Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dell vzkazuje: instalací VLC ztrácíte záruku na reproduktory v notebooku

Mě by jenom zajímalo, jak Dell zjistí, že jsem měl nainstalován VLC nebo KMPlayer...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi podle zástupce na ploše, větší úsilí tomu imho věnovat nebudou :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Any vzkazuje: Dell ať jde do pr*, od něj si už nikdy nic nekoupím

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

jenze od koho? :) Me uz dochazi trpelivost s Lenovem a premyslim o Dellu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podlední Thinkpady (ty postavené na Haswellu) už nejsou pracovní nastroje, ale jakési podivné hybridy multimediálu a něčeho, co se dá se skřípěním zubů používat k práci. To vše říznuté několika prvky jakoby převzatými z nejlevnějších Acerů a Aušusů.

V příští generaci uź nebude rozdíl mezi IdeaPad a ThinkPad (v podstatě už dnes jsou ThinkPad Edge (téměř) ty samé šmejdy jako IdeaPad).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si bohuzel, ja vul, koupil ThinkPad T440s. Takze naprosto souhlasim.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušel bych Yogu, ta se mi zdá povedená.....ale originalita tehdejších modelů W700 mi chybí, no :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

to si snad dělají srandu, jsem se musel podívat, jestli už není apríl

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Má to Dell uvedené v záručních podmínkách? Pochybuji! Tak potom toto by neměl řešit koncový zákazník, ale Dell s výrobcem VLC apd. A ti by se měli domluvit kdo zato může. V každém případě je to ostuda Dellu a jenom si tím zbytečně ublíží! :-(

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

no prý tam mají: "Jestliže je problém hardwaru způsoben softwarem třetí strany, Dell není povinen poskytnout jakékoli záruční servisní služby, nebo v rámci záruky vyměnit příslušný díl ... ".
Takže nepoužívat nic kromě Windows? Jinak by se přece mohl přehřát procesor/grafika/zdroj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je obecný problém všech dnešních reproduktorů. Kde jsou ty doby, kdy 10W reprák vydržel 10W sinusového výkonu signálu o frekvenci 1kHz po neomezeně dlouhou dobu, a to ještě navíc se zkreslením menším než myslím 10%. Dnes by ten stejný reproduktor měl označení 100W, možná i 500W. Pak se může někdo divit, že když spektrum přenášeného signálu nedá reproduktoru čas na odpočinek, tak se unaví a posléze umře. Ale taková je doba. Kdybych před léty jako kluk řekl mému tátovi, že si udělám reprobedny z plastu, už by se mnou nikdy nepromluvil.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Tímto "ořezáním" se ale rapidně zvyšuje obsah vyšších harmonických v signálu, což může být u vícepásmových systémů smrtící pro výškové repro, protože do nich teče daleko více energie, než s jakou se počítá a na jakou jsou navrženy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono do notebooků dávají vícepásmové systémy?
Já tedy obecně reproduktory v notebooku považoval za nouzové řešení, když vyjímečně nemám připojená sluchátka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Repráčky v běžných noteboocích slouží primárně jako přehrávače systémových zvuků či doprovodných zvuků jednoduchých her, výjimečně na identifikaci obsahu zvukové stopy (stejně jako v mobilech a tabletech). Vážnější použití nikdo nemůže myslet vážně. Možná s Dynaudio repráčkama.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Od repracku v notebooku neocekavam kvalitni zvuk, ale ocekavam, ze neodejdou kdyz si obcas nejakou pisnicku pustim. Nebo film.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Což to zcela určitě. Já bych Dell v případě poškození repráčků prostě reklamoval, bez ohledu na to, co si myslí Dell, a na reklamaci bych trval, klidně soudní cestou. Tím, že mi říkají, co by mohlo záruku porušit, si jen musím dát pozor na to, aby neměli šanci dokázat, že jsem to udělal právě tak, jak se to dělat nemá. Kdo chce kam … ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Potvrdzujem, v GT783 je zvuk dynaudio repracikov naozaj ocarujuci (+THX TruStudio Pro doslova eargasmic), ale uz mi druhykrat odchadza grafika do hajan :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No myšlenka dobrá ale nepřesně řečeno. Při zesílení signálu nad 100% v něm v tomto případě dochází k limitaci což z krásného sinu udělá v lepším případě sinus s uřízenýma kopečkama. Což dává jistě tušit, že se pak efektivní hodnota takového signálu nerovná A/sqrt(2) ale roste pozvolna k A (Amplituda) což může být příčinou onoho zhulení :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm ... zajimalo by me, jestli se toho nejaky vyrobce chyti a zacne prodavat notebooky s drazsimi reproduktory s oznacenim "VLC certified".

