Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Inkoustová tiskárna, se kterou už nebudete muset nakupovat cartridge?

Výrobci se prostě snaží technologii co mají nějak prodat, když jim nevynáší dosavadní obchodní model.
HP přišlo s konceptem PageWide (a tapetuje web PR články) - jednoprůchodovou inkoustovkou bez pohyblivé hlavy. Když jsem to viděl poprvé zblízka vedle na planografii (asi mají hp officejet pro x451 bez duplexu), tak jsem si říkal, že je to nějak divně rychlý na inkoustovku. Při ještě bližším pohledu měli tiskaři napojenou hlavu na čtyři pytle s barvou. Neptal jsem se teda jestli originály. Pro každodení tisk asi použitelné. Budu sledovat za jak dlouho se jim to ucpe ;)
Předpokládám, že i nadále na zasychání tiskové hlavy při malém objemu tisku budou trpět i nové Epsony.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

proc se o nich pise ted kdyz uz sou na trhu pokne dlouho ?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

koukam na web epsonu a tohle je nova rada.. ty stary davaly 4000 stran a tyhle davaj 11000 stran . skoro trikrat tolik : http://www.epson.com/cgi-bin/Store/jsp/Landing/ecotank-super-tank-printe...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ja koukal asi pred ctvrt rokem na mam za to ze czc a meli je tam a bylo tam uvedeno prez 8k stranek

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

to už je přece nějaký rok s námi. Spíše bych čekal zkušenosti z tohoto období, případně srovnání konkurenčních technologií...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No autor očividně objevil Ameriku. Mam pocit, že tyhle tiskárny jsou tu od roku 2012 a tady je objevili až teď...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

ja takuto tlaciaren (epson L210) mam, a nieje to tlaciaren pre kazdeho... Ano, naplne 70ml stoja 10€, vsetky farby. Ano, tlac je lacna. Ano, atrament sa da doplnat kedykolvek vidim na nadrzke, ze je malo. A teraz tie nie. Tlaci to neskutocne pomaly, farebna A4 na standard (relativne spatna kvalita) cca minuta. Na high qual to tlaci A4ku tak 2-3 minuty a je to pekne, fakt. Doplnanie atramentu je napriek ocakavaniam komplikovane, lebo do tlaciarne sa nezmesti celych 70ml a uz sa mi stalo, ze som natlacil pol flasky a vytieklo mi. Naviac cierna farba ma nejak inu "hustotu" ako farebne a nesteka po stranach nadrzky ako "farebne farby" a nevidno okom kolko je v nadrzke. Oproti laserovke, kde mi presne soft ukazuje ze 13%, na tejto tlaciarni chyba notifikacia o presnom stave, takze uz sa stalo aj to, ze tlacim tlacim a netlaci, lebo malo atramentu.

Vsetko sa jej ale da prepacit, lebo tlac je NESKUTOCNE lacna.

edit: yo a nema duplex :( velmi neprijemna vlastnost.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mé důvody pro opuštění inkoustu byly následující:
Neustálé problémy se zanášením hlav ať už originálních hlav nebo napodobenin.
Drahý originální inkoust. U levných napodobenin pak kvalita inkoustu.
Pokud se vytištěná stránka dostala do kontaktu s vodou, tisk se rozpíjel.
Cena "domácích" barevných laserových tiskáren se již inkoustovým vyrovná.

Poté co jsem si pořídil laserovou barevnou tiskárnu nemám problémy. Původní 1/2 náplně mě vydržely 4 roky (Což je samozřejmě dáno objemem tisku a zaplněností stránek. Doma ovšem netisknu každý den a pokud tisknu tak celá sestava nemívá více jak v 20 listů. V průměru tisknu asi tak něco mezi 0,5 a 0,75 stránky denně.). Nové tonnery mající plnou kapacitu by tedy teoreticky měli vydržet 8 let, tak si říkám, jestli za těch 8 let seženu nové ;-) ... je ovšem pravděpodobné, že v té době budu kupovat rovnou novou tiskárnu, protože koupě nových tonnerů bude dražší :-) a to nepočítám opotřebení staré tiskárny, která tou dobou již bude "rozvrzaná".

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas se vsim. Jeste bych ale dodal dalsi minus. Pri vetsim pokryti inkoustem byl papir proste mokry. Mozna se technologie od te doby zlepsila (inkoust jsem postil pred vice jak 10 lety), trauma z jeho pouziti stale trva takze neplanuji navrat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

u mne to same, akorat ze mi staci cernobila laserova. Pokud clovek vyjimecne potrebuje neco vytisknout barevne (deti na projekt do skoly), tak neni problem si ty data dat na USB a skocit do nejblizsiho DM.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, na to jsem zapomněl. To se projevovalo hlavně při tisku fotografií. Papír pak vypadal ... jak to popsat ... prostě jako když polijete papír a necháte uschnout a pak je takový pokroucený... Kvalitnější papír se dokázal jakž-takž srovnat, ale i tak to bylo na prd... a pak stačilo jedno kýchnutí a celá fotka šla řitního otvoru, protože byla pokrytá rozplizlými kapkami.

