Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dle LG dosahuje životnost nových OLED displejů 100 tisíc hodin

A kde ty televize jsou? Doma leták a na něm LEDTV SMART s panelem 100Hz (50Hz) za 12.000,-Kč, kde to jako jsme? Taky se čeká až se vyprodají zásoby LEDtv?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kde by byly. V Asii.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kup si. 4K OLED za pouhých 100.000 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty počty let tam nějak nevycházej :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis tech 2083 let, resp. 1042 let? Asi nejaka kvalitni linuxova open source kalkulacka:o))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno oled nám slibují už nějakou dobu a furt nic. Měla to být levná náhrada za LCD a levné to zatím není ani omylem...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No ale už to nestojí čtvrt mega, už je "jen" za 50 tisíc. :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Otázkou je, kdo používá TV 10 hodin denně, spíše se bavme o 2 až 4 hodinách,což dává aktuálně životnost 2083 let, resp. 1042 let."

delsi dobu pouzivaji TV firmy, tedy ruzne reklamni TV, reklamni a informacni panely kde se dnes pouzivaji proste normani TV, tam muze bejt provoz a casto se statickym obrazem po dobu i nekolik minut v provozu nonstop, kvuli temto zakaznikum se uvadi ony casy vydrze, koncovej zakaznik co si poridi jednu TV jednou za 5-10 let je v tomto okrajovej

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, delsi dobu take restaurace a podobne provozovny, pak treba je taky brat v potaz pracovni nasazeni v kancelari kde monitor a TV v jedno splyva.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1. Už po niekoľký raz upozornujem !!! LG má White OLED, ciže natívne nemá modrý,zelený a červený OLED subpixel, ale "iba" jeden širší biely OLED pixel, rozdelený farebnými filtrami/matricou na RGB, a kedže takto dochádza k zníženiu jasu, pri použití filtrov (hlavne pri bielej farbe), kompenzujú to ešte bielym subpixelom, čím nám vznikne RGB+W. Elegantne sa takto LG vyhlo najväčšej slabine OLED technologie a tou je modrý OLED subpixel...respektíve natívne svietiaci v modrom spektre.

2. Samsung to skúšal cez natívne RGB OLED , ale životnosť bola úbohá hlavne pri modrej zložke, tak to zapichol s veľkými display-mi a sústredí sa iba na menšie display-e kde sa nenabehá toľko hodín ako pri TV.

3. mal som možnosť vidieť jeden s prvých W-OLED modelov LG, čo mal najazdených skoro cez 8000 hodín (takmer 2 roky, 12h/denne), a na display-i boli mŕtve iba 4 subpixely, čo pri bežnom pozeraní nieje možné spozorovať, a inak nemal obraz žiadne vady, žiadne zníženie kontrastu , ani viditeľné vypaľovanie obrazu, čo sa pri OLED-och, môže časom stať. Takže verím minimálne hodnote 30000 hodín (= polovičná svietivosť display-a a niekoľko mŕtvych subpixelov.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Noooo, ale ta modra "dioda" tam stále je, ne? Takže pokud je modrá složka do bílého pixelu ne tak odolná jako RG, tam se nám to i tam barevně posune. Pořád se to skládá z RGB kompozice, není to emitor "přirozeného" bílého světla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, když je to white OLED, tak jsou použity bílé LED. Ty nejsou složeny ze tří RGB LED, ale je to jedna LED s luminoforem stejně jako u LED "žárovek". Pokud ta stárne, snižuje se intenzita všech 3 složek současně, takže to barvu nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to *jedna* dioda? Tak jak potom nezávisle mění jas složek, to má nějaké laditelné filtry či co?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Blbě jsem to napsal. Samozřejmě ne jedna dioda pro pixel, ale jeden typ diody sloužící jako zdroj světla každému subpixelu, který je pak filtrován jako u LCD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to má jako být výhodnější než přímá emise? Absorbce filtrem snižuje energetickou účinnost takové zobrazovací jednotky. Za to vás konstruktéři telefonů, tabletů, notebooků apod. moc nepochválí. U LED je to nutnost, ale výhoda OLED je právě v tom, že ta filtrace není nutná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je pro TV, ne pro mobil. Energeticky výhodnější to není, je to vyšší životnost za cenu snížení účinnosti. Nemám pocit, že by na tom současné LCD s LED podsvícením byly se spotřebou nějak špatně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom případě to chápu. Bohužel mě televize moc nezajímají. To už spíš počítačové displeje, které se od nich v tomhle ale asi neliší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta bílá LED se skládá z RGB. :-) Sice existují fosforové bílé LED, ale asi nemají vhodné spektrum nebo nevím, protože sám výrobce panelů tu bílou LED na schématu uvádí jako složenou z RGB složek. Takže pokud slábne emitor modré složky v bílé LED, tak se posouvá barevné podání do tepla.