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si uvědomit, že:
1) přebuzení je snadno vyrobitelné i v primitivním audioeditoru. Proto jsou snadno vyrobitelné nahrávky soubor který přebuzení obsahují a je jedno jestli je to mp3 nebo film
2) Mnoho nahrávek již v nějaké míře přebuzení obsahuje (např. dubstep). To chtějí zakázat přístup na youtube a přehrání těchto zvěrstev?
3) u fimů bývá velký dynamický rozsah mezi mluveným slovem a akční částí. Chcete-li slyšet slovo, musíte repráky ohulit.

Závěr: Chyba je jen v HW, kolik umožní zesilovač pustit do repráků. Přimomíná mi to známé pravidlo. HW, který lze zničit pomocí SW si ani nic jiného než zničení nezaslouží. Souhlasím, že repro v notebooku má jen "limitované" audio použití. To ovšem neospravedlňuje inženýry z DELL

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Dell asi zaměstnává inženýry http://www.youtube.com/watch?v=rp8hvyjZWHs

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se defakto o prachsprostou normalizaci plus ořežu špičky, takže do toho vlastně pouštím obdélníky - defakto limitace signálu. Nechápu ten údiv v článku. Když hulím zesilovač "do clipu" tak klidně taky odpálím reproduktor, co má psanou vyšší zatížitelnost, ale sinusovým signálem. Takhle je tam vyšší podíl jakoby stejnosměrné složky tj. membrána se chvilku v tom obdélníku jakoby nepohne a cívka tak za chvíli nemá šanci se uchladit a připeče se k formeru. Pokud teda vědomě vyklipuju silnější zesilovač než mám zatížitelnost repráku v Dellu, není se už vůbec čemu divit, že to upeče to nebohý chrastítko. Právě proto je při <u><b>NORMÁLNÍM</b></u> signálu bezpečnejší mít silnější zesilovač než snese reprák, protože ho paradoxně snáze zničím slabším zesilovačem v limitaci. To kdyby se náhodou někdo divil těm 10W vs. 6W...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ono je to ale sporné. Spíš by každý měl hrábnout do svého svědomí, jestli to, co z toho leze ještě zvuk připomíná, nebo už je opravdu příliš "hranaté".

Ve společnosti nějaké té mládeže se stále pohybuji a často se zesiluje právě zvuk přes limity, jen aby to víc "řvalo", na kvalitu se nehledí, takže se opravdu nedivím, pokud těch reklamací mají mnoho. Lidem je to jedno, snažší je to reklamovat. Těžko soudit, kde je vina. Maximálně vytvořit ochranu před stejnosměrným proudem, ale to jsou další náklady navíc :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem odborník, ale jak zesilovač tak reproduktory by měly být schopné přehrát jakýkoliv zvuk, ať je hranatý jak chce. Je to tudíž problém jen a pouze inženýrků z Dellu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tady se bavíme o tom, že při vysoké hlasitosti dochází k limitaci a reproduktor svým kmitáním ochlazuje sám sebe. Jenže pokud je amplitu v extrému - limitaci, dochází místo ke kmitu k trvalé výchylce, tzn membrána stojí delší dobu ve spodní nebo horní hranící, cívkou teče maximální proud a zahřívá se. Pokud tento stav trvá příliš dlouho, měď se vlivem vysoké teploty přetaví a vuala, reproduktor už nevyloudí ani prd.

Zdrojový signál může být potom cokoliv, prdění na záchodě nebo rockovej koncert, pokud se to prostě přežene do velkého extrému, tak to ten reproduktorek prostě odnese.