Musím dodat, že k záporům levných laserovek patří nižší DPI, ale na "fotku" na papír to stačí a pokud chci fotografie do alba, tak využívám služeb fotolabů...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně u mé OF8k lze nastavit "kvalitu tisku", což zahrnuje, kolik barvy to naleje na papír. Zkusil jsem dva extrémy na tisku fotografie na obyčený kancl papír. Rozdíl byl znát, od opravdu velmi skromné dávky, která prakticky okamžitě uschla až po sprchu barvou, kdy tento obyčejný papír schnul asi 2h. Takže ano, jde to, když se chce :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Neznáš mapu. Po tisku obrázku na obyčejný papír se nechá projet lejzrovkou na vysušení a vyžehlení. Na to ten mandl v lejzrovce je. :!:

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

jJojo, pamatuju, že jsem tahle sušil a žehlil obr. přílohu diplomky ;-)
nicméně mě překvapila na výše zmiňovaném planotisku používaná hp officejet pro x451, kde jsem vyjel za 5kč/A4 screenshot s černým pozadím na obyč. 80g kancelářský papír a žádné zvlnění se nekonalo

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tieto tlaciarne su na trhu viac ako 2 roky. Teraz k tomu len pridali Eco.
Tieto tlaciarne maju viacero minusov.
Najvecsia je ich cena. Ta je vysoka a spolahlivo odradi vecsinu potencionalnych zakaznikov.

Druha vec je stale nejasnost ohladom zivotnosti. Pri nakupe podobnej tlaciarne som sa dotazoval slovenskej pobocky Epson ohladom vymenitelnosti/zivotnosti tlac hlavy . Bolo mi odpovedane, ze tlacova hlava sa neda uzivatelsky vymenit a jej zivotnost sa rovna zivotnosti tlaciarne. Na to som sa hned logicky spytal na zivotnost tlaciarne. Na to som dostal odpoved, ze zivotnost tlaciarne nevedia. Plus som sa dozvedel, ze na zivotnost ma vplyv aj zaplnenie odpadoveho vankusika, ktory samozrejme nieje uzivatelsky vymenitelny(vedia ho vymenit iba v servise, kolko to stoji samozrejme tiez nevedia) a po jeho naplneni sa zablokuje tlaciaren. Samozrejme ani jeho zivotnost nepoznaju.
citujem z posledneho emailu
"Dobry den,
tu nejde o to, ci nieco vieme, alebo nevieme, tu ide o skutocnost, ktoru zopakujem 3x a to cisla ktore sa za kazdu cenu snazite zo mna dostat jednoducho k dispozicii nie su, ak by boli, mali by sme ich k dispozicii a nebol by dovod Vam ich nepredlozit. "

S takymito informaciami ma clovek vypocitat TCO :)
Takze EU ma daleko k dokonalosti a mala by dat vyrobcom povinnost udavat zivotnost spotrebnych casti u atramentovych tlaciarni ako je tlacova hlava a odpadova nadobka.

V clanku je zle uvedene, ze tlaciaren je vybavena zasobnikmi, ktore vystacia na 11 tis. stran cb. Nieje to pravda. Zasobnik vystaci na 6 tis. stran ale k tlaciarni su pribalene dve 140ml nadobky na celkovo 12 tisic stran, z toho cast z jednej s pouzije na naplnenie privodneho "potrubia" a hlavy, takze preto je uvadzane 11 tisic stran.
Nevyhoda je aj, ze vysku atramentu v nadobke je potrebne kontrolovat opticky - tlaciaren to nevie, co casto vedie k tomu, ze sa vytlaci vsetok atrament a potom je potrebne znovu tlaciaren "zavodnovat", co chvilu trva.
Su to zaujimave tlaciarne ale Epson to zase podla mna ucelovo nedotiahol k "dokonalosti". Iny vyrobcovia su na tom bohuzial pdobne.

Trochu si prihrejem vlastnu polievocku a ak by mal niekto zaujem precitat si skusenosti a recenziu na podobnu tlaciaren, tak tu je odkaz.
http://www.linuxexpres.cz/hardware/epson-workforce-m100-dalsi-pokus-dost...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ztrácet čas s podobnou technologií už nechce nikdo a tím je věc vyřešena.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ano, tiskárny nejsou úplně dokonalé, ale jsou to dneska tiskárny s nejlevnějším provozem. Nedělá mi problém jednou týdně kouknout na stav inkoustu (reálně by asi v mém případě stačilo jednou za rok), ale když už k té tiskárně jdu, zároveň se pokochám, jak ten inkoust neubývá. :-)

Mně to přijde lepší, jak kdyby mě tiskárna furt buzerovala, že dochází inkoust a podobně. ;-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

tieto tlaciarne su na domacu prevadzku uplne nevhodne. Bud stym tlacis "denne" vo firme, alebo na nu zabudni a kup si CB laserovku. Tu doma mam canon isensys MF4400 uz asi 3-4 roky a este som nemenil povodny torner. Atramentovu epsonu by som uz mohol vyhodit, bo by zaschla.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To proste neni pravda. Mam WF-3520 a nedela ji problem jedou za 14 dnu vytisknout 5 listu papiru. V podstate ji pouzivam vic jako scanner nez jako tiskarnu. Jeji vyhoda je v tom, ze jsem za neco pres 3000 poridil barevnou duplex tiskarnu co zvladne vytisknout i fotku a ma velmi obstojny duplexni scanner s moznosti scanu i ze skla. V dobe kdy jsem ji porizoval byly origo naplne na stranku asi 2-3x levnejsi nez xerox alternativni toner laserove konkurence.

