Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k F-35 prohrává s letitou F-16. Měl Pierre Sprey pravdu?

F-35 bude asi největší průšvih v historii, ale to je na delší debatu a člověk musí vědět něco o aerodynamice. Stealth technologie je navíc pouze marketingový tah. Jednak jsou radary, které tyto letadla zachytí (viz. naše Tamara a je naivní si myslet, že koncept Rusové neobšlehli, když jde vlastně o snadný princip - protože dneska je všude něco, co elektromagneticky vyzařuje, tak Tamaře stačí se soustředit na místa, která (jako "zázrakem") právěže nic nevyzařují :-)))

Nicméně i bez těchto pokročilých pasivních radarů (další výhoda je, že Tamaru nelze zaměřit a raketou zničit, protože jen naslouchá, nic nevyzařuje...) lze F-35 na nebi najít pomocí - termální stopy.

Když F-35 šly proti Němci řízenými Eurofightery, tak ti "zatracení skopčáci" s F-35 vymetli oblohu, neboť se ukázalo, že termočidla Eurofighterů detekují F-35 na vzdálenost cirka 35km, což je víc než dobré a tedy F-35 příšly o stealth a když se světlice a klamné cíle vyplýtvaly a došlo na dogfight, tak byly F-35 ztracené.

Nechci vidět, jak by dopadly proti Ruským Suchojům...
http://www.youtube.com/watch?v=b-VNSJMiNt0
http://www.youtube.com/watch?v=CGbOs0vgYOA
http://www.youtube.com/watch?v=nhigI6ioKLM

A také bude muset jít proti S-400 Triumph systémům, kdy už S-300 sýstémy jsou "tak trošku problém":
http://www.youtube.com/watch?v=ru2Q2mmEXkM

Kdepak asi soudruzi udělali chybu? :)

PS. Podle mě je totální nesmysl chtít jedno letadlo na všechno. Je to možná pěkný sen, ale nejde to udělat. A-10 vydrží zásahy 20mm kanóny, ustřelený jeden motor a půlku z směrovky. Pilot má pancéřovanou kabinu a očekává se, že se na pomalu letící stroj bude pálit z kde čeho všeho. Chci vidět, jak jednomotorová F-35 obstojí jako náhrada za A-10... Má málo munice, nemá žádné pancéřování co by stálo za řeč a jeden zásah do elektroniky a je z ní hromada šrotu. Tady někdo právě přichází v přímém přenosu o vzdušnou převahu...

Nemluvě o tom, že mnohé konstrukční návrhy z USA jsou idiotské už od pohledu. Tak např. Ruské letadla mají ty dva motory dost daleko od sebe. USA F-22 ne. Proč F-22 prohraje? Protože když jsou motory blízko u sebe, tak zásah do jednoho z nich na 99% vyřadí u ten druhý. U SUček to bude tak na 70-85%, možná ještě méně. V boji to přijde vhod. Má to ještě jinou výhodu? Ano. Když máte dva motory daleko od sebe, tak můžete vektorováním jejich tahu dosáhnout VELKÝCH manévrovacích schopností. F-22 tohle nikdy nepředvede, právě pro výše uvedený "detail."

Další příklad? Ok. Letadlové lodě USA používají na vzlet letadel píst poháněný stlačeným vzduchem (či jiným plynem, já bych užil netečné hélium - na tu loď se bude střílet - , ale to jsem opatrný já...).
Podstatná podmínka - USA nemají zatím (proto F-35 projekt) letadla, která by mohla vzlétnout z letadlové lodi, když tato dostane zásah, byť malou 50kg bombičkou či 30mm kanónem do onoho vzletového zařízení. Možná by stačil granát... Jak to to sekne, tak celá "síla" letadlové lodi je k ničemu, žádné letadlo z ní už neodstartuje... Jeden zásah!
Jak to řeší Rusové? Tak, aby to obstálo v boji. Rusové nejsou idioti, očekávají, že letadlovka dostane i nějaké ty zásahy a proto vše, co na ní mají, startuje pouze silou vlastních motorů a skok-rampou na lodi. To je celé. Tuto rampu jen tak nepoškodíte, můžete na ni házet granátů i 50kg bomb kolik chcete, ta se bude jen smát a stále se po ní bude dát startovat.

Už vidíte ten rozdíl? Rusové mají techniku připravenou na boj. USA mají techniku jen na strašení.

Pokud se Rusové a USA někdy střetnou, bude to tak děsivý výprask pro USÁky, že nic jiného než užít jaderných zbraní jim nezbyde... Takže jak bych moc těm arogantním zmetkům vojenský výprask přál, tak vím, že si musím nechat zajít chuť... protože v sázce je budoucnost celého lidstva.

PS2. Jde tady vlastně o srovnávání ideologií. Rusové to dělají pro svou národní hrdost a nezávislost. USA (kapitalismus) to dělá pro prachy. Proto to tak dopadá... Dokud měli konstruktéry vlastence (F16, F15, A-10...), tak to šlo. Teď ale nastal úpadek...
Pro historické srovnání, co dokážou nikoliv kapitálem, ale ideologií motivovaní lidé nemusíme chodit moc do historie.

WW1 - kapitalismus vs kapitalismus: Němci se sice dostali k Paříži, ale výsledek byla plichta a fronta se moc neposouvala ani za cenu milionových ztrát. Kapitalimus vs kapitalismus dává plichtu.

WW2 - kapitalimus vs národní socialismus: Němci za 14 dní zlomili veškerý Francouzský odpor, ani mezinárodní podpora Frantíkům nepomohla a jen pokusem ukázat "vstřícnou tvář" na separátní mír nebyl proveden masakr u Dunkirku. Kapitalismus vs národní socialimus dává drtivou porážku kapitalismu.

...

Rusko sice není "národním socialismem", ale je to stát, jehož vojáci i konstruktéři jsou motivováni ne ziskem, ale slávou národa. Podle toho ty výsledky také vypadají - kapitalimus může jen skuhrat a plivat nenávistnou propagandu, ale kdyby se měl vojensky střetnout s Rusy, tak z toho bude strašný výprask kapitalismu... To nebude střelba na o 40 let starší vojenskou techniku řízenou nekompetentními idioty, kteří navíc ani bojovat nechtěli, jak se stalo v Iráku.

+1
+51
-1
Je komentář přínosný?

K tomu dodám snad už jen jednu věc. To že doktrína vzájemně zaručeného zničení byla těch (doslova) pár desetiletí ryze politicky nepříliš příjemná představitelům zejména usa, tak stále platí a v kontextu posledních měsíců imho nabývá stále na síle. Obávám se, že Rusko si může s Ukrajinou dělat co chce, protože NATO/USA nechtějí 3. sv. válku. Rusko prakticky nelze dobýt ani porazit, je to tak obrovská země s tak obrovským arzenálem, že je zcela jedno, jestli (přecházím do sarkasmu) američané létají s F16, F35 nebo v neckách s křídly. Jakmile by došlo na velký průser, tak stačí aby "někdo nervózní zmáčkl blbý knoflík" a jsme v řiti všichni na téhle planetě. jak říkal Einstein "nevím jakými zbraněmi se bude bojovat ve WW3, ale ve WW4 to budou klacky a kameny" ... no, kdo ví, třeba po sobě bude moderní pračlověk házet spíš po EMP nefunkční iPhony.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Ani v případě otevřené války mezi USA a Ruskem na omezené území země třetí strany (například právě Ukrajina), by ten červený čudlik nikdo nezmáčkl. Obě strany vědí, jaké by to mělo důsledky. Prostě by se jednalo o další proxy válku, jako byla Korea nebo Vietnam. Tažení na obou stranách by omezily hranice Ukrajiny a dál by to nezašlo. Riziko pro oba státy je příliš velké.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je sice možné, ale i moderní konvenční zbraně mají takovou brizanci, že po 1/2 roce takové války by byla z Ukrajiny měsíční krajina. Žádné nerostné bohatství na Ukrajině by neuhradilo obnovu země. Ukrajinci by v reálu o svou zemi přišly, protože by se tam nedalo žít už je z důvodu možného zničení jaderných elektráren.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

<i>Ukrajinci by v reálu o svou zemi přišly, protože by se tam nedalo žít už je z důvodu možného zničení jaderných elektráren.</i>

Ukrajinci už o svou zem dávno přišli. Právně vzato Ukrajina jak ji známe, neexistuje od roku 1991. V tom roku se konalo na Krymu první referendum o nezávislosti a oddělení od Ukrajiny. V tom samém roce se konalo referendum na Záporoží, takže Ukrajina v roce 1991 přestala existovat:

<b>Krym vyhlásil samostatnost na Kyjevu referendem v roce 1991</b>
http://horakmartin.blog.idnes.cz/c/425445/Zly-Putin-nahradni-nepritel.html
<i>První zareagoval nepřekvapivě Krym – jednak je tam nejvíc Rusů, druhak měl vlastní regionální parlament, třeťak má ve vyhlašování samostatnosti slušnou praxi. Jak jsem totiž trochu zapátral po poslední historii Krymu, tak jsem zjistil, že jejich parlament vyhlásil samostatnost na Kyjevu za posledních dvacet let už asi čtyřikrát.</i>

<b>Zakarpatí má právo na sebeurčení</b>
http://www.politnavigator.net/zakarpate-imeet-pravo-na-samoopredelenie-e...
<i>...bude po Kyjevu požadovat uznání výsledků referenda z roku 1991, ve kterém cca 80 % obyvatelstva oblasti podpořilo autonomní status regionu.</i>
http://novinky.cz/zahranicni/evropa/372404-.html

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

" jednak je tam nejvíc Rusů"
Kdyz povrazdi puvodni obyvatele Krymu tak kdo tam asi tak ma potom mit tu vetsinu?
A hladomor na Ukrajine byla genocida po ktere se na povrazdeny uzemi nastehoval kdo?
Ono je jednoduchy vyhladit puvodni obyvatele a nasledne je zalidnit vlastnima a hulakat "my zde mame vetsinu a tak to patri nam"
Opravdu tyto jednostranny pohledy pres rudy rusky bryle nemam rad, je to cisty fanatizmus. Plati i opacne pro fanaticky proamericky kecy kterych je diskuse taky plna.

PS. Jde videt ze ruska propaganda presahuje vlastni hranice, evidentne to soudruzi delaji hodne dobre.

PS2. Unas se taky za bolsevika ucilo ze nase mesto bylo vybombardovany nemcema, opak je vsak podle kroniky a pametniku pravdou. Nemci nas v kopcich nenasly zato, spojenec sovet mel presny souradnice a ten nas vybombardoval. Ovsem 40 let se to ucilo jinak.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale nesmysly.
1. původní obyvatelé krymu nebyli ukrainci ale tataři a rusko krym dobylo na turecku dávno před tím než nějací ukrainci začali existovat.
2. Hladomor na ukraině je genocida jen pro politiky (konkrétně ty extrémně pravdomluvné ukrainské) , historici nikdy nic takového netvrdili a všechny hladomory na ukraině byly provázeny velkou neúrodou). I kdyby jsme přistoupili, že se jednalo o úmyslný čin (ale píše ho tehdejší vedení neumělo nebo nechtělo řešit), tak by ho jednak nekonali rusové proti ukraincům a druhak postiženy byly i oblasti osídlené jinými národnostmi, například zrovna rusy....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

I vy kremlofilní propagandisto!
1. Co udělal Stalin s tatarskými obyvateli, kteří zbyli na Krymu? Deportace v rámci SSSR - do Uzbekistánu, na Sibiř a na Ural. Návrat povolen až po r.1988
Mimochodem. Ukrajinci jsou asi tak starý národ jako Češi, Poláci, Litevci, Rusové, ... .
2. A co ne/udělal při neúrodě? Sehnal a nakoupil potraviny, aby prostí pracující rolníci nestrádali? Ne! Nechal ty ukrajinské kulaky, co nebyli nadšení z výdobytků kolektivizace, pochcípat!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Budu to oslovení brát jako ironii, protože nikdo jiný než "propagandisté" sami podobné nesmyslné názvy nemají potřebu vymýšlet (a šířit po všech možných fórech)..
1. Damagogické tvrzení tj. vymyslíte něco co jsem neřekl a pak to "vyvrátíte" jednak jsme mluvili o ukraincích na krymu a druhak jsem nikde netvrdil že je gruzínec džugašvili nenechal přestěhovat. Psal jsem že to území patřilo pod turecko a dobili ho na něm rusové.
Ukrainci rozhodně jako národ v době vzniku českého státu neexistovali byly to slovanská území která se postupně změnila díky tomu že byli pod nadvládou jiných mocností tj. polska litvy turecka atd. Předtím byli normální součástí ruska.
2. Opět demagogie, nikdo neříkal že je sovětské vedení (v čele s gruzíncem a se spoustou ukrainců ve svých řadách) nenechalo ve srabu a ještě toho nevyužilo, ale to jaksi není totéž co genocida! A už vůbec ne od rusů proti ukraincům...

Mimochodem dál na tyhle politické trolloviny reagovat nehodlám tohle je přecijen technický magazín.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naučte se něco z historie. Kyjevská rus je +- stejně stará jako český stát i jiné slovanské státy, ve stejné době i přijala křesťanství (z Konstantinopole, ale s Evropou byla ve styku, znají i naše svaté). Jenže pod nájezdy z východu se tento stát rozpadl a teprve poté začalo vznikat nové centrum v Moskvě, zatímco západní část byla pod vlivem Poláků, Litevců a Tatarů. Takže Ukrajinci a Rusové byli původně jeden národ s historickým centrem na dnešní Ukrajině v Kyjevě, ale díky rozdělení začaly vznikat rozdíly už před 500 lety.
Mimochodem je trochu hloupé nejdřív trolloviny psát a pak tvrdit, že v nich nehodláte pokračovat, protože se jedná o technický magazín.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Kyjevská rus nemá s ukrainou nic společného, bylo to ruský stát nikoli ukrainský (nic jako ukrainci tehdy neexistovalo)....
Rozdíly vznikali až na haliči které bylo pod nadvládou rakouska a i tehdy se ne všichni obyvatelé snažili oddělit od rusů.
trolloovsky tu plácáte nesmysly jen vy a to bohužel ne jen v této diskuzi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kyjevská rus nemá s Ukrajinou nic společného :-) Tak by to Rusové asi rádi viděli, ale není to pravda. Byl to ruský stát, ale ti Rusové se následně z Kyjeva neodstěhovali na východ. Z jednoho původního národa se rozdílným vývojem vytvořili dva a nárokovat si Kyjevskou Rus mají právo oba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě naprostý nesmysl. Ten stát nepřestal existovat ani se nerozpadl na dva. Něco jako ukrainská národnost se začala formovat až dávno po tom a nikoli v rusku ale na území spadajícím pod rakousko. Žádné dva národy se nevytvořili, ten původní existoval dál.... Ukrainský vznikl úplně na jiných základech.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne, demagogu! Protože řeč byla o "puvodnich obyvatelech Krymu". O Ukrajincích na Krymu tu plácáte vy. Takže vezmete předřečníkovu větu, vložíte tam svůj výplod a pak s ním polemizujete. Typická demagogie.
Nedodat někomu potraviny v době hladomoru za účelem úmyslné "redukce kulaků" je prostě systematické vyvražďování - tudíž genocida!
Když nehodláte reagovat, tak sem ty své nesmysly netahejte!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Plácáte hovadiny a demagogicky je převracíte informace, autor předtím jasně napadal referenda o samostatnosti na kyjevu a plácal tam nesmysly o vyvraždění tatarů, navíc jací původní obyvatelé, před krymskými tatary patřilo území k byzanci a tataři tam vpadli až ve 13 století a už v 15 je zabrali turci.... Podle téhle logiky jsou původní obyvatelé rusové, kteří to území zabrali před skoro 200 lety stejným právem jako předtím tataři před 800 lety....
Naučte se co je genocida a neplácejte sem nesmysly (aby to byla genocida muselo by to být orientováno vůči konkrétní národnostní skupině, napčíklad proti židům, či arménům, kurdům to v tomto případě neplatilo postiženi byli jak ukrainci tak sami rusové a to nejen na ukraině!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jste , že nebudete reagovat? Zatím předvádíte typické demagogické kotrmelce a ještě z nich obviňujete ostatní.
Qvízová otázka: Před dosídlení Krymu Rusy tam byl původní kdo? (nápověda: Je to ten kdo tam byl hromadně před nimi a koho generalisimus Stalin nechal deportovat pro snížení národnostní různorodosti ;)
No jo, generalisimus na nějaké drobné přidružené národnostní ztráty v řadách Rusů moc nehleděl. Jich mnógo. "Smrt jednotlivce je tragédie. Smrt milionů je statistika!"
Citace:
Obecně řečeno, genocida neznamená nezbytně okamžité zničení národa, s výjimkou masového vraždění všech členů národa. Úmyslem je spíše projev koordinovaného plánu různých akcí cílených ke zničení esenciálních základů života národnostních skupin, s cílem zcela zničit skupiny samotné. Úmyslem takového plánu je desintegrace politických a sociálních institucí, kultury, jazyka, národního cítění, náboženství a dokonce individuálních životů osob patřících k takové skupině.
Citace 2:
Nařízením sovětské vlády se zakazoval jakýkoliv obchod v rolnických oblastech, pozastavovilo se zásobení potravinami vesnic, pronásledovalo se a trestalo 10 roky vězení a zastřelením jakékoliv použití obilí pro zaplacení práce v oblastech, které nesplnily plány odvodu obilí, byl v chodu systém naturálních pokut, zbožových represí. Specifická váha ukrajinského obilí v celosvazovém objemu producentů obilí činila více než třetinu a v jednotlivých oblastech převyšovala plánované objemy pro Severní Kavkaz, Centrální-Černozemní region, Kazachstán a Moskevskou oblast počítané dohromady. Političtí komisaři dohlíželi na omezení přístupu Ukrajinců k potravinám, rolníkům byly odepřeny jejich přebytky nakonec museli odevzdat všechny své potraviny ve prospěch jiných sovětských regionů. [5]
Stalinem vyvolaný hladomor zasáhl v menší míře i další oblasti Sovětského svazu, zejména severní Kazachstán a některé regiony jižního Ruska, kde zemřelo hlady kolem milionu lidí.[6]
Citace 3:
Česko uznává hladomor na Ukrajině za akt genocidy ukrajinského národa. Viz přijaté Usnesení Poslanecké sněmovny č. 535 u příležitosti 75. výročí hladomoru na Ukrajině v letech 1932–1933 ze dne 30. listopadu 2007:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Omezení obchodu bylo jako reakce na odpor místního části obyvatelstva a snahu zajistit dodávky nutné pro přežití státu (zahraničí obchod aplikovalo embargo na tehdejší sovětský svaz a jediné co brali bylo například obilí). Zákaz pohybu souvisel s ochranou ostatních regionů (je to logické opatření). Dále mně přijde nelogické snažit se vyhladit obyvatelstvo a pak najednou nakupovat obilí v turecku a vozit ho do postižených oblastí (rok na to). Ano je to strašlivá tragédie, tehdejší sovětské vedení jednalo otřesně, ale neexistuje jediný důkaz, že šlo o úmyslnou genocidu to je jen politická záležitost, kdy se skupina lidí tím nejotřesnějším způsobem snaží tehdejší utrpení lidí využít ke svým politickým cílům.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sebrat kulakům i to poslední, to určitě nebylo úmyslné a sovětské vedení jistojistotně netušilo co bude následovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v pripade Putina si nejsem az tak jistej, ostatne na to ze ten clovek je nemocnej a v uzkych jedna silene se da docist na vicero mistech od ruznych tajnych sluzeb z celeho sveta

navic Rusko se potyka s ubytkem obyvatelstva, rodi se malo a prilis mnoho lidi z Ruska odchazi, a zastiraj to prave agresivitou ve svete

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel. Strategie vzájemného zničení funguje v případě zemí, které mají rozum. Proto se také už od Chruščova nevyhrožovalo použitím jaderných zbraní, i zavedení raket v 80. letech bylo prezentováno jako obrana vůči krokům protistrany, ne výhružka druhé straně. Znovu jimi začal hrozit až Putin.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Putin je precizni trpelivy chladnokrevny, doslova studenokrevny neobyrokrat, za kterym krome armady stejnych ledovych xichtu stoji diky obratne narodni politice a nesmyslnem diletantskem protiruskem pocinani zapadu 80% obyvatel. S tim, ze narozdil od amiku, rus se neboji jit na frontu. No, neboji, je zvyklej.
To co pousti do sveta tajne sluzby, vcetne tech nasich, jsou takticke PR zvasty na objednavku, viz verejne zpravy nasich tajnych sluzeb z posledni doby. Ty zpravy s napisy Tajne vypadaji trochu jinak, jsou delsi a mene zabavne.
Jestli chces sucha data jak to vypada v realu, cti aspon Spencerovou na parlamentnich listech, to je takove informacni zivotni minimum. Zapomen na cokoliv co vlastni stat, nebo Mafra. Dal Cambpell, Robejsek, Zeleny, Jirovec.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hitler je precizni trpelivy chladnokrevny, doslova studenokrevny neobyrokrat, za kterym krome armady stejnych ledovych xichtu stoji diky obratne narodni politice a nesmyslnem diletantskem protinemeckem pocinani zapadu 80% obyvatel. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevies jaku pravdu si (sice skor omylom) napisal!
Hitler by mal minimalne sance na uspech ak by po WW1 vsetky `vitazne staty` nedupali po nemcoch jak sa len dalo (a taka vec dokaze veru narod silne zjednotit).
Preto aj po WW2 napriek vyrazne vecsim hriechom sa toto uz nezopakovalo....
Takisto hitler ako osobnost mal jednoznacne navrch nad protivnikmi (stalin, churchil...).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hitler jako osobnost navrch rozhodně neměl a jeho pozdější zásahy do vedení války Německu rozhodně neprospěly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobnost v zmysle povahy samotnej osoby a nie v zmysle vysledkov politickych rozhodnuti!!!
t.j. hitler bol v podstate velmi slusny clovek bez nejakych neresti - skus si to napr. porovnat s ozranom churchilom ;o)

