Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Deska s čipsetem Intel Z87 pro Haswell vyfocena

Intel si nekompatibilitou reze nohy primo pod sebou, nechapu proc nemohl zustat u LGA 1155, naopak "o 5 pinu min" nuti uzivatele ke koupi nove zakladni desky ktera vlastne prinasi navic jen vic nativnych S-ATA 6Gbit/s a USB3 portu. 32GB DDR3(2400MHz + XMP), Intel Smart Response a Rapid Storage(RAID Control Center) + mS-ATA to uz tu bylo, naopak citelne chybi SAS nebo 10Gbit/s ethernet. ThunderBolt ak je pritomno na zadnim I/O Shieldu rozhrani e-SATA s tym ze uz je potvrzeny IEEE1394(Firewire) je vlastne uz mrtve/zbytecne.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

SAS a 10Gb ethernet, to asi není pro běžné uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak. SAS a 10Gbit na desktope nieje masovo potrebny. Kto ich potrebuje kupi ext. karty.

Aj bez toho tam dost zbytocnych veci (firwire, a kopa USB portov, SATA portov, PCI slot, ). Neviem preco do takychto dosiek stale davaju Firewire. Pouziva to promile ludi.

Namiesto HDMi am mali dat DP ale o je jednoaj tak asi vecsina ludi tam da ext. grafiku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nutnost nového socketu je dána tím, že Haswell má integrovaný regulátor napětí, ze základní desky se socketem 1150 půjde do procesoru úplně jiné napětí něž tomu je u socketu 1155.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Toto nemá byť doska pre servery, či? Alebo poznáš veľa ľudí ktorí bežne pchajú SAS disky do domácej hernej zostavy a pod stolom sa im váľa 5-portový 10GbE switch? (Sú vôbec také? Nebola by lepšia optika? Len koľko stoja káble a hlavne SFP ... ?)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jen mala poznámka, 10GbE nemusi byt nutne optika a SFP (resp. spravne SFP+), ale také klidne jen 10GBASE-T a tady uz něco k dispozici je, napr. Netgear XS708E je 8-mi portovy 10GbE switch (ale cena je porad ještě cca 21kKc), a urcite se najde i něco levnějšího s alespoň jednim desetigigovym uplinkem. Nicmene uplne nejlevnejsi varianta je prime propojeni PC-PC, takze pokud by na desce byl napr. 1x10GBASE-T + 1x1000BASE-T namisto 2x1000BASE-T co tam cpou ted, urcite bych to také uvital. Ono v dnesni době, kdy klasicke HDD dosahuji prenosovky přes 150MB/s a SSD klidne i 300MB/s je tech 100MB/s na gigabitovem Ethernetu jiz pomerne nedostačující. Co se tyce toho SAS, tak souhlasim s tim, ze to pro domaci PC nemá prakticky vyznam, snad krome 15kRPM disku a nejakych tech streameru se da vse poridit i ve verzi pro SATA (resp. eSATA), a navic mnohem levneji, takze není zadny vazny důvod pro SAS není, krom toho SAS představuje oser s ovladaci, zatímco SATA většinou funguje alespoň nejak i s generickym AHCI ovladacem a není tedy nutne to nejak zvlast resit.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to bylo jen p2p bez switche, tak levněji než 10GbE vyjde Infiniband. Další řešení je teamování, ale to zase doma ztrácí význam, protože to asi nebude víc mašin proti jedné.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

To bych se odvazil pochybovat, cenu za kartu tady neresim, bavime se integrovanem reseni ze, ale INFINIBAND kabel tezko poridit pod 1000Kc a to bude mit delku maximalne par metru, oproti tomu na 10GBASE-T staci Cat6 UTP 50m za cca 600Kc a kratke patchcordy jsou za méně nez stovku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně si ale nedovedu představit, k jaké využití by měla mít v domácnosti 10Gbit síť. 1Gbit ethernet přenese za minutu 7,5GB dat, to většinou instalační programy zpracovat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na ebayi bez problému koupíte 10Gb INFINIBAND kartu i kabel pod 1000 Kč. http://davidhunt.ie/wp/?p=232

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

IB není až tak drahé řešení, pokud se bavíme o p2p (bez switche), v každém případě i 10G, IB, SAS, to není pro domácnosti ))

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.