Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Devuan GNU+Linux 1.0.0

Snaha se sice cenni... ale dva tydny pred vydanim dalsiho stabilniho debianu uz je pozde. Navic kdyz na serveru neni problem mit normalni debian bez systemd. A na desktop je tu uz davno mint debian edition, ktery tim systemd virem taktez netrpi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Schválně jsem si stáhl jak Debian netinstall tak LMDE2, abych se podíval, protože se mi to nezdálo (před časem jsem na to koukal). Ok, uznávám, že po instalaci Debianu se systemd, je jej možné vykopnout a nahradit jej sysvinitem. Je i možné doinstalovat Xfce, ale gvfs i *DM je vázané na systemd. Čili s nějakým úsilím navíc na server, dejme tomu ano.

LMDE2 obsahuje systemd a opět je gvfs vázané na systemd. Na gvfs je vázaný Cinnamon i MATE... Nemá moc smysl dál pokračovat. Vidím tu snahu používat sysvinit a systemd částečně obcházet, ale je to naprosto něco jiného, než si psal. Ale proti gustu žádný dišputát.

Koukám na Devuan, chyba v deps pro Cinnamon (divně smíchané verze), což předpokládám opraví. Ostatní DE (KDE, MATE, Xfce) a věci nainstalovány bez systemd. Za mě tedy není pozdě, ale asi spíš přichází Debian bez systemd. Doufejme, že bude kvalitativně stejný, jako Debian.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sysvinit je ta konzervovanost na úkor funkčnosti a aktualizační kompatibility. Kdyby byl vyvíjen, jak se na init sluší a patří, nemusel by systend okupovat většinu dister.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuješ si příchod PulseAudio? Dlouhou dobu s ním byly problémy a přesto "okupoval" většinu dister. V té době jsem jej odmítal nasadit stejně, jako nyní odmítám nasadit systemd. Pokud se někdy dostane do stavu, kdy se na něj budu moci spolehnout (i s ohledem na něj vázané další technologie a aplikace), budu zvažovat jeho nasazení. Dnes PulseAudio používám a nemám s ním problém. On je totiž problém v tom, že se cpou do stable věci, které tam nepatří a všichni se tváří, že je to v cajku.

V tuto chvíli systemd spolehlivý není a tak používám raději konzervovaný, spolehlivý, funkční a snadno konfigurovatelný init. O pár sekund při startu systému mi nejde, jde mi o funkčnost. Navíc mi neimponuje binární podoba inicializační služby. Ale jsme linuxáci, máme na výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to poprve, doufejme ze ten naskok debianu stahnou. Pozde nicmene urcite neni, pozde by bylo kdyby uz debianu bez systemd skoncili security updates, coz jeste neskoncili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně jde o zastaralé aplikace, což s init systémem nemá co souviset (právě u systemd se flákají vývojáři aplikací). Dále, zastaralost DE znamená zejména u XFCE4 omezenou funkčnost (srovnej s 4.12), jsem zvědav, jak se v Devuanu poperou s 4.14 překlopenou na GTK3. Celkově symapatickou snahu o funkční konzervativnost sráží právě ono funkční omezení. Možná jsem z Archu zhýčkaný, ale vše tu funguje i se systemd... Prostě někdy je konzervativnost spíše konzervovanost. Škoda nevyužitého potenciálu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.