Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Od roku 2015 budou nová auta v EU vybavena štěnicí

bod za fotku K.I.T.T.-a ;-)

Zneužitelné je samozřejmě téměř vše, včetně zubní pasty, nebo večerníčku o Křemilovi s Vochomůrem.. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... to mi pripomina, jake ze mnozstvi zubni pasty uz obsahuje jedovate mnozstvi fluoru?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odkazy na sněmovní tisky, týkající se data retention, nejsou funkční.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. Asi zase řešili porno nějakýho ajťáka a museli předělávat strukturu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, zase zbytečné konspirační teorie... GPS modul může být aktivní pořád, to není nic proti ničemu, ale vysílací část (tedy GSM mobil) se zapne jenom při aktivací toho zařízení, těch pár vteřin zpoždění je ok a pro vysílání není potřeba ani SIM... Kdyby byla možnost si to za přijatelné peníze zamontovat do svého stávajícího auta, tak to klidně udělám. Pár nehod už jsem zažil a viděl a toto je neocenitelný pomocník např. v případech, když v noci v lese vezmete nějaké zvíře a skončíte ve stromě, někdo si vás všimne třeba až za pár hodin...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je teď. Další rok se nařídí, že i kdyby to mělo zachránit jeden život, musí ten GSM modul být ready už v době nehody a ne čekat pár sekund na inicializaci ... a pojede to pořád.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nejsem sice znalcem GPS technologie, ale řekl bych že telefon bez simky se pro účely nouzového volání připojuje až v okamžiku kdy chce volat, nebo ne?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

já mám za to, že je stále "navázán" na nějakou BTS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to GSM technologie a ano, telefon bez karty se připojuje až po vytočení 112. Prodleva je jen pár sekund.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neda sa tomu odopriet dobra myslienka ale ja by som bol opatrny. Nepoznam presne fungovanie toho celeho systemu, jeho spolahlivos a mozne zneuzitie.
Zakladna vec je ake je to spolahlive. System zareaguje aj vtedy, ked nema (jemna kolizia alebo falosne oznamenie). Zachranne zlozky vyrazia zbytocne a pritom niekde inde bude vazna dopravna nehoda ale tam uz nebude mat, kto ist. Toto sa urcite bude stavat lebo si nemyslim, ze to dokazu urobit tak aby to bolo 100% spolahlive. eCall neznizi celkovy pocet umrti.
Dopadne to ako denne svietenie napriklad v Rakusku, kde ho zrusili, lebo to nicomu nepomohlo (skor naopak).

Moznost zneuzitia je druhorada vec ale je realna. Pre mna je zaujimava.

Tretia vec je jeho zivotnost a kompatibilita pri zmene technologie v GSM sietiach. Kto mi zaruci, ze to bude fungovat o 5-10 rokov, ked operator zmeni technolgiu a staru zrusi. Pri dnesnom vyvoji technolgii je to realna vec. To iste GPS.

Su tam aj dalsie otazniky. Niekto zase nieco silou mocu pretlacuje nieco, comu nerozumie a co realne neprinesie predpokladane vysledky (skor ziadne). Zatazi to obycajneho cloveka, lebo auta budu drahsie a pribudne dalsia vec, ktora sa moze pokazit. Tiez je to riesenie nasledkov a nie priciny. Za vela nehod moze clovek svojim spravanim. Pri spravnom soferovani a pri dnesnych bezpecnejsich autach je to zbytocnost, ktora nic neprinesie.

Cakam, ze sa to stopne alebo to bude urobene len akoze. Bude to problem urobit poriadne a za rozumne naklady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaplatí se to z pokut za rychlost, který si to bude samo strvávat z účtu.

Teď vážně - závadné na tom je, že to bude povinná součást, nikoliv volitelná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Svícení hodnotím jako velmi přínosné, už několikrát se mě stalo že auto nesvítilo a díky tomu nebylo proti pozadí vidět blíž než nebezpečně...kdo to zažil nadává na ty co mají blbé barvy aut. Samozřejmě u aut výrazné barvy to ztrácí smysl.

A jinak jediná identifikace co mě napadá jsou sepnuté airbagy, čidla na přetížení atd...

Ale jinak tohle je už jenom krůček od online monitorování a pokutování za vše. Sám odsuzuji limity rychlosti mimo město, ve městě někdy jezdím i 30km/h když běhají ratolesti okolo silnice. Ale na silnice kde jde jet bezpečně 120 a musí člověk jet 90? No jsme v Česku :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nejlepsi bude, az ti to preventivne nauctuje i pokutu v den, kdy jsi nikam nejel, ale policiste potrebuji splnit plan pokud a vi, ze nemas jak dokazat opak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Este lepsie je ked sa pozeras na auto z okna na parkovisku a alarm ti posiela SMSky s rychlostou 520kmh. A to vzdy ked bolo zle pocasie. S takymi odchylkami pridu zachranne zlozky o niekolko ulic vedla. A k tomu este tie pokuty :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som si tiez myslel, ze svietenie je velky prinos ale ako som pocul vyjadrenia preco to zrusili v Rakusku, tak uz si to nemyslim. U nas asi zadna analyza prinosu denneho svietenia neexistuje. Bol by so zvedavy a ratam, ze jediny prinos by bol vo zvysenom vybere dani vdaka zvysenej spotrebe paliv :)
Tiez ten zakon o dennom svieteni nieje dorieseny. Svietia len predne svetla,. kazdy svieti ako sa mu chce a pouziva na to svetla ake chce.

To, ze ti to niekolko krat pomohlo neznamena, ze to ma v globale prinos.

Ja neodsudzujem vseobecne limity rychlosti a myslim si, ze to ma zmysel. Samozrejme existuju useky, kde uprava rychlosti by bola vhodna ale to by sme chceli vela od nasich uradov aby sa tym zaoberali.

