je nemylosrdné zobrazovadlo k nekvalitním fotkám, natož z mobilu... i sebedražšího... prestě menší snímače jak APS-C a pod 24Mpx a pod 24bit barvy :-(

Hlavně mi neargumentuj rozplizlým (silně komprimovaným) videem... jen max o 8Mpx... a jen 8bit barvách... , hlavně že HDR omalovánka... :-)) , na tom, jinak jistě vynikajícím Panasonicu.

A HDR není obsah ale forma ;-) Jeli dobrý obsah může být film jen černobílý a rozplizlý apřekontrastněný ba i zrinitý. U dokumentů z přírody preferuji realistický obraz a ne omalovánky a raději fotografie než 8bit... video...

Máli displej dostatečný kontrast a jas i barevný rozsah a máli toto i zdroj obrazu (video fotka), netřeba žádný HDR...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vsetko toto sme tu o tebe tu uz citali x krat.. Uvedomujes si vsak, ze HDR u fotografie/fotaku je chapane ako nieco uplne ine, ako u TV ci zobrazovadla? Pokial viem, tu sa bavime o standarde UHD Premium s prisnymi poziadavkami, ktore panel musi zvladat. A pokial ma pamat neklame, tento Panasonic bol prvym, ktory toho dosiahol. 10bit, pokrytie DCI-P3 a urcity dynamicky rozsah, ktory s beznymi 400nitmi, ciernou 0.1 a pod nikdy nedosiahnes. Doporucujem si takyto TV niekde na dobrom zdroji pozriet, je to fakt parada. ;) Ale az na tie prachy, zatial..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pis jen za sebe kdo co cital. A ja mam doma navic i 60" SHARP Aquos s IGZ panelem ac jen FulllHD tak zrovna me nemusis poucovat o hrobove cerne i vecer :-) na dobrem!!! LCD a kontrastu ;-) Ja jsem velky a letity kritik a propagator cerne! u LCD. ;-).Atelefon a fotoaparat mam pres pet let dokonce s OLED :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SHARP Aquos ma mozna dobru ciernu, ale rozsah zdaleka taky nie. Na UHD Premium nesiaha ani po kotniky. :P Ake hodnoty ciernej a staticky kontrast zvlada? Co je to konkretne za typ? UE55H6200 - 1:5000 a cierna 0.05. Realne hodnoty z review so sondou. Panel VA ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

psal jsem že je "jen" FullHD a že je 60"! Obrazovka je UV²A 100Hz (s přepočtem fps) Contrast 40000:1! ;-) Je to starší kousek (AQUOS LC-60LE740E), ale ještě dnes se v bazarech jeho cena motá okolo 20.000,-kč! Nový stál skoro 40.000,-kč! Při uvedení na trh ještě asi o 20,000,-kč víc!

Hlavně má matnou!!!!! obrazovku :-), nechci vedne zatemňovat, abych neviděl sám sebe nebo sluncen osvětlené okolí aobýváku nebo okno samotné..., jak v dnešních lesklých... a nekontrastních... a mál jasných ve dne, krámech... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"psal jsem že je "jen" FullHD a že je 60"!"

Ja som nenarazal na rozlisenie!!! Ale na vlastnosti obrazu. Ten panel je iba 8bit a LED podsvit priemerny, cili na UHD Premium certifikat naprosto nedostatocny. Takze nedosahuje potrebne vlastnosti ani z hladiska podsvietenia (HDR), ani z hladiska gamutu (8bit). Tym vsak netvrdim, ze to nie je slusna TV. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano barvy nejsou u teho Sharpu ideální natož plné :-(, jen kontrast a jas jsou neuvěřitelné na tu dobu :-) A byl toposlední mohykán s matnou!!!!! obrazovkou. A tu máme pouze na video (pro příjem TV (DVB-S2), kde stačí 8bit...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a opakuji, neb jsi asi cital blbo..., ze mam jako PC monitor IPS UHD TV s 1000cdL! (oproti PC monitorum typicky s jen 350-400cdL...) Navic s Local Dimingem :-) A naopak musim jas krotit. :-) Aby video natoz fotky nebyly jak omalovanky a prilis zarive nebo jak pohlednice oproti mnohem sedivejsi(!) realite a nebo jako ze stare casto presaturovane CRT TV realne cca jen s 256 barvami...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je opravdu nutne tu po 39x tahat tu tvoju IPS LG mrdku? :D Ale schvalne, daj aj jej typ, rad si pozriem vysledky z merania toho tvojho zazraku za 16 tisic..

