Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EDoF od Nokie: fotky ostré od objektivu po nekonečno

Zajímavé, díky. Co mě však vrtá hlavou je toto:
"Pokud se v rámci fotky nějaký objekt vyskytnul v místě, kde je v ohnisku modrá s červenou, ale zelená mimo, objevuje se aberace zelená."

Já měl za to, že index lomu různé vlnové délky způsobí, že modro-červený objekt ve určité vzdálenosti nemůže být na ploše senzoru nikdy zaostřen na obě barvy současně (zejména na tyto barvy z různých konců barevného spektra). Leda v případě, že by ležel v optické ose, ale to by byla ostrá i ta zelená složka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To platí v případě normální čočky nebo nekorigovaného objektivu. V případě korigovaného objektivu jsou 2 vlnové délky, pro které je zaostření ostré, mezi nimi chyba narůstá, stejně tak od nich směrem k okrajům spektra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem zmínil v článku, achromatický objektiv je korigovaný tak, aby dvě vlnové délky viditelného spektra dokázal zaostřit do jednoho bodu. V praxi jde většinou o červenou+modrou (zelená zůstává), takže chromatická aberace je fialová+zelená. U malého množství objektivů je achromaticky korigovaná zelená s červenou (zůstává modrá), takže se aberace projevuje žlutou+modrou. Apochromaticky (APO) zkorigovaný objektiv dokáže do jednoho bodu zaostřit tři vlnové délky spektra, takže se chromatická vada projevuje výrazně méně (není ale zcela nulová, protože viditelné spektrum není jen o třech vlnových délkách).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za vysvětlení. Já jsem se při čtení příliš soustředil na obrázky, kde žádný korigovaný objektiv není, takže jsem tohle přehlédl. Děkuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nemůže obecně dávat použitelný výsledky. Na pár fotek to zafunugje, ale většinu to jenom pomrší. Silnice bude ostrá, protože je šedá, ale červený auto v tom samým místě ostrý nebude, protože červená ostří jinam? Snad to půjde aspoň vypnout...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není "fíčura", která se dá zapnout nebo vypnout. Už objektiv je navržený tak, že je každý část spektra zaostřena na jinou vzdálenost. Spíš nerozumím, proč by auto nemělo být ostré. Podle kanálu, který je na něj zaostřený nejpřesněji, systém pozná ostré hrany a v jejich rámci (podle údajů z ostatních barevných kanálů) auto dobarví. Pokud je světlo, skutečně to funguje - ze článku bohužel vypadly samply:

http://www.abload.de/img/edof_c7-5yua2.jpg
http://www.abload.de/img/edof_c7-42ufi.jpg
http://www.abload.de/img/edof_c7-3xufs.jpg
http://www.abload.de/img/edof_c7-2uulp.jpg

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

samply přidány :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ukázky, kde většinu obrazu tvoří jednobarevný plochy mě jaksi nepřesvědčily...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

stačí zagooglit, dá se najít dost dalších... dokud je dost světla, docela to funguje...

http://forum.dailymobile.se/index.php?topic=42935.0
http://forum.dailymobile.se/index.php?topic=46622.0