U nas je vseobecne problem veci prehodnocovat a upravovat (znacky, obmedzeneia, zakony...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono celkove ty ruzne prikazy/zakazy/narizeni a nasledna represe je tak nejak na houno...
nak nas nuti odmitat "zdravy selsky rozum" a dela z nas roboty/otroky ci jak to nazvat....
zatim snad vetsina "odolava", ale co bude za par generaci?
nakonec se clovek nebude moci ani vy.rat v lese....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jeden z prikladov zneuzitia sa najde v smrtonosnej pasci 4 ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Houby, mobily jsou taky aktivni jen kdyz volate ?
ne ze, sleduji vas pohyb, a system korsar, ktery sleduje mobily a prirazuje k nim osoby ?
No a vrcholem vseho je fakt, ze mobil lze zapnout jako odposlouchavaci zarizeni, ne nadarmo se v cine prodavaji rusici obaly ;-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, a ani vyjmuti baterie nemusi byt resenim, pokud projdes "spravnou zonou"....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve chvíly kdy to bude na jednom DPS s nějkým důležitým systémem tak bude řešením likvidace antény, nebo rušička. Problém nastane, když auto odmítne nastartovat, protože centrální registr vozidel vyhodnotí nekonzistenci ve vstupních datech ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky si říkám, že když to vymyslí chytře, tak se toho zbavit nebude lehké. Pokud to bude jenom SW, tak problém není, posílání falešného místa, ale při HW cestě řešit co a jak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ustřihnout anténu a je klid. Samozřejmě, pokud si i toto bude elektronika hlídat, tak není nic jednoduššího, než tam nacpat patřičně velký odpor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, nemůžete jen tak něco ustřihnout ... na to se musí chytře, koupíte si v čínském eshopu hlodátko ve tvaru myších zubů a kabely je potřeba uhlodat tak, aby to vypadalo na myšší zásah (zásah myší shůry vyšší). No a pak už zbývá jen se nepodřeknout při waterboardingu (to není mučení!) a mžourání do oslňujícího halogenu v kanceláři vyšetřovatele. Jen nevím jak správně vysvětlit vysílačku obalenou alobalem ... snad někdo na něco přijde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

alobal nefunguje, to jsme jakožto firma poskytující šmírování řiičů vyzjistili od zákazníků, resp. od jejich řidičů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé ...

Přiznávám, že jsem to zkoušel jen s obyčejným mobilním telefonem a pytlíkem s hustě vpletenou drátěnou síťkou. Po vložení telefonu následoval okamžitě pokles signálu pod hranici měřitelnosti (firmwarem toho telefonu), telefon zmizel spolehlivě z dosahu sítě.

Něco podobného se dá koupit tady https://www.dealextreme.com/p/cell-phone-signal-shield-block-soft-leathe...

Nic lepšího jsem bohužel neměl šanci vyzkoušet.

Je s alobalem problém v tom, že to není tkanina? Šíří se signál po povrchu jako u vlnovodu, nebo prostě prochází nějakým otvorem (průchody kabelů, které nelze přerušit)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém hliníku je, že je paramagnetický. Použijte měď, zlato, uhlík, síru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu konpsirční teorii, ale je zajímavé, že nikomu nevadí, že se už dnes policie doví kde jste a to pomocí mobilu a jeho lokalizaci vůči BTS a tato informace se ještě archivuje na několik let ze zákona. Takže to, že něko uvidí, kde je auto je hezké, ale už dnes přímo ví kde je přesně daný člověk. Ne žebych z tohodle nového eCall byl nadšený, ale už dneska má stát mnohem lepší možnosti zjistit kde jste byly nebo zrovna teď jste. Dále vymontování nebo znefukčnení si myslím dřív nebo později bude minimálně přestupek a to jak víme budou policajti s radostí pokutovat (stejně nic jiného nedělají).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tam je problém ten, že mobil můžeš vypnout. Tohle ti, jak sám naznačuješ, za chvilku nejspíš vypnout zakážou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale koli lidí to dělá. Dneska jsou lidi, kteří když jim vypne mobil, tak do několika minut okamžitě nastupuje absťák a hned schání jak být zase on-line. Takže pro některé ano, ale pro většinu to není řeší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:D zrovna dneska ráno jsem zjistil, že mi někdy minulej tejden mezi středou a čtvrtkem chcípnul telefon na vybití baterií. A nikomu to nevadilo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vypnout nepomuze, baterka musi jit ven....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych hodne trval na tom vedet kdy se to aktivovalo. Napriklad kdyby se ten GSM modul aktivoval jenom v pripade, ze se aktivuji airbagy, tak takovou vec bych bral ... to uz vetsinou skutecne byva problem.

(Alespon me se to jeste nestalo - a myslim, ze v takovem pripade bych mel takovych starosti, ze nejaky GSM hovor by byl uz detail - protoze pokud se aktivuji airbagy tak vybouram i kdybych jeste neboural).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostej souhlas, chápu že někdo vede v autě hovory o kterých nechce, aby je slyšeli ostatní, nicméně vymontovávat a nebo zneškodňovat kvůli tomu systém, kterej mi může zachránit krk ... to mi přijde opravdu hodně paranoidní. A pokud tedy mám pocit, že mě někdo odposlouchává, tak si holt budu neustále mimo mobilu, kterej mám u sebe pořád prověřovat i auto, v kterém trávím pouze část dne. Možná že by i autor článku změnil trošku názor, pokud by jezdil denně 200km, jako je tomu u mě. Myslím, že je potřeba rozlišovat mezi eCallem, který ve většině případů je dobré mít v autě a potencionálně ohrožuje soukromí pouze v případě, že něj někdo vyrobí štěnici a štěnicí jako takovou. Můj osobní názor je, že tenhle článek je opravdu nevyvážený ... proto také po delší době píšu zase k něčemu komentář :-). Nazávěr snad je poznámka, že by bylo nejlepší, kdyby takový systém nepotřeboval nikdo ... ale to až zase za pár let ... asi :-D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je zásadní problém v tom, že to bude nařízeno jako povinnost. Když to chcete, klidně si to tam dejte, v tom vám nikdo bránit nebude. Já to v autě nechci a přesto to tam budu muset taky mít.