P.S.: Local dimming neni Direct LED a direct LED je dnes u IPS jedina moznost, ako ziskat rozumnu ciernu. Napriklad najvyssia rada Sony Bravia. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám toto: http://www.lg.com/uk/tvs/lg-49UB850V , ale na ofic webu se toho moc nedočteš...

A mám zezatu však je tento popis rozhraní: http://static.tab-tv.com/wp-content/uploads/HDMI-4K@60Hz-e1420295818714.png . Jeden z HDMI 2.0 zaručuje 10bit zpracování (elektroniku) . Panel uvádí některé zdroje jako 10bit (i když přesněji jen 8bit+FRC)

Už to nemohu najít, je to přeci jen starší kousek, ale kdysi jsem to koupil pro jistotu dle jednoho testu, kde se jim po abgrejdu FW a výměně kabelu zaručujícího přenos 2.0 (4k/60Hz) povedlo rozchodit UHD 10bit 60Hz (sampl barev po HDMI 2.0 4:4:4) neb jsem kvůli tomu koupil i 1. grafiku s podporou HDMI 2.0 a 4:4:4 - GTX 980 :-)

Také proto , že pro 4k/UHD je malý monitor naprd a větší natož IPS neexistovaly a navíc tehdá PC monitory neměly HDMI 2.0 ani DPO 1,2a a grafiky také neměly korektně zobrazující DP 1.2a :-(

Navíc jsem potřeboval kvůli svému videu podporu i 50Hz a né jen 60Hz, což (50Hz) neumí většina PC monitorů! :-(

To kvůli "evropskému" záznamu videa z SLT Sony A77 nativně o 25fps i nebo p, nebo 25fps/25p nebo 25fps/50i , nebo 50fps/50i, ideálně však - 50fps/50p! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to jeden z prvych HDMI 2 TV.. Ale nie, nema to 10bit ani z kilometra. Ze elektronika nieco zvlada je fajn, ale konci presne tam, kde zacinaju limity panelu. ;) To stejne, co dneska zazivame s HDR standardami a podobne. V tejto cene proste NIE su panely, ktore by ponukali dostatocny kontrast, u IPS s edge LED ani rozumnu uroven ciernej a clovek moze byt rad, ak kupill nieco okolo 50" do 20k, co ma realnych 100Hz. Dnes skor vypredajova vynimka, nez prax. 200Hz vymreli ako dinosaury (posledny predavany si pamatam zcela presne, UE55H7000 za cca 33k a po nedostatkovej situacii pri vypredaji sa dokonca vysplhal na 38-39k, inak TV roku 2015, posledny vynikajuci FHD TV tej doby za rozumny peniaz).

49UB850V podla testov podpriemerna ostrost pohybu a typicky spatna uroven ciernej, co je inak pre IPS typicke. Kontrast pod 1:1000. Cierna mizerna, podla ocakavani i toho, co som videl na predvadzackach 2 roky dozadu. K tomu na uhlopriecku dost vysoka spotreba 100+W a na hry naprosto nevhodne vdaka intputlagu.

"LG’s IPS panel produced mediocre blacks, measuring 0.157 cd/m2 on a 4×4 ANSI chequerboard pattern (peak white was aligned to 120 cd/m2 as we usually do in all our TV reviews)."

Za rovnake prachy tenkrat VA panel od AU Optronics 0.026cd/m2, kontrast 1:4800.