Neříkám že to takovou vadou trpí nebo něco konkrétního, jen teoretická úvaha.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, úvaha je to správná. Ale protože jsou za tím filtry, může být spektrální průběh toho RGB u W-OLED jiný než při RGB OLED, kde přímo určuje gamut. Ostatně kdyby jiný nebyl, nemají filtry smysl. To pak dává možnost použít jiný materiál při konstrukci problematické modré LED. Cenou za to je menší účinnost, část světla se pohltí na filtrech.
Použití čtvrtého bílého supixelu ale ani tak nechápu, protože normálně je bílá tvořena tak, že svítí všechny 3 složky RGB. Pokud budu mít ještě složku W, dosáhnu tak sice v bílé vyššího jasu, ale jen za cenu toho, že odpovídajícího jasu pak nejsem schopný dosáhnout v sytých barvách, kde bílá svítit nemůže. Asi se spoléhá na to, že v reálné scéně se tak jasné a zároveň syté barvy neobjeví a v uměle vygenerované to nelze poznat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Reálné scény skutečně nemívají extrémní sytost barev.

Osobně jsem předpokládal, že hlavní výhodou použití bílé diody v takovémto uspořádání je to, že za dobu životnosti displeje je tak omezen duty cycle barevných diod, což by mělo omezit degradaci především té modré.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K omezení degradace modré to v tomto případě nemůže přispět, protože diody pro všechny subpixely jsou stejné - bílé. Pokud by k degradaci modré složky jejich světla docházelo, tak je mi vcelku jedno, jestli to bude v modrém nebo bílém subpixelu, v obou to způsobí stejnou chybu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já měl na mysli uspořádání emisní bílá+emisní RGB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dle LG dosahuje životnost nových OLED displejů 100 tisíc hodin. Ovšem životnost se může zkrátit, pokud je televize zapnutá...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to docela jedno, i kdyby meli tech 100k hodin.

LEDkove zarovky taky maji ledky co vydrzi desitky tisic hodin. A taky je to jedno.

Protoze cele je to napajene z maleho switching PSU s cinskymi kondiky, ktery ti za 3-4 roky pouzivani chcipne. A pokud mas stesti tak sebou veme jen pulku zbyle elektroniky ;)

Takze tech 100k hodin, i kdyz display mozna opravdu tolik vydrzi, je akorat marketing.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ked kupis led ziarovku za par eur, tak ti naozaj led ziarovka vydrzi len par rokov.
To ale neplati pre vsetky led ziarovky rovnako ako to neplati pre vsetku eletroniku. Nie kazdy dava dnu smejd elektroniku(kondenzatory).
Ten cenovy rozdiel medzi lowend a hiend znackami nieje len kvoli znacke ale aj vdaka lepsim vnutornostiam. Samozrejeme nieje to pravidlo a vies kupit aj drahy smejd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

me jede TV doma 16 hodin denne at uz doma sem nebo ne :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

podle sebe nemuzes soudit bezny pouziti TV. pokud nekdo pouziva TV jako monitor, pokud ma nekdo deti, pokud nekdo kouka na TV alespon vecer nebo jsou i pripady, kdy maj tv zapnutou jako kulisu, tak ty tvoje pocty jdou do haje. ta tv zdegraduje daleko driv nez za 30 let. ono staci aby se tam vypalily nejaky loga nebo listy a uz je to v podstate druhorada televize.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každá televize, která hraje roli kulisy, je svým způsobem druhořadá, minimálně co se kvality obrazu týče, protože to není důležité. Hlavní funkcí takové televize je být zapnutá, což splňuje bez výhrad.

Jako člověku, co přestal televizi sledovat už dávno, mi přijde, že těch lidí, co maj televizi jako kulisu zapnutou prakticky pořád, je až děsivě hodně.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

to me taky desi, jak desive hodne lidi ma TV zapnutou porad. Navic ani nevi co sleduji (hlavne ze to hraje) ale podprahove se jim reklamy zaziraji do mozku cim dal hloubeji a tato vyroba, reklamou ovlivnenych lidi, je mozna jeste desivejsi.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Technologie ještě nepokročila natolik, aby vyrobli 80cm OLED, zatím zvládají jen úhlopříčky okolo metru a půl. :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je to dane tim, ze by se jim u 80cm panel nezaplatil, ale u priblizne 130cm a vic uz je televize tak draha (a ma na sobe o tolik vetsi marzi), ze si vyrobce muze dovolit pouziti OLED panelu.

Je to podobne jako kdyz zacinaly LCD nebo plasmy. Zacina se od obrich nebo malych rozmeru a postupne se tlaci do stredu, kde jsou nejmensi marze a kde se ze zacatku neda konkurovat zabehle technologii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže to v podstatě není ta OLED technologie, na kterou tu čekáme, ale jen další ojeb od LG. Kdy to navíc není nativní RGB, ale používá to zmršenou matici WRGB. Ta už byla ostatně kritizována u fake 4K LCD televizí LG, které tuto matici také mají.

Bylo mi vcelku podivné, že by LG bylo jediné, které by dotáhlo OLED do použitelné podoby a ostatní nic.

Čili bylo by vhodné, kdyby to přestali nazývat OLED, protože je to v podstatě jen další hybrid z jejich dílny. K původní myšlence OLED s plnou RGB maticí to má hodně daleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OLED od LG má samosvítící pixely, to znamená, že barvu vždy mají podle potřeby, vůbec se nejedná o stejný princip jako u RGBW LCD TV. V podstatě všichni výrobci až na pár čínských výjimek používají panely od LG, takže asi nebudou tak špatné (nepočítám QLED, to není OLED technologie ale starší LCD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.