Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EZchip TILE-Mx100 je prvním 100jádrovým 64bit ARM procesorem

Proč takové náhodné číslo, proč ne 128 nebo 96.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze marketing. Marketaci nemaji potuchy o dvojkove soustave. 100 bude znit dobre v novinach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hmm mozno je to cisto prakticky pohlad. Ak su tie jadra stvorcove alebo skor ich zoskupenie ma byt do stvorcu, tak potom 128 aj 64 je dost na prd, kdezto pri 100 jadrach mozu spravit maticu ktora ma 10x10 jadier.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

8x8=64
Ale stejně jich bude na čipu víc než 100, jen budou nějaké vypnuté kvůli chybám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne, jak je znamo bude jich mnohem vic a nefunkcni se povypinaji a tak vzniknou marketacky lakavy 100 jadra, pokud bude vic nazhromazdenych zmetku tak se vynori nejaky levnejsi 90-80 jadrovy. Nicmene nechystal uz intel neco podobne mnohojadrovyho? snad s atomovyma jadrama ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chystal ale nie pre serverovy segment

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ehm nic v zlom, ale ak to ma byt jeden kus kremiku tak je to cisto kravina alebo nejaka novinarska kacica. Ak by jedno jadro malo 10mm^2, a to je aj malo, tak pri 100 jadrach ten cip bude enormny. Rozhodne sa pri takom pocte stratia vsetky energeticke vyhody ARMu a je otazne ci to bude naozaj tak vykonne. Nehovoriac o problemoch s pararelizaciou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono velmi zalezi jak slozite ty procesory budou. S nadsazkou se da rict ze graficke karty jsou 1000 jadrove procesory s velmi primitivnimi jadry takze nezabiraji tolik mista.
Pokud budou ty jadra trosku zjednoduseny a orezany tak by nemuseli byt moc obrovsky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Už teď dodávají 72 jádrovou verzi TILE-Gx, která se používá třeba v mikrotikách ( http://www.alternetivo.cz/mikrotik-cloud-core-router-ccr1072-1g-8s-1x-gb... ). Takže 100 core za další rok a půl asi není nic nereálného. Pravda, současné jádra vychází z MIPS, ale ARM asi nutně nemusí být výrazně větší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co grafiky 512 SP je vlastne 512 malych specifickych samostatnych jader. Navic dnes 512 SP je graficky lowend a chipy nejsou nejak enormne veliky. Pokud se vratim k CPU tak dnes je jadro procesoru minoritou velikosti celyho chipu, vetsinu kremiku tvori GPU pak cahe a dalsi serepeticky vcetne radicu a samotny jedno jadro CPU je nula nula nic. Takze pokud nekdo ocese i dnesni procesor a nacpe tam jen samotny jadra tak 100 jader neni nic nerealnyho a nacpat do dnesni plochy 500-600mm² neni problem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, jen treba vzit v uvahu ze logika zere daleko vic energie nez cache pamet, takze to bude muset byt nize taktovano (podobne jako GPU), aby to slo uchladit...

Kazdopadne, tipuju ze prodejnim "killer app" ma byt ten interconnect. Mozna se mylim, ale spojit 100 jader vysokou rychlosti asi neni sranda..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No jak sa to vezme. Predsa len SP v GPU su podstatne jednoduchsie a "tupsie" ako univerzalne CPU jadro. Tak isto spominane TILE je postavene na MIPSe ktore mi pride jednoduchsie ako ARM jadro a ked sa pozriete na specifikaciu tak je to taktovane na nejakych 700-900MHz a vyrabaju to na uz pomerne historickych 40nm. Cache na jadro je 32kb/256kb co je relativne ok ale na cely chip je 20MB L3, pre vsetkych 72 jadier (intel ma pre svoje 2-4 jadra 2-20MB!) Aby sme sa pochopili, ja netvrdim ze je to nerealne, ale skor to bude nejaky cip na specificke vyuzitie kde sa akurat rozhodli pre ARM. Rozhodne to nebude nieco co bude masove a ARM bude hviezdit. Inak povedane, pride mi to ako ze je tam 100 jadier a bude to postavene na ARMe, ten teraz frci, tak spravime z toho palcove titulky a bombasticku spravu pritom to skonci v nejakych specialnych zariadeniach kde je jedno ci je to ARM,MIPS alebo nieco ine pretoze vecsina ludi ani netusi na com to bezi.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

však to taky píšou, že to bude mít specifické využití :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nemuzou atomy vykonem nebo ucinnosti dohnat 8 jadrovyma ..... zkusi to 100 jadrovyma:o) Treba uz to bude rychle jak Pentium II:o) A mozna to bude i min zrat.
Jako nevim, k cemu tohle je ... kazdy vi, ze army jsou proste pomale, cili neefektivni. Alfaomega vzdy bude vykon v jednom threadu ..... 100 procesoru, to se hodi na louskani nejakych sifer, kdy neni treba cist z pomale ramky a vsechno si uchova v cache u kazdeho procesoru .... ale na louskani specificke sifry bude vzdy lepsi na miru vyrobene DSP, takze mi tak nejak unika vyznam toho, mit stovky tristne pomalych procesoru ..... napada nekoho nejake vyuziti? Cloudy a podobne jsou samozrejme naprosta kravina, tam se monza hodi jeden ARM do racku, aby neco malo ridil, ale k cemu 100? U webovych aplikaci je to taky o pristupu k pameti, tak fakt nevim ..... asi jenom PR, aby to vypadalo zajimave .....

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz nemuzou atomy vykonem nebo ucinnosti dohnat 8 jadrovyma ..... zkusi to 100 jadrovyma"
Zkus si precist ten clanek trochu pozorne, a mozna, ciste hypoteticky, zjistis ze dohnat atomy neni cilem...

"pomale, cili neefektivni"
Myslim ze jste skvele vyjadril vlastni inteligenci ve trech slovech. Klobouk dolu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Skoda namahy reagovat na zakomplexovaneho dementia, nemyslite? :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou ja som sa pobavil. Je zabavne sledovat prispevok cloveka, ktory vobec netusi na co su viacjadrove procesory, pletie si vykon a efektivitu, ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi mi to vtipne este prislo, ale 100x opakovany vtip... Akurat som zaskoceny, ze si nevzal do huby android a nepripomenul nam, jak je ten skvely dlazdickovy windows bozsky. :) Ale to pride..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TVL, tenhle server je fakt sumpa .... 10 onanistickych komentaru dementu zakladni skoly, ale ani jedina odpoved na otazku. Tyhle diskuze jsou vskutku basta inteligence:o))))

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s tím úzkým hrdlem do RAM - taky mě zajímalo, kolik to má vlastně kanálů.
Jestli správně koukám na obrázky zde u zdroje:

http://www.tilera.com/products/?ezchip=585&spage=686

tak bych řekl, že tam vidím 4 kanály DDR4 - odhadem po 64 bitech (resp. 72 vč. ECC).
Ale je tam pár dalších zajímavých akcelerátorů a čísel :-)

Jak už někdo zmínil, tenhle stávající produkt je taky zajímavý:

http://www.tilera.com/products/?ezchip=585&spage=618

Mě na tom zaujala třeba podpora PTPv2 - pro mě v "průmyslu" relevantní fičura, bohužel pro mě není relevantní tahle úroveň průchodnosti :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.