Výrobce může zkusit limitovat zesílení, tzn zesilovač dokáže dodat reproduktoru nějaký výkon, ale vlivem nižšího zesílení k tomu nedojde. Pak ale může nastat problém, že při tiché nahrávce, zvuku, etc nebude nic slyšet, nebo příliš potichu.

Zkrátka je to problematické na obě strany. Částečně lze přisoudit chybu dellu (možnost že při nějakém stavu dojde k destrukci reproduktoru), ale samozřejmě i uživateli, že něco takového dělá. Když chci po maličkém reproduktoru zázraky a pumpuju do něj velký výkon, tak je zcela logické, že to prostě nevydrží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nejsem odborník, ale jak zesilovač tak reproduktory by měly být schopné přehrát jakýkoliv zvuk, ať je hranatý jak chce. Je to tudíž problém jen a pouze inženýrků z Dellu."
On je spíš problém v tom, že počítač potažmo zvukovou aparaturu dnes ovládá kdejaká neodborná lopata ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to úsměvné a ani ne tak to "Dellí vyjádření", ale jak "český Honza" VLC do notebooků cpal.
Nechápu, proč některý "lidi" sou tak zjančený z VLC a strkaj ho tam. Ono není dost alternativ místo něj.
Nic nevnucuji, ale drtivé většině uživatelů výborně poslouží:

http://mpc-hc.org/

Už se tahle problematika pitvá bůh ví jak dlouho a všude možně, ale proč si nepřipomenout jednu z nejlepších alternativ pro běžné uživatele Windows :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sice za to taky schytám mínusy, ale v zásadě souhlasím. Co to tak pozoruji, dělí se uživatelé alternativních přehrávačů na dva tábory: první tábor vychvaluje tu svou aplikaci, kudy chodí. Druhý tábor spokojeně používá MPC-HC :).

Nepopírám kvality VLC, umí i věci, které MPC-HC neumí a navíc je docela dost multiplatformní, ale pro mě osobně splňuje MPC-HC přesně tu definici přehrávače, co prostě funguje natolik dobře a jednoduše, že se o jeho přednostech netřeba nikde zmiňovat a pět na něj oslavné ódy. Dokonce podle někdejší ankety zde na diitku je podíl uživatelů VLC a MPC-HC mezi zdejšími čtenáři téměř stejný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jen jestli není otázkou času, až reklamaci zamítnou i za nainstalovaný MPC-HC, nebo jen za directshow filtry - takový ffdshow audio decoder taky umožňuje jít "na 300%"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ať si každý používá co chce, spíš jde o to, jak to theseus podal. Píše něco o českém Honzovi, ale to přitom nikde v článku nebylo nic o tom, že měli problém čeští uživatelé a navíc to fórum je psané anglicky.

"první tábor vychvaluje tu svou aplikaci, kudy chodí. Druhý tábor spokojeně používá MPC-HC :)."
- tak to jste asi dvě výjimky z pravidla, když tu MPC-HC vychvalujete :)

