Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky se socketem AMD AM4 se prý objeví již v březnu

Co já vím tak první by měly přijít Zen CPU nebo se pletu? Zen je pro AMD zásadní aby mohli konkurovat Intelu. Někde jsem četl že AMD si je vědomé toho že nemá high-end CPU a že ZEN má přijít právě začátkem roku 2016.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedna z těch informací není pravdivá a ani jedna se neobjevila ani ve formě spekulací. Docela by mě zajímalo, odkud pocházejí :-)

CPU, které staví na zcela nové architektuře a je vyráběné zcela novým procesem, se jen těžko může dostat na trh dříve než APU, která vycházejí z aktuální architektury a aktuálního výrobního procesu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No spletl jsem se Zen FX by měl údajně vyjít Q4/2016 ale zmátlo že Zen APU mají objevit později až 2017. Měl jsem zafixováno že socket AM4 bude pro nové Zen CPU. Nenapadlo mě že se do toho budou dávat také nějaká nová APU na 28nm výrobním procesu a současné architektuře.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neměly náhodou už Kaveri DDR4 řadič který se nakonec nepoužil(ale fyzicky byl přítomen) kuli tomu krachu tý jedný firmy co měla na starosti DDR4 moduly? Už si nepamatuju podrobnosti. Nebo pak v nějaký další revizy ten řadič vykuchali?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Byly to GDDR5M, ale Elpida zkrachovala. Technicky jsou to pameti docela vzdalene DRR4.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V souvislosti s Kaveri se mluvilo o podpoře GDDR5M, jejichž výroba se nikdy nerozjela. S DDR4 se ještě nepočítalo. (ed.: JoHnY3 byl rychlejší)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jo. Jak říkám, už sem si to moc nepamatoval.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jooo desku AM4 a apu Carrizo bych si nechal libit. A Az za rok vyjde Zen APU tak v klidu upgraduju. Narozdil od Insmelu budu mit jistotu, ze nebudu potrebovat novou desku...........

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste koupil pořádnou desku s Intel X99 tak máte vystaráno už nějakou dobu a i příští rok dorazivší Broadwell-E budou na tomto chipsetu také běžet.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To bych na ni napred musel mit :-) ..... a na ten Broadwell-E ^^ bohuzel nemam na desku za 10K a procak za 25K .... Sem psal APU ..... tak je jasny ze nemam na vyhazovani penez za blbosti :-) I dnesni APU cokoliv z rady A8 vejs by mi stacilo ... Ale cekam na AM4 prave kvuli moznosti pozdejsiho upgrade .... Coz dneska FM2 je mrtvi pro nekoho kdo uvazuje dopredu o upgradu .....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

otázkou je zda ten upgrade možný bude.... ono mít pro nové CPU X let starou desku taky není vždy to nejlepší, kdysi jsem měl třeba problémy když jsem do desky pro AMD cpal AthlonXP, bylo to nestabilní... deska zvládala max Durony... dnes už to není taková hrůza a kompatibilita je daleko lepší, ale stát se může že nějaký čipset nakonec nebude ideálně zvládat novější CPU... o podpoře nových technologií nemluvě.

mimochodel desky s X99 se dají sehnat od cca 7 tisíc a CPUčko asi za 12, to je polovina uvedené částky... A upgrade... ti co před čtyřmi lety koupil X79 s nějakým i7-5930k/5960k jsou vysmátí ještě dnes...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK - sam seres si do pusy, X79 uziva patici LGA2011 zatimco X99 uziva jeji novou revizi LGA2011-v3, dale procesory uzivajic zaklad X79 podporuji operacni pameti DDR3, ty uzivajic X99 DDR4, samozrejme ze podpora (typu)op.pameti je vyhradne na strane daneho procesoru ale ty HEDT platformy sou tak provazane.

K tomu "ze nejlepsi je brat HEDT platformu" existujou 3 veci: po prve Intel u generace Skylake nesmyslne ztencil substrat cim se procesory ohybaj, to u HEDT nehrozi nakolik je to top tak socket LGA2011-v3 je poradny macek a jadra u techto procesoru sou primo pajena k IHS coz je ta vec druha, ta treti je ukazkovej vojeb zakaznika na modelu Core i7-5820K ktery ma jenom 28 PCI-Express linek, Intel namisto toho aby u HEDT Haswell-E platformy vydal 2 vosmjaderne a jeden sestjaderny procesor udelal vec typu sprostaka a vydal jeden 8 a 2x sestijaderne, u toho posledniho nasilne osekal linky ze 40 na 28, ptam se potom k cemu takovy procesor na tak vybavene pro HEDT platformu zakladni desky, jednoduse spratek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano vím co ty chipsety mají za sběrnici a vím že i7-5960k patří na LGA2011 s X79 a i7-5960X patří do LGA2011-v3 s X99, stejně tak že X79 má DD3 a X99 má DDR4.