Odozva v Game mode 65ms, proste naprosty kompromisny lowend LG v danej cenovej triede, jak ho kazdy dobre pozna. ;)

"Conclusion
The LG 49UB850V is not only the worst 4K TV we’ve tested, it’s also one of the worst-performing televisions we’ve reviewed to date in terms of image quality. Its subpar picture performance is made all the more difficult to accept by the display’s retail price of £1500. Sure, it’s 4K (even that’s not strictly true considering the significant drop in resolution with movement), but there exist many other critical elements of picture quality including contrast ratio, shadow detail and motion handling, and the UB850 flunked the majority of them."

zdroj: http://www.hdtvtest.co.uk

Nehovoriac o tom, ze v zivote by som si LG nekupil, nie len, ze nemaju a NEVEDIA delat kvalitne TV, tak uz z principu, ze su jedini na trhu, ktori ojebavaju v 2 veciach dodnes - realny refreshrate panelov (100Hz = 50Hz, 200Hz = 100Hz real), kde ti este i technicka podpora ci obchodny zastupca bude lhat do oci, ze sa jedna o skutocnu frekvenciu, pricom nejedna. A po druhe, ze su jedini zmrdi na trhu, co predavaju 4k monitory co nie su 4k monitormi skrz RGBW ojeb. VIVA LG spolocne s ich vypalujucimi OLED srackami za 150k. No nekup to :D

Takze prepac ODSakEda, dneska si ma zase raz nepresvedcil, ani ako "skuseny fotograf co si potrpi na kvalite" a ani ako "objektivny uzivatel, ktory dokaze realne posudit okolnosti". ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hry... nehraju a při záznamu videa kamerou prudce nemrskám, jak v telenovelách a rádobyakčních filmech..., tedy mi šlo zejména o rozlišení! a barvy!!! I za cenu zatím horší pohybové neostrosti i kontrastu (i když diming a autojas řízením podsvětlení! toto zlepšilo velmi poslední dobou) než zatím kontrastní OLED, ale zase s lesklým povrchem... (a pro změnu nízkým jasem...)

A VA mi do baráku nesmí!!!!! Bytostně nenávidím narůžovělé ksichty i mraky a sníh :-( namísto hnědorůžové opálené pleťovky a šedivých mraků a sněhu díky IPS :-) Už se sice VA hodně zlepšily, ale tak teplý obraz oproti šedivé a studenější realitě, to stále není.

To IPS ač s LED jakž takž ručně v pokročilém nastavení donutím zobrazovat barenou teplotu podobnější realitě, jako naposledy můj starý dobrý trubicový s WCG TV-Monitor (98% RGB což je na telku dost dobrýýýý a jak se uvádělo i v popisu, včetně toho že jeden HDMI má 10bit, dnes se u TV neuvádí ani jeli matná jakou bit hloubku podporuje. Dokonce dříve mnohé(!) TV nerespektovaly nativní rozlišení grafik! LG byl 1 i v tomto!) , matný!!!!!, IPS od LG a né LED studené čumáky nebo buzerantsky růžové teplé VA... A to měla sice supermizerný kontrast, ale až 75Hz :-) avšak ksich jak maj bejt :-) Raději horší kontrast nebo pohyb než nerealistické (posunuté) barvy!

A nic vetšího a barevně dobrého v UHD s korektně pracujícím rozhraním v té době ani neexistovalo a ani jsem ještě neviděl v supermarketech alespoň podobně vyladěněj obraz jako mám doma - jak realistický pohled z okna s s nějmenšími detaily i s přirozenými barvami zejména pleti!!! (to i díky 24Mpx APS-C CMOS od Sony)