Keby nemal historicku moznost stat sa diktatorom, velmi rad by si ho chcel za suseda...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To ale není osobnost. Za souseda budu jistě velmi rád mít i podivína, který se s nikým nestýká, hlavně když mě nebude rušit. Ale nebudu ho mít za přítele.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Slušný člověk, podle vzoru, že "slušně" zatočil (čti vyvraždil) s vnitrostranickou opozicí, s politickou opozicí, s dekadentními umělci, s židovským národem, s plánem na vyhlazení neárijských podrobených národů, ...
Raději demokrat s tolerovatelnými neřestmi než masový vrah - vegetarián!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, nejsem si jist, jestli lze Hitlera povazovat za chladnokrevneho neobyrokrata, krome toho, nacisticke nemecko bylo podporovano a pozdeji ignorovano zapadem v podstate do pearl harboru, pokud se nemylim. USA byla neutralni az do roku 1941?
Tyhle roztomile paralely Putina a Hitlera jsou v jistych kruzich velmi oblibene, stejne tak blbe jak dlabane necky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle plky o podpoře nacistů západem se mi velmi líbí, zvlášť v souvislosti s kvičením kremrolí, proti v podstatě velmi omezeným sankcím proti Rusku. Takže na jednu stranu si stěžujete, že USA, které neměly v Evropě žádné závazky, před válkou s Německem obchodovaly, a přitom měly zakročit. Když dnes reagují velmi mírně na anexi cizího území Ruskem, tak je to zase příliš ::)
Ty paralely se naopak velmi nabízejí a nic blbého na nich není. V obou zemích to je velký vůdce, imperiální choutky, militarizace společnosti, potlačení opozice a dnes již okupace cizích území.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Těch společných styčných bodů by se dalo najít víc. Horlivý řadový člen represivních složek po prohrané válce s nelibostí sledující úpadek impéria se chopí moci, aby lidem nasliboval obnovení velikosti říše, anektoval stejnojazyčný územní útvar, zachraňoval soukmenovce v příhraničí cizího státu, ... potlačil vnitrostátní opozici, z justice udělal svůj mocenský nástroj, pronásledoval menšiny, etc.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Otazka nestoji, jestli jsou sankce dostatecne nebo nebo ne, ale komu ty sankce maji slouzit - stejne jako predvalecne a mezivalecne obchody USA s nacisty :)
A co se tyce toho tzv. anektovaneho Krymu, ono je to preci jen trosku jinak, nez pisou na novinky.us. Krym se chtel separovat od Ukrajiny ihned po jejim oddeleni z rozpadajiciho se sssr. Po dlouhem premlouvani zustali jako tzv. autonomni soucast, mj. s vlastni ustavou (!) a zakony, ve ktere bylo zakotveno referendum od pripadnem budoucim oddeleni Krymu od Ukrajiny. Kdyz na krymu videli, co za lidi po usajdanu prislo k moci, v souladu s ustavou vyhlasili nezavislost, a v referendu rozhodli o pripojeni do ruske federace. Nyni je to nezavisla republika s vlastni vladou, ale misto ukrajiny je soucasti ruske federace. Coz vzhledem k tomu, ze americani, pardon, ukrajinska vlada, otevrene vyhrozuje vojenskou konfrontaci a s ohledem na to, ze strili do vlastnich lidi z del a tezkych raket, je jak to rict, pochopitelne.
Vskutocnosti je Krym nyni svrchovany stat, zatimco za ukrajiny to bylo Slovensko v ceskoslovensku.
Ale chapu ze amiky to desne, ale desne sere. Uz v roce 2006 prostrednictvim tehdy neznameho oligarchy Porosenka staveli na krymu 4 baraky pro CIA (wikileaks), a pripravovali zakladnu NATO, ktere mel sefovat americky admiral. Tak pekne naplanovany to meli. Jak rikam, to nasere.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, když sankce neslouží Kremlu, jsou špatné :-)
Vaše pohádka o referendu na Krymu je jak z Rudého Práva 50. let. Sám Putin přiznal, že tam měl vojáky ještě před referendem, takže to bylo to samé, co provedl Hitler v Rakousku. Stejně tak jako vaše kecy o to, že Ukrajinci střílí do vlastních lidí - kdopak s tím asi začal a kdo ten separát podporuje?
Krym je svrchovaný stát - tak to už je úplně mimo, Krym je součástí Ruské federace, která funguje ještě hůř než ta naše za komančů - co vůdce rozhodne, to se bude dít.
Pohádky o CIA si nechte pro vaše soudruhy, ti těm debilitám ještě uvěří.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo s tím začal, to je dost jednoduché, tanky a rakety přijely z kyjeva na donbas, nikoliv z donbasu do kyjeva. Ale to je zajisté v pořádku, atomovku na ně, rusáky, voni by snad ve vlastní zemi chtěli mluvit rusky neboco. Mno, vidím že tady už je vymalováno, takových morálních zrůd jako jsi ty je plnej internet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lžete a dobře to víte. A protože nemáte argumenty, tak jako správný propagandista začínáte kecat o morálních zrůdách. S tím táhněte tam, odkud vás platí.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, taky mne plati intel a nvidia. To je o mne vseobecne tvrzeno. Osobne jsem rad, ze seru ty spravne lidi. Co se argumentu tyce,

http://www.literarky.cz/blogy/tereza-spencerova
http://pravednes.cz/CampbellJan.profil
http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-robejsek.php
http://milanzeleny.com/cs-CZ/stranky/1/-/63/26/blog
http://pravednes.cz/JirovecJiri.profil
dale treba analytik Koller....
Vsechno takovi kremlboti, nekteri s 50ti lety prace, svetoznami... Ale holt pro nekoho je etalon nedostudovanej hajnej Schwarcenberg...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jste měl přidat soudruha Ransdorfa a jeho 2000 vojáků NATO u Debalceve :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nebud troskar, co treba 15 000 ruskych vojaku tydne
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Tereza-Spencerova-Ukrajinsky...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

<i>Ani v případě otevřené války mezi USA a Ruskem na omezené území země třetí strany (například právě Ukrajina), by ten červený čudlik nikdo nezmáčkl. Obě strany vědí, jaké by to mělo důsledky.</i>

A to si rozhodně nemyslím. Všichni sice ví, jaké by to mělo důsledky, ale také USA ví, jaké by politické důsledky mělo prohrát např. konfrontaci na Ukrajině. USA by přestalo být supervelmocí a "pes by po nich neštěkl", kdyby dostali výprask a stáhli se jak spráskanej pes a Rus obsadil Kyjev a diktoval si podmínky.

Tedy mám za to, že na straně USA je velmi silná motivace použít jaderné zbraně. Shodně když si připomeneme Karibskou krizi, tak je dobré si uvědomit, jakou "nasycenost" jadernými zbraněmi měli Ruské jednotky a jakou autonomii v jejich použití velitelé měli - dokonce i ty "blbé ponorky", co je akusticky USA odhalili a donutili vynořit, měly po 2 - 3 jaderných torpédech...!

A vzhledem k tomu, že několikakilotunový jaderný výbuch se z 4km dá bez následků přežít ( http://www.youtube.com/watch?v=BlE1BdOAfVc ), tak budou jaderné zbraně nasazeny a ne že ne. A jakmile se překročí psychologická hranice jejich nasazení, tak se stane toliko otázkou, jak moc druhá strana prohrává, jak silné kusy použít.

Pak už Iskandery, letící s 20 - 50kT hlavicemi na řídící centra NATO uvnitř Evropy nejsou nic nepředstavitelného, ale naopak to bude vojenskou nutností, která bude bez okolků užita. Ostatně - bojuje se v Mexiku u USA, nebo na Ukrajině u Ruska?

Podle mě válečný konflikt rychle eskaluje do užití jaderných zbraní už proto, že ani jedna strana nebude chtít prohrát. A pokud se "létající necky" F-35 ukážou býti napendrek, čemuž zatím vše nasvědčuje, pak budou mít USA dvojnásob motiv atomovky použít.

Nejrozumější by tedy bylo, aby se vojska USA odebrala z Evropy domů (od WW2 tu straší už moc dlouho, ne?), přestali podporovat a cvičit Benderovce na Ukrajině, Rusko přestalo (byť neoficielně, tak stejně se to nejspíš děje) přivírat oči nad dodávkami vojenského materiálu do Novoruska a obě strany (Banderovci i Novorusové) souhlasili s příměřím a s návratem k jednacím stolům, kde bude třeba (jak se stalo v případě rozdělení ČSFR nebo ukradení Kosova Srbům - v obou případech bez ústavně nutného referenda!) respektovat právo lidí na sebeurčení, i když se to někomu hodně nebude líbit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně. Aby vojska USA odešla z Evropy by se Rusákům náramně líbilo, to vám věřím. Stejně se mi líbí, jak kremloboti vytrvale označují Ukrajince bojující proti Rusákům a separatistům za benderovce a fašisty. A pohádka o "ukradení Kosova", nepodílelo se na tom Rusko dosti významnou měrou, jak politicky, tak i účastí svých jednotek? Samozřejmě, že pravda.ru bude tvrdit něco jiného.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

<i>Aby vojska USA odešla z Evropy by se Rusákům náramně líbilo, to vám věřím.</i>

Myslím, že hlavně by si oddechli Evropané. Těm totiž hrozí válka, kterou USA provokují. Rus by byl jistě také klidnější, že nemá invazní jednotky USA přímo před svým prahem, samozřejmě. Proč nechtít snížít napětí ve světě...?

<i>se mi líbí, jak kremloboti vytrvale označují Ukrajince bojující proti Rusákům a separatistům za benderovce a fašisty</i>

Hmmm, a nic než urážky neumíte? A tito pánové se dají označit za něco jiného, než za neonácky?
http://tinyurl.com/p3leq4y

<i>A pohádka o "ukradení Kosova", nepodílelo se na tom Rusko...</i>

Pohádka? Zkuste dokument ČT Ukradené Kosovo, Vy "pohádko":
http://uloz.to/xkJZpE1/ukradene-kosovo-zakazany-dokument-ct-avi

A Rusko Kosovo neuznalo a mírové jednotky nabídlo jen na zamezení etnických čistek Srbů, nikoliv na ukradení území cizího státu bez jakéhokoliv referenda a na základě násilného vyhnání původních obyvatel! Jistě, USA potřebovalo místo na základu Bone Steel... a tak "vzniklo" zásadní porušení mezinárodního práva, precedent Kosovo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Evropané by si neoddechli, brzo by měli "bratrská" vojska nastěhovaná všude. Ale chápu, že to přesně je váš cíl.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Která bratrská vojska myslíš, a tím "všude"? Konkrétně těch 20 000 amerických vojáků v německu, nebo obecně těch 110 NATO základen po světě?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ta, co vtrhla k nám, do Maďarska a chystala se do Polska. A která by se nyní nerozpakovala znovu okupovat Pobaltí, což by byl jen začátek.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No covece, kdyz vidim co realne dokazali amici a nato v syrii a libyi, tak snad radsi tu hypotetickou ruskou invazi....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že byste si ji přál, jen si ještě netroufáte to říkat nahlas. Tak to musíte nějak tradičně okecat zlými Američany.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no, okecat, v posledni dobe se neresi nic jineho, nez uprchlici z amerikou zdemokratizovanych zemi - Syrie, Libye, Afghanistan. Az sem polezou uprchlici z Ruske federace, muzeme porovnat :) pokud nepocitas Karlovy Vary jako rusky uprchlicky tabor :) I kdyz ten for je starej, dneska se tam valej hlavne chudsi saudsky musulmani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opět další manipulace, vybírání si jen té části problému, která se vám hodí a obracení tématu invaze někam jinam - jak podle příručky.
Když se podíváte na ty uprchlíky, tak kromě balkánské cesty často uvidíte černochy. A ti ve vámi jmenovaných zemích prakticky nežijí.
Uprchlíci z Ruské federace zdrhají průběžně 20 let. Stačí, když jedu tramvají třeba z Barrandova a ruštiny kolem mě je až moc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"The largest migrant group by nationality in 2015 is Syrians - more than 8,800. Then come migrants from Eritrea (more than 3,300) and Somalia (more than 2,900). Many of the others are sub-Saharan Africans."

http://www.bbc.com/news/world-europe-24583286

Takze manipulace...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, manipulace. To, že jsou Syřani největší národnostní skupina neznamená, že jsou největší skupina celkem. Vždyť už jen když sečtu ty vámi uváděné Somálce a Eritreu, tak jsem na 3/4. A Afrika je velká...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Afrika je velka. Proto je alarmujici, kolik uprchliku je prave jen ze Syrie, Libye a Afghanistanu. Vcera jsem neco cetl o ctyrech milionech jenom ze Syrie
http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/osn-pocet-uprchliku-ze-syrie-pr...
z toho milion za posledni rok.
4 miliony uprchliku kvuli americke podpore ISIS.
http://www.ze-sveta.cz/?p=28643
http://cz.sputniknews.com/svet/20150629/616653.html
Jiste take manipulace, muze za to Punta.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, americká podpora ISIS. Když to říkají sputniknews :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je právě to, že jsi neználek. Ti negři prchají totiž přes .... tramtadadá ..... Libyi! A to je na sto procent správná odpověď.

Jen tak mimochodem, dokud byl Kadáfí u moci, tak nejenže černochy ze subsaharské a střední Afriky zadržoval, ale on je od nás (od Italů, Řeků a Francouzů) odebíral, když jsme je zachránili na moři. A dělat to "zdarma".

Mimochodem, Libyjská vláda dala EU najevo, že sejmou každou naši nepovolenou loď, která by drze narušovala výnosný byznys s běženci. I když nevím, která vláda. V Libyi je nyní cca 17 "vlád".

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Neználek jste vy. Problémy v Itálii byly velké už před lety právě za Kadáffího. A Kaddáfí nikoho nezadržoval. Kaddáfí se jen chtěl napakovat - když mu Evropa zaplatí, on bude milostivě kontrolovat hranici. Je to něco podobného jako nyní v Srbsku, které se tak moc brání Maďarskému plotu - no bodejť by se nebránili, když je veřejným tajemstvím, kolik lidí od srbské policie se na tom přiživuje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Marné pokusy, chlapče. Doba před pěti lety je ještě blízká, paměť nám slouží dobře ;-)

Srbský případ je o něčem jiném. Přes Srbsko teče muslimská, převážně Albánská svoloč. A Srbové se oprávněně bojí, že když svoloč narazí na překážku, tak se usadí v Srbsku a Srbové moc dobře vědí, že řešení, které se nabízí nazve EU slovem genocida (jako to udělali už v roce 1999) a Srbové fakt nechtějí přijít o další území.

Že by se Srbská policie podílela na pašeráctví lidí je pak jen tvoje ničím nepodložená domněnka. Srbská policie patří dlouhodobě mezi nejméně zkorumpované na Balkáně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co vas k tomu nazoru vede?

IMHO to realne neni. Ne ze bych slepe veril prohlasenim, ale protoze je to podle me neekonomicke.

Muselo by se jednat o nasilne prebrani a to stoji hodne. Ekonomiky Slovenska, Ceska, Madarska, atp. nedaji dohromady prebytek, ktery by Rusove mohli napumpovat do udrzeni okupace.

Navic Polaci nejsou zadni nazdarci a armadu maji docela obstojnou. A rozhodne by se branili.

Vzasade je v Evrope jedina ekonomika, ktera by za to stala. A to ta Nemecka. Jenze ta je od Ruska daleko, dobre branena a tak je dnesni dobe absolutne nerealne, aby se Rus do neceho takoveho poustel. Ekonomicky by skoncil nekde na hranicich Moravy :D

Co je ale dost dobre mozne je, ze kdyz se narody, o ktere neni stat, budou dale posirat strachy a dozadovat se bratrske (kvuli BigBrother docela vystizne) vypomoci USA, Rus se proste vycukat necha, jednou rychle projede Evropou, zastavi se nekde pred Berlinem, zaleze zpatky a my budeme horekovat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale v případě vůdců jde ekonomika stranou. Vždyť ani ten Krym není ekonomické vítězství, natož živení bojovníků na východě Ukrajiny. Hitlerovy výboje na východ taky nebyly ukázkou ekonomické rozvahy. Stejně tak RVHP a jak víte, u nás i v Maďarsku ta okupační vojska udrželi dlouho.
Plk s bratrskou pomocí USA a posírání se národů strachy je jen ideologický žvást. Jde o národy, které s ruskou okupací mají dlouholetou zkušenost, je jim Rusy vyhrožováno, takže jejich směrování k NATO je logické a vyvolává ho právě samotné Rusko.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Krym a levobřežní Ukrajina je ekonomicky výhodná pro Rusko. Jsou tam totiž většinovým obyvatelstvem Rusové. Navíc proto, že SSSR vládli Ukrajinci polovinu jeho existence, je, zejména ta levobřežní Ukrajina, velmi dobře průmyslově vybavena a i když 20 let úpadku dalo tomu průmyslu pokouřit, stále tam je a Rusko chce své investice zpět (hlavně je potřebuje ambiciózní zbrojní a kosmický program).
Taktéž demografický zisk je nezanedbatelný. Už jen připojením Krymu navýšila RF své obyvatelstvo o 2% a co je důležitější, drtivou většinou jsou to bílí křesťané, čímž se dočasně vykompenzuje nepříjemný demografický fakt, že v RF přibývají jen musulumani. Pokud by se Rusku podařilo získat celou levobřežní Ukrajinu, získají úžasných 14% obyvatel navíc a na dlouhé roky zcela anulují svůj islámský problém.

Ovšem už okupace Pobaltí je ekonomicky i demograficky sporná. Sice tam čeká cca 1,5 miliónu Rusů, ale ani v Lotyšsku netvoří alespoň polovinu obyvatel. V případě jediného státu, o který by měli zájem, Litvy (přístup do Kaliningradu), to je pak méně než 10%. Navíc neruské obyvatelstvo těchto států je ideologicky, skoro až bytostně, nenávistné vůči Rusům s otevřenými a těžko uzavíratelnými hranicemi mořskými.To už dává větší smysl (po získání levobřežní Ukrajiny) okupace Moldavska nebo Běloruska (tam by to dokonce bylo žádoucí, Lukašenko se od té doby, co ho zrádná EU vzala na milost, utrhl ze řetězu a je už čirým diktátorem, který Bělorusy týrá).

A Rusko pouze reaguje na ohrožení, které pro něj NATO znamená. NATO se netají kdo je jeho nepřítel číslo jedna a snaží se proaktivně Rusko obklíčit. Ony všechny ty barevné revoluce mají totiž nejen stejný scénář, ale i stejného scénáristu.

A nezapomínejme, že hrozba útoku na Rusko je reálná. Co jiného byla Rusko-Gruzínská válka? Kdo ji začal? Kdo toho agresora navštívil týden předtím a řekl mu "Bush za tebou stojí!?!

Proč už nadvakrát říše zla (EUSA) využila významného sportovního svátku a tudíž snížené ostražitosti Ruských vojenských a politických činitelů k útokům na Rusko (respektive jejich výsostné zájmy)?

Je mnoho otázek, které by si člověk měl klást. Otázkou však je, jsi člověk nebo ovce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je mnoho otázek, které by si měl člověk klást. Třeba to, zda máte tak vygumováno, nebo jen trollíte propagandu. Samozřejmě, že barevné revoluce vymýšlejí zlí imperialisté, mužik by přece sám nikdy nepřišel na to, že jeho vláda stojí za pendrek :-)
A pak ta perla na závěr: "A nezapomínejme, že hrozba útoku na Rusko je reálná. Co jiného byla Rusko-Gruzínská válka? Kdo ji začal?" Začalo ji Rusko, když se nakvartírovalo na cizí území jako mírový sbor, který si ovšem druhá strana nevyžádala. Ale chápu, že pro rusofila je tohle nepatrný detail.
Jako Říši zla označil Reagan SSSR a Rusko jako jeho nástupce jí stále zůstává.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Historie ukázala, že Říše Zla byla a jsou právě ta USA. Ostatně není se čemu divit, stačí se zamyslet, co za "lidi" tvoří tento stát (já tomu slušně řečeno říkám odpad). Rusko (SSSR) je jen obyčejná velmoc a chová se jako velmoc.

A ano, barevné revoluce vymýšlejí zlí imperalisté, jako je například Soros či Brzezinski ;-)

Na nakvartýrování Ruska někam kde nebyli zváni, mám jedno slovo UNIMOG. Vygoogli si to ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Rusko vede (po Stalinovi opět) paranoidní psychopat, který zemi za celou svoji vládu nijak zvlášť neodpoutal od závislosti na těžbě ropy a plynu. Tak má paranoidní strach, že by cokoliv mohlo tento jeho jediný zdroj moci ohrozit. Třeba rozprodej Jukoilu do zahraničí. A jako po správném paranoikovi po něm všichni jdou, obkličují ho a napadají ho! Třeba podporou nevládních organizací nebo opravou školy v Sevastopolu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Krym je tak bezva ekonomicky výhodný, že Punťa při pohledu na účty odpískal ústy "separatistů" projekt Novoruska. Protože, kdo by je živil? Ať to dělá Ukrajina podporovaná EU a on bude jen dirigovat místní "autonomní rebely".
EUSA zaútočila a hned dvakrát na Rusko? (A jestě během sportovního svátku? Jak záludné!) To mě zajímá!

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

x

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jesliže někdo oslavuje banderu jako hrdinu ( přes jeho otřesné činy) tak těžko může čekat, že ho někdo neoznačí za banderovce...
Bohulibá hesla nemohou omluvit kriminální činy, to bychom museli oslavovat i komunizmus, protože ten má taky super bohulibé myšlenky ale mizerné provedení...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Však váš milovaný vůdce Putin oslavuje Stalina, jednoho z největších masových vrahů, ale to je zjevně OK. Stejně tak truchlí nad rozpadem největšího lágru světa - SSSR. Trotl konspirátor Trodas tu dokazuje, že nacionální socialismus zvítězí nad kapitalismem a chce tu dávat kapitalismu výprask. Že se zrovna na diit začnou rozlízat kremrole, to bych opravdu nečekal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nastesti dnes nejsme zavisli na te ktere propagande, takze si dneska kazdy muze pres hen tydlencty internety prelozit dokonce i z rustiny, jestli ty tvoje kydy skutecne odpovidaji realite.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A k vaší velké smůle si velmi snadno přeloží, že realitě odpovídají.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Staci uvest priklad :) tedy nee novinky.us...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, jako správný manipulátor budete vy určovat, jaké zdroje připustíte a jaké ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rika clovek, pro ktereho je veskera nazorova a dukazni opozice "klerofasisticky Puntove", "kremrofilove", "KGB" a janevimcojeste.
s tebou je vazne sranda :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel pokud se "důkazy" sestávají z báchorek, mýtů a dezinformací, jedná se o propagandu. A propaganda není "jiný názor" , jak to rádi presentují propagandisté, ale je to úmyslné lhaní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V Rusku je taky kapitalismus, jen tak mimochodem.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

V Rusku je taky kapitalismus a to dokonce mnohem tvrdší varianta kapitalismu než v USA. Rusko má daleko větší rozdíly mezi příjmem bohatých a chudých, daleko větší procento lidí na ulici než je v USA, nižší průměrný věk dožití, vyšší kojeneckou úmrtnost, větší rozvodovost, víc dětí ponechaných svému osudu na ulici, mnohem větší procento fašistů než je v USA (odhadem cca. polovina všech současných fašistů na světě žije právě v Rusku)...... daleko horší záchrannou síť pro lidi na dně společnosti, atd...
Pokud bychom srovnávali tyto parametry jednotlivě (Rusko versus USA), tak zjistíme, že v Rusku vládne jakýsi oligarchický kapitalismus - jakýsi kříženec mezi kapitalismem, fašismem a feudalismem.
Vypíchnu jen jeden společenský parametr, který rozdíl mezi Ruskem a USA dle mého názoru charakterizuje velmi typicky. V USA o postavení ve firmě, O příležitosti získat zaměstnání,.... rozhoduje pouze a jenom výkonnost a dosavadní výsledky zájemce o práci, "kamarádšoft" je v těchto případech prakticky nepodstatný, nic v tomto směru nezajistí. Mimochodem, díky tomu v USA dokáže výborně uspět tak velké procento cizinců.
V Rusku je tomu přesně naopak - alfou i omegou je kamarádšoft a reálná výkonnost je nepodstatná. U nás v Česku je to jakási směs obojího.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Žil si v USA a/alebo Rusku? Lebo píšeš ako keby áno, v každej krajine aspoň 15 rokov...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, Rusko ma tvrdsi kapitalismus, nicmene...

