Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Elektronický odpad se zvýší do roku 2017 o 33 %

v dnešní konzumní době si se svou filozofií "vyměním to, až se to pokazí" připadám trochu jako idiot :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, já si připadám naprosto normálně a to se ještě většinou snažím danou věc opravit nebo vymyslet, jak by šla využít jinak - třeba multifunkční tiskárnu plánuju zkusit "zkrátit" na pouhý scanner. Uvidím jak to vyjde ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To má jen jeden podstatný háček, čas strávený tím měněním, bastlením nesmí přesáhnout cenu nového zařízení. Případně nesmí být komplikovanější, než to vyřešit výměnou. Pokud je to hobby, tak je vše v pořádku, to je po manželce ta nejdražší část lidského života. Ale jinak si nedokáži představit, že bych obětoval 4 hodiny svého času, kvůli věci za 2.000 Kč, kde navíc si komplikuji budoucnost. A to s tím bastlením nemám problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se tím docela bavím, takže čas v tomto případě nehraje roli ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to te asi zklamu, ale vetsina multifunkcnich tiskaren ma ve firmware takove kurvitko, ze staci aby ti dosla jedna z barev a tiskarna se s tebou nebude vice bavit. Taky sem si naivne myslel, ze vyhozenou tiskarnu pouziju na skenovani, kdepak..
http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm#PRINTERS

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem tu starou inkoustovou plečku OfficeJet K80, skenovalo to…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Znám tiskárny z téhle řady a ty patří k těm, které sice hlásí stav toneru, ale neodmítnou fungovat. Stejně tak neodmítne tisknout černě, když nemá CMY. Inkousty se vyměňují i s tryskama a nehrozí, že by neoriginál trysky ucpal (leda sám sobě, nezničí tiskárnu).

Btw... používám hodně podobnou Deskjet 980C, výsledky má pořád velmi slušné (fotky netisknu a nechci tisknout, i když i ty by se možná na 980C daly). Nevidím důvod zahazovat, dokud dobře slouží, jen proto, že není moderní (a že už vydržela pořádnou zátěž).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já mám pocit, že ta má MP640 scanuje i bez funkční tiskárny, ale musím to ještě ověřit. Každopádně díky za radu - než se do toho pustím, vyhodím všechny náplně a zkusím scanovat. Uvidím, co z toho vzejde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to postupně směřuje k tomu, že budete mít filozofii stejnou, ale chovat se budete stejně jako ostatní. Kdo si patentoval kurvítko, musí být boháč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A já jsem si najivně myslel, že kurvítka jsou neustále ve vývoji a metody jak řídit životnost se stále sofistikují. :-) Ale ta základní myšlenka, ta je jedinečná.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jedno ze skvělých kurvítek ... i když trochu v jiné oblasti, než elektroodpad (příp. zatím jen potenciální elektroodpad) ... je způsob registrace a aktivace MS Office 2013.

Tlak na to, aby software byl vázán na člověka a ne na hardware je v prostředí malých firem (5 - 30 lidí) opravdu napřesdržku. Bohužel se pořád toho zku@#@#@#@#$ Microsoftu nedá zcela zbavit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ahojte,

ja sa najviac bojím pasívnej väčšiny, ktorá toto všetko denne zapríčiňuje.

Keď idem do práce autobusom, väčšina kolegov sa mi čuduje (autom je to predsa pohodlnejšie a efektívnejšie - šetria čas však?). Takto sa každý denno denne "tlačí" v aute sám namiesto toho, aby si privstal.

Ak hovoríme o elektronickom odpade, tie čísla sú skreslené. Odporúčam si pozrieť tento krátky dokumentárny film
http://www.youtube.com/watch?v=OkpBcFDjk7Y

Niektorí na týchto fórach mi prídu ako starí chlapi frflajúci niekde v krčme. Rád by som sa opýtal, koľko rokov má váš osobný PC (či už ide o desktop alebo o notebook). Môj má sedem rokov a ešte chvíľu ho mať budem, práve preto, že nechcem podporovať tento chorý systém. Na bežné surfovanie a prácu s dokumentami mi bohate stačí.

Pripomínam, že hovorím o osobnom počítači, nikto vám nehovorí, že na niečom podobnom máte pracovať v práci.

Namiesto frflania na fórach prosím začnime každý od seba. Nekupujte novú elektroniku, pokiaľ ju naozaj nepotrebujete. Ak nebude po novej elektronike taký dopyt, nebude toľko problémov s elektronickým odpadom.