Jiná věc by byla, kdyby bylo zcela otevřeně řečeno, jak a za jakých okolností to bude fungovat. Jenže jak znám eurokraty, ti vám to v případě, že se z toho časem vytvoří štěnice (stejně jako dnes z mobilů), takticky zatají. Pro vaše dobro, samozřejmě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To už se ale pomaličku přesováme na pole čirých spekulací že?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je lepší hrát si s čirými spekulacemi a být později za blba, než to neřešit a jednoho krásného dne říkat "já to věděl už tenkrát".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je trošku nezodpovědné šířit názor "určitě si to z auta odmontujte" jen na základě spekulací, pokud jde o systém, který může zachraňovat lidské životy ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nezodpovědné je hlavně takové věci tupě přijímat. Systém může být užitečný, ale musí být silně zabezpečen proti zneužití (nejlépe technicky (např. GSM bude možné aktivovat pouze v případě zachycení nárazu, fyzická nemožnost změny firmware na dálku atd...) i legislativně - třeba obřími pokutami v případě "nesprávného" chování). A není žádný důvod zavádět to povině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte mi napadla iná vec:
Ide v podstate o komerčné využitie GPS. Prečo by jeho prevádzkovateľ GPS (USA) nemal pýtať poplatky? EU začala budovať systém Galileo, aby bola nezávislá od amerického GPS. Pochybujem, že v roku 2015 bude Galileo fungovať. Takže zas sa musíme spoľahnúť na amíkov, ktorých mnohí v Európe stále zatracujú - ale prekonať ich nevedia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba v roce 2015 už nebude ani EU :D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vrchní paranoik z diit.cz zřejmě ještě neslyšel o projektu černých skříněk do auta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že slyšel, ale dost matně. Hoď něco do placu, ať vím, o čem je přesně řeč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli ti tím jen neničím život živením tvé paranoie:).
http://www.autoweb.cz/cerna-skrinka-povinne-od-roku-2015/

Moc řidičů hulí trávu a chlastá, takže já se části svobody klidně vzdám. Jinak to nejde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lenže čierna skrinka len nahráva, na prehratie sa k nej treba fyzicky pripojiť a nič nikam neposiela. Jej úloha je celkom iná ako v prípade eCall-u. eCall môže plniť úlohu bonzáka aj čiernej skrinky, čierna skrinka nemôže telefonovať, posielať informácie a ani bonzovať. Jasné že sa dá upraviť aj na tieto úlohy, ale už to nie je čierna skrinka (či letový záznamník).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí.“ – Benjamin Franklin

Jistě že to jde jinak. Žít sám za sebe a s vlastní odpovědností, a ne s tím, že budete chtít po státu, aby Vás vodil za ručičku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo škrapítko jinak: "People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both."
V překladu: "Lidé ochotní vyměnit svou svobodu za dočasné bezpečí si nezaslouží ani jedno a ztratí obojí". V tom citátu je pro mě důležité zejména to "nezaslouží si ani jedno", s čímž stoprocentně souhlasím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až to do tebe nějakek kokot naboří a skončíš třeba na vozejku, tak tě ani ta tvoje prupovídka z jiné doby a pronesené v jiném kontextu nezahřeje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nevidim, jak me ta krabicka:
- budto ochrani pred tim, ze do me kokot nabori
- nebo me zvedne z vozejku a nauci me zas chodit, pripadne mi necha i dorust nohy, pokud o ne pri te havarii prijdu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nad tymto rozmyslam uz dlho, ze kedy to asi napadne Velkeho Brata.
A uz je to tu - samozrejme ako prve v policajnom state USA.

To uz je naozaj len krocik k tomu, aby podobna skrinka zaznamenavala napr. porusenia rychlosti a bezdrotovo ich odovzdavala dalej (princip mytnej brany a pokuta pride postou), alebo si ich organ pri kontrole bezdrotovo precital a rovno vam naparil pokutu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nastane velkej problém při hromadných dopravních nehodách. Kdy tyhle "blbé" auta začnou telefonovat a zaplní všechny sloty BTSky. Člověk, který bude něco potřebovat se nedovolá. Přirozený DoS útok jako každý rok o Silvestrovské půlnoci :-)
- Dál by taky měly pořešit situaci kdy ta věc prostě nemá signál(mimo pokrytí, v tunelu). Stane se nehoda, chce to volat, ale nemůže. Uloží se to do keše a zavolá to později až auto veze odtahovka? To už je samozřejmě po všem.
- Kdo bude řešit falešné poplachy tohoto nesmyslu? A věřte, že jich bude dost!
- A jak se to bude napájet? Protože jedna z prvních věcí, kterou je při nehodě potřeba udělat je odpojit baterii.
- Jinak se tohle zdá jako záchranný systém, takže by měl mít naprostou prioritu před ostatníma hovorama, ALE... Protože je to automatický a elektronický systém dal bych to na nejnižší prioritu. Protože auta se operátor nic nezeptá, GPS poloha může ukazovat Afriku a mikrofon může hořet s autem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

k tomu napájení - moje auto má vestavěný autotelefon, který má vlastní baterii. A to je to vehykl 11let starý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

možná to bude znít jako klišé, ale lepší sto zbytečných volání, než jedna zbytečná smrt, nebo ne?
A kdo by to měl platit? řekl bych že pojišťovny, koneckonců jim tento systém zachrání mnoho výdajů ať už na majetku (třeba hasiči přijedou dřív) ale především na zdraví...
a že to nefunguje v tunelu? kolik takových prosím v ČR znáte? kromě toho jsou tunely zhusta pokryty kamerami...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OT: na 112 si zavoláš i bez SIM karty. Samozřejmě ZDARMA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže rozumím vašemu názoru správně, že i kdyby to mělo zachránit jeden jediný život, tak je potenciálně vhodné všechny šmírovat, aby si náhodou neublížili?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to v0cas: zamyslel si sa nad tym, co si napisal? Sto zbytocnych volani moze znamenat inych 100, ktore sa kvoli nim neuskutocnia. Je tam vela potencionalnych zadrhelov. Tam zbytocne volania nemozu byt lebo ak bude volat auto a s nim si nikto nepokeca, ci je to naozaj tak. Vyslu zachranarov a zistia, ze sa nic nedeje. Pritom niedke inde moze niekto naozaj potrebovat pomoc ale k nim nebude mat kto ist lebo vsetci su u falosneho volania. Technicky je to obtiazne urobit aby to bolo dostatocne spolahlive. Ta pani poslankyna nevie o com rozprava a presadzuje veci, ktorym dostatocne nerozumie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu?
I kdyby těch 100 zbytečných volání znamenalo, že 10 jiných lidí se nedovolá kvůli blokované lince a 5x zbytečný výjezd záchranářů (třeba se to aktivuje v opuštěném autě, operátorovi se nikdo neozve, tak tam "pro jistotu" někoho pošle)?

"I kdyby to zachránilo jeden lidský život, byť za cenu několika jiných životů, má to smysl!"