"Rusko má daleko větší rozdíly mezi příjmem bohatých a chudých"

Rozsireny omyl, ale porad omyl... https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality
Ve skutecnosti ma USA vetsi rozdily...

"V USA o postavení ve firmě, O příležitosti získat zaměstnání,.... rozhoduje pouze a jenom výkonnost a dosavadní výsledky zájemce o práci"

Tohle muze platit tak u entry jobu, ve vyssich pozicich rozhoduje hlavne, jak dokazes oj*bat ostatni... a tohle je stejne v Rusku i USA i vsude jinde...

Celkove ten tvuj ruzovy pohled na USA plati mozna v pobreznich velkomestech, kdybys zasel do trochu vic redneck regionu...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ten příklad s letadlovkou je naprosto mimo - jednak katapulty používají páru a ne vzduch, ale hlavně - letadlovka + její operační svaz je natolik silný, že letadlovka nemá šanci schytat lehký zásah - pokud ji něco zasáhne, tak to bude minimálně protilodní střela s hlavicí tak silnou, že jí urve půl paluby a pak už je celkem jedno, jestli máte katapult nebo startovací můstek.
Jinak nějaký ruský generál se nedávno vyjadřoval k tomu, jak by to dopadlo když by se v konvenčním boji střetly na Ukrajině vojska NATO a Ruska a prej by rusáci dostali těžce přes hubu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

On mimo není, protože ví, že ty letadlové lodě stavěli kapitalisti. A tahle ideologie musí prohrát. Původně jsem chtěl na ten jeho pamflet reagovat, než jsem se dostal k tomu jak moc si přeje, aby ty USAky vypráskali a raději jsem to zavrhnul. Takový lidé jsem náchylní k tomu vidět to co chtějí vidět a zbytek ignorovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trodas velmi elegantními plky opsal to, že Rusko nemá ani peníze, ani schopnosti postavit těžkou letadlovou loď (pardon, letadlový křižník, aby je Turci pustili přes Bospor...). Jediné dva poněkud větší pokusy skončily tak, že jednu lodˇ (Kuzněcov) používá Rusko a druhou nedodělanou (Varjag, děngy nět...) odkoupila Čína. Přičemž Kuzněcov má brzy projít modernizací, v rámci které se uvažuje o zástavbě katapultu (proč asi?).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Letadlova lod je invazni plavidlo. Pres hystericke plky zapadu o invaznich choutkach Ruska, pro Rusko je vojenska invaze sebevrazedny scenar. Takze, ergo pravitko, invazni plavidla jsou mu platna jak mrtvymu zimnik. Rusko potrebuje letadla a letiste na svem uzemi, nepotrebuje je nekam vozit pres more. Kam asi taky, do ameriky, ne? Aby je amici vaporizovali 1km za pasmem mezinarodnich vod.
Bohajeho majku, trochu soudnosti do toho rusobijectvi.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně Rusové ani nepotřebují výsadkové lodě Mistral, že? Nepotřebuje přece někam dopravovat invazní svazy vrtulníků a obrněnců!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akosi si nechtiac napisal pravdu. Rusove sa uz s Francuzmi dohaduju na cene, ktoru Frantici zaplatia za nedodanie. Nie nepotrebuju ich. Cela objednavka bola len takticke rozhodnutie. Ak by ich dostali, tak by ziskali drobnu takticku vyhodu pri obrane, pretoze by mohli medzitym robit kratky operativny protiutok na slabe miesta od pobrezia europy a utocnici by museli stahovat a migrovat s jednokami na obranu proti tymto utokom. Tie dve lodky by boli len na kratke zdrzanie utoku proti nim samotnym. Preto aj USA tak strasne chcelo prekazit tento obchod - zasa len psychologicka davova vyhoda, ze aj "Francuzsko" je proti Rusku.

Na uplnu utocnu invaziu "DVE" lode ??? Ak by ich mali cez 10 v kombinacii este s dalsimi, tak aj to by prehrali, kedze utocit v dnesnom svete znamena okamzite prehrat. Preto sa vytvaraju zamienky ako "Rusko agresivne utoci" - postavime tam obrannu liniu, "Irak ma chemicke zbrane" a nemal, "Syria ma chemicke zbrane" - nejake pracie prasky a SAVO vyviezli a zrazu ISIL, "Iran ma jadrove zbrane" a nema ani jednu a este ich vojensky obkolesili, "zhodili nam dvojicky" tak ideme chytat BinLadka a hodime ho do mora aby nebolo svedkov, ... nie nikdy to nie je utok. Vzdy len zamienka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To byla nepochopená ironie.
Na NATO by jim byly dvě vrtulníkové výsadkové lodě na prd, ale na slabě vyzbrojené sousedy by se dva Mistraly hodili.
Rusko přeci na Ukrajině agresivně nenarušuje suverenitu sousedního státu, ale humanitárně zachraňuje ohrožené soukmenovce v příhraničí (jako Hitler) neexistujícími zelenými mužíky vyzbrojenými neexitující těžkou bojovou technikou a posledními modifikacemi T-72B3
Máte to nějaké pomotané. Záminka chemických zbraní byla u Iráku. V Sýrii vlastní chemické zbraně byly/jsou a běží mezinárodní program na jejich likvidaci, aby nepadly do rukou ručníkářů, protože ti by je použili nejenom proti Asadovi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

K tem slabe vyzbrojenym sousedum, jmenovite ukrajine. Ukrajina vlastni nejvetsi vojenske zasoby z postsovetskych republik. Je to stara technika, ale je ji tolik, ze stacila na nekolik let valky kyjeva vyci separatistum a to obema stranam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se tam válčí několik let? Nějak už vám to nejde. Druhým problémem je, že separát disponuje verzemi T72, které v ukrajinských skladech nikdy nebyly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jisteze tam nebyly. Dodalo je Rusko. Mas problem s tim, ze kdyz se zacne strilet do donecanu, protoze chteji ucit na skolach rustinu a chteji volit vlastni oblastni predstavitele, tak si muzou vzit techniku na obranu od toho, kdo da? Blby co :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je přece nedodalo, to jsou jen dovolenkáři :-) Blbý, co? Navíc lžete, nikdo do nich střílet nezačal, v prvním kroku začali střílet oni po svých místních úřadech. Ale vám nevadí, když váš vůdce lže...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, Kyjev toto tvrdi. Stejne jako tvrzeni o stovkach tisic ruskych vojaku na ukrajine, tisicich tanku (ktere nevideli ani treba francouzske tajne sluzby nebo pozorovatele OBSE), pouziti jadernych zbrani....
http://www.reformy.cz/zpravy/vojensky-zavod-na-vychodni-ukrajine-zdevast...
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Tereza-Spencerova-Ukrajinsky...
nejakej vudce tu fakt lze, to je jisty... asi strojvudce...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Neměl by jste se spoléhat pouze na kremlofilní pohádkářké zdroje a jejich absurdní zprávy. Zdroje ukrajinské armády nebo NATO hovoří řádově o 5-7 tisících "dovolenkářů" i s těžkou technikou.
OBSE to má těžké - ani jedna ze stran jim neříká co budou dělat a separatisté je nepouštějí na své území, považují je za špiony a občas zavřou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"zdroje ukrajinske armady" :)))) jistee, tem budeme verit. 5-7000 dovolenkaru s technikou, o kterych se mluvi, ale nikdo je nevidel, nevyfotil, ani ze satelitu... mam dojem ze na ukrajine prestaly fungovat vsechny spionazni technologie sveta...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

O cem tohle presne svedci? Ze jsou rusky vojaci a technika na ukrajine? Jsou :)

A tak je to spravne.

Kdo tam nema co delat, nejsou rusove. Celej konflikt je o tom, ze amici chteli sevastopolskou namorni zakladnu, stejne jako chteli ruskou zakladnu v syrskem Tartusu. Proto amici valci na ukrajine, proto vznikla syrska "opozice" a americko-isisacka valka proti Asadovi, na kterou ted vsichni doplacime.
Takze abych to uzavrel, amici si muzou nechat zajit chut na oboji. Ukrajina nebude v nato, sevastopol nedostanou, Asad sedi na svy prdeli a bude tam dal, dokud za nim bude stat rus se svymi protileteckymi systemy (ktere bohuzel nemel Kaddafi).

Deal with it.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Punťovi pohádky. Rusové měli pronájem ještě do roku 2042 s opcí na prodloužení.
Realita je, že Punťovi sesadili Ukrajinci z vedení ukrajiny jeho agenta, protože to je klientelsta, korupčník, zloděj (170.000.000 CHF zmrazených ve Švýcarsku) a autokratický uzurpátor moci, zneužívající exekutivu, média, represivní složky, soudnicví a pokusil se měnit i zákony. Kdyby ho Punťa nevyzvedl, tak by bručel a bez záminek, které vyráběl na opozici.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nepletes si to?
http://www.lidovky.cz/oligarcha-obvineny-z-korupce-co-si-v-usa-mysleli-o...
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/322940-na-ukrajine-brutalne-zbil...
http://zpravy.idnes.cz/ukrajinskeho-opozicniho-lidra-lucenka-obvinili-z-...
Jsem si jist, ze porosenko si svoje miliardy vydelal poctive, a vubec nezneuziva sveho postaveni ;)
Treba jak ted pres firmu sve zeny nakoupili nefunkcni uniformy pro armadu, nebo nechava zavirat a mlatit svoje politicke odpurce a novinare... No uplne neco jineho nez Nanukovic!
takze ted tam maji zkorumpovanyho zlodejskyho americkyho agenta, kterymu radi masovy vrah hledany interpolem Sakasvili, kteri pro vylepseni situace vedou proti vlastnim lidem obcanskou valku.
Win!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedělám si žádné iluze o fungování postsovětské ekonomiky.
Jenže ten váš křišťálově čistý, zvolený legitimní EXpresident "Nanukovič" nic nevyrábí, nepatří mu žádné fabriky a má ulito (přesněji zmraženo pro podezření z praní špinavých peněz) cca 4 miliardy Kč ve švýcarských bankách. Zázrak! Jak přez kopírák od afrických diktátorů.
Válku vedou na Ukrajině ruské silové složky vedené agenty GRU a specnaz. Občanská válka na východě Ukrajiny je to asi jako "povstání domobrany" na Krymu se zelenými mužíky v obrněných vozidlech Tygr a skupinami zakuklených ozbrojených civilistů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jiste ze Janukovic je zlodej a korupcnik, stejne jako Jacenuk, porosenko, Babis nebo Kalousek. Coz nic nemeni na tom, ze byl narozdil od soucasne chunty demokraticky zvolen a nevedl proti vlastnim lidem obcanskou valku. Nicmene svrhavani zvolenych rezimu je americka specialita, jako v desitkach pripadu za poslednich 50 let.
To je ale jiste v poradku, miliony mrtvych, hladomory a masove exily, znicene prosperujici ekonomiky, naposled Libye, Syrie, a radeni amiky a saudy (toliko navstevovane Schwarzenbergem) vytvoreny ISIS, to je jiste mala dan za americkou demokracii, ze.
Ovsem beda kdyz se ty ubozaci zacnou branit, na svem vlastnim uzemi (!), nedej boze s pomoci Ruska (Syrie, Ukrajina). Fuj, rusko, fuj!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť oni se přece s pomocí Ruska nebrání, Rusko tam nic nedodává, ani lidi ani materiál. Nebo tu tvrdíte, že Putin a jeho vláda je prolhaná banda? :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale vubec ne :) Rusko ukrajine pochopitelne zadnou techniku ani lidi nedodava, stejne jako americani neinvestovali na ukrajine 5mld dolaru do svrzeni demokraticky zvolene vlady za ucelem instalace zakladen NATO u hranic s ruskem a drancovani nerostneho bohatstvi. Vsem stejnym metrem ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A preto prezident UK vykrikuje, ze tam je 200 000 ruskych vojakov? Zeby zabudol komunikovat s jeho vlastnou armadou? Alebo myslite tie informacie z NATO, ktore Nemecko a Francuzsko samo spochybnilo a vyjadrili sa k americkemu predstavitelovi NATO, ze ich vodi za nos? Toto su tie "neruskofilne kvalitne" zdroje?

Precitaj si, co zozbierali obycajni ludia od obycajnych ukrajincov na aktualnikonflikty.eu za posledneho pol roka. Su tam striktne pravidla - ziadna diskusia a kazdy tam moze vlozit text + preklad so zdrojom. Takze ano... moze a nemusi byt pravdivy, ale kedze tam reaguje dost ludi, tak z toho sa da usudit, co je pravda a co nie. No NATO tam bolo vzdy zosmiesnene - pretoze bud klamali, alebo mlzili.

Ano Rusi tam maju "dovolenkarov" pretoze si chrania narodne zaujmy, aby na ukrajine nevyrastla hned vedla Krymu dalsia vojenska zakladna od USA s raketami "Euro Pro" (pekny europsky nazov). O zamere existuje oficialny zdroj, ze si tam USA chcelo priamo na Kryme vybudovat resp. zrekonstruovat budovy skoly pre vojenskych inzinierov z USNavy a samozrejme by ich chranili vojaci. Projekt a tender na neho bol objednany priamo US statnou organizaciou este pred zhodenim Janukovica.

Lenze, aby sa dali tito "dovolenkari" oznacit za armadu, tak by muselo mat Rusko vybudovane polne nemocnice, jedalne, viditelne zasoby zbrani, nabojov. Aj Francuzi potvrdili, ze nic take sa tam nenachadza. Takto vlastne Rusko hlupo riskuje zivoty vlastnych vojakov, pretoze nemaju infrastrukturu, nie je o nich postarane, organizacia je chaoticka. Tento konflikt sluzi praveze na to, aby sa vytvorila financna nestabilita na ukrajine, a americke korporacie by si nemohli rozdelit uholne doly, bridlicovu ropu, pozemky pre polnohospodarske a chovne koncerny... aj ked toto sa uz v malom deje. Pretoze za ZSSR (SSSR) sa velmi vela podnikov vybudovalo na periferii tohto zvazu za ucelom prednostnej obrany a boli financovane hlavne ropou a plynom z Ruska. Teraz si to Ukrajinci prisvoja a idu to vsetko pouzit proti rusky hovoriacemu obyvatelstvu!

Tam je problem ten, ze US dollar je bublina sice uz cez 20 rokov, ale Rusko, Cina na nu cez BRICS poukazuje. Tak ako kedysi na to poukazal IRAK... lenze bol sam, tak dopadol ako dopadol. Cina a Rusko odpredavaju US dlhopisy, uz desiatka statov oficialne neobchoduje cez dollare ale priamo vlastnym vymennym kurzom. O tejto "katastrofe" uz rok hovori aj Michael Maloney https://www.youtube.com/watch?v=OgNb83Y0CoY kde v dodatku uvadza, ze USA si predlzilo v dollari svoju aktualnu poziciu cez zmluvy s financnymi instituciami, ze budu s dollarom obchodovat este do konca 2016. Do tohto obdobia musi USA jednoznacne vyvolat celosvetovy konflikt, aby sa dal ospravedlnit prichadzajuci pad dollaru.

Ked sa USA nepodarilo s Ukrajinou vyvolat jednoznacny konflikt, tak myslis, ze preco 80% utecencov do EU su muzi? A hlavne taki nevzdelani retardi, co v juznych krajinach prepadavaju kamiony a robia neplechu. Oni sem neprisli pracovat! Oni sem prisli zbedacovat EU staty. A ked nebude EU posluchat, tak zrazu ti utecenci sa zacnu burit a budu jednotni. No kto bude trpiet? USA? Minimalne. Ale najviac utrpime my a budeme sa snazit proti nim bojovat. Ved si pozri mapu: ISIL, Ak-kaida, Ukrajina, EU s kopou US zakladni (v Nemecku maju cez 60 000 US vojakov), utecenci, postvavanie proti Rusku, nedavno boli pokusy o "Majdan" v Armensku, EU politici kricia nieco ine ako ich volici, EU centralna banka od februara 2015 do septembra 2016 vydava JEDEN TRILION!!! EUR skupovanim dlhopisov vlastnych statov (kazdy mesiac cca 60 miliard Eur). Bude tu dost velka inflacia vdaka prebytku penazi, a vdaka prebytku penazi bude Grecky dlh vyzerat ako kvapka v mori. Lenze inflacia sa prejavuje tak, ze najprv rastu ceny a az potom mzdy - takze kto to vsetko zaplati? Obcania EU! Lenze to ich dostane na pokraj chudoby a spolu s utecencami sa dostanu obcania EU do zufalstva. A toto bude znamenat vojnu v EU. Opakujem, co bolo uvedene vyssie, USA si "kupilo" cas do konca roku 2016.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná ukázka kremlofilního trollího blábolení.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zkus rict nahlas "kremrofilni" 10x po sobe bez chyby. To bylo tvoje prijimaci rizeni? :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na nic lepšího se už asi nezmůžete, co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle reaguji na tvoje "kremroli blaboleni"...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Četl jste to vůbec? Rekonstrukce školy! Vážné ohrožení ruského medvídka! Obsaďte Krym!!!!
https://www.fbo.gov/utils/view?id=e9d1a3da67c6a1d3f8129c5e2f9b46db

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas, vy kde zijete? U nas na Slovensku takyto navrh vypracuju na kadeco a nakoniec to robi aj tak niekto iny a za ine peniaze a vysledok nie je vobec postaveny podla prvotneho navrhu. V Cechach som si to uz tiez viac krat vsimol. Ked USA dokaze vydat niekolko stovak stran klamstiev o pade dvojiciek a prezentovat ich za pravdu, tak preco by toto nemalo byt vynimka.

Nezrovnalosti:
- preco si rekonstrukciu neobjednala Ukrajina?
- Krym ma vlastnu autonomiu od 1991, vlastny parlament, preco si rekonstrukciu neobjednal on?
- preco je zakazka objednana organizaciou US NAVY United States Armed Forces - kontakt na: Primary Point of Contact.:Maur... Hoes.. email: ....eu.navy.mil

Ano je to jednoznacne! Namornictvo USA zmodernizuje chudacikom Ukrajincom jedinu skolu na autonomnom uzemi Krymu hned vedla Ruskej vojenskej zakladne s charitativnym umyslom, aby ostatne ukrajinske deti mohli zavidiet stavbu za niekolko desiatok milionov dolarov pre cca 500 ziacikov. Vy ste to vobec cital? Alebo len pozeral obrazky?

edit: zabudol som na to najpodstatnejsie: Ake boli dovody, ze projekt bol zrazu zruseny? Ved sa jednalo o dobrovolnu rekonstrukciu skoly a tu by autonomny Krym a ich rodicia s detmi uvitali!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

LOL, tak to aby tam asi umístili ty jaderné zbraně :))))

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

petre, vsiml sis co je to za portal a jakymi projekty se zabyva? Mezi hlavni slozky patri us detached agentury ministerstva obrany a infromaci (CIA). Tedy ty agentury, ktery daly tech $5 mld. na ukrajinsky usajdan a jine "humanitarni a lidskopravni" projekty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To tvrdíte vy a Punťa.
p.s.: netykat prokremelský soudruhu klerofašisto

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

5 miliard dolarů investovaných do "rozvoje občanské společnosti na Ukrajině" USA přiznaly ústy Nulandové (Fuck the EU), ty trdlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že netvrdila, že to bylo na Majdan a vůbec za jakou dobu je ta částka počítaná. To už si dobásnil Punťa a jeho nohsledi.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Takze, ostraha, vyjazd, chlebiky a cas straveny Nullandovou na Majdane bol charitativne hradeny z jej penazenky?
https://www.youtube.com/watch?v=SVs2tcSyyuA

Od dvoch Ukrajincov mam informacie, ze im rozdavali drobnu hotovost v dollaroch s brozurkami a pokynmi, co maju pozadovat, a co vlastne chcu na demonstracii. Dalsich par o tom pisali na forach. Mne stacili tie priame potvrdenia. Toto bola tiez charitativna cinnost?

v Ukrajine je mnozstvo neziskoviek, ktore su hradene z USA a aj preto ich v Rusku zakazali. Pretoze vykonavali propagandisticku cinnost, namiesto toho, aby sa venovali cielu, na ucel ktoreho boli zalozene. To bola asi tiez charita...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a už si odporujete. Takže buď šlo 5mld na Majdan, nebo je na Ukrajině spousta neziskovek placených z USA a těm celkově šlo za několik let 5mld. To je ale podstatný rozdíl, že.
V Rusku dneska označí za cizí agenty kohokoliv, kdo se nehodí, viz ruské matky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Až na to, že netvrdila, že to bylo na Majdan"; "Takže buď šlo 5mld na Majdan" -> klikaj prosim ta na "odpovedet" na toho uzivatela, ktory toto tvrdil. Reagujes na "Vrah Smrt" a na mna - pricom ani jeden z nas toto nikdy nenapisal. Pokus o klamstvo? Ake "bud" a "nebo"?

Slovensko sa zarucilo piatimi miliardami Eur za Grecko. Ak privriem obe oci, tak sa jednalo o pomoc na ochranu dlznikov a sancu ozivit Grecku ekonomiku. Bol som proti tejto hluposti, lebo isla z mojich dani a bolo to krmenie klamarov a zlodejov menovanych v politike a bankach.

To iste je pre mna 5 miliard dollarov, ktore boli pouzite na podnecovanie nenavisti, vzbury, krmenie ozbrojenych sil, vyvolavanie nenavisti. A je jedno, ci to je pocas 5 rokov, alebo 15tich rokov.