Ano, kdyz nechas tiskarnu pul roku stat (a z toho 2 vypnutou), tak je potreba spustit cisteni a vytisknout 2-3 stranky nez se vzpamatuje. Nevim jak to Epson presne dela, ale vazne to nejde srovnavat s horory co si pamatuju z dob kdy nebyl laser na doma dostupny kvuli cene. Jedine co je pry pro Epsonky fatalni je dlouhodoby vypadek elektriny. Pokud se korektne vyplnou tlacitkem, tak je to OK, ale jak se jen vytahnou ze zasuvky, tak je za par dnu zle.

Laser ma vyhodu jen pro lidi co tisknou opravdu extremne malo, ale ti si par stranek muzou vytisknout v libovolnem copy-centru nebo treba v praci. Rozhodne to bude levnejsi nez mit doma tiskarnu co opravdu vubec nic nedela.

Jeste bych doplnil, ze WF-3520 nejspis nema moc spolecneho s tiskarnami v clanku, ktere budou kvuli hadickam dost komplikovane. Do prace bych v dnesni dobe poridil nejaky starsi cernobily laser co ma ethernet a nechipove alternativni tonery za par svestek.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

:) ale to je uplne ina tlaciaren z uplne inej kategorie, ktoru by som si nikdy vzivote nekupil, ked 34ml XXL napln stoji 40€ = 4x70ml do tlaciarni o ktorych je clanok. Existuju aj male naplne a za 10€ dostanes 3,6ml, takze epson by videl akurat tak moj vztyceny middle finger :)

edit: proste si treba uvedomit, ze tlaciarne sa kupuju na zaklade cien spotrebaku a nie na zaklade ceny tlaciarne. Mozem ti o*rat tlaciaren, kde 1 seria farieb stoji tolko co cela tlaciaren.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ne, naopak na doma jsou skvělá volba. Na rozdíl od levných laserů v podobné ceně je to naprosto spolehlivé zařízení (stále online), které nezasychá, funguje potichu, bez ozonu a s velmi akceptovatelnou spotřebou.

Samozřejmě je to vždy otázka objemu tisku, nicméně měsíčně jako rodina potiskneme cca 200 stran, a tam se levný čb laser jednoznačně nevyplatí (navíc neumí barvu). Černobílý laser jsem měl (vlastně stále ještě mám jako záložní řešení) a není to nějaká plastiková náhražka typu MF4400, ale ještě poctivá kovářská práce.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

200 str/měsíc už je docela slušný provoz.
Problém nastává po několika měsících bez tisku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

preto pisem, ze atramenty na doma niesu vhodne, ked je alternativa laser. Farebnu tlac nepotrebujem, su web stranky kde mi spravia fotky za par centov. Na tej MF4400 mam aktualne 723 stran vytlacenych => zhruba 200 rocne, zhruba 1 strana za 2 dni. Atramentku by som uz davno mohol zahodit. V robote s atramentkou L210 som vytlacil od januara odhadom (podla atramentov, kedze nepa pocitadlo) 2000 stran...

edit: happyfoto.sk aktualne fotka 10x15cm 0,07€ = 1,9 Czk preco by som preboha tlacil fotky doma, to nekupim ani fotopapier za tolko

