Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Druhý kvartál překvapil: Prodeje grafických karet stouply o 6,3 %

Ono psat, ze Intel ukousl podil ostatnich je trosku nepresne, jelikoz k tomu, aby jim ukousl podil trhu, by musel okupovat stejny trh. Realita je vsak takova, ze s prodejem IGP v desktopovych CPU se snaze tyto grafiky prodaji i lidem, kteri o ne primo nestoji. To pak ve vysledku samozrejme zahybe procentualnim rozdelenim a zvysi prodej grafickych "karet".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě je nám jasné, že majorita grafických čipů integrovaných v desktop procesorech Intelu nikdy nebude využitá, ale dříve tomu nebylo jinak - jen ty nevyužité grafiky byly integrovány v čipsetu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže dříve si člověk mohl vybrat čipset s grafikou nebo čipset bez grafiky, v současnosti v podstatě nemá moc na výběr. Prostě dostane GPU i když o něj nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, ale nic s tím bohužel nenadělám :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, zda je to dobre ci spatne. Me to prijde jako zbytecne nevyuzity kus kremiku, ktery se stejne musi zaplatit

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A mě přijde jako dobrý, když má člověk 2 monitory a nechce aby mu výkonná grafika žrala víc jenom kvůli 2. monitoru a iGPU stačí na základní věci a žere prd, tak proč to nevyužít? samozřejmě, jsem jenom jeden z 10 :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ má druhý monitor (resp. 2. a 3. u AMD) rovnaké rozlíšenie, takty GPU a pamätí sa nemenia. U niektorých kariet dokonca ani nezáleží na rozlíšení a príkon kariet v idle je rovnaký (napr. fullHD + SXGA)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho myslíte bude trvat, než Intel bude mít >90% podíl na trhu s grafikama? Tipuju to tak na 5 let ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

emh... nikdy?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výkon integrovaných graf. karet exponenciálně roste a poslední dobou výrazně konkurují diskrétním graf. kartám. Lowend u diskrétních graf. karet už dnes prakticky neexistuje, do 5 let zmizí i střední třída, výkon integrovaných grafáren totiž bude zhruba stejný jako u dnešního high-endu.

Už delší dobu stagnují prodeje desktopů zatímco mobilní segment stále výrazně roste. V mobilních zařízeních budou za pár let prakticky výhradně integrované grafárny, protože budou mít nižší spotřebu a jejich výkon bude dostatečný.

Otázka je, jak bude za 5 let high end vypadat a případně budou se ještě nějaké diskrétní grafiky vyrábět?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon integrovaných graf. karet exponenciálně roste"

on vykon diskretnich grafik taky rychle rostl, az do zaseku na 40nm procesu, ze ktereho se snad brzy dostaneme. takze tech 5 let je trochu moc optimisticky odhad

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dříve platilo, že při zmenšení výrobního procesu o 1 krok (např. 65 nm -> 45 nm ) bylo možné zvednout počet tranzistorů na dvojnásobek při stejné spotřebě. Pod 32 nm to už ale neplatí, počet transiztorů je možné zvednout pouze o 30%.

Náklady na vývoj výrobních technologíí taky nehorázně rostou, jedině Intel je schopen každé 2 roky přijít s novým výrobním procesem. Ostatní budou rádi, když se na 22 nm dostanou do 5 let a to nebudou používat FinFET.

Takže si myslím, že výkon diskrétních graf. karet bude i nadále víceméně stagnovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejako som nepochopil posledny riadok v tabulke.
Vsetko = 100% ... to som netusil, fakt zaujimave :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jpr to tak uvádí, je to de facto indikace toho, že jsou v tabulce zahrnuti všichni výrobci (jinak řečeno že nejde jen o výběr)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zajimalo by me, proc jste z te zpravy vynechali dost podstatnou cast:

"Nvidia is exiting the integrated graphics segments and shifting focus to discrete GPUs. The company showed significant discrete market share gain (30% qtr-qtr) due to they say strong connect with new Intel Sandybridge notebooks. Ironically Nvidia enjoyed some serendipitous sales of IGPs in Q2. AMD share dropped 7.3 points."
(zdroj: http://www.jonpeddie.com/publications/market_watch/)

1) podil trhu Nvidie v diskretnich grafikach narostl o 30%
2) podil AMD o 7.3% spadl (vite nekdo, kam se ztratilo tech zbylich 22.7%?)
3) zrovna kdyz Nvidia trh s IGP opustila, prekvapive se jich prodalo dost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) a 2) to budou zas nějaké čachry s procenty a procentními body (AMD share dropped 7.3 points)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ION je diskrétní nebo integrovaný?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ION 1 byl v chipsetu, ION 2 je defacto diskretni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sčítáš hrušky s jabkama. Těch 30% je z podílu Nvidie, ne z celého trhu (z celého trhu má Nvidia 17,5% celkem).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