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

hezký a poučný článek :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dík! Jednak dobrá osvěta, jednak srozumitelně a polopatě napsáno a potom, mám takovéto články rád :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdy už někoho z manageru napadne, že nejlevnější a na spotřebu nejúspornější je do mobilu necpat foťák žádnej.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesúhlasím. Foťák v mobile je užitočná vec a už niekoľko krát mi fakt pomohol.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem nebyl příznivcem all in one řešení... nicméně díky foťáku v mobilu mám fotky z posledního porodu (před termínem a strašně rychle).
Vyfotil jsem mnoho úžasných momentů v okamžiku, kdy jsem u sebe neměl zrcadlovku...
Foťák v mobilu mi pomohl při dohadování o nezaviněné nehodě...
Jasně, že výsledek není jako ze zrcadlovky, ale už je celkem srovnatelný s levnými kompakty... a většinou jde o moment - památku, nikoli extrémní technickou kvalitu (SE C510, 5Mpix AF).
Navíc např. když jedeme s dětmi na vodu, tak s sebou rozhodně neberu zrcadlovku, ale pouze nutný mobil alias foťák, MP3, rádio vše v jednom za pár korun a když je ošklivě, tak si na něm i nějakou hru zahrají...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tyto "objektivy" jsou tak dobry jen pro decka na hrani.Mozna nekdy za 100 let se podari vyvinout takto malou cocku ktera bude mit trochu uchazejici vysledky, ale vzhledem k fyzikalnim zakonum to je neco jako vyrobit Perpetuum mobile.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Existuje objektiv, ktory je malicky, a podava vynikajuce vysledky, v oblasti velkej hlbky ostrosti , kontrastu, svetelnosti, ostrenia, sumu velkosti a vahy bezkonkurecny. Vola sa to oko :) .. ci uz ludske wide , alebo orli telezoom. No, ale to vsetci vieme .. spat k veci .. davnejsie som cital, ze sa snazia vyvijat biologicku sosovku, takze mozno tade by to slo ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je prave omyl, to ze clovek vidi ostre temer vsude neni zalezitost oka ale "softwaru". Oko vidi ostre jen ve VELICE male casti. Kdyz se clovek na neco diva tak oko neustale preskakuje na jine casti obrazu a plynule preostruje. Mozek z toho vseho chaosu vytvari "virtualni obraz" ktery se ale casto nemusi shodovat s tim co oko skutecne vidi (mozek cast sceny jen ciste dopocitava, nekdy si proste jen ciste vymysli v zavislosti na predchozim obrazu a na zaklade zkusenosti.
Takze az budeme mit v mobilu vypocetni vykon jakej ma mozek, tak muzeme delat vyborne fotky i tema objektivama ktere jsou tam ted.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o vypocetni vykon ale o algoritmy: ve skutecnosti mozek z toho co oko vidi vytvari 3D objektovou reprezentaci sceny vcetne speku jako je "odecteni" vlivu osvetleni na barvu objektu. Staci si projit zname opticke klamy a je jasne jak daleko ma to co vidis od toho co si myslis ze vidis - a pritom temer vzdy je ta odlisnost k lepsimu. Napodobeni tohoto procesu je povazovano za AI-kompletni problem, tedy az to budeme mit budeme mit temer hotovou skutecnou umelou inteligenci schopnou vydavat se za cloveka v libovolne situaci.

Nicmene prave kdyz uvazis jak funguje lidske oko tak ti zacne davat velice dobry smysl to ze se (ne)kvalita cocky kompenzuje softwarove ... limity optickych prvku jsou dane fyzikalnimi zakony ale co lze dopocitat softwarove je temer neomezene.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

oci jsou velmi casto v standby rezimu a mozek dokresluje vetsinu veci. cim mene se clovek hybe tim vic je mu "promitano" co vidi. jedina ostra cast oka je zluta skvrna, zbytek slouzi k detekci pohybu.

nemluve o transparentnim maskovani a vyoky dynamicky rozsah.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Perpetuum mobile prvniho nebo druheho druhy? Nicmene i v pripade druheho druhy bych ty cocku pokladal za jednodussi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde jste vzali definici difrakce (wiki), ale je to tradicni nepresnost. Difrakce svetla nastava VZDY, kdyz svetlo narazi na prekazku, a vysledkem je to, ze se svetlo siri do jinych smeru (klidne i zpet), nez co by odpovidalo zakonum geometricke optiky. Difrakce je tim zretelnejsi, cim vice se rozmer prekazky (zhora) blizi vlnove delce svetla, takze pro dostatecne "jemne" prislusne rozmery difr. struktur je pozorovatelna okem.
Jinak docela zajimavy clanek, to se musi uznat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale fuj, Shora

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona to není ani tak definice difrakce (napsat do článku obecnou definici difrakce by myslím mělo stejný efekt, jako jí tam nenapsat vůbec), jako spíš vysvětlení jejích důsledků ve fotografii. Tam je skutečně jedinou proměnnou, která průměr difrakčního disku ovlivní, clonový otvor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte "Lumen propagatur seu diffunditur non solum directe, refracte ac reflexe, sed etiamo alio quarto modo, diffracte" česky "Světlo se šíří nebo proniká nejen přímo, lomem a odrazem, nýbrž někdy ještě také jakýmsi čtvrtým způsobem, difrakcí", Grimaldi (1665)? Dodnes používaná definice, na které nebyl důvod 340 let nic měnit.
PS: další proměnnou, které ovlivňuje průměr difr. stopy je přece vzdálenost stínítka, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U objektivů je vzdálenost konstantní. Musí být, se clonou nemůžete oproti optickému bloku hýbat, musí být ve všech objektivech v jejich optickém středu :-) V opačném případě by clona nefungovala jako clona, ale způsobovala by optickou vinětaci. Když si vezmete řekněme deset různých 50mm objektivů, všechny zaostříte na stejnou vzdálenost a stejně zacloníte, bude vliv difrakce u všech stejný. Snad jediný rozdíl, který lze v praxi pozorovat, je daný sílou materiálu, ze kterého jsou lamely clony vyrobené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem, že v článku věnovaném ostrosti alespoň zazní pojem hyperfokální vzdálenost (zvlášť když se s jejím výsledkem operuje v popisech "od 50 cm po nekonečno"). Je ale pravda, že to často neznají ani amatérští uživatelé zrcadlovek a pak jim rodina nadává, když na fotce postavy před zámkem je ostrá jen hlava, nebo jen zámek, ale ne obojí ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl? Hyperfokální vzdálenost má smysl řešit u systému, který má možnost ostření. Ale proč se o ní bavit u systému, který je zaostřen fixně a kde jí uživatel nemá možnost ovlivnit a nedá se s ní tudíž pracovat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a kde většinou nemá ani možnost změnit clonu. nedávno mě trochu šokoval kompakt, který clonil posunem plechu s dírkami - připomělo mi to ranné krabicové středoformáty