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem zvažoval, zda nedát druhou šanci inkoustu právě Epsonem se sajdkárou. Osobně jsem na místním zastoupení Epsonu jednal přímo se servisákem. Vyptal jsem se na všechno jako lama, správně dle očekávání mluvil reklamštinou a ledacos zamlčel, k čemu jsem ho otázkami tlačil.
Dostal jsem stejné odpovědi jako výše kolega, ale:
1) životnost tiskárny = životnost hlavy = 15 000 vytištěných stran.
2) odpadní nádržka se musí měnit v servisu= najdi na Joutube resetování nádržky a podívej se zrovna jak se udělá úprava odvodu inkoustu, aby ses nemusel drbat s demontáží.
3) odpadní nádržka není čipovaná "Epson čipy v těchto zařízeních nepoužívá" . :?:
4) a co kurvítka? "SW kurvítka tam nejsou." :?:
5) proč je uvedeno v návodě, že se musí propláchnout čas od času přívodní hadičky? Důvod? "bla bla bla..." :!:
6) jak často čistí hlavy a jak moc? "bla bla bla".
Takže po vyhodnocení věrohodnosti odpovědí, počínaje bodem 2), jsem za Epsona ušetřil 4,5 tyčky tím, že jsem ho nekoupil.
A na internetu byly jednotlivé stížnosti na tisk:
1) na úsporno tiskárna tiskne slabě nebo vynechává linky a je potřeba dát max. kvalitu tisku za krutohusté spotřeby inkoustu.
2) celkově mizerný a nevýrazný tisk.
3) zasychá hlava.
Vox populi, vox Dei. Toto nevím jak moc je pravda, ale nespokojenost se týkala pouze tohoto, takže závěr je na vkusu každého jednotlivého soudruha.
Pak jsem poinformoval u servisáka v zastoupení HP, když dělali inkoustovky Advanced cosi s bombastickou reklamou, že se jen dokupuje levný inkoust, každá barva zvlášť a ty záhy potichu vymizely z trhu. Ten šel s barvou ven, když viděl, že reklamština je u mě ztráta času mého i jeho.
1) inkoustovky jsou dělané na trvalé zapnutí.
2) předpokládá se denní tisk aspoň pár papírů.
3) při občasném tisku = zapnout/vypnout proděláte gatě na spotřebě inkoustu na čištění a náklady jsou astronomické.
Jelikož jsem bod 3) tak doporučil jedině lejzr barevný, ale:
na občasný barevný tisk mi ho nedoporučí, neboť spotřeba barevných tonerů i při nepoužívání je větší než malé množství a stáhlo by mě to z gatí stejně jako čistění u inkoustovek, při mém způsobu zacházení s tiskárnou, pokud je poměr tisku 99,9% černě po jednotlivých listech.
A tož jsem i v druhém kole touhy po barvě zůstal u čb lejzrovky (HP).
Nicméně EON už nějaký čas tiskne faktury inkoustem a velice slušně, takže při velkoobjemovém tisku inkoust oproti lejzru musí přijít o několik řádů levněji. Tedy nejde nějak paušalizovat a volba tiskárny, zvláště na doma, se musí vybírat případ od případu přímo na míru.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me, kdo ze zakazniku by se dobrovolne vratil k technologii se kterou bylo vice starosti nez uzitku.
Protoze se doma moc netisklo, tak jsem porad cistil ucpane trysky. A kvuli nakladum se do tiskarny lil jen cernej neoriginalni inkoust. Tak se poridil levnej CB laser HP1018. A bylo po starostech. Nic nezasychalo, naklady byli nizsi a jako bonus tiskum nevadila vlhkost. Ted se ke me dostal barevnej laser HP CP1515N se sitovym rozhranim. A zase o par starosti mene. Kvalita vystupu dobra ale kdybych tisknul fotky, tak bych asi pokukoval po voskovce. Inkoust se uz pro bezne uziti stal zastaralym. A diky vyrobcum i skoro mrtvym.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Voskovka bude asi drahá... a pak bych se bál aby se vosk nemazal (či nelepil na další stránku či jiný povrch) při styku s vyšší teplotou (papíry položené u topení a podobně)... Však i stránky z laserovek se po čase lepí k sobě a u vosku mě to čistě pocitově přijde ještě logičtější (že se budou lepit). Taky jsem o nich uvažoval, ale laser na domácí použití mě v současné době přijde jako rozumný kompromis. Mimo jiné já mám starší HP CP1510N, ideální pro domácí síť, kdy pro všechny PC co máme doma stačí jedna tiskárna ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vosk nemaže a nelepí, ale je sprostě drahý. Jde sedřít tvrdým předmětem, ale barvy jsou parádní, umí to namíchat i hodnověrné kovové odstíny. Domů se nevyplatí. Po každém zapnutí tiskárny se pročišťují trysky, lžíce vosku jde do odpadu. Při trvalém zapnutí to žere jak lednička.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si dovolil Vás jen trochu poopravit. Co se týče ceny vosku, pak ano, výrobně je o pár haléřů dražší na mililitr, než inkoust. Ale výrobní cena je stále jednotky korun na litr. Zbytek jsou marže výrobců a ty jsou to řádově až desítky tisíc procent (proto jsou ty tiskárny tak laciné).
Voskovka sama neumí namíchat vůbec nic, vše dělá driver tiskárny. Barvy jsou ale skutečně velmi pestré, ale mají problém s tím, že černý vosk 100% kryje, zatímco u inkoustu jste dal 100 M + 100 K a měl jste hodně teplou černou (například), ale u vosku je 100 % K + cokoliv prostě stále stejně černé jak bota, takže zde jsou určité problémy, které tímto jen lehce naznačuji. Nemožnost laminace tisků už je skutečně bezvýznamné minus.
No a zapnutí/vypnutí tiskárny — kdyby vypustil jen tu lžíci vosku! To by bylo super! Bohužel to ale funguje jinak. Tiskárna se nesmí vypínat vůbec (a žere možná i víc jak lednička, protože neustále ohřívá celý inkoustový/voskový systém, včetně tiskové hlavy). Pokud se přesto tiskárna vypne (třeba v důsledku výpadku proudu), pak po svém zapnutí kompletně vyprázdní všechny zásobníky vosku do odpadu a spouští dlouhý proces čištění. Takže na to padne minimálně další sada vosku (mimo ty, co kompletně vypustí). Jeden zákazník mi říkal, jak si liboval, že tam nacvakal kompletně všechny cihličky vosku do zásobníků a že spustí velký tisky. No a pak byl výpadek elektřiny a tiskárna mu veškerý obsah zásobníků vypustila…
Technologie je to úžasná, ale zrovna tohleto ji sráží dolů.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Píšu zkušenosti s tím, co jsme měli v práci. Při každém zapnutí zahřála a pročistila trysky do odpadu. Asi tak polévkovou lžíci, což mohla být tak dvacetina jedné sady náplní. Šedivé odstíny uměla mícháním více barev. Jestli barvy míchá tiskárna nebo ovladače je v důsledku jedno, ale my měli stroj, který to dělal sám - soubor k tisku tam šel nahrát třeba přes ftp. Tenkrát ten krám stál nějakých 140 tisíc bez DPH.