Mame medzinarodne prava, ktore zarucuju suverenitu kazdej krajiny a teda miesanie sa do tychto krajin by malo byt podla zakona odsudene, ale niekto tu ma dva metre... jeden dlhsi a jeden kratsi. Nuz nie na kazdeho platia zakony fyziky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro Punťu žádné zákony neplatí! Jenom ty které si sám napíše a schválí ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty zasa oslavuj tvojho rodaka: https://je-to-inak.livejournal.com/56121.html

Ono cital som viacero rozhovorov z inych oblasti, kde zasa neboli takmer ziadne straty, ale ani poriadne boje a viac kritizuju vsetko - velenie (chaoticke, nefunkcne, nezmyselne), Rusko (pomaha, nepomaha, rozkradaju), Ukrajinu (nic nefunguje, chaoticka, nechcu bojovat, vzdavaju sa, nacisti, dobri ludia), nejakych kozakov (ozratych, bojujucich za prachy, za ich vieru), a podobne. Ale nikde nepisali, ze by tam boli velke mnozstva vojenskych jednotiek Ruska. Ak o nich rozpravali, tak vacsinou male skupinky.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Nie to verejne povedala Nulandova.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Lžete. Viktoria Nuland nikdy neřekla, že financovali "ukrajinsky usajdan", ale že finance šli na rozvoj občanské společnosti.
Například jupiii tady odkazoval nějakou rekonstrukci gymnáziia v Sevastopolu. Počítám, že takových potřebných škol bude na Ukrajině celá řada. Zajímavé je taky datum 06/2013 , tedy za Janukoviče. Když si vezmu kolik putovalo miliard EURo z EU fondů do školství v ČR, tak je 5 miliard USD v několikanásobně větší zemi jako plivnutí.
Chápu pro paranoidního psychopata Punťu a jeho ohony je podpora občanské společnosti to největší zlo na světě! Každý vzdělaný, svobodný člověk, který neleze generalisimusovi Punťovi do análu nebo před ním neryje držkou v zemi je pro něj životní ohrožení!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Som rodeny cech a obcas Cechy a Moravu navstevujem, no taketo individua nastastie stretavam velmi malo. Nechapem, co mas stale s tym "Puntem". Ja som vzdy hlasoval za EU a aj budem. No nepredpokladal som, ze cely plan ekonomicky spolupracujucich krajin sa zmeni na socialisticku uradnicku spinu, ktora je tak preplnena lobistami, papierovanim s nemoznostou cokolvek zmenit bez nejakej "specialnej komisie", ze mi je az zle. Ale aj tak som za EU. Narozdiel od teba EU pravom kritizujem - dal som si vlastny hlas. Som za to, aby EU bola viacej slobodna so spolocnym ekonomickym cielom, bez buzerovania, s obchodovanim s USA, Ruskom, Cinou, Indiou, Iranom,... ale bez toho, aby sme niekomu liezli do riti a toboz nie niekomu, koho mena je jednoznacna bublina plna nesplatnych dlhov.

Ty tu nepravom ludi znackujes, osocujes a obvinujes. Ty... co si jednou nohou v slobodnej krajine, ale zadok si vystrcil na zapad a pekne ti ho mrd***. No jednozacne sa ti to paci, ked vsetkych oznacujes za Rusofilov a USA smer je podla tvojich vyjadreni asi to najlepsie co sa ti mohlo stat.

Prajem ti aby si si to uzil... ved nim na zapade indulona dojde sucasne s dollarom a pojde to potom pekne nasucho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně jste ubožák bez vlastního kritického uvažování.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prepac, ale oznacujes ma za klamara: "Lžete. Viktoria Nuland nikdy neřekla, že financovali "ukrajinsky usajdan"

Ja som len potvrdil to, co napisal "Vrah Smrt", ze to povedala Nulandova. Vy dvaja teplosi s Jirkom si to stale spajate s tym, ze boli pouzite "konkretne na Majdan". Alebo ste dvojicky, ze rozmyslate rovnako zle. Aj Nestov text som chapal tak, ze to myslel ako vysledok tej "investicie". Ja som tieto slova nikdy nenapisal. Takze sa snaz dalej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Vy dvaja teplosi s Jirkom" Když dojdou argumenty, nastupují urážky. Jak typické....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Obaja ma tu obvinujete z klamstva niecoho, co som nikdy nenapisal. Zhodou okolnosti obaja rovnaka degeneracia pochopenia pisaneho textu. O chorobach s nizsim IQ som nechcel spominat, to by mohlo vyzniet ako urazka. Ale to, ze asi spolu nieco mate som uz musel naznacit. Pretoze je zazrak najst dvoch ludi, ktori rovnako tvrdia nieco, co v diskusii nebolo napisane. Urcite nie to, ze Nullandova zaplatila 5 mld ako "napriklad" v obchode s potravinami a do tyzdna, ci mesiaca mala Maidan. Tento "preneseny vyznam" tu nikto netvrdil.

Alebo ste potom dvojicky a ja sa ospravedlnujem za vyraz "teplosi", no mate rovnakeho otca.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, jestli to zaplatila do týdne nebo do roka, ale že kremrole tvrdí, že jsou to peníze na podporu Majdanu, protože přece podpora demokracie = organizace Majdanu. Jednak je to nesmysl, protože půl roku předem nikdo netušil, že Putin zavolá Janukovyčovi a on dohodu, kterou připravila jeho vláda a jeho odborníci najednou označí za nevýhodnou a nepodepíše. Ale je to ruský výklad toho, že bez sponzoringu ze západu by ruský nebo ukrajinský Ivan byl přece naprosto spokojený se stavem ve své zemi, se svými skvělými vůdci a ani by ho nenapadlo o nich pochybovat, po západě by ani očkem nepohleděl. A tuto zjevnou pitomost svým výkladem podporujete.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"ale že kremrole tvrdí, že jsou to peníze na podporu Majdanu, protože přece podpora demokracie = organizace Majdanu." - to je tvoj nazor a nikto ti ho neberie.

Lenze ziadny diskutujuci, taketo nieco netvrdil, resp. ani nezpochybnoval. Vsetci sa bavili o tom, co povedala Nullandova. Vy (obaja) tu stale nasilu lepite Putku a Kremrolov.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale právě že to zde diskutující Nest tvrdil, jen už se to v tom množství špatně hledá:
"Tedy ty agentury, ktery daly tech $5 mld. na ukrajinsky usajdan a jine "humanitarni a lidskopravni" projekty."

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved to napisal vseobecne: "usajdan a jine "humanitarni a lidskopravni" ". Nic nekonkretizoval. Uz len to, co je verejne zname, a cast z toho som vypisal ja o Nullandovej v Kyjeve pocas vzniku demonstracii, tak to sedi na jeho vseobecne vyjadrenie. A k tomu, dve slova su v uvodzovkach, co normalne a logicky naznacuje terminy v prenesenom vyzname, ktore podla zmyslu vety maju vseobecny vyznam.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, vy si to vysvětlíte dle potřeb. Já na bludy typu usajdan opravdu nejsem zvědavý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

petre, nebo jak se jmenujes, ty muj kluku USAta, to vis ze ti budu tykat, kdykoliv budu chtit...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, soudruzi všem zásadně tykali.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Množství ukrajinské uskladněné techniky se nerovná množství bojeschopné techniky a už vůbec ne úspěšně bojeschopné techniky. Co myslíte : Jaká bude na nočním bojišti šance sovětského T-72 bez keramických protibalistických prvků, klamných cílů, elektronické rušící výbavy, šifrované komunikace, nočního vidění, etc. vůči ruské modernizaci T-72B3, která to má a čirou náhodou jimi disponují "separatisté" (čti ruští vojáci s letitým profesinonálním vojenským výcvikem toho času na "dovolence" za účelem sběru hub) ?
Rusko nesousedí jen s Ukrajinou. Gruzie má reálnou ruskou separatistickou zkušenost s Abcházií a Severní Osetií. Pobalské země evidují aktivitu u svých hranic, severským zemím narušují vzdušný prostor ruská vojenská letadla, ... .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ad Gruzie -stejny pripad. Jedna strana vyhlasi nezavislost, druha na ni vezme tanky, pod vedenim americany milovaneho valecneho zlocince Saakasviliho, ktery, a helemese, dela nyni poradce Kyjevu...
To jsou mi nahodicky...
No, ale hlavne ze rusove narusuji vzdusny prostor a poradaji manevry - na svem vlastnim uzemi, jak se vzdy ukazalo. Svine jedny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co takové Čečensko? Jedna strana vyhlásila nezávislost, je to jednoznačně národ s Rusy nemající nic společného. Rusko je tanky zcela zničilo. Ale tam je to OK, to nebyli Rusové. Tam to byl separatismus, zatímco v případě Gruzie nebo Ukrajiny je to lidové povstání. Však si ještě pamatujeme tuto marxistickou dialektiku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

http://euserver.parlamentnilisty.cz/Articles/1099-200-let-terorismu-usa-...

heslo: 1994 - Rusko. První a druhá čečenská kampaň.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsou ty skutečně nezávislé zdroje :-) To už nejsou ani konspirační teorie. Zvlášť dobré jsou odkazy Více v ruštině zde :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ono je blbe, ze tento incident popisuje kniha, kterou sepsal amik zijici v kanade, jenze to bys musel videt dal nez za NATOaktual, a studovat tech odkazu mnohem vic. Stovky hodin.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak to? Všichni američani jsou přeci slouhy volstrýtu!?
Mno, taky jsou amíci, co zásobují web stovkami fantasmagorickými konspiračními teoriemi.
Jasně nejlépe studovat ruské trollí zdroje - jsou boží ;)
Ale jedno jim lze uvěřit : Všichni je obkličují a ohrožují. Typická pravda paranoidního psychopata generalisima Puňti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

americani ne, jejich vlada ano

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Vám stačí odkaz jeden, ten co vám pošle KGB. Tak neuvěřitelně vymytý mozek propagandou se totiž jen tak nevidí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mne neukoluje KGB, ale samotny vudce. Strojvudce.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No nějaký pomatenec to bude. Protože jestli máte jako jediný správný zdroj tu pohádku o zlých Američanech, kterou jste nalinkoval, tak to je mimo zdravý rozum. Tomu by neuvěřil ani jen trochu vzdělaný Rus :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No kdyz myslis, ono se staci podivat na ankety, jak na par. listech, tak treba na blistech, novinkach (kdyz uz udelaji tu chybu), za posledni rok... Ale to jsou jiste vsechno putinem placeni kremlboti, jedini Slabotka, Zadolarek, Kradlousek, Schwaineberg, a soudruh Bures, pardon Babis, jsou ti pravi, nezavisli a statecni, kteri nas pod vedenim moudreho Shapira vyvedou z ruskeho podruci.
Pokud tomu teda jeste nekdo veri...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ankety na netu, zvlášť na stránkách, kde se scházejí takoví jako vy, mají tu největší váhu... Já si myslím, že tou reálnou anketou byl průjezd kolony američanů. Kolik lidí proti nim přišlo skutečně protestovat, jak blábolil Vyvadil, a kolik je vítalo? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Covece nic moc, hitlera u nas vitalo vic lidi ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A v referendum po anšlusu rakouska Hitlerovi dokonce volilo připojení k říši víc voličů. Inu není nad to podpořit referendum přítomností bojových jednotek v plné polní. Jako na Krymu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Specnaz jsou zabari, na krymu zadna mrtvola, dodnes. Naopak neni nad to podporit peti miliardami dolaru statni prevrat, fasistickou chuntu a obcanskou valku! To je panecku demokracie made in USA!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak byste si to vy rusáci představovali. Aby se nikdo nebránil a hned se vám podřídil, pak je to přece bez mrtvol. Tak jako my kdysi Hitlerovi v Sudetech a protektorátu, to byly taky ukázkové akce, ne?
Ovšem o tom, že je to dodnes bez mrtvol, bych nic neříkal. Pravda, bude to tiché mizení podle ruských zvyklostí. Nakonec už s tím máte skoro 100 let zkušeností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuz nastastie mate aj obcanov, ktori to vidia inak: https://je-to-inak.livejournal.com/56121.html

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čečensko směřovalo k nezávislosti. Akorát Basajev se rozhodl, že je nutné využít "bezvládí" v Moskvě v šíření Práva Šária za hranice Čečenska (do Dagestánu). Podcenil Putina. Basajeva však omlouvá fakt, že první čečenskou válku vyvzdorovali k "vítězství" a Putina tehdy nikdo neznal. Co omlouvá dnešní naše politky při jeho podceňování to fakt nevím.

Ale zpátky k tvé analogii - s ohledem na známá fakta - je vadná. Rusko nebránilo Čečensku v nezávislosti, rozhodně ne v roce 1999.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je asi pokus o vtip, nebo už demence dostoupila vrcholu: "Rusko nebránilo Čečensku v nezávislosti, rozhodně ne v roce 1999."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na demenci už jsou léky. Doporučuji ti navštívit tvého psychiatra.

Demence se přes internet poznává blbě, ale myslím si, že jí opravdu můžeš trpět. Demence totiž jako jeden z příznaků má selektivní paměť a neschopnost porozumět psanému textu ;-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Je znát, že s tím máte bohaté zkušenosti.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle kremlofila dokonce zasahuje ruské území přez Baltské moře až do zemí NATO?
http://zpravy.idnes.cz/naruseni-vzdusneho-prostoru-nizozemska-ruskymi-bo...
Nebo do severských států?
Ruská stíhačka těsně minula stíhačku NATO nad Norskem
http://www.natoaktual.cz/na_media.aspx?r=na_media&c=A141203_165358_na_me...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

idnes a Natoaktual, resources done right, okej :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ověřitelné zdoje z nezávislých světových tiskových agentur. Narozdíl od ruských pohádkářů, kteří zaplavují web vyfabulovanými nesmysli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ověřitelné zdoje z nezávislých světových tiskových agentur. "
Za tohle jsem dal +. Zaslouzis si to. Tohle napsat, to chce silny zaludek.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, když vyřadíte všechny seriózní zdroje, zbyde vám jen trollí blábolení - vaše svatá pravda.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jojo, seriozni natoaktual, ktery napise clanek o tom, ze ruska propaganda se snazi presvedcit cechy, ze jejich vlada je zkorumpovana a slouzi oligarchum.

http://zpravy.idnes.cz/rusko-zaplavuje-evropu-i-cesko-dezinformacemi-flc...

" Také se snaží vykreslovat politiky a mainstreamová média jako zkorumpované a pracující v zájmu korporací, a tím podkopat jejich důvěryhodnost a autoritu."

Lubomír Světnička natoaktual.cz

meanwhile stihne Babis "vytahnout slozky" na tri lidi a zavest registracni pokladny dodavane vlastni firmou.

Jak to rikal Werich, "Ja obdivuju optimismus tech nakladatelu, ze co ctenar to blbec."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není nic proti tomu na jakou blbost a zmanipulovanost spoléhá propaganda Kremlu a jeho trollové.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Papouškovat pohádky indikuje absenci kritického myšlení a kritický přístup k informačním zdrojům.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tim neco delej kdyz tedy vis ze tim trpis...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To bylo na vás a podobné kremrole. Ale to jste nepochopil, že? Smutný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte brát vážně co říkají generálové. Generálové mají tendenci strašit politiky aby dostali více peněz z rozpočtu. Tato taktika se používá po celém světě. Jsou zbraně které vyděsí opravdu všechny, jako třeba Bílá labuť. Když prezidentu Bushovi položila tajná služba na stůl parametry Bílé labutě, údajně prohlásil "bože právě jsme prohráli ". Samozřejmě že i to byl jen emoční výlev a je jasné že jen Bílá labuť by válku nevyhrála, nicméně USA nemají nic co by se dalo nazvat její ekvivalent.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jen si to dovolím poněkud upřesnit, Tamara je samozřejmě již minulost, pokud se nemýlím, tak jich je (bylo) na světě něco málo přes dvacet kompletů (4 v naší armádě, 15 Rusové, 1 Němci a jedna se vyvezla do "nějaké exotiky"). Nějaké neprodané kusy se i rozebírali na ND. Prostě "spojenecké" embargo a konec Tesly Pardubice...
Dnes je realitou Věra (S, M, NG) nebo ne tolik medializovaný BORAP.
Co se "obšlehnutí" týče, tak mikrovlnná část vznikala původně v Brně "na katedře na koleně" a s tím ostatní státy nemají problém, zásadní know-how je časoměrně-hyperbolické určování polohy zdroje signálů...
Rovněž S-400 již není poslední vyvinutý a otestovaný komplet. Byť niovější (zatím) nejsou v plošné výzbroji. ČR se to v podstatě netýká, neboť dvě stacionární S-200 jsme museli zrušit v rámci vstupu do NATO a jedinou mobilní S-300 jsme již dříve v rámci rozpadu federace museli poslat na slovač...obdobně jako všechny letuschopné Migy 29...

Jinak s tím výpraskem +1 :-)

Jeden ilustrační příklad (byť lehce historický) o konstrukci do boje a nejenom na přehlídky. Např. Su-25 má jeden z motorů opancéřovaný (na základě bojových zkušenností z Afganistánu). I při výpadku hydraulických okruhů (např. nějakým zásahem) je tento letoun stále ovladatelný, byť si pilot "dá posilovnu" a při omezených letových režimech... což v některých situacím může znamenat možnost návratu letounu s pilotem na základnu... a nikoli nutnost se okamžitě katapultovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

K katapultu US letadlových lodí Nepoužívá se stlačený vzduch ani jiný plyn. Katapulty jsou na páru , ano jde o klasický parní stroj využívající tlak přehřáté páry. Použít stlačený plyn by v podstatě nešlo, proč by se mělo používat helium mi ani nedochází .USA by, ale nesehnali dost helia, aby něco takového mohli provozovat.

U letadlových lodí se dnes noc nepředpokládá klasický letecký útok při kterém by se bombardovala paluba gravitačními pumami. Letadlová loď je natolik drahá věc, že kolem ní pluje svaz doprovodných pravidel a aplikují zónovou obranu, která by měla být schopna ničit letadla v dostatečné vzdálenosti. . Útok na letadlovou loď se vede buď těžkými protilodními střelami jako třeba ruské P-800 Oniks, P-700 Granit,P-500 Bazalt, Ch-35. některé z nich mohou nést i jadernou hlavici, ale i zásah konvenční střelou je natolik devastující, že je schopen loď poslat ke dnu nebo minimálně vyřadit z boje.
Další potenciální zbraní, proti které nemají USA obranu jsou ruská nadzvuková torpéda V-111 štval, nebo Čína tvrdí, že má balistickou protilodní střelu DF-21D která má operační rychlost 10 Mach a je schopna projít celou lodí i kdyby nevybuchla. .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"kapitalimus může jen skuhrat a plivat nenávistnou propagandu, ale kdyby se měl vojensky střetnout s Rusy, tak z toho bude strašný výprask kapitalismu" Tohle o vašem příspěvku říká naprosto všechno - vítězství ideologie nad zdravým rozumem.
Jinak současné Rusko už tím národním socialismem je plně nakaženo. Ale ani národní socialismus zvítězit ve válce nedokázal - proto si z WW2 musíte vybrat Francii a ne třeba Británii.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus je něco jako Bůh, všichni o něm mluví, modlí se k němu, ale nikdo ho neviděl.
Kdyby existoval kapitalismus, nemůže být 7miliadrd lidí na Zemi.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hm, jen jsi trošku zapomněl připomenout, kolik bojeschopných strojů z celkového počtu může Rusko nasadit. Zjišťovat to nebudu, na to jsem líný, jen dám "do placu", že to není tak dávno, kdy bylo zveřejněno, kolik bojeschopných atomových ponorek má rusák k dispozici - byl to zlomek z celkového počtu. A pokud je arzenál celé ruské armády v obdobném stavu, potom může rus, stejně jako američan, akorát tak lomozit zbraněmi. Nicméně to samozřejmě neznamená, že by nemohl napadnout sousední země, protože toho svého šrotu má stále více než kolik šrotu mají jeho sousedé (a to nemluvě o pěchotě, tou rusové vždy oplývaly a neváhali jí nasadit nehledě na ztráty). Takže suma sumárum to vše zase není až tak jednoznačné.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Doufal jsem, leč marně, že zdejší diskuze zůstanou ušetřeny nájezdu kremlobotů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rusové mají na svých letadlových lodích skokanský můstek, protože nezvládli technologii parního katapultu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se vůbec přít a jedná se jen o detail. Ale nemají náhodou US letadlovky katapult na páru? Nevím, zda všechny a ještě dnes, ale některé to dřív určitě měly. Přecijen na takové lodi s jaderným pohonem je té páry k dispozici poměrně dost :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že tohle byl silně modifikovaný test k posouzení jenom některých parametrů letadla. F35 byla v tomto testu silně znevýhodněna oproti standartnímu vybavení, protože měla vypnuto většinu asistenčních technologií jako třeba automatické zaměřování protivníka a jeho promítání obrazu do helmy pilota, stejně jako odejmuté raktety které umí vystřelit dozadu.

Tohle byl silně omezený test čistě jenom na kulometný dogfight, na který se dneska už nehraje (F35 má zásobník munice jenom na 2 vteřiny střelby a je tam víceméně jenom z historických důvodů). F35 má samozřejmě horší schopnosti otáčení než F16, protože to je mnohem těžší letoun. Ale taky nebyl nikdy pro tento účel vyvinut. Je to prostě jako byste nechali soupeřit osobák s obrněným transportérem, kterému byste sundali veškeré zbraně a senzory a pak tvrdili, že osobák je lepší, protože je obratnější

Pokud by se setkala obě tyto letadla bez veškerých omezení v plné výbavě, tak nemá F16 šanci, což už bylo několikrát ověřeno v jiných testech.

PS: Cena 250 - 300 miliónů je cena včetně výcviku, údržby, náhradních dílů, simulátorů atd u předprodukční verze. Samotná cena letounu u seriové výroby bude 80-90 miliónů, což je jenom o něco málo více než ceny univerzálních letounů stejné kategorie, které se dneska vyrábí, ale přitom má mnohem lepší vlastnosti než tyto ostatní letadla. Příklad Dassault Rafale - 63 miliónů, Grippen 70+ miliónů, Mitsubishi F2 - 127 miliónů

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, F16ka byla znevýhodněná, v testu měla pod křídly zavěšené externí nádrže zhoršující aerodynamiku. Stejně je myslím nepodstatné, jestli je lepší F35 nebo F16, na bombardování ručníkářů se dnes stejně čím dál více používají drony, takže moc akcí naživo si F35 a F16 neužijí.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

F16 byla znevýhodněná přídavnými nádržemi. F35 byla znevýhodněná povypínáním poloviny systému.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš. Tenhle článek ho hodně špatný počin. Už jen ten nadpis, že je horší jak A-10. Nechte už A-10 spát. A-10 jsou staré a čas nezastavíte. A upřímně já bejt někde v poli tak bych jako CAS chtěl F-35 s naváděnou municí, než A-10 které může návodčí špatně popsat situaci a kanónem mi rozmasakruje půl jednotky. Jinak co to bylo za test se rozebíralo třeba v diskuzi na Armádních novinách. Doporučuji panu Ježkovi tam kouknout. Nebo přímo na f35.com

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak F35 je sice horsi na pozemni podporu, ale protoze ma lepsi munici tak ho budem pouzivat :) Nehlede na to ze ta inteligentni munice bude mnohonasobne drazsi nez naboje do kanonu A10 - musi se prece podporovat ekonomika financovanim zbrojnich firem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Inteligentní munice je dražší než jeden náboj do 30mm kanónu. Dávka z kanónu A-10 už tak levná není. Posledně jsem viděl ceny 30mm náboje s ochuzeným uranem 1000$ a obyčejná 200$. Ten kanón má kadenci 4200 výstřelů za minutu. JDAM bomba stojí kolem 25000$. Úspěšnost zásahu kanónem hodně závisí na zkušenosti střelce, nemluvě o tom, že to nemůže kropit z velký výšky. Naproti tomu chytrá munice... No spočítej si to sám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vámi uváděné ceny jsou zcela nesmyslné, v kusovce lze nejtěžší 30mm náboj a to Ruský 30 × 210mm B používaný v ruských námořních protiletadlových zbraních koupit kolem 22$. Tento náboj má 1.13kg a u průbojné veze wolframové jádro, které je dražší než uranové.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tato letadla jsou průšvih už jen z principu a moc jim nepomůže ani stealth technologie, a víte proč? Vývoj jde do předu příliš rychle. Obrana oproti stealth letounům se dá zajistit radiolokačními létajícími drony, které vydrží létat v určeném sektoru hodně dlouho a systémem šachovnice pokryjí celé území systém funguje podobně jako tsunami bóje kolem Japonska atd. Dron je relativně levný a útokem na něj odhalíte svou pozici. Jak se říká proti každé zbrani se najde relativně rychle protizbraň a často řádově levnější než ta původní zbraň.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Článek je opravdu hodně nepřesný a nepostihuje všechny důvody. F-35 nemá být samozřejmě přímou náhradou A-10, má pouze plnit některé jeho úkoly. Ostatně to vychází i z toho, že v dosavadních konfliktech úkoly přímé letecké podpory z 80% zajišťovaly právě F-15, F-16, nebo F-18. A-10 je bezesporu výborný bitevník, ale celý potřebný cirkus kolem něho je násobně dražší než u jiných letadel. Kvůli své rychlosti i doletu (byť umí tankovat za letu) jde v podstatě o přífrontový stroj, který pro svoje působení vyžaduje patřičně vybavenou základnu v blízkosti konfliktu a v případě účasti letectva protivníka i ochranný doprovod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže válka takový frontový stroj potřebuje na podporu pěchoty. F-35 se zásobou munice na 2 sec palby a bez pancéřování nemůže A-10 nahradit, a o náhradu (plnohodnotnou, neb A-10 majá být staženy) jde.