Nikde nevychvaluji co já mám jako stav ideál, ale jako nejlepší kompromis v době pořízení! Kdy nákupu předchály měsíce(!) obšlapování, studování i praktických testů - kdy jsem táhal po obchodec mojech 20kg desktopové PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt skoda, ze furt rozpravas jak zaseknuty panacek z roku 2005.. VA su dneska najlepsie (DOSTUPNE) panely na trhu! V prevedeni s QD a spolocne (NEDODELANYM) OLED. IPS ma JEDINY !!!!!!!!!!!! vyrobca povedeny a to je Sony Bravia Illuminos, avsak za 80k pri 75". Tvoja naruzovela story sa s tebou uz taha zrejme par rokov, asi si nevidel merania 7kovej a + rady od Samsungu v profi meraniach, mozna ani na zivo, inak by si tieto kecy okolo neprirodzenej pletovej farbe nerozsiroval intenzivnejsie, nez kedysi sa siril mor. ;) Dnesne slusne obrazovky davaju 100% adobe a 95-97% DCI-P3, najnovsia rada pokryva i tento filmovy standard dokonca 99+%, takze opat si s nazormi a porovnavanim trosku za opicami. Ja nechapem, preco si jak natvrdla bukvica a mas furt (uz snad 2 roky?) potrebu obhajovat parametrami naprosto lowendove IPS od smelinarskeho a ojebavacskeho vyrobcu menom LG a nedokazes si priznat fakty, ktore su realitou. A neobhaji to ani fakt, ze ta TV bola tenkrat jedna z prvych s HDMI 2 ci elektronikou, co zvlada 10bit :D Hoc panel ma doslova mizernu ciernu, kontrast okolo 760, je pomaly a trpi klasickym IPS glow efektom +bezne problemy s podsvietenim, v com LG vzdycky vynikalo. :D Ale tak co, hlavne ze si ho uzivas. Len by mozna nezaskodilo, nerozsirovat svoj mor aj do diskusii, este by ta niekto vzal vazne a kupil si LG TV. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tak agresívně??? Uznal jsem v textu, že se VA hodně zlepšily :-) A dle Tebe jsem měl vybrat "UHD" a mít to jen napsaný na rámu obrazovky ač nativně a frekvenčně bez nativity kvůli obsenci HDMI 2.0 ???, ale hlavně že super kontrast... Tomu nerozumím??? A černou nemá mizernou, pouze ne ideální. Tu měly mizernou trubice a první LCD s LED. Tak to nepřeháněj s tím pliváním :-(

Koukal jsem i na poslední UHD VA od Smsungu a pravda je to cca už několikměsíců tak nevím jak na tom jsou nejnovší modely, dokonce nedávno jsem koukal na v CZ vyráběné velké TV s VA (nějak Hisense se to jmenuje) a nějak mě ten obraz i po pohraní si s nastavením stále připadal barevně takový, no teplý... a pleťovka stále postrádala hnědou! :-(

Pochop, že pro mě není nejdůležitější pro fotečky jen kontrast a natož rychlost panelů a kašlu ti na syntetické testy a měření, lidské oko je podivnější než dokonalá sonda. Navíc to každý vidí jinak! A často mnozí nevidí rozdíl v 8bit vs 10bit, někdo zase vidí již z dáli i drobnou nianci v odstínu metalízy nalakovanýho jen blatníku po nehodě i když se nejmodernějšími metodami měří a míchá metalíza na něj. Oko (něčí) vidí, oko není pi.. ;-)

A opakuji - rozhodující pro mě bylo i nativnost (Pixel Mapping v elektronice zvaný: Pouze scan) a 50 nebo 75 nebo 100Hz a podsvětlení také v násobku niklov 1200 ale 1000! (kvůli "evropskému" videu pro dokonalou plynulost pohybu a neinterferování pohybujících se hran objektů..., kor u zdroje obrazu již scanovaných v 50p! Ale většin alidí jsou slepci a nevidí to... Já ano!)