Čím je způsobena cena náplní, o tom se nepřu - my měli systém, kde byl černý vosk zdarma. Při objednávce barevných člověk jen připsal, kolik chce přidat černých kostek (za 1 Kč všechny). Cenou barevných vosků si to výrobce samozřejmě bohatě vynahradil.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Před pár lety při likvidaci jedné detašované kanceláře mi prošel rukama postarší Phaser. Už měl zřejmě hodně naběháno (a taky odleženo v zaprášeném skladu). Podle počítadel na různých součástkách (počítadel je v tiskárně několik) byl ten Phaser seskládaný z několika starších kusů, na kterých odešly různé věci (tuším nějaký válec měl naběháno asi trojnásobek, než co hlásila tiskárna jako celek). Hlavní poznatek = proč to píšu: mělo to "pracovní" válec potažený nějakou gumou nebo silikonem - a ten byl na několika místech prasklý. Když jsem si sečetl cenu nových náplní, nového válce a ještě nějaké další "drobnosti", vycházelo to asi na dvojnásobek, co stála fungl nová midrange barevná laserovka s náhradní sadou velkých náplní :-) Takže se Phaser po létech zapomnění konečně dočkal šrotiště. Popravdě mi přijde, že pokud je s voskem tolik legrace, tak ten silikonový válec asi reálně nemá šanci dožít se svého poločasu rozpadu - pokud šťastnou shodou náhod nefunguje na pracovišti, kde jsou kvality vosku zapotřebí a nectnosti tolik nevadí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pred rokom sme zhanali do prace nejaku novu tlaciaren a "zhodou okolnosti" na mna vyskocila reklama na jednu z tychto prvych verzii epson tlaciarni. Koncept je to genialny, za rok sme na nej vytlacili vyse 16 000 stran, nedavno som tam lial 5. flasticku atramentu ... tj. dokopy minutych cca 60€ (tolko stal kedysi JEDEN toner do inych tlaciarni s max 3000 stranami resp. u samsungu 1500 ...) ,ale ma to taku mensiu "Zavadu". Ak tlacim text, tak je vsetko vporiadku resp. staci raz zarovnat hlavu a uz to bude v poriadku, ale pri obrazkoch uz robi pruzky a to mozem zarovnavat tlacovu hlavu aj 5x a furt nic. Ocakaval som problemy tohto druhu, ale tlacime na nej vecsinou len text ci faktury a tam je to bezproblemove. Ak odide, tak kupime zase podobnu modelovu radu od epsonu lebo uz teraz to vydrazlo viac ako tonerova kazeta, ktora uz po tretom plneni ma vypaleny fotovalec

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

(předchozí příspěvek se mi neuložil..)
hehe - tak přesně stejný problém jsem měl taky - stačí správně zarovnat hlavu, i když to na tom zarovnávacím výtisku vypadá OK (doopravdy ale tam rozdíly jsou). V nejhorším případě budeš muset postupovat metodou pokus-omyl.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsem byl ortodoxní laserář, poslední inkoustovku jsem měl HP DeskJet 870Cxi z roku 1994 (samozřejmě zklamání ze spolehlivosti kvality a ceny tisku), pak už jen laser se spotřebákem na alespoň 5000 stran. Jenže děti potřebují barvu a levný barevný laser "na doma" neexistuje, takže jsem zvolil (podotýkám po delších rešerších) právě Epson L550 (podmínka byla, aby měl ethernet). S odpadní nádobkou si hlavu nedělám, do doby než to bude akutní bude již dostupný SW resetátor (stejně jako je dostupný pro starší modely epsonu) a odpadní nádobku vyřeším vytažením odpadní trubičky z tiskárny.

Zatím jsem spokojený - kvalita je trochu nižší než např. u HP (ostrost tisku, intenzita barev), což jde na vrub rozdílným technologiím tisku, ale pohled na téměř neubývající inkoust (a naopak mizející balíky papíru z krabice) je k nezaplacení. Po půl roce používání (tiskárna jede jako hlavní rodinná mašina pro 8 počítačů) je interní počitadlo na hodnotě 3 tisíc potištěných stránek. Před nákupem jsem měl strach z epsoňáckých výpalných (viz to čištění odpadní nádobky, resety počitadel, apod.), ale při pohledu na cenu inkoustu a jeho množství se to snad i tak vyplatí.