Když se Saddámova army stahovala z Kuwaitu, tak na proslulé dálnici je zmasakrovali Amíci právě A-10kami. A větší masakr v moderním historii válčení ještě nebyl zaznamenán, takže já bych řekl, že A-10 se osvědčily, byť Saddámovi muži na ně s láskou vzpomínat nebudou...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

O letadlech moc nevim, ale rekl bych ze tam mas logickou chybu.. takze to letadlo s plnou vybavou by dokazalo sestrelit F16 ? Z dalky ? v tom pripade to ale nijak nevyvraci zaver testu:

"vyhnout se boji zblízka a spoléhat se na boj z dálky, na pokročilé zbraně, kterými je F-35 vybavena. Jistě už tušíte, že to eliminuje F-35 z role vzdušné podpory pozemních vojsk"

Takze pokud 1) to mel byt univerzalni letoun, 2) opravdu umi jen boj z dalky, a 3) autor ma pravdu v tom ze kvuli 2) jej nelze pouzit jako tu podporu..... pak si nijak nevyvratil tvrzeni clanku, ze je ten projekt FAIL (protoze univerzalni to evidentne neni).

Nebo tvrdis ze nektere z 1) 2) 3) neni pravda ? rad se necham poucit..

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Dneska se nebojuje z blízka. Nejsou 40. léta. Letadlo se nedokáže přiblížit k F35 na několik set metrů, aby o tom pilot nevěděl. To by se musel teleportovat. V reálných situacích by F16 bylo sestřelené dříve než by F35 vůbec zaznamenalo na radarech.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle se tvrdilo , když se při zařazování do výzbroje u McDonnell Douglas F-4 Phantom nedával kulomet. Stačilo aby došly entelygentní střely a hned by se hodil. U další verse už byly kulomety zpět.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak - větší manévrovatelnost než F-35 může mít klidně i MIG-21 z roku 1961. Ono se na to už dnes nehraje, dnes je potřeba doletět (v nadsázce) nějakých 100km od cíle a zmáčknout tlačítko, u toho je manévrovatelnost k prdu.

Největší manévrovatelnost mají stíhačky ze 70. let, které jsou kostruované na bitku kulometem. Proto je potřeba jezdit na dny NATO, kde je možno tyto v podstatě historické stroje vidět, je to jedna z posledních možností, protože se postupně vyřazují. Třeba takový MIG-29 je fakt nádhera, slibovaná F-15 opakovaně nedorazila (velká škoda). I ta F-16 nebo našel slavné Gripeny jsou proti tomu viditělně prdítka, jakmile ten slovenský MIG vyrazí, má člověk pocit, že ten stroj opravdu opanoval oblohu, a to ještě ani nelétá nadzvukově. Nicméně v dnešní době jsou MIG-29 fakt k ničemu, dolet 700km (haha) a sestřelí ho první raketa země - vzduch.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte docela pravdu. I Mig 29 má na palubě klamné cíle na oklamání střely. Pokud jde o moderní Suchoje tak třeba o SU 35 prohlásily odborníci co ho viděli v akci na předváděčkách prohlásili, že s dobrým pilotem SU 35 vymanévruje jakoukoli raketu na něj vystřelenou, pokud na něj nebyla vystřelena z bezprostřední blízkosti. To z bezprostřední blízkosti jaksi automaticky vyřazuje z protivníků zmíněný letoun, který je na boj na velkou vzdálenost.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) moderní rakety se jenom tak ošálit nedají.
2) SU 35 by bylo sestřeleno dříve než by se o raketě dozvědělo. Moderní rakety jsou naváděny pasivně a do aktivního módu se přepnou až v NoEscapeZone. Pilot by měl hodně velké štěstí, jestli by se vůbec stihl katapultovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Blbost minimálně má tepelnou stopu tak tu nemlžte, navíc samotná raketa není stealth.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mluvíte o tepelné stopě rakety vystřelené z letadla, která stíhá nepřátelský letoun ze zadní hemisféry? :D Můžu vás ubezpečit, že taková raketa má z pohledu stíhaného letounu teplenou stopu nula prd a odraz slunce od mráčku má stopu mnohem větší. Ale může být pravda.ru, že ruský pilot se pustí do manévrového souboje s raketou a dostane se jí rychle na ocas ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

SU umí dokonce do zadní sféry střílet

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Moderní rakety mají více než jenom tepelné senzory. Ale i optické a laserové systémy.
Raketa letící k protivníkovi je prakticky sama o sobě stealth. Je vemi malá a bez aktivního zaměřování téměř nezachytitelná. A ano, ve vývoji jsou i stealth rakety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejenom stihace ale vsechno ze zapadu na podpore vyrabeno lacino v Cine je dnes kvalitativne horsi jak 30-40 letite veci, i ceska Skodovka tak vysekala vybavu svych vozu ze tam se o zakladnim luxusu hovorit proste neda, kde byla koza je latka a kde latka je hnusnej tvrdej plast, dale uz nedavaj medene kable ale jenom pomedene hlinikove lacine srace a tak neni divu a slichu ze v 2-3 letem aute za pul milionu ceskych korun hnijou svazky jedna radost, je to proste tenci a zaklad je zprasen no pekne dekuji, v prvni generaci vozu Octavia sou ty kable 3x vetsi a poctiva med. Dale mam VHS video, Playstation 3 a kavovar Dolce Gusto a ani na jednom z tech prasaku nevydrzi korektne nastaveny cas vic jak mesic, VHS video nastoupi o 2 minuty dopredu, Playstation 3 3-4 minuty dopredu a Dolce Gusto 2-3 dopredu, vyrobky novodobe ery kde pojebany s prominutim casovy algoritmus je posran je kurva znat, stare cinske hodinky drzeli lip, no a potom ze to cloveka nejebe. Tyhle nove veci osral pes, kdyz chce clovek kvalitu ani milion mu nezaruci ze cinan dostal na pracovni lince dobrou ryzu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, zato socialistický průmysl, ten byl přímo synonymem pro poctivost, trvanlivost, kvalitu.... Třeba zrovna ten zmíněný automobilový průmysl - Trabanty, Warburgy, Škodovky 105 a 120, příp. Škoda Rapid, tuším, že 1300cm3, dále Lady (Žigulíky) 1200 a 1500..... Jojo, to byly ikony kvalitního socialistickéko průmyslu. :D
A ta báječná dostupnost! K tomu aby vám produkt kvalitního socialistického průmyslu začal říkat pane stačilo jen pár maličkostí - mít známé v Mototechně, aby za patřičný úplatek auto zajistili a dále mít našetřenu částku velikosti přibližně průměrného hrubého platu za 2-3 roky a autíčko bylo vaše! :D
A co jiné produkty našeho vyspělého socislitiského průmyslu - kdo by se slzou v oku nevzpomněl třeba na superkvalitní počítače PMD-85 a IQ-151. Zatímco dneska se musíme trápit u nekvalitních čínsko-amerických krámů. Jo, tehdy, to byly časy...... viďte? :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty mas taky komplex, ze pre stromy nevidis les. On nikde neriesil nase a zapadne veci. Porovnava len napriec casom a to je fakt. Stare Mercedesy jazdia 40 rokov len so zakladnou udrzbou. Som zvedavy kde budu dnesne auta o 40 rokov.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"Jo to za mych mladych let"... Ruzove bryle jsou svinstvo a ackoliv bych taky uvital treba ne-cinske ThinkPady, tak tohle je vazne "o ruzovych brylich", nikoliv "o lesu".

Kdyz OP tak hezky nakousl udrzovani casu v elektronice - stare siti rizene hodiny (jedno ze ktere strany zelezne opony) zvladly klidne i hodinu odchylky za den, kdyz po siti prisla divocina - jo to byla tehda kvalita, dneska to jsou jenom minuty za mesic, ty levne krystaly nam tu zabavu uplne pokazily...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jj jedny takovy hodiny z davnych let mam. svitici displej no stara klasika, jakmile nejde elektrika tak papa, proto jsem je dal na ups aby se porad nenulovaly. Jenze pokud je vypadek delsi tak se to stejne rozjede protoze hodiny jedou pod ups rychleji a zrychluji se o hodinu za hodinu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protože moderní automobily jsou daleko složitější než tehdější 3 trubky posvařované dohromady. I starověký trakař bude dobře sloužit, jestli neuhnil.

Krom toho dneska jsou auta kvalitativně a technologicky mnohem dál, ale prostě vyžadují pravidelnou údržbu, protože mají v sobě spousty systémů, které vyžadují údržbu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"spousty systémů" čti - spousty elektronických kurvítek

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Až téměř půl století.(40 let)"
Nebylo by lepší dát bez závorky
Skoro až téměř půl století. ??? :-D

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

My máme Blanku, němci letiště, amíci F35, rusáci skoro všechno - ve výši průseru odpovídajícího velikosti státu.. Asi je to všude stejné.

Stejně mám pocit, že se čím dál tím víc přestává používat selský rozum a věci se dělají strašně "overcomplicated". Je to pak núnosně drahé, nespolehlivé, ale zase se na tom někdo pořádně napakuje. Kam ten svět spěje..

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

F15 Eagle byl navržený a postavený jako "lovec - stíhač" pro vybojování a udržení vzdušné nadvlády. Ten "Eagle", který se v článku popisuje patří se značí jako F15E Strike Eagle a vychází z draku Eagle. Naneštěstí se jedná o jiný stroj. Eagle byl nákladný, vysoce manévrovatelný s prudkými náběhy v zatáčení při všech rychlostech a zatížení. Nese výkonné motory s vysokou akcelerací a rychlostí na velkém draku. To proto, aby mohl nést avioniku pro boj na dlouhou vzdálenost (námořní obdoba F14 Tomcat se střelou AIM-54A Phoenix s doletem 180 km). Nástupcem Eagle byl vždy F22 Raptor.

F16 Fighting Falcon byl levný víceúčelový bitevní letoun a neměl za cíl stát se náhražkou Eagle. F35 ... měl být také levný. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne, chtel jsem napsat to same. Z clanku to plyne presne opacne kdy se uvadi F16 jako stihac a F15 viceucelovy, coz je nesmysl. Stejne jako ty F22/F35

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zlaté Suchoje :) Hlavně jsem zvědavý jak si reálně povede Berkut, už mají víc kusů než jeden prototyp.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pročetl jsem si diskusi a pobavil se.

Jen bych rád připomněl, že:

- F16 byl na začátku taky problémový projekt (dokonce kolem toho vznikl i film).
- F35 je stále ve vývoji a není, pokud vím, operačně nasazen
- v mírových dobách se s vývojem moc nespěchá a není tlak na kvalitu

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Odborníci jak prase od klávesnic :D.

- je to nova stihacka tak sa s tym musia naucit lietat nie, od toho te skoly pre pilotov su, naucit sa vlastnosti stroja ktore mas a vyuzivat ich, cokolvek nove potrebuje cas nez sa to poriadne zauziva.

- v dnesnom svete "dogfight" ako za druhej svetovej, bitch pls, nic take sa uz nestane, staci jedno vozitko s raketami na korbe a nepoleti tam ani mucha. Sa pozri na ukrajine kolko "dogfajtov" sa tam stalo, tam sa neodvaza letiet s nicim. Ak hovoris o vojne proti nakym arabacom tak tam ti to je tiez na dve veci, lebo stihacky nemaju ziadne.
Takze bud mas vojnu normalnu proti nomralnej vyspelej armade ktora ti zo zeme zostreli vsetko co sa vo vzduchu pohe, a teda tam neletis, alebo mas vojnu proti arabacom ktory nic take nemaju. Cize cela myslienka toho ze ked f35 nevyhra dograjt s f16 tak je nahovno je uplne z cesty. Podmienky boja sa menia a niesme v druhej svetovej alebo v korejskej vojne de posebe strelali gulometami lebo vacsina rakiet nefungovala spravne.

- a te oslavne ody na rusko, do-prd-de-le, ak si naozaj myslite ze ty zkoprumovany retardovany mantaci zo sibire maju vobec nejaku konkurencieschopnu techinku tak ste tak naivny ze to az smiesne neni, ze na cervenom namesti im prejde tych 10 a pol funkcneho stroja ktore mozu svetu ukazovat je sice fajn ale armada je o niecom inom. Zastarane polo funkcne kraviny vsade, ako keby ste nevedeli ako to v rusku funguje :D. Preto posielaju na ukrajnu stare t 72 lebo maju tak modernu armadu plnu najmonderjnejsiej techniky :D. Ako keby ste nevedeli ako to fungovalo a funguje dodnes u nas a v inych vychodnejsich krajinach. Lol rusko a moderna armada to je snad oxymoron.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného se říkalo i o praktickém využití palubního kanónu. Potom přišel Vietnam a rázem se potřeba vzdušného souboje - dogfight stala aktuální. Rakety lze rušit a rakety se navádí pomocí elektroniky. První válka v zálivu ukázala slabiny statické nebo mobilní protivzdušné obrany. V čele úderného svazu nelétají bitevníky, nebo víceúčelové bitevní letadla, nýbrž letadla pro elektronický boj např.: speciálně upravené F111, které oslepí radary a elektronické prostředky protivníka. Ve vyšších výškách operují letouny jako Eagle, Raptor podporované AWACS schopné zasáhnout na dlouhou vzdálenost, ale také při manévrovém souboji.

Boj v podání US NAVY nebo Air Force by vypadal následovně - bezpilotní prostředky a střely s plochou dráhou letu kopírující terén vyřadí např.: radary a komunikaci. V nižších letových výškách se pohybují úderné svazy včele s letouny pro potlačení zbytku protiletadlových zbraní a ve výškách budou letouny F22 s AWACS (sytém pro letadlům i střelám). V další vlně bude pršet munice ze stealth bombardérů B2 Spirit, B1B Lancer a F117 Nighthawk. Vlastní letecké síly potom budou napadeny letouny protivníka a s těmi se vypořádá vzdušná patrola ... dojde na dogfight, protože nepolezou do hledáčku nebo nebudou detekovatelné na dlouhou vzdálenost.

I F22 Raptor byl postaven pro manévrový vzdušný boj, stejně jako Su-37 nebo Berkut. Nakonec se rozhodne souboj takových letadel kanónem. Z hlediska raket a jejich schopnosti zaměřit, ale také manévrovat do toho hodně promluví Izrael a jejich střely Python5 - LOAL vystřel až potom zaměřuj s elektrooptickým zaměřováním, které mají úžasné manévrovací schopnosti a především dokáží zničit i cíle, které jsou pro současné Ruské, Francouzské nebo Americké střely těžko detekovatelné. Co nejdůležitější, střela nezaměřuje IR nebo aktivním radarem (potlačitelné obranou) na drak letounu, respektive výtokové trysky, ale na překryt kabiny a zabíjí pilota z libovolného směru. Ta střela je tak dobrá, že dokázala zasáhnout malý manévrující bezpilotní prostředek nad rozžhavenou pouští (vypuštěna byla asi z výšky 16000ft).

I F22 Raptor má slabiny a konstruktéři se snažili minimalizovat poškození motorů tak, že jsou chráněné a nejen ocasní plochou výškovek, ale i vlastním zatažením do draku letadla. Nad všechny výhody např." Supercruise vyčnívají i nevýhody. Němečtí piloti při cvičení prokázali, že Raptor vydává velké množství tepelné energie a při letu s kopírováním terénu s částečnou vlastností stealth není možné detekovat i "konvenčnější" letadlo 4.5 generace. Na manévr Cobra/Supercobra se dobře dívá, ale v boji znamená ztráta energii smrt, neboť pro druhé letadlo se stává bezpečným cílem. Rusové i Francouzi pochopili, že nemá smysl se snažit o maximalizaci stealth na úkor jiných vlastností, ačkoliv i u F35 jsou stealth až na třetím místě (opakem B2 Spirit).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Manévrovací schopnost vypovídá jak dokáže letoun měnit směr letu na co nejmenším prostoru. To je totiž nejlepší obrana proti i nejmodernějším raketám které nezvládají přetížení tuším od 13G výše. Raketa totiž letí příliš rychle a tak má zapovězeny prudké změny směru letu právě z důvodu zmíněného přetížení. Raketa totiž neumí zabrzdit pak zatočit a zase přidat. Navíc její motory nehoří zase tak dlouho a poměrně velkou část už letí setrvačností.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do jisté míry to ještě platí, ale právě Python5 (díky elektrooptickému zaměření není navedena aktivně) už dokáže manévrovat v dvojnásobném přetížení (Python 4 zvládá 70g) a odpadají problémy s řízení pomocí vektorovaného tahu motoru a uvádí se až 96G (pravdu asi nezjistíme dalších 20 - 30let). Právě protože střela je pasivní, respektive je navedena jen do přibližného prostoru (viz níže), není zjistitelná běžnými prostředky (chápu to tak, že pilot nejspíš ani netuší, že střela byla odpálena do jeho prostoru) a přepíná se na pasivní optické navedení na krátkou vzdálenost. Zřejmě manévrovat umí, ale to už uměl i Python4 s pokročilou aerodynamikou. Navádí se na drak, ale na překryt kabiny, kde zabije pilota nebo zničí/poškodí letoun a při testech se střela otočila o 180° a později ve finálním přiblížení o 120° s explozí nad hlavou pilota. Fragmentační bezkontaktní hlavice zabíjí na vzdálenost 20m. Právě Izrael měl začal s vývojem aerodynamicky nestabilních střel s extrémní manevrovatelností jako první.

AIM-9 Sidewinder (US) nebo Archer R-73 (RUS) střely 2 - 3. generace ano, ale 4. (Python4) nebo 5. (Python5, Sidewinder X) už manévrovat umí v násobcích přetížení 2. generace. No Escape Zone 90° s prudkou změnou a explozí uměla myslím většina střel 3.5 generace.

Popisuješ Type1 (nebo jak se tomu říká) - střela sleduje relativní přímku odpálení - cíl a v závěrečné fázi udělá cíl prudký manévr, tak pravděpodobně mine. Střely 4. generace se ovšem navádí Type2 technikou a umí prudce i opakovaně změnit směry s možností útoky z libovolného směru, protože opouští pomyslnou přímku (mimo trajektorii cíle) a drží se v tzn. trychtýři, ze kterého není úniku. Exportní verze střely Python-4 deklarují obrat o 180° za dobu kratší než 2 sekundy a to by při rychlosti +/-3.5Mach odpovídalo +/-70G s doletem 15km.

Můžeme si být jisti, že něco podobného mají nebo testují všichni.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Fyziku neokecáte, čím rychleji raketa letí, tím obtížněji mění směr. Problém je totiž ve tvaru rakety. Poměr mezi průměrem a délkou. Je jedno jak měníte směr letu, buď se raketa rozpadne(zlomí) a nebo dojde k deformaci trupu a je prakticky nepoužitelná pro zaměření a spadne. Problém je že ten Suchoj dokáže měnit směr letu ještě rychleji než ta vaše raketa. Musel by jste použít raketu která nese tak mohutnou hlavici že zničí letoun i na vzdálenost 300 m - 500 m od exploze hlavice. Takovou raketu žádný bitevník a ani stíhač neunese.
ps: Dokážete si představit 70 G na trup rakety? To je naprosté Scifi :-)).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Já nechci okecat fyziku, jen konstatuji fakta. To že změní směr nese jeden neblahý jev = ztrátu energie a tím se stává bezpečnějším cílem pro druhou střelu, letadlo nebo dávku z kanónu. Dále se musí vycházet z reakce na podnět ... ale když takový podnět nedetekuje, určitě nebudete "náhodně" měnit směr letu. A za další přetížení má vliv na člověka i v anti obleku (kladné přetížení). Pokud ta střela dokáže zneškodnit cíl s manévrovacími schopnostmi jako experimentální letoun FX nevím kolik, nebo bezpilotní drony, které manévrují do 50G, tak nebude SU-37 asi tak velký problém, protože co vydrží technika, to už nevydrží člověk.

Někde doma se mi válejí záběry firmy Rafael, kde je je rychlost, výška a obraty - tedy není to můj výmysl a můžeme to zkusit přepočítat. Někde na military webech to bude určitě také, proto jsem byl tak zaujatý konstrukcí té střely.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To co mi tu vykládáte je vlastně boj zblízka. Pokud střílíte z velké vzdálenosti, pilot načasuje úhybný manévr v pravou chvíli a nebude kličkovat když je od něj vzdálená na kilometry a raketa má dost času a prostoru udělat opravu směru. Když dojde k reakci na 1 raketu a vy vystřelíte druhou zase trvá nějaká doba než doletí. Navíc dobrá obrana proti 2 raketě je nabrat rychlost proti zemi a vest tu druhou raketu za sebou proti ní. Pak manévr kobra následně forsáž a výtah do 10 km za pár vteřin viz parametry SU 35. Jak se ale přiblížíte na pár kilometrů tak i stealth letounem už musíte počítat s odvetnou palbou.
PS: každé raketě hoří motory a tedy jí termočidla zaznamenají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu jinému se střela Python používá? Výhradně pro boj na krátkou vzdálenost. Pro nic jiného ta střela nebyla navržena. A detekce ... promiň, zkusím vytáhnout jednu větu "Ta střela je tak dobrá, že dokázala zasáhnout malý manévrující bezpilotní prostředek nad rozžhavenou pouští" ... to mj. i znamená, že se bude nejen díky snížené tepelné a kouřové stopě detekovat, ale hlavně trefí a o to Izraelcům šlo, protože počítali, že budou čelit SU-27 a jeho modifikácím, tedy i Terminatoru, jak se ozančuje.