Existuje dlouhodobě prověřený a fungující způsob, jak najít nejlepší řešení: Nechat to na lidech. Nejlepší řešení je takové, kde se svobodně rozhodnou zaplatit náklady, protože přínosy se jim zdají vyšší.
Naopak pokud o tom, co je pro lidi nejlepší, rozhodují úředníci, vždycky a neomylně je výsledek horší a náklady vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

docela se bojím toho, že to bude posílat i rychlost před nehodou a na tomto se budou vykrucovat pojišťovny.
Stačilo, že jsem kvůli slevě havarijního pojištění uvedl, že mám automobil zabezpečený satelitním vyhledáváním a při následném vyšetřování nehody po mě PČR chtěla z tohoto zabezpečení záznam jízdy. Obávám se, že kdybych jim ho nevydal, tak to sice pro mě nebude mít trestněprávních následků, ale pojisťovna se bude při výplatě pojistky cukat. Naštěstí jsem byl administrátorem toho systému, takže data v DB můžou být jakákoliv, jen je správně dopočítat vůči kamerovému systému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

rozumny, casto jezdici clovek, ma ve svem priblizovadlu davno namontovany vlastni monitorovaci system provozu pred i za svou karou...
dnes to lze poridit za par "supu"...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Všechny dobré myšlenky byly a jsou následně zneužity a zneužívány, takže já souhlasím s tím, že toto bude pouze začátek, následně přijde omezovač rychlosti, omezovač jízdy při špatném počasí .... ano zní to fakt paranoidně, ale dojde na to ... a vypadá to že svět se řítí někam, kam nastínil legendární film Demolition Man ... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co clovek vymysli to se da snaze obejit. Uz dnes existujou diagnosticke programy ktere dokazi deaktivovat nebo omezit jednotlive systemy v aute tak jaky problem? A kontrola eCallu prislusniki PZ? uz vidim jak mi budou napichovat do auta svou diagnostiku a hledat, vzdyt je to zasah do osobniho majetku/soukromi, i kdyz lidi se o zakony nezajimaj a je teda docela mozne ze me auto uz nebude me soukromi. Namisto tyhle blbosti kdyby radsi resili kvalitu cest I, II a III tridy + staveli dalnice i ta ropa neni draha a presto tankujeme o polovicu draz jak pred par rokmi, pripada mi ze nekto je tu strasne nenazranej. V novych autech je taka nekvalita ze se nebudu sam divit kdyz to nikto ani menit nebude, vsechno je Made in China pricem v Evrope narasta nezamestnanost mladych, videl by na reseni Evropskym parlamentem dulezitejsi veci jako je eCall a podobne hlouposti, stejne i denni sviceni jenom hlupak muze povazovat za dobrou vec, za jasneho dne to nikomu nepomaha, naopak naklady rostou a pred par rokmi to vubec nebolo a nevidim ze by to nejak pomohlo, naopak mela by se resit vec vykonu aut vs zacatecnici nebo dnes je mozne ze 18r klucina jezdi na 3.0L aute a zabiji hlava nehlava to je problem kteri resit, vykon vs prax.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by to poprosit nejakeho hodneho hackera, aby u lidi, kteri toto prosazuji pravidelne zverejnoval na internetu jejich vypisy z uctu, e-maily, fotky, nahravky telefonich hovoru, mista kde s epohybuji, atd. kdyz chteji smirovat ostatni, at si sami zvykaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezký článek, ale trochu paranoia. Zajímalo by mě, kdo z čtenářů má koupenou simku od bezdomovce a předanou pod mostem prostém kamer.
Prostě stejně díky mobilu nás může kdekdo stopovat, takže bych si z toho nedělal hlavu. Spíš jde o informace, které se odesílají. Ještě chybí fotografie posádky a automatický odposlech posledních deseti sekund a výmluva na osobu blízkou je v čudu :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mobil sice sledovat můžou, ale z něj těžko určí např. rychlost jízdy před nehodou, tj. nevyplynou z toho žádné sankce vůči Vám. U systému s GPS je naopak určení a zaznamenání rychlosti v době nehody poměrně jednoduché. Pak z toho můžou být velmi nepříjemné oplétačky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekné citáty z Necyklopedie:

„To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mně nejdou.“
- Anonym

„Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.“
- Anonym

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Kdo v demokracii spí, probudí se v diktatuře.“ - Johann Wolfgang von Goethe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já pořád, kdo tady zničil ten stát a tak... Teď vím, že za to můžu sám, protože jsem si dovolil plnit své biologické potřeby.
Ne ale vážně, ten citát je blbost a Goethe se měl držet básnického kopyta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

“A person hears only what they understand.” - Johann Wolfgang von Goethe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snížit možnosti zneužití musí legislativa, kontroly a nebezpečí obrovské pokuty. Legislativu neznám, ale snad tam je, že musí být zajištěna nemožnost využití pro šmírovací záležitosti bez vědomí majitele vozidla pod obrovskou pokutou.

Já bych tuhle věc rád využil i jinak - ne jen pro případ havarie. Chtěl bych mít možnost, zaznamenávat si automaticky celou cestu a mít možnost si ji vytáhnout. Případně mít i možnost zasílat si on-line polohu na svůj server. Tedy chtěl bych mít v autě zařízení, které by mělo emergency prvky a chtěl bych vědět jak to přesně funguje a chtěl bych mít i možnost vyžít přítomnost GPS přijímače a mobilního telefonu (případně dalších senzorů) ke svým osobním účelům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takové zařízení si můžete zakoupit již teď (třeba na levelna.cz) Kvůli tomu to nemusí být nařízené legilativou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, mám takový pocit, že jsem snad už někde i zaznamenal, že možná i sami policajti chtěli, aby to bylo v autě povinně. Opět zástěrka "pro vaše dobro", reálně proto, aby vás mohli kdykoli zkontrolovat, jestli jste po celou dobu cesty dodržoval předipsy a když ne, máme vyděláno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Každé zariadenie s možnosťou diaľkovej kontroly je zneužiteľné podobne, ako môže byť zneužitý telefón na odpočúvanie bez súdneho povolenia. Najhroznejšie na tom je, že ak existujú šmírovacie prostriedky, tak stačí zmena zákona a aj súdom nepovolené, ale "pre naše dobro" šmírovanie sa môže stať legálnym.