Riešenie som vám ponúkol. Teraz je to na každom z vás.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bodejt by ne, kdyz se zavadi ruzna kurvitka elektroniky jakymi jsou treba bezolovnata pajka, poddimenzovane kondenzatory umistene co nejbliz ke zdroji tepla, mechanicky namahane dily jsou z mekkeho plastu misto z kovu, atd. Kam jsme to dospely, jako civilizace co vyrabi zamerne smejdy vedouci k bezhlavemu konzumnimu zpusobu zivota.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože kdyby to tak nebylo, neřešíte jak je to nečestné vůči vám spotřebiteli, ale řešíte kam na pole můžete jít na brigádu a která charita rozdává teplé přikrývky a teplou polévku. Prostě jiná verze ekonomiky zatím nefunguje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sice kdyby se vyráběly všechny věci kvalitně, tak by na ně ne každý měl a asi by to zpomalilo pokrok/vývoj, ale nemyslím, že by to bylo vyloženě špatně. Lidi by si aspoň těch věcí víc vážili, šetřily by se zdroje a životní prostředí... a hlavně - pořád mě udivuje, kolik lidí nechápe, že ta filozofie neustálého růstu všeho (hlavně ekonomiky) je prostě blbost - nějakou dobu to s drancováním zdrojů, konzumním způsobem života a hromadnou výrobou šmejdu půjde, ale až zdroje dojdou a bude se ten přístup muset přehodnotit, tak to bude úplně zbytečně bolet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to není potřeba ani ten růst, stačí jen stagnace, a bude to stejné. A s tím že by byly lidé spokojenější a víc si věcí vážili to není pravda. Podívejte se na to co dnes lidé mají, jaké netušené možnosti je čekají a váží si něčeho? A to i lidé kteří prožili jiné časy, pro které byl ohromný zážitek když měli jen možnost prolistovat německý katalog obchodního domu. A pak snít že by alespoň něco z toho si mohli koupit. Prostě lidé jsou stejní tisíce let, a doufat v rychlejší změnu vždy přineslo jen krutosti a bezpráví.Je třeba na to jít obráceně, udělat jim šetrnějšího přístupu zážitek a hobby. A to jsme na samém počátku toho drancování a spotřeby/ výroby elektřiny. Těch 80% světové populace co si žije hůř než my, si přeje okusit to samé co máme my.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Stagnace (i když já bych použil spíš slovo "rovnováha") je podle mě optimální stav. S tou spokojeností jste mne asi špatně pochopil - vždyť jsem to právě myslel tak, že lidé dneska mají kdeco a berou to všechnou víceméně jako samozřejmost, a tudíž si toho tolik neváží jako dřív, když neměli skoro nic (to je zase druhý extrém).

Já nemám nic proti blahobytu nebo jak to pojmenovat, ale pouze za situace, že si lidi nebudou kupovat spousty serepetiček, které ve skutečnosti nepotřebují, to, co už nepoužívají, někde nepohodí, ale buď to prodají/darují někomu, kdo to využije, nebo pokud to nebude funkční, to nechají zrecyklovat (a recyklace neproběhne způsobem "tady někde v poli to zahrabeme do země") atd. Je to spíš filozofická debata, ale ten dnešní přehnaný konzum mi prostě nesedí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hloupý žvást, ze stejné sorty jako že stroje nám všem seberou práci…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vsetko je kazdy rok lacnejsie a lacnejsie, viac a viac ludi si moze dovolit viac a viac veci...
cize sme bohatsi a bohatsi... Co sa tyka recyklacie a odpadov, az to bude ekonomicky vyhodnejsie, ze je lepsie recyklovat ako vytazit nove, tak sa to bude robit, dovtedy len stat bude prikazovat neekonomicke riesenia za vase peniaze.

nejake clanky:
http://www.mises.cz/clanky/mytus-recyklace-366.aspx
http://www.mises.cz/clanky/labyrint-mytu-viii-odpad-a-recyklace-428.aspx
http://devian.cz/2012/o-zdrojich-plytvani-a-rustu/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"vsetko je kazdy rok lacnejsie a lacnejsie"
To plati jen do urcite miry.
Elektronika, dam priklad TV ma poslednich 10-15 let porad stejnou cenu, jenom je lepsi, vyspelejsi, umi toho vice atd. ale lacinejsi je jen starsi model. Tedy o "lacinejsi" jako takovy se rict neda.
Oproti tomu potraviny, jsou drazsi a drazsi za stejne obdobi, ale na rozdil od elektroniky neni lepsi ba naopak.

"viac a viac ludi si moze dovolit viac a viac veci"
Ja bych to rekl jinak, "vic a vic lidi si muze dovolit" ALE "vic a vic horsich veci (smejdu)"

Smejdy tvori produkci, protoze se vyrabi vic a vic jen proto ze se vic a vic vyhazuje = KONZUM. Sice to tvori jakousi zamestnanost, ale umele vytvorenou. Lidstvo neni posedly vorkoholizmem aby umele tvorilo zbytecny hodnoty (smejdy). Toto je z dlouhodobyho hlediska neudrzitelny stav. Ja osobne budu radeji danou vec vyrabet 2x tak dele za ctyrnasobnou cenu, s tim ze budu mit dvojnasobny plat a do prace nemusim 8 hodin denne ale jen 4 hodiny denne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je odpoved na
mrakoplas | 19.12.2013 - 17:15

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Velice pěkně řečeno...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Heh, tak tu posledni vetu tak uplne nedavam. Chapu ji takhle: budete vyrabet vyrobek 2x tak dlouho a budete pracovat jen polovinu casu -> vyrobite 4x mene vyrobku, coz by mohlo zvysit jejich cenu na ctyrnasobek. Ale produktivita prace podle me timto zustala stejna, neni dvojnasobna. Kde se vezme na ten dvojnasobny plat?
Nebo mam nekde v uvaze chybu? Prosim vysvetlit :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

IMHO myslel dvojnasobnou hodinovou mzdu, pak to vychazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne, aj potraviny su horsie a horsie a drahsie a drahsie... Kde na to chodite?
http://www.zakomunistu.cz/

Inak co sa tyka smejdov, nekupujte ich... Nemate kde kupovat mega kvalitne? Zacnite podnikat. A este poprosim tu o tych paradnych autach spred 20-30 rokov, to tu uz davno nebolo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.