A ještě jsem kdysi řešil lesk... povrchu. To je pro mě taky důležitý parametr!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plujem na LG, pretoze si to zasluzi. Ci uz kvoli ojebom ako RGBW, tak ako jediny vyrobca/predajca, ti bude lhat do poslednej chvile rovno do oci, ze 50Hz panel je 100Hz, ci 100Hz panel ze je 200Hz. Netvrdim, ze si specialne ty na svoje potreby a v danu dobu mohol vybrat lepsie, asi nemohol, ale furt sa bavime o tom, ze je to TV. A Ako TV stoji za <>. IPS je nevhodny na filmy, komu je u prdele kontrast a cierna u filmu, tak uz neviem na com inom si v kvalite zobrazenia zaklada. Mozna na plynulosti, ale aj tu LG smeli a vedome LZE zakaznikom co sa tyka schopnosti panelov. VA urobil obrovsky pokrok za posledne roky a napriklad rada Samsung 7000 a vyssie vychadza z dielne slusne zkalibrovana, to same vyssie rady DX u Panasonicu. Podivaj sa niekedy na rozumne nastaveny KS7002 v predajni, ten obraz je bozsky, nie nadarmo to dostalo kadetade ocenenie TV roku. Rovnako ako predchodca H7002. Problem obchodov ale i beznych uzivatelov je, ze aj ked ma TV dobry potencial a slusny panel, nevedia si to rozumne nastavit, priam zufali su s tymto predajcovia a pak clovek vidi vseliake zverstva v predajni len nie to, jak by ten obraz mal vyzerat. Pochop, ze dnesny VA panel vzdy mozes slusne nastavit/zkalibrovat. Ale z IPS nikdy ten kontrast a ciernu nedostanes. Jediny vyrobca, ktory to dnes zvlada je Sony Bravia s ich Triluminos obrazovkami, ale taky pouzivaju specialny filter a maju super local dimming v spojeni s direct LED. Lenze ta cena, ze..
Co sa tyka 8 vs 10 bit, vacsinou to znamena, ze 10bit zvlada widegammut, casto 100% pokrytie AdobeRGB. A kto nevidi rozdiel medzi sRGB a aRGB, tak ten je s prepacenim slepy, o tom nemienim ani diskutovat. Ja sa tesim uz len na jednu vlastnost, ktora mi u modernych TV chyba a to je Freesync. Pak to bude z mojho pohladu dokonale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jen papírově zatím (musím pak mrknout na obraz v terénu), stojí ten cenový rozdíl (100%!...) za to? Viz srovnání dvou podobných modelá LG vs Samsung: https://www.czc.cz/porovnat
(kdyby ze nezobrazilo srovnání tak ještě samostatné linky: https://www.czc.cz/lg-65uh6507-164cm/188572/produkt , https://www.czc.cz/samsung-ue65mu7002-163cm/208871/produkt )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten obraz je naprosto niekde inde. S modelom, co si poslal, mozes porovnavtj 6000 radu Samsungu, ktora je v podobnej cenovej relacii. Naviac si poslal "LG 100Hz" panel, cili 50Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak :-(..., ja neplujem ani na Samsunga, pouze kritizuji slušně co se mi na obrazu nebo rozhraních u této, jinak dobré značky, donedávna nelíbilo :-) Zejména u PC monitorů!!! (apropo Samsung byl dlouho jediný, kdo "dejchal" LG "na záda" a těsně!, za což mu patří můj dík, to aby LG neusnul na vavřínech! monopolisty...)

A to je asi to nedorozumění mezi námi - já to (ač nákup TV tak k PC!!!) popisuji z pohledu nákupu monitoru(!) zejéna na zobrazení fotek a Ty zase z pohledu TV(!) diváka a filmového nadšence nebo i hráče her... To jsou ale dva různíé úhly pohledu! :-(

RGBW... se vyhýbám - zejména u požadavku ideálního nativního rozlišení - Pixel Mappingu, jaksi je na škodu :-( Tak to sem nemotej v této souvislosti. Děkuji.

50Hz jsou ty 100Hz panele pouze v režimu a u vstupu pro PC, kdy režim tzv. "sport" ve skutečnosti jde opravdu o přepočet i zobrazení(!) na 100fps - 100HzTM , je deaktivován! Dá se násilně aktivova, ale pak ti šipka myši plave sice plnule bez mazání a trhání, ale zpožděně a líně :-)) ...

Tedy jen Tvoje nepochopení nebo neznalost :-(

Furt se bavím , opakuj, nikoliv o TV používané jako TV ale jako PC monitor!!! A jestli jako TV stojí za pi..., tedy ani nevím ;-)

IPS , opakuji také po 39. ;-), mám kvůli fotkám, statickému(!) obrazu. A také je na to lepší - barevně, i video a koukám pouze na svoje 50p z SLT A77, kde ani nemám rádi prudké pohyby, neb točím jen přírodu a často i akce ze sttivu a nemrskám s tím nervně a tak mi pomalost při koukání natož při střihu, neva :-)