Podľa mňa každé takéto zákonom alebo nariadením "vynútené" zariadenie by malo byť "open source", t.j. mal by byť zverejnený spôsob komunikácie, štruktúra dát atď. Skrátka, nech je možné verejne overiť, či to skutočne funguje "pre naše dobro". Nejaká frakcia v EUparlamente by sa mohla takejto iniciatívy chytiť. Bohužiaľ to vidím, pesimisticky, masa "nevedomých" občanov nie je schopná sa na presadenie podobnej kontroly nikdy zorganizovať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co sa zneuzit da, to zneuzite aj bude. Na to stavim krk.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe WIFTe, tve clanky ctu rad, protoze v naproste vetsine pripadu maji hlavu a patu. Bohuzel tohle bych cekal nekde na rootu, idnes, hovinkach nebo jine zumpe ceskeho internetu.
Co vim, tak tusim Chevrolety v USA maji tuhle moznost (pocitam, ze placenou) uz hodne dlouho. Nenapada me, proc by to melo jit zneuzit nebo proc by nekdo mel zakazat to nepouzivat. Ten GPS modul pobezi pochopitelne porad, pocitam, ze i ta SIMka se zaregistruje po nastartovani (mozna pobezi taky furt). Uprimne receno, operator muze velmi presne sledovat pohyb jeho zarizeni, coz se pochopitelne tyka predevsim vsech mobilu. To, ze to bude v aute, kde je pri jizde v 99% minimalne stejne jeden mobil zapnuty (sledovatelny), tak to by me vazne zily netrhalo.
Ja to vemu z druhe strany, predstav si, ze to tam fakt bude zalogovane porad. To ma taky sve vyhody ... namatkou - kreten ve sportovnim BMW srazil v Brne kratce po pulnoci dva mlade lidi pri policejni honicce, kretena se dosud nepodarilo vypatrat. Jak snadne by to bylo, kdyby tam mel tohle zarizeni. Stejne jako se kdysi mluvilo o povinnych cernych skrinkach. Nebo ... v 13:18 tam a tam se stala nehoda, zadame pripadne svedky, aby podali svedectvi .... vidim, ze tam byly tyhle auta, zavolam ridicum, jestli neco nevideli (ani si to treba nemuseli uvedomit). Tamhle a tamhle nekoho unesli ...... atd atd ..... no a pak samozrejme zpravy typu .... narikani zraneneho ridice z lesa uslysel po nekolika hodinach nahodny cyklista .....
Neceho takoveho, jako ze by se dalo na dalku pripojit a zjistit presne souradnice, toho bych se urcite nebal. Myslim, ze je to dobry napad, dnes je to u nas za priplatek, navic clovek musi mit a starat se o simkartu (no, simkartu sice asi nepotrebuje, ale je to opruz) atd .... zavest nejakou jednotnou sluzbu od operatoru (za ty prachy co chcou za volani) je jen a jen dobre.
Nikomu nevadi nosit mobil, ktery primo identifikuje jeho majitele, platit kartou nebo dokonce guglu davat info o GPS pozici (vzpominam si ze na androidu tam byla nejaka socialisticka sluzba, kde se dala sdilet poloha ostatnim lidem - byla sveho casu defaultne zapnuta!) ... tak to, ze auto automaticky zavola pomoc, mi prijde jako uplne zanedbatelne, co se teoreticke zneuzitelnosti tyce .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle si opravdu nechte. Nestojím o to, žít ve zlaté kleci. Naopak by jsme měli začát hledat někoho, kdo v takovém případě podá podmět v ústavnímu soudu, protože toto by bylo jednoznačně v rozporu s ústavou. Stejně, jako byly zamítnut pokus o něco podobného implementovaného prostřednictvím mítných bran.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy den sa v aute presuvaju miliony ludi, najazdia miliony kilometrov a ty tento system sledovania vsetkych, vsade a non-stop obhajujes zopar udalostami ktorym sa aj tak neda zabranit. Vzdy sa nieco stane, 100% uspesnost neexistuje.

Ten posledny odstavec, treba rozsirit obzory. Toto je vazna nevedomost co sa vo svete deje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja fakt nerusim o jakem sledovani je rec ...... jako ze kdyz se clovek naboura (bouchne airbag, velke zrychleni atd.), tak ze se poslou na centralu souradnice s nehodou a dojede k vam zachranka? TO JE VAZNE TRAGEDIE A ZASAH DO SOUKROMI JAK SVINA!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja takovou sluzbu nechci. Mozna mi diky tomu nekdo nekdy nezachrani zivot - no je to MUJ zivot.
Ty tuhle sluzbu chces? Oki, tak si ji porid, nikdo ti tu nerika, ze nemuzes.
Ale prosim te, at nikdo nerika me, ze ji mit musim. Ja ji proste nechci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujte, že omezování svobody za účelem "ochrany slušných lidí", nejlépe zdůvodněné "Kdo nic špatného nedělá, nemá se čeho bát" se nakonec vždycky obrátí proti těm "obyčejným slušným lidem".

Ti skuteční gauneři jsou totiž vždycky první, kdo vymyslí, jak ten systém obejít.
Jako druzí to obejdou ti, kdo se nehodlají podřídit a vzdát se svých svobod.
No a v sítích regulací zůstanou ti "obyčejní lidé", kteří neodporují úředníkům a nehádají se s panem policajtem. To jsou ti, na které to dopadne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jupiii, uz je to tady....Mimochodem, v USA zavadeji povinne "cerne skrinky" do aut, bude to mit podobne funkce jako ty v letadlech, tohle je proti tomu cajicek..
Ale zpet k tomu, proc tak jasam...

Kdyz mi bylo okolo 15-25 let, velmi jsem cetl literaturu typu "cyberpunk". A strasne se mi "libil" svet, kde si lide museli nechat hackovat ruzne implantaty a sledovaci cipy, aby o nich system nevedel. A vlastne obycejni lide se stavali "zlocinci" jen proto, ze chteli byt svobodni.

A ja tehdy snil o tom, jak az se to zavede taky pujdu a necham se hacknout, abych byl svobodny..

