Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Evropská unie: Po žárovkách zakážeme i grafické karty

Blesk
Pokud jste nad zákazem žárovek jen mávli rukou, bude vám možná méně lhostejné, že nové nařízení Evropské unie může uměle omezit výkon grafických karet, případně některé zcela stáhnout z trhu…

„Zrušili jsme veřejné domy, zrušíme i veřejné chodníky!“
- „To nemůžete srovnávat, to je rozdíl.“
„Já v tom žádný rozdíl nevidím, bordel jako bordel.“

I když jsme článek uvedli citací ze známé scény Šimka a Krampola, sám o sobě příliš vtipný nebude. Evropská unie totiž nehodlá zůstat jen u žárovek. Zřejmě potřebuje vykázat nějakou činnost, aby lidem nedošlo, že ze svých daní platí hromadu nepotřebných úředníků. Nějakým způsobem se zkrátka k pánům v Bruselu doneslo, že v počítačích je jakási grafická karta, jejímuž účelu zcela nerozumějí, ale po stránce regulací je to pole neorané, a tak se do něj před zimou pustili.

Můžete namítat, že by nějaké limity pro spotřebu existovat mohly, vždyť oba hlavní výrobci překonali s duálními modely 300 wattů jako nic. Jenže to asi ještě nevíte, jak EU svůj koncept postavila a jaké limity má nastavené. Pro začátek můžeme říct tolik, že více než polovina letošních 28nm modelů by musela být stažena z trhu a ty budoucí, aby požadavky splnily, by musely mít horší poměr spotřeba / výkon než současné.

EU grafiky
Rozdělení spotřeby grafických karet podle paměťové propustnosti a sběrnice dle EU

Kdosi z vedení EU totiž přišel s nápadem, že spotřebu grafické karty nejlépe odráží její paměťová propustnost (ano, čtete správně) a limity tedy budou nastavené nikoli podle spotřeby či spotřeby a výkonu, ale podle paměťové propustnosti. Vzniklo tak sedm škatulek (tabulka výše), do kterých se jednotlivé modely zařadí podle paměťové propustnosti, kterou EU považuje za synonymum pro šířku paměťové sběrnice (o tom, že by mohla záviset i na frekvenci pamětí, zřejmě autoři nové směrnice ještě neslyšeli).

Zkrátka a dobře by na základě tohoto nesmyslu měly vzniknout kategorie, z nichž nejvyšší (G7) bude shora omezena paměťovou propustností 320 GB/s. Jinými slovy: EU se domnívá, že grafické karty s datovou propustností nad 320 GB/s (tj. 384 bit sběrnice s 6,7GHz GDDR5 nebo 512bit sběrnice s 5GHz GDDR5) příliš žerou, a tak je plánuje zakázat úplně.

Pánům úředníkům patrně uniklo, že nový trend je použití interposerů a paměti s extrémně vysokou propustností, která má naopak poměr spotřeba / výkon zlepšit. Pokud nové směrnice vstoupí v platnost, bude to problém - buďto budou muset výrobci jít jinou cestou (sběrnice sice bude užší, ale spotřeba vyšší), nebo zkrátka vystoupí z evropského trhu.

AMD Radeon HD 7750 rear
Radeon HD 7750, grafická karta bez přídavného napájení a se skvělým poměrem spotřeba / výkon
- přesto se nevejde do limitů Evropské unie - na 128bit grafiku je podle nich moc výkonná

To však není jediný problém. Společnost AMD se k situaci předběžně vyjádřila pro server Nordic Hardware a konstatovala, že limity jsou nastavené zcela mimo reálné možnosti hardwaru - nejen, že by neprošly stávající a budoucí high-endové modely, ony by se do nich nevešly ani karty z řady Radeon HD 7700, které patří k tomu energeticky nejefektivnějšímu hardwaru stávající generace. Na 40nm produkty pokrývajíci dílčí segmenty trhu bychom pak mohli zapomenout rovnou - i naprostý low-end jako například Radeon HD 6500 na splnění požadavků EU nestačí.

Je třeba si uvědomit, že kategorie nejsou nastavené podle spotřeby, ale podle datové propustnosti (resp. šířky sběrnice). Pokud se tedy spotřeba Radeonu HD 7700 nevejde do kategorie paměťové propustnosti G5, stačilo by teoreticky, aby AMD čipu buďto implementovala širší sběrnici (případně stávající doplnila rychlejšími pamětmi) a i když se poměr spotřeba/výkon zhorší, přesune to kartu do kategorie G6, ve které jsou limity méně přísné. Produkt bude mít vyšší spotřebu, bude z hlediska uživatele horší, ale splní požadavky Evropské unie.

AMD v tuto chvíli chystá oficiální stanovisko, kterým se pokusí komisi přimět k přehodnocení situace, Nvidia se prozatím nevyjádřila.

Evropská unie původně plánovala uvést nové nařízení v platnost během začátku roku 2013, nicméně ve světle stávajících událostí se zdá, že dojde k ročnímu odkladu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Evropská unie: Po žárovkách zakážeme i grafické karty

Úterý, 30 Říjen 2012 - 09:38 | Joe War | logickejšie by bolo, keby omedzili objem motorov...
Čtvrtek, 18 Říjen 2012 - 14:37 | JVc | no a co teprv tento tarif http://shop.t-mobile.at...
Středa, 17 Říjen 2012 - 12:51 | petr ib | takže Fake a k němu podle redakčního počítadla -...
Středa, 17 Říjen 2012 - 12:51 | petr ib | sorry, to patřilo do jiného vlákna pod kehil | 16...
Středa, 17 Říjen 2012 - 12:50 | petr ib | takže Fake a k němu podle redakčního počítadla -...
Středa, 17 Říjen 2012 - 11:39 | Jaroslav Brümmer | Ano pojmenování přesnými jmény, prozatím. Teď je...
Středa, 17 Říjen 2012 - 11:23 | petr ib | nedoložil jste z nezávislého zdroje info o...
Středa, 17 Říjen 2012 - 11:02 | petr ib | máš recht - bylo to tam jak na orloji http://cs....
Středa, 17 Říjen 2012 - 10:52 | Damel | To je demagogické překroucení skutečnosti. V...
Středa, 17 Říjen 2012 - 10:49 | Damel | Nepravda. Byla ministryní pouze od dubna do...

Zobrazit diskusi