30% je z podilu celeho trhu diskretnich grafik, tzn. bez Intel IGP a AMD IGP (Llano) - tzn. prodej diskretnich grafik jako GTX560 Ti, nebo i mobilnich diskretnich grafik jako treba 540M vzrostl u Nvidie o 30%. v tom samem si AMD o 7.3% pohorsilo. co je na tom k nepochopeni?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bože to jsou zase kecy, AMD si logicky pohoršilo v dedikovaných, protože jejich integrované grafiky, hlavně ta v Llano jaksi v pohodě předčí i dedikované low-endy, takže jaksi už těch dedikovaných lowendů nebude vůbec potřeba (pro Nv = v budoucnu i úplná ztráta lowendu) a tak logicky jdou dolů. Ty jsi to pochopitelně vypíchl a prezentuješ to stylem "AMD ztrácí konec". Ve skutečnosti je tato "ztráta" v dedikovaných grafikách jen jasným úspěchem filozofie "Future is Fusion" o které jsi mimochodem neustále prohlašoval že je "fail", přitom jediný kdo se plete jsi ty, stačí si přečíst jiný odstavec ze stejného článku aneb APU je jasná budoucnost a úspěch, aneb růst o 80% procent:
AMD’s HPU quarter-to-quarter growth has been extraordinary at an average of 80% for desktop and notebook, and Intel’s EPG growth was significant at an average of 41%. This is a clear showing of the industry’s affirmation of the value of CPUs with embedded graphics and is in line with our forecasts. The major, and logical, impact is on older IGPs, and some on low-end add-in boards (AIBS)"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak vidíš APU zaznamenalo růst 41% u Intelu a dokonce "mimořádných" 80% u AMD. Ale já vím, Intel i AMD se plete a Fusiony jsou fail že?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zda se, ze ti nedoslo, ze narust v prodejich procesoru s IGP od AMD se nerovna narustu v prodejich procesoru AMD. mohl sice narust pocet prodanych IGP od AMD o 80%, ale to klidne muze znamenat pokles prodeju AMD procesoru obecne .. kdyz to reknu polopaticky - ten kdo si od amd koupil CPU s IGP, si od nich uz nekoupi normalni CPU, ze ano .. no a kolik procesoru s IGP AMD driv prodavala? moc ne. takze 80% narust z mala je logicky porad malo ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) Místo integrovaného IONu 1 a chipsetů s grafikami, Nv nezbývá nic jiného než prodávat dedikovaný ION2, Optimusy atd, vše je pouze dedikované
ad 2) ztráta dedikovaných u AMD je na úkor integrovaných, ale jaksi to sami chtěli - Fusion = nikoliv ztráta ve smyslu neúspěch, jako spíš ve smyslu úspěch
ad 3) nechápu, vymetání skladů s vykopávkovými chipsety a IONy 1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafika je grafika, jestli je v procesoru, na samostatné desce, nebo třeba v p****i, pořád je to komponenta, díky které vidí uživatel nějaký obraz. Takže tyhle pokusy nějakým způsobem obhájit pomalý ale jistý pád Nvidie ke dnu, jsou hodně úsměvné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

30% narust podilu trhu v jejich hlavnim segmentu je "pomalý ale jistý pád Nvidie ke dnu"? LOL

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by už od věci přestat v těchto případech psát o "grafických kartách"? Možná jsem staromódní, ale pod tím termínem si představím něco zcela jiného, než počty GPU/APU jader, o kterých je ten průzkum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když se to tak vezme, ani samostatná karta už dnes často není karta, ale spíš "cihla". Stejně tak zvukovkám a síťovkáým integrovaným na desce se dost dobře nedá říkat karta, přesto někteří říkají "zvuková a síťová karta", i když myslí tu integrovanou na desce.
Snad jen ta základní deska je tak nějak pořád deska. Už ani ten "procesor" není, co býval - tedy tvarem v podstatě zůstal, ale funkce se mu rozšiřují ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych pro, ale o tomhle my nerozhodujeme, pouze informujeme :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě by jenom zajímalo, když už tu tabulku Souček opsal, tak proč to opisuje i s chybama? Takový odborník v problematice... Copak to nevidí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souček hlavně vidí, jak se tu "někdo" snaží dělat rádoby chytrýho a moc mu to nejde :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže Souček vůbec netuší, kam mířím, hm... Protože jsem se dneska rozhodl konat dobré skutky, tak mu poradím:

21,2% + 60,7% + 17,5% + 0,04% + 0,5% = 99,94%
24,8% + 54,4% + 20,0% + 0,05% + 0,7% = 99,95%
24,2% + 52,5% + 22,5% + 0,1% + 0,8% = 100,1%
22,3% + 55,6% + 21,2% + 0,1% + 0,8% = 100%
25,0% + 53,4% + 20,7% + 0,1% + 0,1% + 0,8% = 100,1%
21,5% + 49,6% + 28,0% + 0,1% + 0,2% + 0,7% = 100,1%

To je počítání do sta, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.