No, a uz je to pomalu tady :-) Hura :-) Romanticke fikce se stavaji realitou :-)))

Btw, spousta lidi tu blaboli neco ve smyslu "kdo nic nedela spatneho, nema se ceho bat ci Zneuzitelne je vsechno..." Moc rad bych temto lidem pripomel dobu nedavno minulou, kdy tu byl system, ktery na KAZDEHO neco vedel. Ale nepouzil...Vedel a drzel v sachu. K cemu by proboha bylo zavrit 3/4 naroda? K nicemu...To je lepsi, aby se kazdy jeden clovek bal, ze na neho neco maji, a jestli ho vyberou jako ten odstasujici pripad...a nebo jestli ho vyberou proto, ze nekde rekl neco, co nemel...V tom to je.
Kdyby vlada chtela, jedine auto v CR nebude porusovat dopravni predpisy. Je to jen otazka techniky, nebyl by to NEJMENSI problem. Ale prece o to nikdo nema zajem. Kdyby vlada chtela, za tyden tu nepracuje jediny nelegalni zamestnanec. Ale o to take nikdo nema zajem - proboha, kdo by stavel ty baraky, kdyby to nedelali Ukrajinci?
Takze system dela obcas Bububu, my bojujeme s....s necim. S piratama na silnicich...Ale bojujeme s nima tak jako na oko, nesmima s nima bojovat moc - to bychom potom nemeli lidi cim vydirat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takze, po tomto clanku a komentarich wifta UNBOOK cdr.cz a diit.cz ... vzniklou diru vyplnim OBRovskym blogem ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak ten byl dobrej, tomu jsem se upřímně zasmál :D Ale proti gustu žádný dišputát :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Daleko horší než šmírování je to, že eCall bude určitě umět ovládat určité funkce auta. Např. v USA mají podobný systém OnStar, který umí na dálku auto odemknout, zamknout, nastartovat a buhví co ještě dalšího. Důvěřovali byste autu, které by mělo zabudovanou funkci vzdáleného ovládání (které ale vy nemáte pod kontrolou) ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Poistovne sa toho chytia s radostou, v zaujme prisposobenia poplatkov stylu jazdy vodica.
Len potom sa vodici v USA kde podobne zariadenia instaluju uz nejaky ten cas trosku hnevali ked data o polohe vozidla sa drobnou upravou zmluvnych podmienok dodavali marketingovym firmam.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

- Orientaci vozidla lze zjistit i bez GPS kompasem(ale pri te hromade plachu nevim)
- dost by me zajimal trashhold, pri kterem "elektronika vyhodnoti nehodu"
- pokud bude GPS spustena porad (podle me bude) a bude mit zaznam nejaky cas zpetne, budou data z ni pozivana jako dukazni material pro vysetrovani/soud?
- kdyz uz to bude, proc se to nepouzije i pro vyhledavni ukradenych aut?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vezmu roli ďáblova advokáta:
- pozemní komunikace nikomu z vás nepatří
- nedržíte v rukou moc určovat podmínky provozu na pozemních komunikacích
- narozením nezískáváte nezadatelné právo jezdit po státních pozemních komunikacích v automobilu splňujícím jen vaše přání (monopost s tryskáčovým motorem, bez pásu a s trojzubcem na čumáku na... rozrážení davu :) )
- nikdo vám nezakazuje dopravovat se z místa A do místa B jiným způsobem, třeba pěšmo (koně tu krabičku mít prý také nebudou :) )

Kde končí naše svoboda? Není ta hranice u svobody dělat chyby, které můžou mít smrtelné následky, byť jde o náš vlastní život? Lidé nejsou ostrov a máme svou zodpovědnost vůči ostatním. Pokud by tomu tak nebylo, proč rozmlouvat úmysly skokanům. Není správnější respektovat jejich svobodu skočit?

A ještě jedna věc zde nezazněla. Pomoc bude přivolána i na souřadnice srážky vozidla s chodcem nebo cyklistou. Až budete po takové srážce ležet v pangejtu, popřemýšlejte znovu o té svobodě. Nebylo by lepší vyměnit možnost jezdit bez eCallu za možnost žít?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"- pozemní komunikace nikomu z vás nepatří
- nedržíte v rukou moc určovat podmínky provozu na pozemních komunikacích"

Já, Vy i ostatní občané státu držíme kolektivní moc určovat pravidla. Pokud b tomu tak nebylo, žili by jsme v diktatuře.

Nikomu neberu právo podobnou věc používat, klidně můžou být ekvivalent pro chodce i cyklistu. Ale nevidím důvod, proč to má být povinné. Pokud zůstanu viset autě někde v lese bez pomoci, bude to můj život, a moje volba.

Vaše argumentace "pro více dobra" může obhájit každý zásah do osobní svobody.
Někdo kdysi řekl, že svoboda má takovou cenu, kterou je za ni člověk ochoten zaplatit. Mnoho lidí bylo ochotno v boji za ni zaplatit i životem. Nejde o to "jezdit bez eCallu", časem by to mohlo být třeba jezit v autě a následně vycházet z domu bez povolení......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původně jsem tam měl dovětek: VY jako samojediní, ne MY jako voliči. Protože nemůžete prohlásit některou z dálnic za svou a stanovit si na ní vlastní pravidla provozu. Takto to bylo samozřejmě myšleno.

Boj za svobodu má svůj smysl. Ale je svoboda dělat A a svoboda dělat B. Jsou svobody, za které bojovat vlastním životem je holý nesmysl, protože ta konkrétní svoboda nemá cenu života. A také je nesmysl používat ve svých úvahách bipolární boj protikladů "svoboda je" a "svoboda není", protože takto to neleží a o toto neběží. Je diametrální rozdíl mezi cenou svobody (doplňte si nějakou malichernost) a svobodou třeba projevu/vyznání... svobodou kolonie...

Sám jste napsal, že svoboda má takovou cenu, jakou je za ni člověk ochoten zaplatit. Tento výrok však nesmíte brát tak ploše, jak jste načrtl, což je nyní snad již jasné. Pokud jste za svobodu zemřít ve vraku bez pomoci ochoten i položit život, prosím, ale je to takový nerozum, že jsem rád, že o tomto nerozhodujete vy (no offense) :)

K té konspiraci na konci. Strašení je kontraproduktivní strategie boje za svobodu, protože člověk žijící ve strachu není svobodný. Jeho vězením je jeho vlastní ustrašená mysl. Lepší je jít po cestě vyznačené prioritami než po cestě vyznačené obavami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze chapu-li to spravne, tak TY o mnoho lepe vis, co je pro MNE dobre, nez ja sam, a proto jses ochotny mi pod pohruzkou nasili(pokuty, vezeni...) naridit, abych se choval urcitym stylem.
Pokud se tim stylem nebudu chovat, sice ohrozuji POUZE SAM SEBE, ale to je tobe jedno - ty proste vis, co ja potrebuju.
Jeste chybi, ze kdo to dobrovolne nebude pouzivat, zavreme ho do blazince (bezna praxe za komancu)