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to je všechno hezké, ale jak tedy bude řešit Nokie požadavek zákazníků týkající se focení dokumentů? Ono to není asi tak známé, ale Nokia téměř nedává do nových mobilů autofokus čímž se pro mně zcela nepochopitelně vzdává nemalého procenta zákazníků. A tato technologie by AF mohla nahradit nebo se mýlím? Zaostří EDoF dokument tak, aby se dal vyfotit a následně přečíst?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To už je problém implementace Nokie, ne systému, jako takového. DXO uvádí, že jejich řešení dokáže přečíst i čárový kód (0,25 mm): http://www.dxo.com/intl/embedded_imaging/dxo_dop

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych se nedivil kdyby byl carovy kod SNAZSI nez text. Zvlast treba barevnou fixkou rucne napsany text ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak dokumenty, ono to není schopný vyfotit ani QR kód Buď je moc malej, nebo je rozmazanej. V každým případě ho to pak nepozná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zmenšení hloubky ostrosti je důvod, proč filmaři opouští pohodlné natáčení s "tradičními" elektronickými kamerami a sahají po nepohodlných zrcadlovkách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli vůbec někdo foťák v mobilu chce?
- Opticky to může být krásné, ale ťápnete prstem na pidi sklíčko objektivu/prach v kapse/kapka deště a kvalitu fotky nemusíte vůbec řešit.
- Mě by se líbil mobil bez foťáku a samostatný foťák s bluetooth/wifi pro přenos fotek.

Jsem zastáncem názoru, že foťák a telefon jsou dvě různé věci ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ruzne veci, ruzne veci ... ale kdo ma sebou tahat pocitac, herni konzoli, mobilni telefon, fotoaparat, prehravac muziky, scanner na carove kody, prohlizecku internetu a NAS a vsechno to porad propojovat :-). Navic prehravac muziky by k mobilu musel stejne byt pripojeny porad kvuli zvoneni ...

Na druhou stranu idea nejakeho vymenneho nastavce ktery by obsahoval objektiv a opticky sensor ale byl pripojeny k mobilu (klidne pres kontakt, stejne bys je musel fyzicky spojit kvuli stabilite) a pouzival jeho display, procesor, datove uloziste a cudliky neni uplne spatna ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Videl jsem kdysi (rekneme pred 10ti lety) nejaky dokument o nataceni nejakych mravencu a objektiv, co nemel AF a ostril od milimetru az po nekonecno. Nejak to tam rozebirali (uz si nepamatuju), ale prislo mi to hodne cool:) Navic fakt, borka tam stala v pozadi a mravenec u objetivu a vsechno perfektne ostre.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To byl asi Frazierův objektiv :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Frazier_lens

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není zas taková novinka. Funkcí podobný systém se objevil ještě za časů analogové TV. Tam se přenáší jasová informace v plném rozlišení, zatímco barevná míň než v polovičním. To dělá na barevných hranách nepěkný rozmazaný přechod. Proto Philips vymyslel obvod, který detekoval hranu a zostřil ji. Někdy to fungovalo, někdy to vytvářelo falešné obrysy. S dnešním SW by výsledky měly být samozřejmě o dost lepší než s jednoduchou hranovou detekcí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

= CTI, Color Transient Improvement, ale to uz znaji jen pametnici. Nedelal jsi nekdy v TV technice?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Super článek, díky za něj. Stručně a výstižně vysvětlené téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už potřebujou snížit náklady a vyndaj AF, tak ať tam daj manual makro stařičkého telefonu Sharp TM100.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.