edit: ještě jedno negativum jsem si uvědomil: Ta má Epsonka má krutě malý vstupní zásobník, pořád do ní láduju papíry (optimální by bylo "lízátko" aspoň na 500 listů) :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Po CIFS systému jsem pokukoval, vlastním OF 8000 enterprise a jednu dobu jsem tisknul opravdu hodně. Tehdy se mi líbilo, že ta tiskárna má sama o sobě velké náplně (taky patřičně drahé) a vydrželo to docela dlouho (cca dva roky jedna). Tiskárna sama o sobě stála v eshopech přes 5k, já ji sehnal za cca 3kkč.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne jsem v zivote nenarazil na inkostovou tiskarnu, ktera by se drive nebo prakticky ihned nedokurvila nesmyslnym hrkanim, prejizdenim hlavy a vyplivavanim inkoustu nez se vubec zapne (dnes je pro to odborny termin - android syndrom). I pak ji to trvalo silene dlouho nez tiskla a tiskove ovladace byly tak debilni, ze prakticky nikdy bez resetu tiskove sluzby (a nekdy ani po resetu pocitace!) neslo odstranit nedotisknuty dokument. U laserovky co mam doma je to ted o neco malinko lepsi, ale taky mnohdy nejde dokument odstranit. Zajimave, ze uplne vsechny firemni tiskarny vzdy fungovaly jak vino ....
Umi udelat dobry HW, ale totalne megabombasticky odflaknou SW ..... kdysi jsem mel dokonce nejakou utilitu na canon, ktera ten hajzl na chvili umravnila, takze startovala jen minutu a ne 15 minut a i se stalo, ze po naplneni inkoustu, tam i nejaky zbyl pro tisk ..... po 15ti minutach standardniho nabehu ten inkoust proste vyflakal pryc! Pak uz ale ani ta canon utilita na reset firmwaru nefungovala ........ To byla naprosta tragedie ta tiskarna, nabizel jsem ji kdysi jeste na kolejich a nikdo ji nechtel ani zadarmo s pul litrem inkoustu!!! Ufff, zase jsem se nasral, jenom na to vzpomenu:)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ta L550 se chová mravně, mám ji stále zapnutou, takže "rozcvičku" dělá jen velmi malou (jen se odparkuje) a hlavně tiskne prakticky okamžitě.

Co se "firemních" tiskáren týká, tak je to většinou proto, že jsou většinou s tiskovým jazykem, a tedy tiskové úlohy bývají menší, než ty bitmapy u GDI modelů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

problem toho HP je v cene barev... Je to pekna tiskarna, vyborna technologie, ale porad je to velmi drahe.

Co se tyka epson barev, tak je ta cena super u tech nadrzkovych systemu a kvalita tisku je za tu cenu velmi dobra - byt ne dokonala. Pokud bych mel nekomu doporucit dnes barevnou tiskarnu tak prave epson pro tu cenu...

Problemy ktere jsou tady zminovane s zivotnosti u inkoustu, tak laser na tom neni dnes kdovijak dobre. Uz davno jsou pryc doby kdy vam zapekaci valec a podavac prezily 100 tisic stranek / 30 let. Mam zname, kteri v kancelari denne tisknou na HP LaserJet 5 (neplest s 5L, ci 2100/2200) Nekteri z duvodu velmi hnusneho vzhledu prechazi na tiskarny nove ovsem ocekavaji ze jim tiskarna zase 10-15 let vydrzi a jsou velice zklamani ze nevydrzi... Nekteri kupuji tiskarny stale nove, nekteri ty stejne, protoze maji zasoby toneru, nekteri vraceji zpet ty stare jen je skovavaji nekam do regalu aby na ne neslo videt.

Nejhorsi je ze clovek potkava vlastnosti tiskaren se kteryma se neda nic delat... Napriklad jedna znama ucetni si koupila malickou laserovku - potrebovala neco prtaveho aby se ji to veslo na pracovni stul a tiskne tam jen predavaci listy, nebo vyplatni pasky - vse na A5. To by jste neverily jaky je problem tisknou na nove A4 tiskarne A5 papiry... pokud si nastavite v nastaveni velikost papiru A5 a date tisk, tak tiskarna stejne tiskne jako na A4, takze tam mate jen pulku vytisku a pokud to udelate tak jak je to logicke, tj proste tisknete jako na A4 jen ten papir je polovicni delky, tak vam to pro zmenu po vytisteni nahlasi chybu, protoze moderni tiskarna uz meri kolik ma papir na delku a pokud nevyjede cely, tak to nahlasi jako chybu a je potreba ji otevrit a zavrit aby mela pocit ze jste zasekly papir vytahli. A co treba s timhle chcete delat, nez ze tu tiskarnu hodite do kose a poridite jinou?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Situace na trhu se mírně vyvíjí, ale obecně se dlouhá léta řídím několika poznatky:

1) nekupovat nejlevnější modely daného výrobce - ani pokud jde o lasery. I pro domácí použití doporučuji tiskárnu s podporou alespoň PCL5, což bývá druhá až třetí nejlevnější řada = podpora otevřeného formátu koreluje s trochu lepší mechanickou odolností a třeba kapacitou počátečních náplní. Některé "druhé nejlevnější" laserovky deklarují podporu PCL3 (resp. manuály o tom spíš cudně mlčí) - tuto kategorii spíš nedoporučuji. V zásadě kupodivu přesně platí "nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat levné věci".