Ta moje , dns již "nová", ač levná(?) UHD od LG IPS ale 10bit IN a s Dimingem v kombinaci s autojasem (nejen řízení jasu pouze změnou poměru kmitání otevření/zavření pixelu, ale i s nezávislým řízením podsvětlení+ ten Loc. Dimi.), má kontrast takový, že ani večer, kdy mám tu obrovskou plochu černou a uprostřed svoji fotku - jen Měsíc v úplňku, neprosvítá :-) :-) :-)
Jooo to staré IPS LCD ač barevně sice dobré - tedýýýý jen ty se zdvojenýma trubicemi (teplá a studená nastřídačku pro WCG) a s 10bit vstupem, elektronikou (ale jen lepších modelů od LG - neze tedy zobecňovat závěry ze zkušenosti s jedním modelem LG za sockocenu...), to bylo mlíko večer :-(

VA urobil obrovsky pokrok za posledne roky? Ano souhlas :-) Jem mi stále, ještě před několika měsicí , ten obraz barevně neseděl :-( Klidně mě za to, že to vidím jinak kamenuj dál :-( Opakuji, že před několika měsící (před vánocemi 2016), což může být dávno jinak, připouštím.

Já rozdíl mezi Adobe a neadobe tedy vídím veliký, kooor když do Adobe , krom souběžného RAW-u již i fotím (Je to v možnostech nastavení JPG u A77 :-) )

Natož 10bit vs 8 bit obraz na testovacích monoscopech, kde šedý plynulý (používám ideálně na 1 pixel přesně generované testovací obrazce, nikoliv soubor z komprimátu...) pásek je u 8bit z vrstevnic - tzv páskuje :-( A jen slepci, většina známých, když jim to ukazuju, dlouho nic nevidí, jak slepci :-(

Jelikož mám, opakuji po 40. , jako PC monitor TV, kde není problém nastavit na grafice 24-60Hz/fps (u progresívu se fps a Hz rovnají ;-) ) a LG HDMI 2.0 to akceptuje :-) , a jelikož používám pro přehrávání videa MPC-HC s přednastavenýma Hz v násobcích fps zdroje videa ze souboru, mi tento player ovládá Hz obrazovky dle detekce fpas a pohyb mám plynulý ať už je zdroj videa 24fps nebo 25 nebo 30 nebo 50 nebo 60fps :-)

Video má ale statické fps a něco jiného jsou hry - kde se fps dynamicky mění :-/ Ale já hry nehrám, tak mě nějakéSync nechybí, provádí mi jej SW player :-)

Apropo již ten můj starý velký FullHD TV SHAR Aquos (ten máme na TV příjem z DVB-S2 a případně svá videa z "kamery") umí detekovat zdroj fps a proklad/progresích a sám upraví Hz a vypne případně deinterlaci s ohlášením titulkem vprvém horním rohu :-) A je matný a s megakontrastem ;-)

Každopádně dík za kritický pohled ač svérázný..., neb se poohlížím krom UHDTV jak PC monitor(!) i po ještě větší UHD TV (60"+) jako TV (příjem - on je to u digi "příjmu" dávno defacto streeming ;-) i když bezdrátový u satu a DVB-T) a jistě se poohlídnu i po konkurenci, ostsně u fotoaparátů jsem také 3x migroval mezi značkami. Nejsem zaslepenec do jediné, vždy si srovnávám obrazovou kvalitu - ne jen papírovou... a až pak po dlouhém uvážení dám klidně i mnohem víc penízek za to co nejen vypadá, ale i umí to co požaduji a jsem taky nervák a tak náročnej na kvaliu obrazu zpracování zejména povrchu obrazovky (lesk...ten vedne zabije kontrast i u skleněné večer hyperkontrastní OLED...) i funkce s důrazem na to co umí vstupy!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som si Samsung PC monitor nekupil, tam mam prave LG widegamut, LG 31MU97. ;) Pracku mam taky LG, pretoze taky je delaj perfektne. Ale TV stoja za backoru, tam vedie Samsung, bez debaty..