Kobru si můžete dělat jak chcete, ale jen v okamžiku, kdy budete moci měnit výšku za rychlost, ani SU-37 neočůrá fyziku, jak mi rád připomínáte. Jen stoupavostí a forsáží (137,3 kN pro motory AL37FU na SU-37) neutečete. Nehledě na fakt, že Kobru, Zvon nebo Kulbit neuděláte v každé rychlosti (protože v tom sedí člověk) a jste v nevýhodě. I druhý pilot myslí, plánuje vyšachovat soupeře do pro něj výhodné pozice. Nepopírám jejich fantastickou manévrovatelnost, ale sedí v tom jen člověk s nižšími limity, než technika a pokud ta střela dokáže sundat Rockwell X-31 (konečně jsem si vzpomněl) a drony, tak SU-37 nebude o nic složitější.

On je SU-37 vůbec úžasný (hlavně ty elektronické rušičky) a nezbytné STEALTH prvky s manévrovatelností postavený jako tank. Jedinou vadou byla myslím limitovaná životnost motoru (300hodin nebo kolik to bylo). Přesto sestřelit se dá cokoliv. U Rusu myslím stále platí pravidlo, že se nikdy neukazují ty nejnovější věci, ale starší generace/modifikace. Tzn. asi mají už něco dalšího, včetně Armata.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak ale není pro letoun o kterém se tady bavíme. Ten je dle amerických odborníků na boj na vzdálenosti :-))

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pane, Vy jste lhář, a to jsem řekl HODNĚ slušně. Takže popořádku:

<i>A k čemu jinému se střela Python používá? Výhradně pro boj na krátkou vzdálenost. Pro nic jiného ta střela nebyla navržena.</i>

Lež. Píšou opak: "As a beyond-visual-range missile, it is capable of "lock-on after launch" (LOAL)..."
https://en.wikipedia.org/wiki/Python_%28missile%29

<i>"Ta střela je tak dobrá, že dokázala zasáhnout malý manévrující bezpilotní prostředek nad rozžhavenou pouští"</i>

Doufejme, že je lepší než její první verze: "IAF was unhappy with its performance and no air combat kills were achieved with it during the Six-Day War, kills being made with guns instead."
Tak jako tak, zásah nějakého bezpilotního prostředku není nic, čím by se bylo nutno chlubit. Nikdo z nás u toho nebyl a nevíme, zdali se v kritickém okamžiku pokusil ten dron udělat manévr nebo ne a jaký... Protože já čtu, že ta střela letí Mach 4 rychlostí, takž to s manévrováním nebude mít moc lehký...

<i>Kobru si můžete dělat jak chcete, ale jen v okamžiku, kdy budete moci měnit výšku za rychlost</i>

Kobra se nedělá proto, aby se měnila výška za rychlost (WTF! Víte vůbec o jaký manévr jde?!), ale aby se zbrzdilo/zastavilo letadlo a moho se natočit jiným směrem či se nechat předletět stíhajícím strojem / raketou. Zkuste vzdušné souboje pro začátečníky...

<i>Nepopírám jejich fantastickou manévrovatelnost, ale sedí v tom jen člověk s nižšími limity, než technika...</i>

Ale o to přeci nejde, zase nemíchtejte jabka s hruškami. Jde o zcela jiné srovnání:
- raketa se řítí na cíl Mach 4 rychlostí, hodně štěstí s manévrováním :)))
- Su 27, 35, 37... letí kolem 300 - 600km/h a čeká, až se raketa přiblíží. Pak provede prudký úhybný manévr, když zvládne lepší manévr než raketa ne proto, že by pilot vydržel víc než elektronika, ale proto, že díky malé rychlosti letadla má mnohem vyšší přetížení raketa pro daný manévr, než letadlo.

<i>Python-4 deklarují obrat o 180° za dobu kratší než 2 sekundy a to by při rychlosti +/-3.5Mach</i>

Asi by bylo vhodné dodat zdroj, protože nic takového nikde nepíšou a množství paliva, spotřebovaného na takový manévr nechci vidět... Dokonce píšou, že "It can lock on to targets after launch, even when they are up to 100 degrees off the boresight of the launching aircraft." Nic o obratu o 180° tady není, naopak i lock on omezení je na 100°.... Takže odkud čerpáte nevím, ale zní mi to jako nesmysl. Když ani lock nejde na 180°, tak nějaká obrat bude spíše scifi, vlhký sen prodejce, nebo tak něco, ne?
Uvědomte si prosím, že při 3,5 Machu rychlosti je kinetická energie estrémní a že ještě více energie musíte dodat na obrátku... a zásoby paliva jsou doplňovány za letu, ne?!

<i>Navádí se na drak, ale na překryt kabiny, kde zabije pilota nebo zničí/poškodí letoun...</i>

Lež: "The missile features an advanced electro-optical infrared homing seeker which scans the target area for hostile aircraft, then locks-on for terminal chase."
Infrared se asi nenavádí na pilota, ale na motor, že? Ale klidně tvrďte své bludy dále, i teplo pilota se jistě dá využít k navádění, jen... hodně štěstí s tím :))))

<i>opouští pomyslnou přímku (mimo trajektorii cíle) a drží se v tzn. trychtýři, ze kterého není úniku</i>

Zase lež: "With a total of eighteen control surfaces and careful design, the resulting missile is supposed to be as maneuverable as any other air-to-air missiles with thrust vectoring nozzles."

Tedy - nic nového pod Sluncem a relativně stejné parametry jako ostatní střely. Game over Vašich lží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Směšné, ale alespoň máš názor ... jedna otázka, když už nechápeš princip výška x rychlost.
Udělal jsi kobru, raketa proletěla a visíš ve vzduchu ... trrr trrr ... nazdar, jsi tuhej, protože jsi porušil základní pravidlo vzdušného boje - ztratil jsi rychlost. Zapínej si třeba X forsáží, ale v tu chvilku jsi pro letadlo naprosto bezpečným cílem.

game over.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v tu chvilku je letadlo odemně dost daleko na to, abych s otočil na něj, vypálil vlastní raketu a nabral rychlost a šel po něm, pokud ho nedostane moje raketa, protože udělat kobru neumí:

<i>Místo toho, abych překvapil svůj cíl rychlým přitažením, abych získal vedení, nos stíhačky se zvedal pouze pomalu, což mu (F-16 – pozn. red.) umožnilo jednoduše se vyhnout předchozímu zaměření kanonu," stěžoval si ve zprávě pilot F-35.</i>
http://www.armadninoviny.cz/stihacka-f-16c-porazila-v-leteckem-souboji-f...

Ale je hezké, že už začínáte chápat, na co Kobra je. Teď si ještě zkuste uvědomit, že rychlost není všechno. S možností takových manévrů se totiž pravidla leteckého souboje zcela změnila... víme? Pokud užiji Kobru, aby mě nepřitel podletěl, tak ho mám v zaměřovači já a pálím já. Je fuk, že následujících 10 sec jsem pak "sedící kachna", než naberu rychlost. Tou dobou je o protivníka míň.

A zkuste se podívat, jak rychle ty Sučka zase rychlost naberou po doslova zastavení-se ve vzduchu, což je zcela něco neskutečného... Přetočená Kobra, kdy se lze zaměřit na jakékoliv další letadlo kolem je něco, z čeho musí ostatním bjovým pilotům naskakovat husí kůže.

I'm in *LOVE*: http://www.youtube.com/watch?v=UBKvlLzGkvU

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

jak se postavil na ty motory, a visel... brrr...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"Pak provede prudký úhybný manévr, když zvládne lepší manévr než raketa ne proto, že by pilot vydržel víc než elektronika, ale proto, že díky malé rychlosti letadla má mnohem vyšší přetížení raketa pro daný manévr, než letadlo."

Jenže v trojrozměrném prostoru podélná rychlost na příčné zrychlení nemá vliv. Takže tahle úvaha je zavádějící; raketa se nesnaží kopírovat dráhu letadla (na což by potřebovala mnohem větší zrychlení), ale protnout jeho polohu v časoprostoru v libovolném bodě (na což je potřeba zrychlení mnohem menší).

"Kobra se nedělá proto, aby se měnila výška za rychlost (WTF! Víte vůbec o jaký manévr jde?!), ale aby se zbrzdilo/zastavilo letadlo a moho se natočit jiným směrem či se nechat předletět stíhajícím strojem / raketou. Zkuste vzdušné souboje pro začátečníky..."

Proti dobře naprogramované/navržené raketě sebevražedný manévr...letadlo ztrátou rychlosti přijde o většinu schopnosti příčného zrychlení.

"Lež: "The missile features an advanced electro-optical infrared homing seeker which scans the target area for hostile aircraft, then locks-on for terminal chase."
Infrared se asi nenavádí na pilota, ale na motor, že? Ale klidně tvrďte své bludy dále, i teplo pilota se jistě dá využít k navádění, jen... hodně štěstí s tím :))))"

Ta raketa ale nemá POUZE IR snímač...

" "opouští pomyslnou přímku (mimo trajektorii cíle) a drží se v tzn. trychtýři, ze kterého není úniku"

Zase lež: "With a total of eighteen control surfaces and careful design, the resulting missile is supposed to be as maneuverable as any other air-to-air missiles with thrust vectoring nozzles."

Tohle je tzv. non-sequitur; vaše reakce s jeho větou nemá žádnou věcnou souvislost. Ten anglický text pouze říká, že se konstruktérům Pythonu zřejmě podařilo bez vektorování tahu dosáhnout stejné manévrovatelnosti, k jaké by starší řešení potřebovalo vektorování tahu. Pravděpodobně se tím chlubí proto, že to zřejmě levnější, ale to nijak nesouvisí s naváděcími technikami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono už o něčem mluví fakt, když na ČT dělali rozhovor s naším pilotem Gripenů. Na otázku co je jeho sen, odpověděl proletět se v SU 35s přezdívaný Superflanker. Ten redaktor protáhl hubu jak Šemík :-)).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

<i>co je jeho sen, odpověděl proletět se v SU 35s přezdívaný Superflanker</i>

Také bych se chtěl posadit za pilota do dvoumístné verze stroje, když dělá tohle:
http://www.youtube.com/watch?v=UBKvlLzGkvU
...sice bych asi potřeboval plinky, ale byl by to životní zážitek. To prostě snad ani není možný, co s tím letadlem dělají ve vzduchu. To nejde... to popírá celou aerodynamiku, to je prostě něco neuvěřitelného!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to doopravdy popíralo celou aerodynamiku, tak se to nejspíš neodlepí od země. Letadla bez aerodynamiky jaksi nefungují. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Trodas se spíš jen špatně vyjádřil. Laik by řekl, že to letadlo často popírá zákony létání. Vše vychází s toho že dříve se stavěly letadla tak že konstruktéři jejich stabilitu dotáhli téměř k dokonalosti a tak byla toková letadla maximálně bezpečná. Dnešní bojové letouny se navrhují aby byly maximálně nestabilní, což umožňuje s nimi dělat ve vzduchu takovéto psí kusy. Má to ale háček, takový stroj musí být vlastně přemotorované monstrum s vektorovým tahem motorů a elektronikou bez které by pilot to letadlo vůbec díky nestabilitě neudržel ve vzduchu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že vektorování tahu tady není ani tak podstatná jako aktivní řídicí smyčky. Samozřejmě výrazně pomáhá, ale uměle nestabilní letadlo s aktivním řízením bude obratnější než "samostabilní" letadlo i bez vektorování tahu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vektorování motorů potřebujete protože v malé rychlosti a při hmotnosti letadla už řídící plochy nepřimějí letoun do obratů které předvádí. Navíc při těchto obratech a rychlostech mají křídla už tak mizerný vztlak že ho z takové situace vytáhnou jen motory s vektorem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Při jakých rychlostech? Transsonických? Na ty jsou ta letadla stavěná především. Pochopitelně že při *malých* rychlostech máte problém, ale právě proto se snažíte nikdy se do nich nedostat, obzvlášť těmi pošahanými ruskými manévry.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tady se bavíme o manévrech na tom videu. Tak že právě extrémně nízké rychlosti. Jen tak dostanete rychle letoun do pozice střelby do jakéhokoli směru a to třeba i kanónem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A platí to i obráceně. Pomalý cíl se stává dobrým terčem z jakéhokoliv směru a třeba i kanónem.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Problém je že ten Suchoj dokáže měnit směr letu ještě rychleji než ta vaše raketa. Musel by jste použít raketu která nese tak mohutnou hlavici že zničí letoun i na vzdálenost 300 m - 500 m od exploze hlavice."

Fyziku neokecáte, ale silně pochybuji, že funguje zrovna takhle. Střela by neměla mít problém s akcelerační rezervou několikrát vyšší než přežitelnost pilota, a zbytek je spíš záležitost naváděcího algoritmu/AI než čistě dosažitelného zrychlení - stačí, když se na to podíváte ze správné souřadnicové soustavy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

těch 70g snese elektronika jako taková (a je otázka jak dlouho) ale těžko drak rakety...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduchá otázka. Kolik G vydrží opakovaně pilot?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď i pro Gath G
Bojový pilot zvládá běžně 7G a však když jde o hubu, zvládnou i 8 G. Údajně jsou esa co vládnou i 9 G, ale to už mi připadá šílené.
Pojďme si říci co říká fyzika o přetížení (G) při nárazu do zdi. Platí zákon že o proti zvýšení rychlosti na dvojnásobek hodnota G stoupne geometrickou řadou. Řeknete si co má náraz do zdi společného s leteckým manévrem, já vám hned vysvětlím jak mnoho. Představte si že Pilot sníží rychlost stroje ať už kobrou a nebo aerobrzou na 500 Km/hod a provede obrat s přetížením 6 G, Raketa která letí za letounem letí mach 3 a tedy 6 X rychleji a pokusí se napodobit tento obrat v této rychlosti. No a teď si vezměte kalkulačky a spočítejte si hodnotu G která bude působit na konstrukci té rakety. Až uvidíte tu cifru spadne vám brada k pasu. Co tím chtěl básník říci? že pilot v takovém letadle může dělat obraty na které se raketa nezmůže. Pokud jde o AI naváděcího systému a tedy nějaké umělé inteligenci která nevede raketu takzvaně stylem hloupého honícího psa ale inteligentně předsazuje je při tomto manévru který je proveden v správný okamžik a tedy ne ukvapeně ničemu, protože by ten obrat musela utáhnout ještě více a to G by bylo ještě větší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Máte v tom zmatek. Vaše úvaha je zcela irelevantní; raketa se neznaží *kopírovat* dráhu letadla, proto nepotřebuje dělat stejné obraty, jakých je schopno letadlo. Vy předpokládáte, že se o to snaží, a proto vám vychází obrovské zrychlení, ale to je pro moderní techniky navádění irelevantní, na rozdíl kupříkladu od absolutního příčného zrychlení obou těles. Všimněte si mj., že ve 3D prostoru jsou příčné zrychlení a podélná rychlost nezávislé, a že celá situace nadto musí být invariantní od vztažné soustavy (třeba z pohledu rakety je její podélná rychlost nulová, zato rychlost letadla obrovská, takže podle vaší logiky se letadlo nevyhne tím spíše) - tj. sražení či nesražení musí ze všech souřadnicových soustav dopadnout stejně, není možné, aby se tělesa srazila z pohledu rakety a nesrazila z pohledu letadla..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mezi námi o co se asi tak může snažit? Do hlavy pilota nevidí a tedy nemůže ani vypočítat pod jakým vektorem vyrazí letadlo v úhybném manévru. To se prostě vypočítat nedá je tam milion kombinací. Při takovéto honičce dojde dřív palivo raketě.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No tak letadlo má přinejmenším jednu nevýhodu: na rozdíl od rakety a jejích řídicích ploch dokáže vyvozovat masivní příčné zrychlení především v jedné ose, a to ještě jen v jednom jejím směru (jestli si to dobře vybavuji, pilot obecně vydrží méně zrychlení "hlavou dolů"), kdežto typická raketa je osově symetrická po 90 stupních, může manévrovat s libovolnou normálou dráhy bez podélné rotace, a pokud má raketa FPA snímač s dostatečně velkým rozlišením, mohla by dokonce velmi krátkodobě příčné zrychlení letadla v omezené míře předvídat.

Nicméně o tohle ani nejde. Moje úvaha nebyla o vyšším řízení, ale čistě kinematická - stačí se zamyslet nad nezávislostí os 3D prostoru, aby bylo zřejmé, proč vaše argumentace byla chybná.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě si nerozumíme, obraty které může provádět letadlo s pilotem v poloměru x, raketa letící 6 X rychleji ten poloměr nedělá ani když se rozkrájíte. Kinetická energie jí zažene do mnohem většího poloměru obratu. Mezitím pilot může znova točit do protisměru letu .

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ale raketa se o to NE-SNA-ŽÍ (od doby, co se u AA střel přestala používat LOS guidance), tak proč by zatáčku se shodným poloměrem dělala? Raketa se snaží kopírovat příčnou odchylku a rychlost její změny, tam je poloměr irelevantní (protože závisí na vztažné soustavě, kdežto zrychlení je invariantní). Pořád ignorujete vektorové prostory, já nevím, co s vámi. Nakreslete si to na milimetrovém papíře, nebo si to naprogramujte v Matlabu nebo něčem podobném, vypadnou vám z toho reálná čísla.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protože jí vymanévruje ve smyslu že jí dojde palivo. Naopak já tu přímo kalkuluji že ten poloměr nedělá protože ho ani nedokáže. Kolik raketa mívá paliva? na 90 vteřin? Pokud pomalu letící letadlo vůči raketě neustále mění směr do protipohybu rychle letící rakety v ostrých poloměrech. Raketa nakonec vyčerpá palivo a pa tvá máňa.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale poloměr je relativní vůči vztažné soustavě, nechápu, proč ho sem pořád motáte. Pro navádění rakety je irelevantní, mnohem relevantnější je dosažitelné absolutní příčné zrychlení (v m/s^2) a reakční doba rakety (rozpoznání manévru+reakční doba od vyslání signálu do efektorů do dosažení potřebné aerodynamické síly). Raketa se mj. určitě nebude snažit letoun pronásledovat tím způsobem, jakým naznačujete, takže na tom taky nesejde. Při jejím nejbližším přiblížení se aktivuje přibližovací zapalovač, žádný druhý těsný průlet nenastane.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, uživatel "Step" se zjevně v problematice vyzná lépe než já, určitě vám to vysvětlí, já teď nějakou dobu budu fuč. Ale opravdu to není těžké, těmhle mechanickým úlohám by měl porozumět zdatnější středoškolák (v nejhorším případě středoškolák s počítačem a základními znalostmi numerického programování). V tomto případě i obyčejná 2D simulace (příčná vs. podélná osa, binormála netřeba) stačí na ozřejmení problematiky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zkusím jinak. Poslouchal jsem jako kluk pilota co lítal na MIG 21. Který nám vyprávěl o létání a tam se ho zeptal kamarád proti kolika letadlům z 1 světové by si troufnul ( tenkrát jsme jako kluci žrali knížky s Bigglesem :-)) ). Naivní otázka, ale odpověď mě tak zaskočila že si jí pamatuji dodnes. Kluci není nic hroznějšího než když se po obloze pohybují dva objekty s tak rozdílnou charakteristikou letu. Takový dvojplošník se točí na pětníku, klidně si letí 3 metry nad zemí rychlostí která je menší než má přistávací. I kdybych vydržel ta přetížení abych reagoval na jeho let, ztratím rychlost skončím ve vývrtce na zemi. Tady je ta spojitost, Když z toho letadla co se snaží sundat ten pomalý cíl vygumuju pilota co ho limituje aby se to letadlo chovalo jako ta raketa a tedy neustále se v prostoru natáčelo na cíl, tak ztratí rychlost a tedy vlastně schopnost se udržet ve vzduchu a nakonec skončí na zemi. Tedy aby to letadlo nebo ta raketa mohli patřičně reagovat musí si udržet limitní rychlost pod kterou nemohou jít. Navíc raketa je limitovaná palivem které moc prostoru k manévrování nedává, zvláště když většinu spálí prostě jen tím než doletí do prostoru kde je cíl. Stačí si uvědomit že se přižene MACH 3 až MACH 4 Pilot s letounem provede obrat do směru z kterého přilétla(tedy do protipohybu rakety) A nyní musí raketa tu energii v podobě své rychlosti a váhy urvat motory a vracet se tam odkud přilétla. To spotřebuje tolik paliva že už na další let může zapomenout. Navíc bude asi podle vás zavěšena na provázku k mráčku protože při tomto obratu dojde k situaci že raketa bude mí nakrátko dopřednou rychlost 0. To by tolik nevadilo ale k té rychlosti 0 se bude přibližovat postupně a pak zase bude rychlost postupně nabírat pokud bude ještě nějaké palivo mít. Jak se po tento čas udrží v luftě si nechám rád vysvětlit.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba setrvačnosti?

Zajímavé je, že ani velké rakety jako třeba S400 nejsou konstruované na to, aby nějak moc manévrovaly, nebo dokonce se otáčely. Při rychlosti 5 km/s to opravdu nejde. Pokud si pilot všimne rakety ve vzdálenosti 30km, zbyde mu 6 sekund na reakci, tzn. tak akorát čas na to aby se pomodlil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě vstupuje do hry také faktor velikosti(brizance) hlavice kterou ta raketa nese. Jednoduše řečeno ona ta raketa nemusí přímo trefit, protože jí stačí explodovat v takové vzdálenosti od letounu že ho explose hlavice poškodí stejně. Přece jen raketa země - vzduch je něco jiného než raketa vzduch - vzduch. Hlavice u S400 je jiná liga, to jsme se posunuli do jiného levelu.
PS: Nejsem o těchto střelách nijak informován ale něco jsem zaslechl v tom smyslu že nějaké rakety PVO používají systém oddělitelné hlavice za letu těsně před zasažením cíle. Samotná hlavice možná s nějakým malým motorkem pro zážeh na 5-6 vteřin pro přesnější zásah. Ovšem jestli je tato informace k něčemu ve vztahu S400 opravdu netuším.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Zakalkuloval jste do těch 6 sekund že to letadlo se také pohybuje?
PS :jaká setrvačnost? Když raketa letí z bodu A k bodu B a pilot obratem bude točit do protipohybu tedy do směru k bodu A dojde k situaci že když netočí v nějaké poloměru aby si udržela dopřednou rychlost, Manévruje zjednodušeně řečeno neustále čelem k nepříteli :-) musí zákonitě při manévru do protisměru dojít k přechodně k dopředné rychlosti rovné 0. Když má rychlost 0, jak se udrží ve vzduchu? To jsem se tady od místního experta nedozvěděl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč se namáhat, jsou přesvědčeni, že otázka "v čem by chtěl pilot letět" znamená to samé, jako "v čem by chtěl letět do boje". Kobra podle nich spasí úplně vše, rozhodně se na obratnost SU dobře dívá, ale o bojové účinnosti se pochybovalo už v Farborough '96 (Jevgenij Frolov), kdy byla poprvé předvedena veřejně SU-37 T-10M11. Kobra bude použitelná ve vyšších letových hladinách při souboji 1v1 na kanón, ale proti kooperujícím prvkům muže rovnou tahat za katapult. Už od počátků soubojů se snaží letecká taktika bojovat ve flexibilních formacích s kontrolou prostoru, kde čas a rychlost rozhoduje o přežití. S rozvojem zdaleka nejde jen o to, kdo udělá rychlejší zatáčku.