Ti co si před čtyřmi lety koupil SandyBridge-E na tom jsou pořád hodně dobře, tudíž se vyplatí do téhle platformy dát pár korun navíc. Jestli koupit 4790k nebo 6700k, tak už je z mého pohledu lepší si trošku připlatit na 5820k a desku s X99 a že má míň linek než X procesory... nj... zase ta cena za šestijádro je téměř identická s cenou čtyřjádra. Nataktovat to jde +- stejně, takže frekvenci netřeba řešit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No jo, zalezi na co to clovek potrebuje, me staci, ze si koupim desku a cpu za cenu samotny desky s X99, mozna jeste levnejc ... a budu s tim spokojenej. Net, video, a sem tam naka hra... klidne na nizky detaily.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam zase vybornou zkusenost s AM2 deskou od MSI , nejsem si jistej ale myslim ze to byla K9A2 platinum... Ze zacatku athlon X2 ...... Po hoodne letech upgrade na PHENOM II X6 vse bez problemu proste parada..... Po tolika letech upgrade na Insmel ?? Leda ve snech..... Prave proto ted cekam na novou platformu ..... Snad vydrzi :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je otázka TDP, protože pokud to všechno bude zase mít 95W+ tak králem poměru cena/výkon/spotřeba asi navždy zůstane A8-7600 (A10-7800 nemá smysl, když je reálný herní výkon asi 1-2 FPS napříč herním portfoliem a rozdíl 1000kč)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby mi moje i7 dala o 1-2 FPS navíc... sakra to je, pro mě v nejhorších scénářích i 10% výkonu navíc...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to není jen jejich "předpověď" a bude-li dokonce na desktopu 35W verze, tak si udělám radost. Hravě to utáhne notebookový zdroj v mini case, který mi teď živý 5350 a výkon bude diametrálně odlišný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Muj osobni nazor je takovy ze platforma AM4 jako novy celek by se mela vydat jenom pri radnem uvedeni procesoru AMD zalozenych na architekture Zen, je to cista sprostarna zacit na ni prodavat zmetek z architektury predchozi, protoze potom pride zas revize AM4+ jak je to pro AMD prave typicke, nechapu proc AMD vubec musi vydavat nejakej vosekanej sunt s DDR4 na desktopu kdyz zakaznici touzebne ocekavaji prave Zen a po nejakem Bristol Ridge vubec netouzi, dale rad bych vedel jestli AM4 prinese PCI-Express 3 generace a jestli bude resen nadale piny nebo se prejde na koncept LGA.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co nechapes na "Zen uz driv nebude, ale mozna jeste predtim zvladneme na trh dostat alespon neco"? Je to takove zoufale, ale AMD je v dost zoufale situaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je na Bristol Ridge zoufalého? Egocentrický pohled - Nedokážeš se na to podívat očima lidí, co kupujou APU. Těm je výkon CPU ukradený, stejně jako tobě výkon iGPU. Jenže ti nedochází, že zrovna APU si nekupují lidi jdoucí po co nejlepším CPU výkonu, ale naopak lidi jdoucí po co nej iGPU. A u nové platformy tam znatelný náskok bude. Výkon iGPU je škrcený nejvíce paměťovou propustností a přesně tohle Bristol Ridge řeší hned 2x - 1. Přechod na DDR IV, 2. Delta komprese. I kdyby už nic dalšího nepřinášel, tak toto stačí. On ale přináší minimálně to, co carrizo, takže řadu videofunkcí a ještě lepší řízení spotřeby. Btw podle leaků to budou všechno 45/65W kousky, už žádné 95w. Takže opět platí - to, že zrovna produkt se nehodí mě osobně, hned neznamená, že musí být špatný. Nemohl bys vést firmu - jen si to představ - uváděl bys na trh zboží jen na základě toho, co by se ti osobně líbilo

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Imho ty desky už na ZEN připravené budou, jinak by vážně nemělo smysl je uvádět jen na půl roku. To bude jejich výhoda, že už tu bude nějaká penetrace kompatibilních desek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja po Bristol Ridge touzim, APU Zen prijde pozdeji nez jen samostatne CPU, nechci samostatnou grafiku, je to pro me zbytecnost. Ale PC si musim koupit .... a intel nechci co CPU to jinej socket .... Takze s ohledem na budoucnost se mi jevi prave Bristol Ridge jako idealni volba. Bude urcite levnej, koupim nakou lepsi desku a mam vystarano ... a az za 2 roky vyjde Zen APU, tak si ho v klidu koupim. Teda jestli AM4 nedopadne jako FM1 .. to by bylo zklamani ^^

jinak PCI Express bude spis vec CPU nez socketu to ma v sobe radic, nebo se pletu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepleteš se. Na FM2plus deskách taky funguje pcie 3.0 až s APU, která je podporují (Kaveri). Osadíš -li starší Richland, který v desce taky funguje, tak máš jen pcie2

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já sem na tom podobě.

Zajímá mě co nejvyšší výkon grafiky při co nejnižší spotřebě = samotnou grafiku ani náhodou. Na občasné hraní toho co mě baví to stačí, málo to žere, je to tiché a malé. Léta jsem měl doma výkonný stroj, co mi v létě vytápěl byt o 2 stupně navíc, řval jak kráva protože měl xxx ventilátorů. Po přechodu na AMD 5350 už jsem si tak zvykl na tu nízkou spotřebu a klid, že už mě zajímá v podstatě jen pořádná integrovaná grafika a nízká spotřeba a to AMD plní bezezbytku, už A8-7600 je paráda ale taky si raději počkám na novou platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.