Mohu-li doporucit - ty sam osobne pouzivej, jake zarizeni pouzivat chces. Mozna ti zachrani zivot...Nenut ale jine, aby pouzivaly to same zarizeni - pokud jim nahodou zivot nezachrani, a oni umrou, tak je to snad JEJICH vec, neprijde ti? A nebo mas tak velkou starost o to, abych JA neumrel? Pokud to tak je, tak rekni, dam ti cislo sveho konta, a muzes mi posilat penize, abych neumrel hlady, kdybych trebas prestal pracovat...A nebo to uz je jiny pripad? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale pane Suchánek jak mám vědět zda vím co je pro vás lepší než vy. To musíte přeci posoudit vy sám, ne já. Ta úvaha je jednoduchá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ted tomu vubec nerozumim.
Proc tedy prosazujes, ze ma byt povinne nejake hlaseni nejake nehody pres nejaky mobilni system s tim, ze to pomuze zachranit lidske zivoty atd atd..?
Pokud musim posoudit sam, co je pro me nejlepsi - potom s tim samozrejme zcela souhlasim a tudiz podle mne naopak ty musis zcela logicky souhlasit s tim, at si do auta namontuju co chci, a co tam nechci, at si tam nemontuju...
Osobne jsem presvedcen, ze by melo byt na kazdem, jak se svym zivotem naklada - proto povazuji za prasarnu nejhorsiho kalibru napriklad povinne poutani se pasama, napriklad.
Takze jsme se nakonec shodli ?:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč tomu nerozumíte, protože jste asi přehlédl, že jsem začal slovy "Vezmu roli ďáblova advokáta". Ale popojedeme dál.

Pane Suchánek proč vám společnost v určitých situacích nařizuje co máte a co nemáte? Ona se tak ochraňuje. V průběhu dějin došla k pochopení, že když lidi nechá dělat hlouposti, tak je dělat budou častěji, než když je bude motivovat to nedělat. (Některé) Lidi je prostě nutno motivovat nedělat hlouposti.

To že jste rozumný a chápete, že vaše děti by nebyly nadšené ze ztráty svého otce, protože on prostě rád jezdil bez pásů nebo že až dostanete infakrt za volantem a srazíte babku na kole a oba budete v bezvědomí, tak že budete rád za eCall, který jste si nechal namontovat do auta, neznamená, že jsou tak rozumní všichni.

V momentě, kdy naše smrt ovlivní i někoho jiného, přestává být naší výlučnou záležitostí. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejedná se o nic jiného, než o salámovou metodu osekávání svobod. Odmítám, aby stát rozhodoval, co je pro mě dobré. Tím se dá obhájit úplně vše, třeba i hladomor v Rumunsku (tuším 60. léta).
Kdo zaručí, že ecall nebude zneužit s mnohem závažějšími následky ? To zaručit nelze. Klidně ať je to bráno jako bonus k pojistce, proč ne. Ale povinně jasné ne. Pokud to poviné bude, zůčastním se hledání způsobu, jak to vhodně "zlikvidovat", což vzhledem k mé specializaci nebude problém :) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu mam nekolik dotazu:
1. Co je nejake "spolecnosti" do me osoby proboha? Kdo je to spolecnost? Kdo dal spolecnosti pravo se o me starat?
2. Kdo rozhoduje, CO konkretne je jiz dost skodlive na to, aby me to bylo nuceno? Kdo rozhoduje, ze musim mit povinne v aute to ci ono? Ono totiz je to tak, ze clovek NEUSTALE zije v nejakem riziku. Kdo tedy rozhoduje, a kdo mu dal pravo o tom vubec rozhodovat?
3. Kourite? Pijete alkoholicke napoje? Jiste sladke? Jite slane? Jite tucne? Provozujete aktivne nejaky sport? Ci naopak neprovozujete aktivne nejaky sport? Jezdite autem? Jezdite na motorce? Jezdite na kole? Chodite pesky?
Pokud alespon 1x byla odpoved ANO, potom se chovate rizikove, minimalne ke svemu vlastnimu telu, v nekterych pripadech, jako koureni , rizeni motorovych vozidel a podobne se chovate rizikove i ke svemu okoli. Mate dojem, ze by bylo spravne, kdyby nekdo prave ted prosadil zakaz koureni, zakaz piti alkoholu, zakaz konzumace sladkych jidel, zakaz konzumace slanych jidel a zakaz konzumace tucnych jidel? Pro zacatek, rekneme....
Byl byste pro?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane Suchánek uvědomujete si vůbec, že není jen "riziko je" x "riziko není", ale že jsou rizika malá a rizika velká? A pokud záchranáři zjistí, že významné procento bourajících je mrtvejch kvůli benevolenci v zapínání pásů, tak to ty lidi je holt potřeba motivovat dělat nějak důrazněji než jen doporučením.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Viz moje otazka cislo 1, tedy : Proc?
Co je komu do toho, ze JA se SAM SEBE zabiju?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem - na nasledky koureni umre rocne RADOVE vice lidi, nez na autonehody...Na nasledky obezity to same...
Nebylo by tedy potreba zacit to resit?
Nakazat, zakazat..? Zakazat cigarety, tuky, cukry...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Suchánek na to jsem vám přeci již odpověděl v předešlém postu:

V momentě, kdy naše smrt ovlivní i někoho jiného, přestává být naší výlučnou záležitostí. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého ne?

Zákazem kouření by se kouřit nepřestalo. To už přeci oba víme díky dějinné zkušenosti z pokusu okamžité prohibice jiného rozšířeného ventilu potřeby po odlehčení starostí, které přináší "být dospělý" - alkoholu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre tedy.
Jak tedy souvisi to, ze pojedu v aute, havaruju a zabiju se proto, ze ve voze nebudu mit automaticky hlasic s tim, ze bych tim mel ublizit nekohmu jinemu?
To nechapu.
Dale - pokud "zakaz koureni nic nevyresi" , tak "prikaz mit zapnute pasy" neco vyresi? Z jakeho duvodu jedno nevyresi, a druhe vyresi? Pritom sankce za "zakazane koureni" by dozajiste byly jeste vetsi, nez sankce za "nezapnute pasy". JAK tedy prikaz mit zaple pasy neco resi? Podle mne neresi nic, nebot kdo pasy zaple mit nechce, tak je proste zaple nema, sanknce nesankce.

A hlavne: Podle vas tedy nema cenu resit problem koureni, protoze "by na to lidi stejne srali", a tak tedy napneme sily na reseni problemu, kteryz pusobuje asi tak 100000000000x mene problemu a mrtvych, ale da se lepe kontrolovat a da se na nem lepe kasirovat??? Delate si ze me prdel ???

