Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k facebook zveřejnil studii o selhávání SSD, klíčová je provozní teplota

Slehavani SSD? O tom jsem jeste neslysel - jak se takove SSD slehne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na konci kazdeho clanku je odkaz 'nahlasit chybu' ;-)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je moc hezkej překlep.
Si vem, kdyby SSD slehávala a takhle ráno by člověk přišel do chléva (= kanceláře) a našel v kejsu malé SSĎátko. Ale asi by jich musel hospodář mít na začátku víc a připouštět je.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

a krmit daty pouze flaškou s dudlíkem? ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Krmit pěkně šťavnatými daty, napájení musí být extra filtrované, pravidelně trimovat a čistit od dočasných souborů, a pořídit virtuálního plyšáka.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Údaje v grafech rozhodně nepotvrzují, že na čím menší teplotě je SSD provozováno, tím menší riziko selhávání paměťových buněk. Pouze u Platform A a B je pozitivní korelace mezi teplotou a pravděpodobností selhání SSD. U Platform C a E je korelace nulová, tzn. pravděpodobnost selhání na teplotě u těchto platforem nezávisela, u D a F je spíše negativní, s rostoucí teplotou u těchto platforem pravděpodobnost selhání SSD klesala !

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím.

Buď nechápu grafy, nebo to nejsou všechny grafy co by jsme měli vidět, nebo se autor článku mílí.
Navíc, nemusí jít o případ dnešních, aktuální SSD, nebo ano?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Komentář ke grafům ve studii to vysvětluje: pozitivní korelace je pouze ve rozsahu teplot 30-40 C, nad 40 stupnu se může dít cokoliv.

Figure 10: SSD failure rate vs. temperature. Operational temperatures of 30 to 40◦C generally show increasing failure rates. Failure trends at and above 40◦C follow three distinct failure rate patterns: increasing, not sensitive, and decreasing

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Me to cely nejak nedava smysl. Pokud nekdo rika, ze je tam korelace jenom v urcitym rozsahu, tak tam spis vidi co tam videt chce. Protoze kdyby mela vyssi teplota vliv, tak by nutne musela mit jeste vyssi teplota jeste vetsi vliv na poruchovost. Takhle to klidne muze znamenat, ze kdyz budu mit teplotu 40st, tak to bude pro moje SSD spatny, ale kdyz budu mit 60, tak to bude v pohode.

A navic - co znamenaji ty jednotlive platformy? To jsou jiny typy SSD, nebo jsou ty stroje jinak zatizeny zapisama, nebo cim se to ako lisi? Jsem jedinej, komu se tahle "studie" jevi jako velmi nedostatecna?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To rozpětí 30-40°C přesně odpovídá mojí statistice (posledních 5 let, přes tísíc HDD, kolem 500 SSD). Tam je MTBF/AFR nejlepší. A platí to pro HDD i SSD.

U HDD si to vysvětluji teplotou ložisek a maziv, u SSD tím, že při 30-40°C nedochází k žádným změnám teplot při provozu, protože i nepoužívané SSD má pořád tu teplotu, kterou získá při zátěži.

Stejně nebezpečné jako přehřátí nad 50°C se z hlediska spolehlivosti jeví také vychlazení pod 20°C.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kolko je teda spravna teplota pre ssd disk ?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

20°C

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

23 ! :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja som napr minule cital, ze idealna teplota pre PC je do 27 stupnov, i ked si niesom isty, ako sa to da obhajit :D (samozrejme neratajme CPU a GPU v loade)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ze teplota negativne vpliva na polovodice, to nieje ziadna novinka. V desktope sa to este chladit da ale skor by boli zaujimave data ako su na tom rozne ultrabookove SSD kde ta teplota moze byt v pohode 40°C alebo aky je rozdiel medzi klasickym SATA SSD a M2 SSD. Inak mam jeden crucial, ma cez 5 rokov a drzi sa v pohode. Ma toho uz dost najazdene a momentalne je v externom boxe, ale fakt pokial disk neodide zo zaciatku, vyrobna vada, blby firmware alebo nieco podobne, tak pri beznom pouzivani sa asi clovek nemusi obavat ze zdochne skor ako moralne a kapacitne zastara.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

v laptope mam 2 ssd jedno samsung 840 pro 256 a druhe bolo pouzivane s intel rapid akceleracnou somarinou 32gB samsung msata. kedze msata hdd bolo umiestnene dost nestastne pri cpu a grafike odpovedali tomu aj teploty.

momentalne
HDD 36-40 max
SSD damsung 840 45 max
SSD msata 70`C bezne

laptop ma 2.5 roka

doplnam teploty su len pri zatazi (cpu ma 103`C) i7 3630QM
vzdy som si myslel ze na teplotu su citlivejsie platnove hdd (ten som dal najdalej od cpu)

spominany samsung celkom trapim ( momentalne je v redukcii z msata na sata ktora nevie TRIM)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Obdobný článek je na ŽIVĚ. Ani u jednoho nechápu, jak jste k těm závěrům o teplotě došli (resp. chápu: Přeložili původní článek).

Na grafech je šest platforem (z té studie lze zjistit, že E+F jsou nejmladší 3,2TB SSD v prvním roce životnosti, C+D starší 1,2TB většinou ve druhém roce životnosti a A+B nejstarší 720GB kolem třetího roku životnosti).

U dvou platforem (A a B) s teplotou chybovost roste, u dvou (D a F) klesá a u dvou (C a E) se víceméně nemění.
Z toho lze učinit maximálně tak závěr, že souvislost chybovosti s teplotou je otázka konkrétního modelu SSD.

Což se píše i v té původní studii. Jako možné vysvětlení tam je throttling (takže chybovost některých modelů by byla sice nižší při vyšší teplotě, ale zato je i nižší výkon SSD).

V každém případě z toho nevyplývá, že nižší teplota je nutně lepší.
Podle té studie je nejlepší SSD provozovat na nějakých 30 °C (resp. to byla nejnižší co měli), na druhé straně pokud ho na tolik neuchladíte a máte agresivně throttlující model, může být z pohledu chybovosti lepší ho provozovat na 60 °C, než na 50 °C.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.