Já sám jsem zkoušel VLC i MPC-HC, ale nejvíc mi vyhovuje PotPlayer :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist, jestli pomoci MPC-HC dokazu napr. naladit moji DVB-T kartu a pak streamovat multiplex dal do site. Tak na co pouzivat "2 kladiva", kdyz mi staci na vsechno jedno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hranatym zvukom z VLC si znicite aj drahe kvalitne reproduktory. Tolko k tunajsim truhlikom, ktori nadavaju na Dell.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že reproduktory lze zničit všelikerým zvukem, ne jen „hranatým z VLC“. Domnívám se, že to tu nikdo nepopírá. Core pudla je v tom, že si Dell dovolil to „<em>zobecnit</em>“ na frázi „kdo používá VLC, přijde o záruku na repráky“. To je podle mě přinejmenším dost nešťastné, o něco trefněji řečeno padlé na hlavu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som Dellu praveze dal plus za to, ze to laikom polopatisticky vysvetlil. Nehovoriac o tom, ze 99% pripadov je pricinou skutocne VLC. Pride mi usmevne ako ten vyvojar VLC argumentuje, ze neprekracuje max limit, pritom problem je inde, v priebehu signalu :) Podla mna od VLC by bolo korektne zobrazovat upozornenie, ze hlasitost nad limit moze poskodit reproduktory.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já pracovat v Dellu, vracím reklamace s tím, že uživatel je idiot, když si svévolně poškodil reproduktory :-))) Bůhví jak to přesně bylo a kdo co překroutil, tipuju, že se vyjádřili v tom smyslu, že nevhodným nastavením VLC, MPC, a spol. si odkráglovali repráky, takže tímto jim záruka padá.
Když si koupíš gumy s rychlostním indexem do 120, povalíš s tím 250 a roztrhneš jí a rozšleháš auto na padrť, tak to taky není chyba výrobce pneumatik ani auta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kdyz si koupim gumy s rychlostnim indexem do 180 km/h a auto umi jet i 250 km/h tak mi taky reklamaci neuznas (i kdyz jsem vic jak 180km/h nejel)? Ze mam nainstalovane VLC jeste neznamena, ze hulim "volume doprava"... Do letosniho silvestra to bylo tak, ze do pul roku od koupe ti musel vyrobce/prodejce prokazat, ze sis zbozi poskodil ty - umyslne. Nevim jak je to ted...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že když ve VLC nastavím formát výstupu z int na float32, tak to pořád umí dělat zvuk hlasitější, ale výsledek není (na poslech) hranatý. Asi tam funguje nějaká inteligentnější limitace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je jedno jaký přehrávač kdo používá. Ten HW by měl vydržet plný výkon dodaný zesilovačem bez ohledu na tvar signálu (sinus, obdélník, pila, ... ) . Jak má běžný uživatel zajistit, že zvukový stream neobsahuje právě takovéto vzorky signálu ? Potom je přece jedno čím to přehraju. Už vidím jak někdo píše virus ebo aplikaci pro plašení hlodavců, který na Dellech bude poušťět do zesilovače obdélníkový signál v plné amplitudě na víc jak 20kHz. Člověk to neuslyší, bude mu možná blbě a všichni potkani zdrhnou. A Dell umře. Vlastně jen stichne.
Takovéto vyjádření Dellu mi jenom naznačuje, že už nemá schopné inženýri. Jsou to diletanti pokud něco podobné navrhnou a potom poruchovost svádějí na SW. A nebo inženýři jen udělali chybu, ale idiotský obchodník si vymyslel tuto výmluvu. Potom být inženýrem u Dellu, tak toho obchodníka zažaluju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak k nim běž pracovat, čekají na tebe :))) nebo spíš začni takový repráky vyrábět, co vydržej DC ;) djové ti utrhaj ruce ;)
ono taky některá dnešní hudba ti aparaturu poškodit může stejně tak jako diletantní zásah uživatele (volume moc doprava), a sluch taky. vím o skupině, co vydala album s DR1, to už snad ani není zvuk, ale jen šum :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, pošli mi prosím tě ukázku nějaké MP3(OGG, ... ), která dokáže do repráků dostat jen DC. Možná uměle a za tím účelem vytvořená, ale běžné MP3 určitě ne. Navíc když někdo ví, že dává do šasi reprák, který reálně vydrží 1W sinus na 1kHz, tak tam proboha nedám zesilovač schopný dodat větší výkon. A pokud jde o tu ss složku, pochybuju že by ji přežili i repráky dimenzované na větší výkon. Podle mě to jednoznačně v Dellu zvorali. A spíš se přikláním k tomu, že inženýři to navrhli dobře, ale pak přišel nějaký optimizér z obchodního a viděl , že při použití levnějších repráků ušetří tak 30 centů na kusu a při sto tisícévé produkci to už hodí slušný peníz. Takhle je to všude. A pokud něco selže hodí se to na zákazníka, stačí vhodná formulace v záručních podmínkách.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To by použili i levnější zesilovač, nemyslíš? S tím větším výkonem už jsem to psal, že je to bezpečnější než slabej, při normálním poslouchatelném signálu ovšem. Sám si to i napsal v následující větě..

Jde o to jak dlouhou, ale natvrdo ořezanou špičku minimálně po několik ms jde najít napříč celým popem..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.