2) snažit se vyhnout divotvorným utilitám, které žijí trvale v systrayi. Tiskárna má přijmout job a nemá k tomu potřebovat svého divného parazita v systému (historicky často dost nenažraného, v tom jsou různí výrobci zajedno). Ideálně má tiskárna brát joby od nějakého generického ovladače, který je přibalený v OS a jenom se trochu parametrizuje. Tento generický ovladač bývá nenáročný na CPU, a výsledný job se předá tiskárně na nějakém standarním rozhraní (legacy LPT, USB LPT class, LPR, IPP = věci které nežerou procesor). => O důvod víc, aby tiskárna brala nějaký standardní formát. Dalším problémem divotvorných utilit bývá, že mají omezenou morální životnost v čase. V nové verzi OS za pár let už nebude pro starou GDI tiskárnu podpora. Kdežto otevřené formáty PCL5 a PostScript budou v příštích desktopových OS zřejmě ještě hodně dlouho.

3) rozhodně neinstalovat drivery z příbalového CD - toto bývá zastaralé už ve chvíli, kdy vyjíždí z lisu, software na CD bývá hodně čerstvý / nízká kulatá verze / mívá bugy. Když už, tak čerstvý z webu výrobce - a pokud je na výběr, tak radši vysoký patchlevel předchozí řady, než nejnovější kulatou verzi (čerstvá zkušenost s ovladači HP). Aktuálně mě zarazilo, že nové "generické" ovladače z webu HP plodí PCL, na který se mi vykašle LaserJet 6P. Přitom generický PCL driver od Microsoftu (Windows 8.1) mi stará LJ6P normálně bere. Podobně se tuším chovají nové PS ovladače.

4) diskutabilní: tíhnu k HP - sice to není co bývalo, ale pořád věřím PCL enginu v tiskárnách spíš od HP než od ostatních výrobců.

5) diskutabilní: nedávno jsem sháněl někomu tiskárnu do domácnosti jako dárek. A usoudil jsem, že barevný laser by byl darem danajským, i pokud bych se řídil pravidlem 1) - čistě podle cen náplní a předpokládaného chování obdarované rodiny (to jsem si neuvědomoval nenulovou "volnoběžnou" spotřebu barevných tonerů). Takže to skončilo zcela racionálně "trochu slušným černobílým laserem". Plnohodnotná první náplň by jim měla vydržet na pár měsíců až let provozu.

6) diskutabilní: nemám rád multifunkce. Nutí to parazita na hostitelské PC, nebývá to dobrá tiskárna ani skener, je to single point of failure. Chovám nedůvěru k multifunkcím v roli centrálního skeneru pro malou firmu - principielní problém se "vzájemným vyloučením přístupu" při ovládání z koncového počítače, skenování do mailu má také svoje zádrhele... fakt je, že na skenování kancelářských dokumentů do mailu to může být relativně dostatečně funkční (ale většinou až na dražších modelech těchto strojů, s trochu slušným embedded OS). Škoda že pro skenování neexistuje standardní "remote" rozhraní, jako třeba LPR pro tisk.

Nedávno jsem potřeboval pár stránek v barvě. Nějaké náčrtky ze sketchupu,
do jakési komunikace s ouřady.
V drahém copy studiu v centru krajského města mě překvapilo mizerné barevné podání
(veliká enterprise laserovka, už nevím jestli HP nebo co - možná kašlou na kalibraci).
Finální tisk ve více kopiích jsem zadal za zlomek ceny v tomtéž krajském městě,
ve firmě která se prezentuje jako "tiskárna a knihvazárna" - obvyklými zákazníky
jsou studenti s diplomkami. Po telefonu říkali, že to "netisknou na laseru, ale na tiskárně".
Na místě jsem zjistil, že to pochopitelně tisknou na enterprise laserové tiskárně
- tuším nějaká Minolta, údajně snad v pronájmu včetně všeho servisu a spotřebáku.
Světe div se, barevné podání odpovídající použitému stroji (= slušné).

Taky mě pořád dokola překvapuje, jak podivný je tiskový subsystém Windows, když se v něm snažíte o nějakou údržbu. Konkrétně instalace virtuálního LPR portu pod XP/7/8/8.1/2012 je pořád stejná čekárna - odhaduji naschvál, aby lidi tiskli přes CIFS/SMB2. A konkrétně ovládací panel tiskáren zejm. v 7 a částečně ještě v 8 mě překvapil, jak hnije při zkoušení různých verzí ovladačů (v 8.1/2012R2 už vcelku OK). Vnímám, že tento panel v sedmičkách získal oproti XP jakousi vrstvu abstrakce navíc (tuším sdružuje tiskárny podle portu nebo co) - ale zjevně to netrefili napoprvé správně a tuším ani v updatech se to nezlepšilo...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"tiskárna od výrobce vybavená zásobou inkoustu, která vám vystačí na dobu její životnosti" .... to je nejaka novinka? Ja myslel, ze tiskaren s tak kratkou zivotnosti je plno ...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě jediný rozumný důvod pro koupi multifunkční inkoustové tiskárny, kterým je pokud má člověk potřebu skeneru A3 - obzvlášť pokud skener funguje i v nepřítomnosti cartridgí nebo prázdných zásobníků - protože její cena je zhruba 20% stejně velkého skeneru s obdobnými parametry ;-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Když tu čtu o těch problémech s inkousty - tak jsem asi koupil nějaký omyl. Šel jsem po barevné multifunkci (A4) s duplexem (duplex jen pro tisk), sítí a smysluplné ceně s tím, že se bude tisknout málo. Koupil jsem Canon MG5200. Doplňují se tam cartridge (tři barevné CMY, dvě černé), tisková hlava je součástí tiskárny (ne cartridgí).

