Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Epson Perfection V850 Pro a V800 Photo: digitalizujte svůj foto archív

Tech 8700 Kc stal Pentax 55/1,4 SDM, nebo ta stara verze bez SDM? Protoze mi to nejak nesedi s US prodejni cenou, kde ten dvojnasobek presne odpovida (SDM proti ne-SDM).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pokial vyrazne neopravili/nezmenili najme slabe miesto skeneru (optiku) z generacie V700/750, stale to skenuje len na urovni cca 2200dpi (+/- nieco), bez ohladu na to, co je uvedene v specifikaciach (udajne 6400 dpi). Vystup obrazka s finalnym rozlisenim je len vysledkom matematickej interpolacie, ale nie skutocneho optickeho precitania detailov. Mam Nikon CoolScan ED 8000 a aj najlepsi sken z Epsonu V750 ma este riadne daleko ku skenu z Nikonu. Inak profesionalny test V750 Pro je v anglictine tu: http://www.filmscanner.info/en/EpsonPerfectionV750Pro.html

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

+1. těžko předpokládat, že by pokrok v optické části skeneru byl vůbec nějaký.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To si tiez myslim, inak by to vyrazne predrazilo vyrobu, optika je ta najdrahsia cast. Ale aj 2200+ dpi je skvelych, sice je to len cca 40% z proklamovaneho rozlisenia, ale oproti takym skenerom ako Canon CanoScan 9000F, ktory ma len 16% rozlisenia oproti tomu, co Canon uvadza, je to skvely vysledok. Akurat sa mi toto zamerne klamanie zakaznika dost nepaci. Je to podobne, ako uvadzat ze taky Nikon D750 ma "rozlisenie" 24Mpix, ale nepovedat, ze je to len snimac a nasnimane rozlisenie kvoli RGBG maske a AS filtri tak detailne rozhodne byt ani nemoze. Neuvazovali ste spravit nejaky test skenerov zo sucasnej ponuky (vela ich nie je) aj s testami skutocneho rozlisenia? Okrem tej stranky filmscanner.info som totiz takto skvele testy nikde nevidel a "testeri" vsade inde pouzivaju vzdy len udaje o rozliseni od vyrobcu, co je zjavne nezmysel.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ony jsou testy a "testy". Řada dnešních testů (review) je v podstatě spíš jen náhled (preview), který jen komentuje parametry a v případě skenerů pak přidá jeden sken řekněme kodachromu a jeden ilfordu a prezentuje ti je v rozlišení kolem 1600X1200. to opravdu nejsou dobré testy. Je v tom ten problém, že pro posouzení kvality skeneru potřebuješ opravdu hodně času. Já kupříkladu poslední roky používám epson V500 a troufnu si říci, že jej stále nemám dokonale "v oku". Ono každý materiál se v něm chová trošku jinak, dost záleží na tom, jak přesně se ti povede film do skeneru vložit (ty defaultní držáky od epsonu jsou upřímně doslova na ho*no, už nějakou dobu si dělám držák vlastní, výškově nastavitelný, protože cpát prachy do řešení od betterscanning se mi nechce a stejně tak jsem neshledal nutným ANR sklo, stačí prostě filmy dobře vylisovat (hlavně kino, svitky se tolik nekroutí). pak je tu otázka obslužné aplikace (já jedu na vuescanu, protože na linux seš rád maximálně tak za ovladače, na silverfast zapomeň)

jinak V500 , co jsem vypozoroval, dává reálně rozlišení někde nad 1600dpi. obvykle tedy skenuju v 3200 do tiffu s 16bit/barva, pak si s tím pohraju v rawtherapee4 (jehož algoritmy pro zpracování obrazu jsou nesrovnatelně pokročilejší a jemnější než u vuescanu) a následně doladím drobné detaily v gimpu.

ale abych ti odpověděl - snad si to pamatuju přesně, ale někdy kolem 2010 jsem myslím zkoušel prosadit recenzi V300 / V500 / V750. jenže se nepodařilo zajistit ty skenery na zápůjčku, takže z toho pak prostě sešlo. Pokud by mi někdo byl ochoten V850 aspoň na měsíc půjčit, rád jej otestuji. Ale to ber v tuhle chvíli jen jako hypotetický komentář, bohužel zde platí i to, že jsou důležitější věci na testy než takto minoritní záležitost. Avšak popřemýšlím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za odpoved. Ja som najprv kupil skener Reflecta ProScan 7200 s tym, ze ho na 120tky filmy "nejako upravim". Bohuzial sa to nepodarilo, pri mokrom skenovani poskrabanych 35mm negativov som vsak z neho dokazal dostat vystup dost zaujimavo sa bliziaci tomu, co mam dnes z Nikonu. Rozlisenie je skoro rovnake, ale farebna vernost a hlbka je u Nikonu o rad vyssie. A dalsi level tomu prida SilverFast, to su vysledky priam excelentne. Potom uz len jemne doretusujem vo Photopainte, ak nejaky brutalnejsi skrabanec alebo problem ani Nikon nezvladne. Jeden priklad za vsetky: http://imgh.us/Magy6x6_007d.jpg. 6x6 neg ORWO Color NC 16, fotene a vyvolane svojpomocne v r. 1969. Ten ProScan 7200 zapozicat pripadne mozem, mam ho len ako nudzovu nahradu ak mi vypadne Nikon, ale nemyslim, ze by to hrozilo. :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ta fotka je pěkná ukázka toho, jak je film neostrej v 100% zobrazení, ale jak skvěle to pak vypadá na papíře. sám mám takových snímků řadu, ani ektar100 není při skenu tak boží jako pak na papíře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.