Ohladom 50Hz vs 100Hz sa praveze mylis ty a ani netusis ako. Nesuvusi to so vstupom od PC, ale s rychlostou+prepoctom pri zobrazeni rychlych scen. Napriklad futbal ci ine sporty, vyzeraju *neporovnatelne* lepsie na 100Hz panely. Ak to nevidis, tak je niekde u teba problem. Ak potrebujes vysvetlit, ako je to mozne, prosim AVmania.cz, je tam o tom dostatok clankov, ktore sa tomu venuju.

ad 10bit IN, kolko krat ti treba vysvetlit, ze mozes mat IN aj 24bit, ale je to UPLNE jedno, ked ten panel je 6+2bit? Dokazes pochopit, ze je jedno, ze mas audiokabely zo zlata, ked nimi budes krmit TDAcko na vystupe? Fakt tak tazke pobrat tento fakt, ze sa neustale a dokola ohanas 10bit, ktore ta TV NIKDY nezobrazi?

8bit vs 10bit, asi by som ti mal spravit fotku, ako vyzera half/half screen na monitore sRGB vs. aRGB, ten LG podporuje rozdelenie 50:50 s volitelnymi rozsahmi, aby si konecne pochopil, co znamena widegamut. Este som nenarazil na cloveka, ktoremu by ten rozdiel "nevypalil oci". Len ma to jeden hacik, tu 10bit fotografiu by si musel mat na com zobrazit. A nie, 10bit IN nepostaci. :)

BTW ak budes vyberat TV, kludne poradim, zabil som hrozne moc hodin vyberom a sledujem to pravidelne, vyvoj, trendy i realitu - skusenosti na forach. A rozhodne sa nevahaj obratit aj na skvelu CZ/SK komunitu na avmania.cz. Mnoho som sa tam naucil a casto bol velmi dobre usmerneny. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale moje UHD LCD TV použitá jako PC monitor nemá 6+2 ale 8+2! (8+FRC)

A zajímá mě ten Tvůj LG 31MU97! Doporučil jsem jej nedávno do fabriky výroby krajek a záclon, fotografoce a gafikovi, kde jemné struktury činily problém jejijh stávajícímu fotoaparátu natož monitoru...

1. nemá HDMI 2.0 a tak se ptám - bude korektně přenášet 4k obraz po DP z grafiky GTX 1080?

2. P pro moje účely bych rád zjistil také: uměla by to po DP i starší grafárna GTX 980?

A jdeli nastavit Umí i 50Hz/50p!? Nebo alespoň 25Hz/25p? (a nejlépe tady 48 nebo alespoň 24 , případně 72Hz), nebo pouze(!) 60Hz/60p nebo 30Hz/30p? :-(

Přenese DP v plných barvách (nemyslím pouhé nastavení... na grafice, myslím výstup obrazu reálně! (když to taky(!) vidíš očima jako já ;-) ) opravdu 4k/60Hz/60p!? Nebo jen při 30Hz/30p?

Pochop, že současný můj požadavek na zpracování a prezentaci fotek i mojich videí nechci je, že nechci nic co neumí Hz v násobcích 25fps! To je zatím jeden z důvodů, proč jsem nakonec šel do TV a používám ji jako PC monitor.

A věz, že barevný rozdíly vidím velmi dobře a i jemné trhání pohybujících kontur (25p a 30p vs 50p) ještě lépe! A nepravidelné poskočení z nesouladu násobku fps vs Hz obrazovky, nebo zlom v obraze z nesynchronizace - to přímo nenávidím!

Jo a psal jsem něco o 100Hz TM(!!!) Asi ti to uniklo? Tedy, že vím o čem píši a nemyslím, že je to jen vstupem , jak jsi mi podsunul..., neb TM je právě interní(!) přepočet fps na 100! proč by to dělal pro jen 50Hz :-)) ... Stačila by jen deinterlace z TV příjmu a přepočet na 50fps/50p ;-), neb 25fps prokládaně je po deinterlaci jen 25fps progresívně a to je jen 25Hz :-( To dělaly bravurně a nejlépe již staré 50Hz-ové trubicové dražší LG LCD TV ještě jen o 1280x766px)