Tak bezproblémovou inkoustovku jsem ještě nikdy neměl. Mám ji už několik let a i když tisknu skutečně velice málo (tak jeden až dva papíry měsíčně v průměru, tzn. někdy i za čtvrt roku nic), tak nevím, co je zaschnutí hlavy nebo cartridge. Všechno maká, jak má. PS: Strkám tam jen originál cartridge. A opravdu je nijak často nekupuju. Fotky to dělá imho pěkný (dostal jsem k tomu pár demo kousků fotopapíru a koupil jsem si pak ještě další balíček, protože mi to přijde fakt pěkné a i ten balíček mi vydrží několik let, neboť fotky tisknu velice sporadicky a pouze pro situace, kde to má smysl - fotka děcka pro prarodiče apod.).

Nejsem si jist, jestli by mě vyšla laserovka včetně materiálu levněji než toto, ale nemyslím si to, i když jsem to nepočítal. Každopádně při tom, co to umí (má to i držák na potisk CD, i to jsem už asi dvakrát využil ;), jsem s tím za danou cenu naprosto spokojen a kdybych měl někdy koupit další inkoustovku, jakože furt není proč (a asi ještě dlouho nebude proč), tak to bude zase něco podobného.

Jediné, co mi na ní vadilo, je, že když dám tisk v odstínech šedé, tak to stejně tiskne barvama. Zjistil jsem, že aby to tisklo jen černou, musím ještě zvolit vysokou kvalitu tisku. Šalamounské řečení (mám na volbu mezi vyplácat méně barev nebo více černé ;), ale co už. I tak jsem s ní celkově nadmíru spokojen.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tyto tiskarny maji nacasovanou zivotnost hlavy. Jednou se ti na displayi objevi napis chyba b200 a konec... nepustis si ani scanner.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je to fajn že to vytiskne kupu stran, nikde se nepíše jestli tiskárna pojede i po 2 letech, když jí budete mýt ve skříni jelikož nepotřebujete tisknout. Podle mě Laser tiskárna neodejde jen kvůli toho, že v cartridge zaschla barva, nedej bože v trysce.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

musim souhlasit s WIFTem.
Mam starou IP4200, pouzivam jenom orginal katridge.
3/4 roku jsem na ni netiskl, zapojil a jela bezproblemu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To ja mam opacny vysledek - po pul roce s Epson R285 na policce to odmita tisknout nektere barvy (urcite cernou), ostatne nevim. Navic ukazatel urovne naplni klesal o dost vice casem, nez tiskem :( Tisknu temer vyhradne jen potisky na printable DVD a ted nemam cim.

Hlava je soucasti tiskarny.. jde to vubec nejak vycistit?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám doma 1 1/2 roka Epson L355. Občas sa stane, že cez WiFi mi ju notebuk nevidí, musím ju znova nainštalovať. Predtým som maj SX 205 a tam mi hlava zasychala každú chvílu. S L 355 okrem WiFi zatiaľ nič. Toner sa míňa fakt pomaly, čierny som k nej dostal 3 flašky.Je pravda, že je pomalšia ale na doma mi to stačí a darovanému koňovi na zuby.........

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle tiskárnu mám cca druhým rokem a naprostá spokojenost. Jinou bych asi s ohledem na cenu tisku moc nechtěl a když , tak opět Epson s velkooběmovými zásobníky. Ještě mi doma leží nějaké HP , tam to je co fotka to pět korun. Nedává mi vůbec smysl se poohlížet po nových náplních. No a za tu dobu co tiskárnu mám jsem jednou dal čištění hlav a vše v pořádku .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám doma SX235W která je v podstatě předchůdce L355. S wifi mám taky neustále problém , když ji nechám zaplou, tak třeba po hodině ji počítač nevidí a musím ji vypnout a zapnout. Jinak by byla celkem fajn, ikdyž musím pořád kupovat cartridge, protože mají malý objem. Ale objevil jsem značku kompatibilních náplní Piranha http://www.comps.cz/neoriginalni-cartridge-epson/c-1491/ za cca 120,- Kč, s kvalitou jak originál. Takže to ještě jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, rozjelo se mi celkem podnikání a nějak mi už nestačí prostor co mám doma, tak jsem se rozhodl pronajmout si kancelář, naštěstí se mi celkem rychle podařilo tady jednu najít http://www.eurobydleni.cz/komercni-nemovitosti/kancelar/brno/ Tiskárnu jednu doma mám, ale byl bych rád kdyby tam zůstala a do kanceláře si chci pořídit novou, měl bych si podle vás pořídit výše zmíněnou, nebo mi doporučíte jinou? Děkuji, Karel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahojte, když tu tak řešíte tiskárny, nenašel by se tu někdo, kdo má zkušenosti s externí tiskárnou, jakože firmou? Chtěli bychom nějaké reklamní předměty a hledáme seriózní firmu. Našli jsme tuto: https://www.e-abctiskarna.cz/ . Nemáte někdo zkušenosti? Díky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.