Mysleni vas socialistu je vazne podivne a osobne ho vlastne nedokazu pochopit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No pane Suchánek, kdyby byli lidé rozumní, tak se žádné zákazy a příkazy psát nemusí. Dokázali by pochopit podstatu problému a zvážit pro a proti. Místo toho jsme nerozumní a "vážíme" úplně jiné věci že :)

Řekněte mi, jak chcete zemřít a nikoho jiného tím neovlivnit. Nejste krapet sebestředný? Co blízcí, pokud nějaké máte. Co firma, která vám dává možnost si vydělat na žvanec a vykecávání na internetu (nebo klienti, pokud jste jejím vlastníkem). Co případní poškození nebo věřitelé. Těch lidí které by to negativně ovlivnilo je celý zástup (alespoň v to doufám, pro vaše dobro).

A vážně vám musím vysvětlovat jaký je rozdíl v dopadech "zákazu kouření" a "příkazu mít zapnuté pásy" na následné chování lidí? To si neuvědomujete, že kouření způsobuje závislost a bažení po další "dávce", což je velmi silný motivant zákaz porušit a cigarety si sehnat na černém trhu? Snažíte se na srovnávání nesrovnatelného dokázat nesmyslnost a nedochází vám nesmyslnost takového srovnávání, to je pak s vámi těžké.

Podívejte se, ukončeme to. Myslím že vám ani tak nejde o to zjistit zda se náhodou nemýlíte, jste ve svých názorech již utvrzený. Stovka příspěvků pod článkem je akorát tak dost aby mohl být autor WIFT spokojen a měl ze zobrazené reklamy snad dost na dnešní pivko, přeji hezký prodloužený víkend :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovlivnuje clovek okoli i jinak nez tim, ze umre?
Ja se priznam, ze osobne ovlivnuji denne mnoho lidi, spoustu z nich omezuji, pusobim jim zdravotni problemy, mozna jsem nekterym z nich dokonce zpusobil smrt (napriklad tim, ze museji dychat splodiny z meho automobilu)
Clovek, ktery kouri, zabije skrze "pasivni koureni" vice lidi, nez kdyz se cely zivot nebude pasat v aute...
Mimochodem - co je vam proboha do mych blizkych? Co je vam do meho zamestnavatele? (mimochodem jsem OSVC, ale i kdyby ne...) Proc se proboha ma nejaky stat starat o to, jak se bude citit muj zamestnavatel, az umru? A co je proboha nejakemustatu do toho, jak se bude citit moje manzelka, az umru?
Ja tohle proste nedokazu pochopit. To je snad vec moje, moji manzelky, meho zamestnavatele, ne? Co je do toho vam, co je do toho memu sousedovi, co je do toho dalsim asi 7 miliardam lidi?
Nechapu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně se děsím toho, že je takových Damelů mezi námi víc. Dodnes jsem netušil, že někdo může myslet opravdu vážně, že mojí blízcí(nebo můj zaměstnavatel) mají větší právo na můj život než já sám. Nejspíš mají tedy i větší práva na mou výplatu a řízení mého volného času. Taky by mi měli sestavovat jídelníček, abych dlouho vydržel. A večer bych měl být zákonem nucen se jít místo TV proběhnout. Nakonec proč o sobě vůbec něco rozhodovat, když tu máme Damely, kteří ví co je pro nás nejlepší.
Stále doufám, že to je jen provokace a já i Mr. Suchánek jsme naletěli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V současné době je GPS vysíláno bez "vnucené chyby", ale možná si někdo vzpomene, že ne vždy to tak bylo. A je čistě na vlastníkovi systému, kdy opět, v případě, že usoudí, že jeho zájmy to potřebují, opět chybu začne posílat. Takže úlet s pozicí o 50-100m může být reálný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bulvární nadpis který se snaží za každou cenu upoutat pozornost a vyděsit lidi, po bližším přečtení však člověk zjistí že jde o zcela normální užitečnou funkci která by se dala možná teoreticky zneužít. Já nevím jak vy ostatní ale já nemám důvod se bát teoretického odposlechu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No super...tak si to zarizeni porid, ne?

Ja ho nechci, mam pro to sve duvody (at uz jsou jakekoliv). No, bude mi to nejspise zakone vnucene, a nejspise kdyz tento zakon budu porusovat, tak mne nakonec zavrou.

Tohle chces? Aby me zavreli za to, kdyz nebudu chtit pouzivat neco, co tobe prijde jako fajn?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se muset smířit s tím že žijeme v roce 2012 a že technologie nás bude v budoucnu víc a víc kontrolovat. Za chvlí budeš mít pod kůží čip místo občanky a nic jiného ti nezbyde ba ti ho společnost vnutí tak šikovně že ho budeš i chtít sám když tím budeš platit v supermarketu jen tím že projdeš kolem kasy a nebudeš muset stát frontu, vymyslí ti takové výhody že ho sám budeš postupně chtít. A mužeš být přitom rád že nejsi v KLDR, tam by ti připadalo směšné se zabývat takovouto otázkou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promin, ale s tim se nesmirim nikdy...A budu ochoten i bojovat proti tomu nasilim, stejne jako v minulosti bojovali lide proti jinym podobam tehoz, tedy napriklad proti komunizmu.

A pokud ja sam neco budu chtit, tak oki, je to moje vec. Ja sam dneska chci mobil, ackoliv znam jeho rizika. Ale chapu cloveka, ktery by si kvuli tem rizikum mobil neporidil a ROZHODNE se vzdy budu prat za to, aby vlastnictvi mobilu nebylo POVINNE.

Pokud se 99% lidi bude dobrovolne chtit nechat smirovat, je to v poradku - je to jejich vec.

Celou dobu se bavime prave o te dobrovolnosti. Me je principialne zcela jedno, at si kdo chce smiruje koho chce, pokud s tim obe strany dobrovolne souhlasi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, pro me za me at je vlastnictvi mobilu povinne, kdyz mi to stat zaplati ... hlavne aby nebylo povinne ten mobil NOSIT.

Jinak receno, pripada mi logictejsi mobil mit a v nekterych pripadech ho nechat doma nez ho nemit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne povazuji za vazny zlocin znasilneni. Navrhuji, aby vsichni chlapci dostali povinne (ze zakona) do penisu chip, vsechna devcata totez do vaginy. V pripade, ze k tomuto vaznemu zlocinu dojde, bude snadne identifikovat nasilnika.
Myslim, ze i kdyby to ochranilo i jen jedinou divku nebo zenu pred znasilnenim, stoji to za to. Chlapci zase budou chraneni pred krivym narcenim.
Co zdejsi socialiste na to?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.