Už jsem 10let mimo letecký průmysl, nyní dělám "primitivní" větrné elektrárny - více peněz, když nám letecký průmysl v ČR zanikl. Nechápou prostor, nechápou změny v navádění prostředků, jim stačí Kobra a světlice, protože jiné navedení než po "přímce" není podle nich možné. Navedení Type1 bylo zastaralé a nespolehlivé už ve Vietnamu a s výkonem elektroniky se začalo navádět Type2+ úplně jinak. I Mig29 měl vyšší stoupavost i obratnost (F15C), přesto ho dokázala "stará" AIM-7M se SW úpravou z roku 1987 (počítá s prudkou změnou rychlosti a pozice v prostoru zaměřeného cíle) sestřelit v manévrovém boji. Nakonec o přežití nerozhoduje "kobra" ale zkušenost a orientace pilota v prostoru. 19. Leden 1991 Celý souboj byl pečlivě zdokumentován i oběma piloty Capt. Underhill (2) Capt. Rodrigues (1) F15C - taktika OODA. Jedna kapitola pojednává o uzamčení cíle na radaru i pozadí země, rušení páskama/flare a boje na různou vzdálenost. Celkem pochopitelně (Troďas to asi nepochopí) popisují, proč jeden jde do manévrového souboje a co se odehrává v mysli druhého. Nakonec i zkušenosti pilotů z 2. světové, Vietnamu, Iráku ... většina sestřelů přišla tak, že protivník netušil, odkud přišel útok. "Ze slunce, od země, ..." vyhrává vždy ten, kdo využije prostor a technologie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přečtěte si co nám vyprávěl ten pilot Mig 21. Rychlost je pasé pokud jde o obranu před raketou, Raketa ve velkých rychlostech manévruje lépe než letadlo a létá rychleji než letadlo. To si můžete rovnou podepsat ůmrtní list. Jako obranu proti rychle letící raketě a její manévrovatelnosti jí musíte vnutit režim letět pomalu a prudké změny směru. O proti letadlu kterému křídla i při pomalém letu dodávají byť mizerný ale přece jen vztlak a tak zavedete raketu do režimu na který není stavěná, bez rychlosti ztrácí schopnost letět. Proto je to vyprávění toho pilota tak zajímavé. Mig 21 byl také konstruován na vysoké rychlosti a malé mu dělali potíže. Ten Mig je konstrukčně vlastně blíže raketě než jsou dnešní letadla a proto se více jako raketa chová než dnešní moderní letadla. Rusové si tohoto problému byly vědomi a tak přišly s Mig 23, kde byly stavitelná křídla, což byl prví krok k zvýšení manévrovatelnosti letadel.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Vy porovnáváte naprosto rozdílné elementy. Tak především, MIG21 nikdy nebyl konstruovaný jako bojový prostředek pro vzdušné souboje, nýbrž rychlý přepadový stíhač, ze kterého se evolučně rozvinulo směrování pro záchytné-přepadové a výškové stíhače, schopné pokrýt obrovské vzdálenosti a jejichž účelem není manévrový boj - dogfight ať na hranici viditelnosti, nebo míření kanónem. Mig21 měl primární úkol dostihnout s sundat narušitele - bombardéry, vracející nebo přilétající letadla a průzkumné prostředky, proto potřeboval maximální rychlost. V bojovém střetu nelétáte rychlostí 2000+km/h, nýbrž 700 - 900km/h, protože a) nemůžete manévrovat b) kdyby ano, tak na 180° otočku, výkrut, převrácení ... byste potřeboval území jako celá Republika. Ono by to šlo, ale to už se neslučuje s životem pilota (už tak se manévruje na hranici 9G a jsou případy i krátkodobé 12G), neboť lidské tělo je na přetížení nejcitlivější "od nohou k hlavě" a k tomu se přidávají problémy s tepovou frekvencí, dýcháním a ztráta vědomí může nastat i v mnohem nižší rychlosti. Potřebujete rapidně měnit směr, být co možná nejrychlejší, přesto obratný a přídavné spalování používáte jen zřídka, zpravidla pro únik. F4 Fantom byl jeho největším sokem (Mig21), ovšem to také nebyl příklad letadla, které bylo obratné a vhodné do soubojů (kanón přidali až později) a plnění úkolu krytí a vybojování vzdušné nadvlády. Tuhle chybu, nebo naivitu a víru jen v řízené střely, si uvědomoval celý svět.

V letectvu až do začlenění do tygřích letek např.: Václav Vašek MIG29 se neprováděl nácvik bojových střetů - dogfight. Především proto existovalo několik dobrých důvodu, taktika a politické důvody, protože pilot by byl na socialistické myšlení příliš velká individualita.

Vy jí nemůžete vnutit vůbec nic, protože moderní střela "přemýšlí" a provádí tisíce korekcí, u aerodynamicky nestabilních letadel např.: Gripen, nebo raket např.: Python 5 jsou to tisíce změn a oprav konfigurace za sekundu, jinak by se to neudrželo ani ve vzduchu. Dále ... a vím že to Troďas vytáhne (když už si tak vybírá, které slovo z věty "rozcupuje") se dělá tzv. zamlžení, tedy ten SU-35 zmizí v oblaku ... to proto, že střela jen s optickým, nebo IR zaměřením by selhala - v principu je to stejné, jako s kouřovým granátem (paprsek neprojde) a laserovým zaměřením, nebo ta velká červená lampa na tanku, která má za úkol zmást navádějí střely. Proto jsou moderní střely vybavené rozlišovacími schopnostmi a nezávisle na sobě mohou být naváděny elektroopticky (dnes už střela nevidí "kostičky", ale celou obrys a tvar), "tepelně" citlivé - relativně snadno oklamatelné, proto se používá infračervené, viditelné a ultrafialové, na které se střela uzamkne, nebo víceprvkové s různou technikou. U střel 5. generace, respektive o těch o kterých vím, už tohle nebudete ani zkoušet. Ruský prototyp R-74, Jihoafrická V3 Darter a Python 5 s jeho elektrooptickým navedením (jak vyřešili chlazení se asi nikdy nedozvím). 5. Gen musí být schopná ničit malé i velké drony, rakety s extrémní manévrovatelností, nízkou tepelnou stopou ve všech výškách a prostředích. Tedy mj. i na rozpálené poušti při kopírování terénu.

Kulkám z palubního kanónu je to ostatně úplně jedno, kobru s vypuštěnou střelou a letadlem poblíž dělat nebude. Nejlepší je nenechat se vůbec najít, protože letadlo se nahradí snadno, pilot nikoliv. Mimochodem, aby SU-27 atd. mohlo provádět takové skopičiny, musí být vypnuté omezení ... upřímně nevím, jak mají vyřešené omezení a vypínání v konkrétním režimu letu a jestli to vůbec jde během letu jen tak měnit. Troufal bych si tvrdit, že min. v režimu kopírování terénu to možné nebude, protože se výrobci střel snaží, aby se o nich vědělo až když bouchnou pod zadkem.

Tím bych ze své strany debatu ukončil, protože při debatách o voze, se tu mluví o koze.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já končím taky se jste totiž jeden velký protimluv. Já napsal že Mig 21 nebyl stavěn na boj s rychlostí 8x až 10 x tedy s dvojplošníkem který klidně poletí 100 - 120 Km/hod a umí letět 3 metry nad zemí a kroužit kolem stodoly. Z pohledu toho dvojplošníku je ten Mig 21 přepadová raketa. Kdyby chtěl ten pilot Migu provést taran tak se mu to s největší pravděpodobností nepodaří. Ta raketa je v podobné pozici vůči tomu letadlu, letí jako přepadový stroj s rozdílem rychlosti 6 x až 8 x vyšší. podle vás je ale ta raketa navýsost inteligentní a přitom je to jen tupá hmota v které se software jako inteligentní jen tváří. Ještě dlouho žádný software nepřekoná inteligenci pilota a jeho vynalézavost. Ovšem vy už v tom máte jasno, raketa je inteligentnější než pilot a každá má v hlavici diplom z Techniky. Měl by jste přestat hipovat a sestoupit do reálu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, ale stále vám uniká smysl, proto reaguji na absurditu MIG21 vs dvouplošník. Totiž ono by to skončilo dříve, ne by to vůbec začalo. Útok by šel pravděpodobně kanónem ze horní poloviny střelecké pozice. Vtip je v tom, že ten úhybný manévr ani neudělá. Kontejnerová munice, palubní kanón nebo jakýkoliv kulomet nestřílí do jednoho bodu. Ty jsou seřízené tak, aby munice pokryla co největší plochu. U pěchotních zbraní 7.62mm bývá 30x8m 950-1000m při kadenci 1100/min. Dostihnou, zasypat z palubních i kontejnerových zbraní a zmizet. Letecký kanón GS-30 SU27 nebo M61A1 F15C pokrývá dost velkou oblast (uvádělo se 160 x 90m při plné kadenci na 500m ... jistě to nevím. Pamatuji si bojové parametry GAU8A s výkonem motorů min. 40%, jinak by to spadlo. Jenže A10 se používá na tanky) a kdyby jsi náhodou chtěl střílet po Kobře ... zastavení ve vzduchu, tak ten kanón má takový zpětný ráz, že s ním jde střílet jen za určitých podmínek, jinak by to letadlo spadlo a jsme zase u toho prostoru a rychlosti. Eritrea a Etiopie sváděli souboje Mig29 vs Su27 ... nejméně jeden sestřel se připisuje kanónu, ale ověřit se to asi nedá. R-27 se ukázala jako nespolehlivá a většinou po sobě pálili R73 Archer.

ttp://www.airwar.ru/history/locwar/africa/eritrea/eritrea.html

Neřekl jsem inteligentní, ale smrtelně přesná a schopná provádět korekce (ostatně zcela ignorujete vztah pilota, prostoru atd.) a nepotřebuje narazit, ona má explodovat v určité vzdálenosti od letadla.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jen jednoduchý dodatek, Kdyby si piloti nevěřily že takové raketě uniknou, nemohli by vůbec do toho kokpitu usednout. Nejsou to devianti s morbidními sklony ale velmi inteligentní lidé. Piloti tyto úhybné manévry nacvičují a jsem si jist že je nepředvádí na leteckých dnech. Ubezpečuji vás že rychlostí to ale není, raketa letí rychleji a v té rychlosti i lépe manévruje. Soupeřit s ní tam kde vyniká je nesmysl. Navíc by letectvo jako takové zaniklo protože by byla jen PVO proti raketám kde je důkaz že vypálená raketa je detekovatelná a né jak tady někteří tvrdí že není.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Takových pilotů už šlo k zemi. Víra nestačí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl ... a nyní vás poprosím o laskavost. Zpětně se podívejte co jsem psal o OODA a proč jsem zmínil F111 jako prostředky elektronického boje, nebo kopírování terénu. Aby letectvo nebylo vymazáno z oblohy pozemní obranou, tak se používají prostředky, které vytvoří bezpečné koridory. Totiž věc se má tak ... PVO díky statické poloze "nevidí" do dálky (Země je kulatá) a nemůže sestřelit letadla v nižší letové hladině. V případě, že PVO nebo střela samotná zapne radar do aktivního režimu, stává se obětí antiradarových střel a rušení. Proto se aplikuje OODA nebo jiná podobná taktika, která v první vlně zaruší a vymaže PVO, komunikaci a předsunuté radarové stanoviště. A to se neděje vždy jen letectvem (o střelách s plochou dráhou letu, dronech ... jsem mj. psal opakovaně).

PVO jsou velké krávy, nebo malé přenosné např.: Stinger, které se sice velmi těžko pozičně detekujete, ale nejsou výkonné a použitelné pro střelbu na větší vzdálenost, nebo vyšší letové hladiny. Start rakety z PVO je takový rachot a taková energie, že střelu detekujete na několik km jen sluchem z předsunuté hlídky (SEAL, SAS, SPECNAZ), které slouží i jako návodčí (viz. Scud pálené na Izrael ve snaze rozbít koaliční jednotu v 1. válce v zálivu). Z toho vyplývá, několik problémů. Abyste mohl vytáhnout PVO, musíte ovládat nebe a zpravodajské informace. První vlna řízených střel a satelitní průzkum z PVO a komunikací udělají cíle nejvyšší priority. Potom nastupuje letectvo, které zamete a až poté mohou začít souboje, třeba i ta Kobra a napochoduje pěchota. U současných konfliktů (lokálních) se taktika nemění, jen se upraví a použije podle potřeby. Např.: B1B Lancer v jeho letových hladinách nenajdete žádným pozemním radarem (a kdyby ano, bude pozdě), ten se drží dole a vypustí třeba už na hranicích střely s plochou dráhou letu, které se drží a manévrují v korunách stromu.

Problém v tom, že si neumíte vysvětlit a pochopit taktiku vzdušného boje. Pro přibližnou představu bude stačit i https://www.youtube.com/watch?v=uQtUS0FbPy8 ... a dále knihy nebo oficiální dokumenty. Seznamy sestřelů a dokumentace se najít dá. Piloti se PVO oprávněně bojí, vědí jak smrtelná může být, ale především věří taktice, proto se ničí bez ztrát v první instanci, jinak by vymazala letectvo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Double post - editováno. Jedu se zchladit do Argentiny s foťákem. Hezký den a přemýšlejte o tom s širším kontextu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka za skvele citanie (a velku trpezlivost) !
Ono, ked niekto nechce pochopit, tak nepochopi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chlape kdo tady mluví o střelbě. Vy jste viděl nějakou raketu jak střílí z kanónu. Zavadíte polemiku do vod která vám vyhovují a mou argumentaci na kterou nemáte odpověď záměrně ignorujete. Jste demagog.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem, pokud budu zatáčet na uhýbající letadlo tak "předsazení" způsobí ještě větší přetížení než pokud budu mířit šňupákem jen na drak letadla...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak porovnanim poctu leteckych souboju
https://en.wikipedia.org/wiki/Post%E2%80%93World_War_II_air-to-air_comba...
a nehod
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_accidents_and_incidents_involving_...(1990%E2%80%9399)
bych rekl ze je pravdepodobnejsi ze letadlo spadne nez ze bude sestreleno v leteckem souboji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vietnam je 50 let stará válka. chápeme?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Něco podobného se říkalo i o praktickém využití palubního kanónu. Potom přišel Vietnam a rázem se potřeba vzdušného souboje - dogfight stala aktuální. Rakety lze rušit a rakety se navádí pomocí elektroniky."

Nezlobte se, ale srovnávat konec 60. let a dobové Sidewindery B s dnešní dobou, kdy se řídicí elektronika (s miliardkrát více aktivními prvky, než měl AIM-9B) i s mnohem citlivějším FPA snímačem nacpe do velikosti citrónu, se mi jeví jako poněkud chabý argument. (A to ještě by ten snímač brzo mohli udělali multispektrální, pro potlačení klamných cílů...)

Není F117 už dávno v důchodu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je zde minimálně jeden společný parametr : Letadlo dokáže nést pouze omezený počet střel. Když je vystřílí, pak je jen rychlá kachna beze zbraní.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Skor musia naucit lieta to lietadlo. Od cias F117 sa stealth lietadla nezaobydu bez pokrocileho riadenia pocitacom. Ktory neustale nieco koriguje. Pilot by to proste nedal.
Podmienky boja sa nemenia. Pravidla su ine len ked pojujes proti vidlakom. Ine ked bojujes proti niekomu kto ma aspon trocha porovnatelnu techniku. V druhej svetovej si Nemci tiez mysleli, ze vdaka silnemu kanonu a lepsej optike budu zostrelovat tanky zo vzdialenosti na ktoru su v bezpeci. Lenze ked je tvoje technika mozno precizna ale draha, tak super bude mat nasobnu prevahu. Toto litadlo stoji ako 10kusov F16 keby som do nich posadil aj pilotov s ultralight lietadiel, tak jedna sa urcite dostane az k tebe. Ono totiz ani to starsie lietadlo len necaka na zostrel a strely "vystrel a zabudni" nie su zdaleka taka istotota ako tvrdi ten co ti ich predava.
Na margo toho co bojuje na Ukrine. Tam hlavne bojuje Ukrainska armada proti odbojuju s Ukrainskej aramady a bojuje s atechnikou, ktoru mala k dispozicii ich Armada. Ze im dodaju nejaky ten dalsi tank aleo delo je mozne. Ale nemoze to vycnievat z radu.
A ked se pri tom ani USA nezvykne pouzivat vo vojenskych konfliktoch mimo svojho uzemia posledne vystrelky vojenskej techniky. Tazko sa totiz zdovoduju straty.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

...ježišmarjá, tak už nejen fotografiie, už i letecká a vojenská tematika?! Se stejnou kvalitou (jak článku tak většiny diskutujících) "Máňa od soudu řikala že to není směroplatný!"?
Zůstaňte snad raději u těch svých sáhodlouhých a jalových Linux/Widle a NVidia/AMD fightů. Protože toto je fakt ne úkrok, ale smyk bokem dveřma napřed..
Kdyby někoho zajímalo trošku víc, tak třeba tady se o tom vede trochu méně lamácká diskuze (a že to tay není žádný zázrak):
http://www.armadninoviny.cz/stihacka-f-16c-porazila-v-leteckem-souboji-f...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Každý pátek se tady vypustí nějaký článek (většinou blog) který má asi za účel zabavit čtenáře přes víkend v diskuzi. Myslím, že tenhle na to taky směle aspiruje. Prostě se tady bude kupa lidí hádat o něčem čemu skoro nerozumí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, bude ještě jedna příležitost za pár hodin (1 sekundu po půlnoci), kde si v diskusi může kdokoli smlsnout znovu...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak to nečti ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Říkám to již léta USA je totál v řiti a přesně tomu odpovídá koncepce amerických létajících válečných strojů. USA se neznámo proč snaží vyrábět létající cihly u kterých je základním problémem je vůbec udržet ve vzduchu , jejich druhou vlastností je čím dál tím šílenější cena. Krásně to je vidět na B2.
Cena natolik šílená, že si USA může dovolit pouze 21 ks. Praktická použitelnost více než sporná, již cena a škody způsobené ztrátou stroje vedou k tomu, že se stroj nepoužívá ani v boji s třetiřadými nepříteli, nasazuje se až když je zničeno vše co dostřelí výše než 3km. Tedy v okamžiku kdy by levněji a efektivněji šlo bombardovat i z motorových rogal. než z tohoto létajícího čuda s mizernou nosností a manévrovatelností..
Dobrým příkladem létající cihly je F-117, chlouba letectva USA, kterou komplet zlikvidovala jedna jediná stařičká ruská raketa. vypálená srbskou PVO. Letadélko udělalo bac a USA raději F´-117 vyřadili z výzbroje.
F-35 již když jsme letadlo poprvé viděl, bylo první co mě napadlo, bylo, máto malé křídla bud to bude mít mizerné letové vlastnosti nebo jde o přemotorizovaný stroj s mizerným doletem.
Jak s tímhle chtějí bojovat proti někomu kdo má PVO, do má alespoň stroje na úrovni ruských letadel typu Mig29, SU-27?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

B-2A je strategický bombarďák, určený pro "dni potom", myšleno po strategické raketové výměně. Má jadernými zbraněmi zničit zbytek protivníka, tedy to, co zbylo.

Proto by se neměl nasazovat do konvenční války, protože každé nasazení znamená, že si ho protivník oměří a vyvine protiopatření. Což se již stalo a všechny peníze na jeho konstrukci a výrobu byly tak vyhozeny do kanálu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

...jo... přesně takovéto tupé fejsbůkolevičácké blábolení jsem měl na mysli...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že vaše příspěvky jsou plné relevantních informací a argumentů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Než tu budete opět duřit, přečtěte si třeba toto - http://breakingdefense.com/2015/07/f-16-vs-f-35-in-a-dogfight-jpo-air-fo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Něco bych přidal k úvodnímu komentáři... Tolik vychvalované suchoje , jsou obšlehnuté a zdokonalené
námořní stíhačky Grumman F-14. Ohledně umístění motoru daleko od sebe , a nebo těsně vedle sebe. Toto umístění motorů nemá až tak velký vliv na přežití v boji, viz zkušenost s F/A-18 za války v Zálivu.
Manévrovatelnost F-14A byla horší než F-15A , a to F-14 menší zatížení křídel než F-15 .

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

F-14 Tomcat má uveden první let tajného prototypu 21. prosince 1970. Práce na Перспективный Фронтовый Истребитель začali již v roce 1969 a začátkem roku 1970 již byl hotový a v aerodynamicky odzkoušený základní koncept, provádělo se v v CAGI.
SU-27 nikdy neměl s F-14 nic společného , to už má více společného s F15-Eagle, ale i zde je ruská zcela původní koncepce aerodynamicky lepší řešení. I když po uvedení F15 rusové provedli na původní koncepci svého letadla jisté úpravy, rozhodně nešlo a nějaké kopírování, spíše o modernizaci původní koncepce, která vedla k tomu, že neozbrojená verze SU-27 pojmenovaná P-42 překonala F-15 Eagle (také v neozbrojené verzi) prakticky ve všech parametrech a překonala jeho rekordy. Pokud někdo v koncepční řadě od někoho kopíroval jsou to prokazatelně američné a to od MIG25 i když nejde o stejný typ letadla.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co zkopírovali Američané z MIG-25? Tu mezi ruským pozemním personálem oblíbenou nádrž na 400l lihu? To, že s ním ruský pilot uletěl ze země, kde včera již byl prožrán zítřek, a přistál v Japonsku, neznamená, že z něj něco nutně zkopírovali. Ono také nebylo v zásadě co. MIG-25 byl jen rychlá horká roura s pár raketami.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Takové věci tady psát nesmíš..!!!
Jedna by lidem jako sheldonig praskla žilka a druhk, když on řekl že letadlo s malým křýdlem je mizérie tak je to mizerie...ač ma stealth a stříká kyselinu do plynů kvůli radarů...je to celé k ničemu protože malé křídlo...už se těším na souboje boeingu s migy...v tů chvíli jsou migy nahrané protože malé křídlo..hell yeah...ten výraz výše "fejsbůčkové kecy" je dost trefný...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koho to zajímá, asi nejlepší články (200+) o kauze F-35 napsal Tyler Rogoway na foxtrotalpha.jalopnik.com.

