Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Facebook prý porušuje právo na svobodu vyjádření

Facebook nemusím, ale tady je IMHO právo na jeho straně. Kdo se chce svobodně anonymně vyjadřovat na internetu má mrtě možností. Pokud mám z nějakého důvodu problém vystupovat pod pravým jménem na FB - fajn, nikdo mě tam přeci nenutí chodit.

Internet je o možnosti svobodné volby. Je lidskou přirozeností, že tam kde můžu vystupovat jako "pepicek666" bude nemálo jedinců, kteří se pod dojmem naprosté anonymity budou chovat nevhodně. Proto chápu (a považuju za rozumné) že FB má nastavenou politiku tak jak má.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že některé diskuse vyžadují přihlášení přes Facebook, účet na něm mám, ovšem zřízený podle německého práva. Pokud mi jej xichtokniha zablokuje, obratem ruky zřídím jiný, ale zatím k tomu nedošlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na FB profil nemám a tak se zeptám: A jak to na tom Facebooku kontrolují a zjišťují, zda je to "Ištván Vinnetou" vaše skutečné jméno nebo ne? 0:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já zrovna na takovýto precedent docela čekám, protože se mi to přesně stalo. Asi tak 10 % mých kontaktů na fB mě zná pod občanským jménem, proto jsem se registroval pod pseudonymem, pod kterým mne z těch lidí zná každý. V jedné z vln blitzkriegu mi byl účet zablokován. Buď to dělají brigádníci u očividně smyšlených jmen, anebo může svého přítele udat prima kámoš.
Odblokovat to jde naskenovaným dokladem totožnosti. Na to nepřistoupím a proto čekám, až je to přejde, anebo ta služba holt není pro mě, já to vím, že jsem nepostupoval v souladu s jejich pravidly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A můj Czenda Czendovicz Czendov asi nikomu divný nepřipadá :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jakože lidi co brblají když mají vytáhnout občanku před policistou používají ochotně a s nadšením sociální síť, která tohle po nich chce taky? A proč to dělají, to jim chybí konzistentnost v názorech? 0:)

Čest výjimkám jako jste vy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Faceshit tiez nepouzivam, ale skutocne je to realne neoveritelne - este aj ten `doklad` im mozem poslat upraveny... (niezeby sa mi s tym chcelo osobne babrat)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mě "nahlásil" Petr Staníček, takže mě fejsbůk donutil změnit si jméno z toho, pod kterým mě každý zná, na jiné, pod kterým mě nikdo neznal. Ale obešlo se to zatím bez posílání "scanu" dokladu, takže jsem si půlhodinku s GIMPem zatím neužil :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On měl Vinnetou bratra? :D Ale by mě zajímalo co by se stalo, kdyby FB na protest zakázal přístup z .de domén :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ištván je z jednoho poněkud neslušného vtipu. Ale bratra samozřejmě měl, viz film Manituova bota. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Re: Ale by mě zajímalo co by se stalo, kdyby FB na protest zakázal přístup z .de domén :D