Nejvíce jemně trhly konturama právě Samsungy v prodejnách, ci jsem pozoroval, anejplynulejší prudké pohyby měla skorovždy a nejčastěji LG! Ale! Plazma od Lg i ta 600Hz..., trhala jemně stále :-)) ... Neměla TM... A jen vysoké Hz obrazovky bez přepočtu i fps jsou zbytečné, nanic! Ale marketing zafungoval a kámoš si jikoupil... Pak litoval, ale až jsem jej popostrčil a otevřel mu oči, že mu trhaj kontrury jemně... Prodal to pak ihned vzteky :-)) A to má být plazma teoreticky(!...) nejrychlejší na překreslování obrazu! :-))

Jen to nelze využít např. z PC a vstup je limitoán na max 60Hz ale obrazovky umí opravdu až 100Hz! /jen v režimu sport který je při připojeném PC automaticky deaktivován, opakuji pro jistotum, neb asi čteš nepozorně :-( ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 6+2 vs 8+2, nebola to narazka na tvoj konkretny, spis obecne porovnanie. Kazdopadne 10 je 10. 8+elektronika je nieco, co nie je widegamut, takze mimo pointu..

ad LG 31MU97, ja som s nim spokojny, hladal som 31-32" 4k IPS, s 10bit a dobrym pokrytim, proste widegamut a za prachy co som ho tenkrat zohnal (tusim 19k?), nebolo o com, najlacnejsie 4k IPS nie WG tenkrat stali od 16k, takze som ho vzal z otocky.

k bodu 1. HDMI neviem ani popravde ake ma, krmim ho DP z gtx1070, takze urcite i s 1080 bez problemov..

bod 2. gtx980 odskusanu nemam, ale opytam sa, preco by mala mat problem? Nejak nechapem, DP pokial viem zvlada v pohode.

bod 3. Ano prenesie DP vsetko potrebne, 4k, plynulost i widegamut, profily aRGB i DCI-P3 vyzeraju skvele.

ad prepocet, je viem, ze dochadza k prepoctom, ale tvrdim fakt, ze ak je raz fyzicky panel 50Hz, tak je to ina liga, nez panel 100Hz ci raritne 200Hz. Neporovnavat vlastnosti panelu s vlastnostami HW ci SW.

Ku skusenosti z predajni dodam len to, co uz som zmienil. Sekal by som ruky ludom, co tieto predvadzacky a nastavovanie TV maju na starosti. Ja som este nezazil predajnu, kde by nebolo 90+% TV pustenych na nejakom default profile, hlavne ze to nieco zobrazuje. ;)

ad Plazmy, existovali plazmy, co nie su dodnes v istych vlastnostiach prekonane. Konkretne patentovane od Panasonic. Bohuzial uz sa nepredavaju a ak aj ano, bud s defektom alebo za cenu novej (60k za 65"), pricom ta TV ma 5 rokov... Kvalitne plazmy vyhynuli rovnako, ako dinosaury :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za info.
(starší verze DP zprvu měly problém, dle diskusí prvních experimentátorů se 4k) korektně zobrazit 4k/60Hz :-( Přičemž zprvu nikdo nevěděl jistě určit, jeli to je ve výstupu grafiky nebo ve vstupu monitorů :-(

Já mám UHD k PC již léta! - od počátku GTX980, neb HDMI 2.0 u TV toto zaručovalo (včetně i 50Hz!) a 4k monitory jej neměly (nebo neuměly 50hz) a grafika s DP se zaručeným přenosem 4k/až60Hz ještě nejestvovali a 980-ka byla 1. s HDMI 2.0 a tak to (HDMI 2.0 na obou stranách) byla "sázka" na jistotu. (navíc osobně odzkoušená před koupí)

Tento monitor, co máš, jsem měl taky v merku od počátku kdy grafárny dávaly 4k (byl dokonce je jediný opravdu 4k, dnes jsou sice "už" dva|:-)), ale ten 2. stojí přes 100.000,-kč...), ale co těch 60Hz? To jsi mi ještě neodpověděl vlastně :-(

Můžes prosím zkusit nastavit 50Hz? To je druhý důvod, proč jsem se jej bál vzít - většina PC monitorů 50Hz prostě neumí :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík, ale odklikl(!) jsi to i a vzal to následně monitor!? (Aby to nebylo jen teoreticky - možné jen ve volbě v grafice...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.