Celá ta věc demonstruje současnou krizi řízení, korporátní neduhy, rozhodování diletantů. Ten projekt je katastrofa, trvající již 20 let - a ještě 10 let bude trvat, než se dostane do plné operační způsobilosti, jak bylo zamýšleno (software Block 3 bude hotový 2022, integrace zbraní 2025). Už teď je půlka systémů v tom letadle zralá do muzea. A jejich výměna za nové není snadná, protože vše je integrováno se vším.

Nebo naopak - je to nejúspěšnější projekt amerického leteckého průmyslu, protože je to luxusně živí už 20 let, utratilo se nejvíce v historii (dražší než atomovka a B-29 dohromady) a přitom z nich nemuselo skoro nic vypadnout (cca 100 zkušebních strojů, neschopných nasazení). Potěmkinova vesnice - ale super hyper, po americku.

A navíc, za 30 let omílání stealth sem, stealth tam, jsou již hlavní protivníci - Rusko, Čína - proti stealth vybaveni.
F-35 totiž moc stealth není - už kvůli velikosti a ocasním plochám je vidět každým HF, VHF radarem velmi dobře a na velké vzdálenosti (na rozdíl od B-2A, RQ-170, RQ-180, ...).

Myslím, že zmínka o F-35 na ICT server patří, protože to jednak obsahuje obrovský počet ICT technologií a hlavně - ukazuje to selhání systémů manažerského řízení vývoje komplexních a složitých věcí. Něco, co známe z oblasti ICT docela důvěrně.

Je to podobná snaha, jako udělat auto supersport, limuzínu, terénní SUVko a čtyřtunový náklaďák do divočiny - v jednom. To je hlavní "trochu problém" celého projektu. Proč má F-35B (Marines STOVL), jehož bude jen 14% všech kusů ovlivňovat (vykurvit) aerodynamické řešení F-35A a F-35C ? Lepší by bylo postavit minimálně 3 různá letadla, se společnými díly a moduly.

Otázka náhrady A-10 je také zajímavá. Proti "hadrovým hlavám" je dostatečné cokoliv, už český L-159A je jak s kanonem na vrabce. F-35 je šílenost - letadlo za 100 mega bude ničit distančními zbraněmi v ceně 100-500 tisíc cíle v ceně 50-5000, prostě osly s nákladem nebo rezaté pick-upy s kulomety. Pro výrobce zbraní je to krásný sen.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A ještě pár zábavných příhod z natáčení:
1) nedávno se zjistilo, že F-35 (všech verzí) nesnáší teplé palivo. Dosud totiž testy probíhaly v chladných měsících. Palivo je v letadle použito k snižování infračervené stopy, jsou s ním chlazeny náběžné hrany, motor a hlavně celá elektronika. Je to, v ICT slangu "vodník". A když se do mašiny načerpá teplejší palivo, elektronika hlásí přehřátí ještě na ranveji a odmítne letět. Bude nutné do letounu vestavět větší radiátory a chlazení paliva - jenže není kam. Prozatímní work-around je u námořníků v tom, že nabarvili pozemní cisterny na reflexní perleťovou bílou (z čehož jsou mariňáci na mrtvici, už zadali výzkum a vývoj maskovací zelené, která bude reflexní jako bílá), Air-force piloti jsou zjevně chytřejší, vzali průtokový chlaďák piva z letištního pubu a dali ho do hadic cisterny. Prý budou všechny cisternové vozy přestaveny na chladící, což bude pozitivní pro pozemní personál - vejde se tam také oddíl s nanuky a chlazenou kolou, možná i pivem (nealko).
2) Při testech na malých letadlových lodích (LCS - "Gator Navy") se ukázalo, že výstupní teplota plynů motoru při kolmém přistání (nebo startu - F-35B může i kolmo startovat, pokud má poloprázdné nádrže a po startu následuje vzdušné tankování) taví paluby těch lodí. Plocha velkých letadlových lodí také nemá dostatečné chlazení, úprava projektů bude stát několik miliard.
3) Opto-elektronické prvky, kvůli stealth vlastnosti vestavěné do trupu, pocházejí koncepčně a provedením z roku 1995, takže proti dnešním průzkumně-cílovým podvěsům - Litening 2, ... - jsou beznadějně zastaralé. Vadí to zejména při zamýšlené CAS roli.
4) Elektronika neumí posílat na zem video přenos z čidel, což umí všechny dnešní modernizované stíhačky - hodně se to používá při pozemní podpoře i při dalších věcech.
5) Díky složitosti letounu je potřeba obrovská pozemní podpora, asi jedna letová hodina na 4h pozemní péče (tým má 18 lidí). MTBF je 4h (u F-35B, C), a dokonce jen 2.5h u F-35A (má složitější elektroniku). Díky tomu letouny nemohly absolvovat přelet Atlantiku na testy pro Royal Navy nové letadlové lodě, protože by během přeletu spadly. Muselo se jet lodí.
6) Cena je skutečně na úrovni 250 mil., pokud by se počítala jako u stávajících letadel. Tedy že pořizovací cena dělá asi 60-80% celkové TCO (ceny vlastnictví). Protože je to politicky neprůchodné, zašmoulili to tak, že napsali 80-120 mil. (podle verze), ale cena dělá jen 28% z TCO (zlé jazyky tvrdí, že jen 10%). Cena vlastnictví - do první generálky - se tak bude pohybovat kolem 500-800 mil. (všechno v dolarech). Takže když někde nějaké spadne, asi budou muset vyhlásit pár dní národní smutek.
7) Stealth F-35 je na stále horší úrovni, vzhledem k protiopatřením očekávaného protivníka (Rusko, Čína). Co vypadalo před 20-ti lety jako výhoda, "stříbrná kulka", je dnes nevýhodou, protože to svazuje celé letadlo, činí upgrade čehokoliv předražený a komplikovaný - ale bez očekávané výhody "neviditelnosti". Moderní HF, VHF radary F-35 zdaleka vidí. I 50 let staré radary ho vidí, a pokud mají upgradované počítačové vyhodnocení a síťové spojení, jsou stejně nebezpečné jako moderní. Moderní AESA radary je možné naprogramovat tak, že pracují také na HF, VHF frekvencích, nejsou omezeny velikostí antény. Tak jsou upgradovány i PVO střely protivníka. Nedá se s tím nic dělat, jde o principiální záležitost - Raleyghův rozptyl, frekvenci, ... viz tento odkaz, ukazující všechny možné radary ruské provenience, sloužící proti stealth letounům - jen ty staré, uvolněné na vývoz:
http://www.ausairpower.net/APA-Rus-Low-Band-Radars.html

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

- Snůška polopravd a s odpuštěním nesmyslů. Např. pro detekci letadla low-band radarem nutnou pro uzamčení střely je třeba takový radar, že se do letadla prostě nevejde. To je fyzika. A už vůbec se nevejde od střely, takže zapomeň na fire and forget (se všemi nevýhodami včetně zvýšené detekovatelnosti odpalujícího letadla).

- Většina zmiňovaných problémů byly vývojové problémy, které jsou dávno vyřešeny. Víte např. to, že F16 při prvním svém "ostrém" letu se málem roztřískala o ranvej?

- To, že dáváte zdroje z ruskem placeného webu o kvalitě Vašich informací také něco vypovídá...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To dávno není pravda, s dnešními AESA radary se skládáním vln a rozptýlenou aperturou. Jde o podobný vývoj, jako třeba antény u mobilů. Tam také dávno není nutné, aby anténa měla alespoň délku půlvlny. Je vidět, že o tom nic nevíte a jen plácáte, co jste někde načetl z populárních zdrojů.

Mimoto, raketa nemusí mít LV, HF, VHF radar - stačí aby byla programově navedena do oblasti, kde se letoun pohybuje a zblízka ho najde v IR nebo i normálním X-band radarem, protože "stealth" neznamená neviditelný, jen LO nebo VLO letadlo ((very) low observable), které je normálním radarem vidět, ale jen na malou vzdálenost - pár kilometrů.

Jaký ruskem placený web ? Myslíte foxtrotalpha.jalopnik.com ? To jste asi upadl na hlavu. Jedná se o ryze americký server, stačí se podívat na komentáře nebo přečíst jediný článek. Jsou až nacisticky proamerické, z ruských věcí si tam dělají leda srandu. Nicméně zůstávají kritičtí k průseru F-35.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ani se skládáním vln a rozptýlenou aperturou na letadlo nevlezete takový radar, který by byl schopen navádět střelu na letadlo. Navíc jakmile máte více antén od sebe vzdálených více jak půl vlnové délky, začnou Vám utíkat side laloky, takže se snižuje výkon radaru, zvyšuje riziko prozrazení letadla atd...

AESA radar umí velmi dobře zaměřit paprsek. Rozptýlená apertura Ti vůbec umožní nějaký L-band radar na letadlo dát. Ale ani jedno z toho Ti furt neumožní udělat takový radar, který by mohl nahradit K-band radar v leteckých soubojích.

--

Když raketa nemá radar, tak ji musíte navádět z letadla - v tu chvíli se jednak sám prozrazujete, jednak ztrácíte výhodu střel fire and forget. Anebo jestli ji vystřelíte jen tak nablind, a budete doufat, že protivník doletí tam, kam myslíte?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jinak tím webem jsem myslel http://www.ausairpower.net, což jsem možná trochu přestřelil, že je spojený s ruskem asi dokázat nelze, nicméně je vše jen ne objektivní a jeho závěry ohledně některých
zbraní z USA velmi silně rezonují s weby typu aeronet a pod.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A i ten první web v článku, který referuje o tomtéž co tento článek pomýjí podstatné okolnosti toho testu, takže o jeho kompetentnosti či objektivitě mám také velké pochybnosti...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S těmi ruskými fóbiemi bys možná měl někam zajít. Tím myslím k psychiatrovi.

První server, který jsem odkazoval, je foxtrotalpha.jalopnik.com, což pro tvoji informaci - asi ti to zní rusky - je echt americkej, server o rychlých autech a letadlech. Jalopy znamená kraksna, rachotina. Jalopnik je něco jako šrotař nebo tak. Motto je "Řiď volně nebo umři".

Píše se tam o rychlých autech, chodí tam hodně pilotů a lidí z USAF. Foxtrotalpha pod stejnou doménou je pak server leteckého novináře, konstruktéra a pilota Tyler Rogowaye, známé postavy v americkém leteckém světě, motá se kolem zbraní a letadel. Znamená to FA - to jest fighter-attacker neboli označení amerických bojových letadel, píšou tam kromě majitele amíci od letectva a leteckého průmyslu. Kdybys jim napsal, že jsou proruský, asi by ti někdo z nich přiletěl do ČR minimálně zmalovat ciferník. Jsou to vypjatí nacionalisté, až náckové, jen místo hákenkrajcu mají hvězdy a pruhy.

Ten druhý server, je australský o letadlech a letectví, to je něco podobného. Ryze klokanovitý server o vojenských technologiích, hlavně z vojenského letectví, provozovaný veterány RAAF.

Kde tam vidíš Rusáka ? Asi máš přeludy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Urážet umíš. Ok. Co tam máme dál - sám píšeš že čerpáš informace od (skoro)nácků. Považuješ (skoro)nacistický názor za objektivní? Já ne. Proto i informace od lidí, kteří se takto profilují musím brát nutně za neobjektivní, protože Ty lidi svými názory prokazují svoji neobjektivitu.

Btw., to nevíš, že extrémisté (libovolní) vcelku snadno nacházejí společnou řeč?

Jinak samozřejmě, že to nemusí být přímo web placený ruskem - rusové právě rádi využívají podobných typů v demokratických zemích, aby jim tam zdarma a důvěryhodněji šířili propagandu. Protože právě tyto typy lidí (důvody viz výše) jsou ochotni skočit na ruské dezinformace.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jak ze Švejka. Neděláš strážmistra v Putimi (nebo to bylo v Písku) ?

Ohledně amerických vypjatých nacionalistů by to chtělo ještě zapochybovat o objektivitě takového McCaina, Clintonové, Obamy, Nulandové, ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nu pokud by byla Clintonová skoronácek, pak by opravdu nevěrohodná byla. Označuješ ji takto? Předpokládám že nikoli, neboť to by vrhlo velmi špatné světlo na informace podávané Tebou.

Ovšem autory toho webu jsi za skoronácky označil, tedy jsou nevěrohodní. Tečka.

A btw, urážkami váhu svým informacím nepřidáš, jen tím ukazuješ, která názorová škola je Ti blízká: evidentně ta, která nahrazuje dialog agresí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Některé projevy Obamy, Clintonové, Nulandové, a hlavně McCaina si s německými nacisty příliš nezadají.
Ale o tom tahle diskuse není.

Pokud se ti nelíbí, co o F-35 píšou přímo američtí piloti, inženýři, lidé, kteří v tom létají, znají to, byli u vývoje a sledovali to, ... pak nevím. Asi jsou všichni zachváceni ruskou propagandou a platí je Putin.

Agrese je přímo označit všechno co se nelíbí za ruskou propagandu. Tím jsi s tím hotový.
Doporučuji přečíst, pokud tě to zajímá, všechny ty články o F-35 na FA. Zajímavé jsou i diskuse, kolikrát tam píšou i kluci od Lockheedu.

F-35 je zkrátka "epic fail".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, F-35 není epic fail! Podobně jako SLS je to "job security" program, a v této roli oba projekty mají fenomenální úspěch. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem psal už nahoře. Že z opačného pohledu je to nejúspěšnější projekt v historii. Živí to skvěle vojensko-průmyslový komplex 20 let aniž by z nich něco vypadlo. Teda kromě 100+ nefunkčních podivných letadel, kterým se říká "prase".

Takže z tohoto pohledu jde o přímo fenomenální úspěch.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zjistěte si prosím, co je to nacismus.

Právě že já vím, co říkají piloti co létají s F35. Např.
http://www.f-16.net/forum/download/file.php?id=20531
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/defence/10037145/The-F-35-Joint-S...
vím jak dopadli simulované bojové testy
http://aviationweek.com/defense/f-35-unscathed-hostile-fire-green-flag
vím, co o něm testovací piloti, kteří jako jedni z mála mají s tím letadlem nalítáno opravdu hodně
a tedy opravdu umí využít jeho přednosti a vyhnout se nedostatkům (každé letadlo má nějaké):
http://www.flightglobal.com/news/articles/in-focus-lockheed-claims-f-35-...

A proto poukazuju, že shazování F35 pomocí testreportu předprodukční velmi omezené předprodukční verze letadla je dosti hloupé. Navíc když je to srovnání pomocí "benchmarků" a ne pomocí reálné soubojové situace, kde každý může využít ty své přednosti.

PS: Btw. všiměte si, že v posledním článku jsou názory proti F35 od vysoce kvalifikovaného pilota.... co ovšem v F35 nikdy neseděl. Divíte se, že názor takových (takový je i autor ausiapower - ovšem zato je skálopevně přesvědčený, jak je to blbé letadlo) neberu jako příliš relevantní?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

PS. Psssst, pozor! Rusák je všude! Nově se převlek i za Emerického soudruha :))))

...

Jinak děkuji za příspěvek k věci a plná zásadních informací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Ty popíráš existenci ruské propagandy?

2) Co je špatného na tom upozornit - že pokud nějaký člověk zjevně zastává vadné názory, tak že je jeho věrohodnost velmi pochybná - a že tvrdit o takovém člověku, že jeho názory jsou cituji "nejlepšími články k tématu" je tedy nesmysl?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To nic to je nas konspiracni, silne prorusky orientovany Trondas.
Je to normalni fanatik a cely den nedela nic jineho ne sepisuje tyto svoje blaboly.
Ale dela to dost chytre, sama polopravda,plno odkazu na vsechno mozne adt.
Jo a trondasi nezapomel si na na ten uss Donald Cook vs SU-24 :-)
http://cdr.cz/clanek/takhle-se-stavi-nejmodernejsi-letadlova-lod-video/d...

Jinak odkaz na ArmadniNoviny k tomu F35 jiz nekdo podemnou dal tak asi tak...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

problem je v tom, co jsou vadne nazory. a co je ci propaganda.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

1) Ty popíráš existenci západní propagandy?

2) Co je špatného na tom upozornit, že když západní média publikují zjevně vadné názory, tak že je jejich věrohodnost velmi pochybná?

A protože já nevidím zásadní logické chyby v daném příspěvku, tak ho hodnotím vysoce. Nadto koresponduje s mnoha mými zdroji k F-35 fiasku a je jasné, že když jde o tak velký průšvih a takové prachy v tom jsou, tak ho nikdo, kdo chce zůstat u US army nemůže pořádně kritizovat... To si zase musíte uvědomit Vy.

Pokud nechápete logiku, že nelze aby jeden vyhověl všem, pak je těžko možná nějaká debata.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Západní propaganda na rozdíl od Ruska nemá pod kontrolou média, a musí se spoléhat na vládní mluvčí. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Ty nevidíš logický rozpor v tom, pokud někdo o nějakém webu řekne, že ho píšou skoro náckové - a zároveň že tam jsou ty nejlepší články?

2) A víš, že to fiasko bylo s experimentální early-version F35, která měla částerčně omezený výkon motorů, omezenou letovou obálku díky software a omezené visualisační funkce (čímž je výtka na špatný výhled z kabiny nesmyslná)? Takže možná sedí s nějakými Tývmi zdroji, ale jinak je to informace, která o F35 v podstatě nic rozumného nevypovídá.

3) "Pokud nechápete logiku, že nelze aby jeden vyhověl všem, pak je těžko možná nějaká debata."
Jinými slovy - já mám nějakou premisu a o její platnosti se nebavím, protože já mám prostě pravdu.
Btw. když není možné "vyhovět všem", jaktože existuje F/A-18, která dobře zastávala jak fighter, tak atack role? Nebo o ní chcete říci, že je to špatné letadlo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máš to vážně pomotané. Napsal jsem, že to jsou američtí nacionalisté. To jsou totiž v Americe skoro všichni.
Jsou tak nabuzení, že jsou to z mého pohledu téměř náckové - považují se za výjimečné a nepostradatelné, vůdce a zachránce celého světa. Mezinárodnímu vzdušnému prostoru říkají americký. Každé ráno ve škole jejich děti slibují věrnost USA a zpívají hymnu. a tak dále. Jo, a taky strašně rádi bombardují a serou se do každýho.

Pokud nebereš, co o tom letadle říkají přímo oni, tak asi opravdu potřebuješ odbornou pomoc.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsi, že to jsou "vypjatí nacionalisté, až náckové".

I z teď Tvého vyjádření je jasné, že považuješ jejich "politický" názor za totálně zcestný. Proč sis tedy
z mnoha různých názorů na F35 vybral zrovna jako názor ten, který hlásají tak evidentně (podle Tebe) pomýlení lidé? Proč jsou pro Tebe věrohodní v oblasti letectví, když jsou pro Tebe nevěrohodní v oblasti jiné.

Z jediného důvodu - protože ve skutečnosti informace nehodnotíš objektivně, ale věříš tomu, co se Ti "hodí do krámu".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou. Takhle ("náckovsky") se chovají VŠICHNI Amíci. Mimo několika, kteří vědí něco o světě.
Jiný názor na F-35 než ten co jsem uváděl mají pouze ti, kteří z toho mají miliardy nebo alespoň práci u Lockheedu. Ti z Lockheedu si to sice myslí také, ale musí držet hubu a krok.

Ten projekt je zkrátka celý špatně. Za ty peníze mohli udělat 3 letadla - jedno F-35B pro USMC (Marines), protože pouze ti si obhájili maximum. Druhé úplně jiné letadlo pro USAF. Třetí letadlo pro US NAVY. A jedno letadlo pro CAS podporu pro protipovstalecký boj, kde nic zvláštního není potřeba, hlavní je výdrž nad bojištěm, odolnost, a laciný provoz z mizerných letišť a s minimálním pozemním zabezpečením (aka nový A-10).

To je věc, kterou Sprey - a spousta jiných - tvrdil od začátku. No a došlo na jeho slova. To je všechno.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A? Mění to něco na platnosti mého argumentu, že pokud někoho považuješ za pomýleného, pak bys měl přistupovat k jeho názorův velmi skepticky?

Kladných názorů na F35 i od lidí nijak nespjatých s vývojem (např. norských či britských pilotů) jsem sem již dával, čímž jsem už předem Tvoje tvrzení vyvrátil. Nesmíš číst jen aeronet, sputnik a jejich americké deriváty.

Většina peněz při vývoji F35 padla na software a největší zdržení bylo při vývoji software - a to ten ještě není ani zdaleka hotový. To je skvělý nápad, že by měli psát ten software třikrát... To by bylo skvělé a laciné, že?

Vývin nového A-10 v takových parametrech, jaké píšete, není potřeba. Stačí koupit L-139 či jakéhokoli jejího kokurenta, kterých je hafo, nebo prodloužit provoz A-10. Kupodivu, když dělali cvičení, tak ze stejných misí se A-10 všechny nevrátili, zatímco F-35 ano....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Motáš to všechno dohromady.
1. pokud o F-35 mluví špatně američtí vlastenci a zkušení bojoví piloti, experti a inženýři, asi je něco špatně. Je to o hodně horší, než kdyby to letadlo pomlouvali třeba Rusáci - od nich by se to dalo očekávat.
2. norští a britští piloti, kteří to testují to nemohou komentovat jinak než kladně, jinak by je okamžitě vykopli. Jestli ti to nedochází, tak máš asi nějaký kognitivní problém.
3. nevím proč do toho pořád pleteš aeronety, sputniky a tak dále. Jestli myslíš, že americký server jalopnik je derivát sputniku, tak jsi blázen, jemněji se to říci nedá.
4. software i hardware se dělá modulárně, při vývoji 3 různých letadel na společné platformě by se soft 3x nepsal, ale jen jednou - a pak by se jen parametrizoval podle letadla. Což se stejně dělá, protože verze A,B,C jsou nakonec hodně rozdílné, až na tu špatnou věc a sice aerodynamickou koncepci odvozenou z F-35B. Dá se říci, že jde o USMC Marines letadlo, náhradu Harrieru, špatně pak uzpůsobenou pro USAF a NAVY - těm to vůbec nevyhovuje, hlavně špatnou aerodynamikou a nízkými výkony. Námořníci potřebují dvoumotorák, kvůli spolehlivosti nad mořem.
5. Směšuješ dvě věci dohromady - CAS v prostředí silné hrozby - proti vyspělému protivníkovi na bojišti přesyceném PVO - tam jsou nutné distanční zbraně, a CAS proti povstalcům, kteří nemohou ohrozit ani cvičný vrtulák, třeba SuperTucano. Používat proti povstalcům F-35 za 100+ mega s letovou hodinou za cca 50 tisíc dolarů je zhovadilost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"2. norští a britští piloti, kteří to testují to nemohou komentovat jinak než kladně, jinak by je okamžitě vykopli. Jestli ti to nedochází, tak máš asi nějaký kognitivní problém."
No jistě, když se argument nehodí, tak si vymyslím pohádku. Jaktože američtí piloti to komentovat můžou, ty nevyhodí? :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.