Produktivita by nahle stupla o 40%, nastartoval by sa hospodarsky rast v Nemecku, posilnilo Euro a mohli by bez frflania poslat Grekom viac penazi ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tipnu si, že německý soud na to bude mít jednoznačný názor - FB poskytuje službu na území Německa, musí se tedy řídit německými zákony. Když toto odmítá, dojde na zákaz činnosti.
Výsledek - buď bude v Německu FB s přezdívkami nebo vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pru*** je v tom, že my jako laici považujeme dostupnost služby na našem území současně za její provoz na tomto území, ale z hlediska práva je (asi) důležité umístnění serveru/ů nebo sídlo provozovatele (také si nejsem jist zda je toto vnímání po celém světě jednotné, ale dejme tomu, že jednotícím pohledem je místo odvodu daní - a to zajímá stát nejvíc). I když v tomto vidím jeden z problémů práva - nestíhá reagovat na technické vymoženosti. Dejme tomu server běží v USA - řídí se tady právem federálním případně konkrétního státu. Při jeho výpadku může být nahrazen serverem běžícím dokonce mimo USA (např. virtualizace a jiné důvody) a to jako bude od té chvíle služba poskytována podle jiných zákonů ? Podle jakých ? A události / činy uživatelů a provozovatele v průběhu této doby budou vyhodnocovány podle jiných pravidel ?
A k té anonymitě na FB - přirovnal bych to k možnostem autorů - také vydávají své díla (a často velmi zajímavé a hodnotné) pod různými pseudonymi, tak proč bych nemohl mít na FB konto podle přezdívky ? A jestli si na FB myslí, že takto vymetou z FB ty co se neumějí slušně chovat a různé úchyláky, tak to povede jedině k tomu, že spousta kont bude buď pod falešnými jmény např. Honza Novák z Nějaké Dolní Horní anebo se jednoduše budou krást identity a odsere si to někdo zcela nevinný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Copak kvuli vypadku ... predstav si konfiguraci pro rozlozeni zateze, ktera si uzivatele pobliz geograficke hranice predava kazdy treti pozadavek do jine juriskdikce. Divil bych se, kdyby nemohlo nastat uz ted. Predstava, ze narodni staty mohou kontrolovat chovani obcanu na internetu je zastarala ... ano, muzou, ale jen Cinskou cestou.

(USA na to jde obracene, snazi se prosadit sve zakony celosvetove.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Triviální příklad - střílení z pistole přes hranice. Soud bude posuzovat dopady činnosti, nikoli původ.
A pak nastoupí standardní proces - nařízení operátorům službu blokovat, stejně, jako by v případě střelby následovala žádost o vydání.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

LOL
Nemecky soud je takovy ten klasicky "pachatel dobra".
Rozhodne souhlasim s nazorem, ze nikdo nikoho FB nenuti pouzivat, lide ho pouzivaji dobrovolne a to za podminek, jake si provozovatel sluzby stanovi.
A zadny soud do toho nema co kecat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nuti. V diskuzi se opakovane zminovalo, jak je facebook login vyzadovan na jinych strankach napr. pro diskusi. Ale uznavam, ze resit to soudne si neumim predstavit ... tohle je spis o tom, ze lide by sebou nemeli nechat tolik vorat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze tyto "jine stranky" jsou pro zivot stejne nepostradatelne, jako FB sam ?:-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FB zablokovat zakonem pro ochranu naroda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na Facebooku jsem si vytvořil profil protože některé zpravodajské servery mají diskuze bohužel jen přes Facebook. Protože vím, že Facebook prodává údaje o uživatelích za cenu 50 dolarů za jednoho uživatele, tak jsem si vytvořil profil, kde nemá skutečné jméno a žádné údaje. Po roce zjistili na Facebooku, že mi z profilu nemohou nic ukrást, tak mi účet zrušili. Vítejte v diktatuře korporací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda koukám jako blázen, kolik lidí je donuceno si založit Facebookový účet, aby mohli komentovat na zpravodajských serverech a účastnit se veledůležitých diskuzí. Obdivuji jejich sebeobětování, kdy radši poruší licenční podmínky Facebooku, než by ochudili svět o svůj názor. Opravdoví novodobí bojovníci za svobodu :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je divného na tom, že se občas chceme vykecat na webu? Ty jsi to taky udělal :-)
Mimochodem, já jsem se zatím na žádný web přes FB nezaregistroval, na to jsem zatím moc línej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plně chápu že STBákům z Facebooku se těžko dohledávají anonymní přispěvatelé, kteří si dovolili říci svobodně svůj názor, což se u běžné spodiny lidstva nemůže tolerovat. Proto jsou například registrace do diskuzí serveru iDnes podmíněny zasláním kopie přední strany Občanského průkazu. Prostě bývalý mládežnický server svoje komunistické kořeny nezapře. Za jakýkoliv názor, který není propagován i serverem iDnes, je vám okamžitě smazána registrace. Jak je vidět, některým lidem se diktatura proletariátu z hlavy nevykouřila.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dohra: německá iniciativa to projela. Pravidla pro použití FB i nadále platí. Asi je to správně, že si stát nemůže diktovat soukromým firmám.
http://news.yahoo.com/facebook-wins-german-court-fight-fake-names-ban-11...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.