Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Nová GPU, APU Carrizo i Kaveri-Refresh vydáme ve druhém kvartálu

Snad tu firmu někdo koupí a vyhází všechny „managery". To co předvádí by se mělo učit na školách jako příklad dementů s VŠ. Šetří a mají za tři...teda ani za jednoho. Koho zajímá nějaký ubohý kaveri refresh uvedený až za půl roku, když by mohli mít Carrizo? To jsou tak v hajzlu, že je pro ně těžké skloubit Excavator architekturu s jejich vyladěnou 28nm výrobou tak, aby to šlo i do desktopu? Je tak hrozně drahé převézt Excavator na 32nm SOI a uvézt to pro AM3+ nebo FM2? Jedno z toho by snad udělat mohli. Proboha já nechci zázraky, ale jestli čekají, že je v celém roce 2015 uživí jen GPU a konzole, tak je to nové vedení horší než to staré.

Prosím Samsungu, Toshibo, LG, IBM, Microsofte, nějaká Číno kup je - mají potenciál, ale dosaďte tam svoje lidi do vedení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je úsmevné, že z tejto firmy de facto zostali iba GPU a APU, práve kvôli ktorým CPU firma AMD kupovala GPU firmu ATI. Zjednodušene: nič sa nezmení, keď sa AMD premenuje na ATI. Som myslel, že AMD kupuje ATI a nie naopak. Kúpa ATI vošla do dejín ako prepadák storočia. Tie miliardy mohla AMD venovať na vývoj CPU v čase, keď nastupovali prvé Nehalemy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Je tak hrozně drahé převézt Excavator na 32nm SOI a uvézt to pro AM3+ nebo FM2?"

Bohužel nemohli. rozdíl v denzitě mezi 32nm SOI a 28nm SHP je propastný. 32nm Trinity a 28nm Kaveri jsou stejně velké čipy (kolem 250 milimetrů čtverečních), přitom Trinity má 1,3 miliardy tranzistorů a Kaveri 2,41 miliardy tranzistorů. Carrizo bude mít ještě víc (má integrovaný čipset), řekněme dvojnásobek toho, co Trinity. Kdyby se vyrobila na 32 nanometrech, měl by ten čip 500 milimetrů čtverečních. Za cenu odpovídající výrobním nákladům by to nikdo nekoupil...

Největší problém AMD je nedostupnost použitelných výrobních procesů. Na 20/22nm SOI při téměř poloviční spotřebě a o pár desítek procent vyšších taktech by ty čipy vypadaly trochu jinak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vieš čo, pošli tam životopis ty. Žiadosť o prácu, že to všetkým ukážeš ako sa vyrábajú procesory. Že nemusia vyvíjať novú Zen architektúru, trápiť sa, že ty zlikviduješ Intel do rána..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o likvidaci Intelu, ale AMD a potom ještě o využití toho co už mají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

znáš to o pletení biče z lejna? :-)

AMD prostě není Intel, a nejspíše jím nikdy nebude, tolik peněz asi nikdy nevydělají. A protože nemají peníze, nemůžou být na špici vývoje litografie (jako je Intel) a stávající i vyvíjené produkty byly navrženy pro určitý proces - s tím se jednoduše nedá nic dělat. Problém je ten, že doba mezi jednotlivými výrobními postupy se prodlužuje (částečně s výjimkou intelova tick-tock, ale i tam je patrné zbrždění, které ale Intel s přehledem překlene svým technologickým náskokem), takže AMD je nuceno odkládat produkty, které tu už dávno měly být (a nejsou), aby se zachovalo alespoň jakési zdání konkurence. Dokonce bych řekl, že na to, v jakém jsou svrabu, jsou ty výsledky ještě dobré a stále mají jakési prodejné a konkurenceschopné procesorové produkty (zejména díky ATi), i když na nich moc nevydělávají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pred kúpou ATI, pokiaľ si dobre pamätám, sa hovorilo, že AMD má cash 8 mld. USD (za ATI tuším zaplatili 5,4 mld. USD). Za tie peniaze mohli imho Intelu dosť konkurovať aj v čase Nehalemov a neboli by v takom srabe ako sú teraz..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

8 mld. cash je nic. Koukni se, kolik vydělal v cash jen za minulý rok - 20 miliard (a to si za dalších skoro 11 mld stáhli z trhu akcie).

Tomu se moc konkurovat nedá, tím spíše, že už nemají vlastní vývoj a výrobu litografie, se kterou jim stejně pomáhaly jiné firmy (dříve např. IBM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když nemáš prachy ani lidské zdroje, tak je všechno těžké. Je zázrak, že dokáží přijít s něčím novým za současné situace a ještě vyvíjet novou architekturu.....

každopádně zrušení desktopové verze Carrizo mě sere úplně stejně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U carriza se chlubí, že se zvýšil počet tranzistorů na jednotku plochy, ale díky tomu to nemůže mít vyšší takty. Oni snad mají 28nm výrobu tak drahou, že museli jít touhle debilní cestou? Cena převedení existující architektury pro větší a kvalitnější 32nm SOI stojí kolik milionů? Snad ne víc, než kolik je stálo převedení Athlon architektury pro první APU na menší nm než 45nm. IMHO šetří až moc a maj tam krtka z Intelu nebo Nvidie :), protože to fakt nemá obdoby.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Viz moje odpověď výš. Na 32nm SOI by Carrizo mělo rozměry (a tudíž i cenu) high-end grafických čipů. Kdo by si koupil APU za osm tisíc?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale jádro Excavatoru je o 23% menší než předchůdce, takže když zapomenem na GPU a soustředíme se jen na CPU, tak by něco udělat mohli. Šestijádro Excavatoru by rozhodně nebylo větší než osmijádro Piledriveru, kde je ta obří L3 cache stejně skoro naprd. Místo ní by se tam vešly další 4 jádra. Tahle pasivita je do očí bijící.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ale jak to že je menší ? přemýšlej....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Větší hustota, ale stejně mi nepřijde nereálné to minimálně šestijádro a v případě odstranění L3 i více. CPU část obří není a větší odlišnosti v počtu tranzistorů Excavator vs. Piledriver nikdo nepotvrdil a osobně o nich pochybuji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o samostatný procesor bez grafiky se šesti jádry...
- bylo by to vůbec v průměru rychlejší než osmijádrový Piledriver? (pokud ne, nemělo by to smysl, pomalejší procesory AMD má, potřebuje rychlejší)
- bylo by to pro AM3+? pokud ano, koho by to mělo oslovit? pro majitele 6- a 8-jádrových Piledriverů by to nebyl upgrade, majitelé čtyřjádrových je obvykle nekupovali kvůli výkonu a zpravidla víc nepotřrbujou
- nebo by to bylo pro nový socket? kolik výrobců by bylo ochotných vyrábět desky pro socket na jednu generaci, když je jasné, že další x86 bude úplně něco jiného a bude to vyžadovat zase nový socket?

Určitě by se našlo pár uživatelů, kteří by to ocenili, ale realita je taková, že by si to na sebe nemohlo vydělat. I když se Excavator po všech peripetiích s Bulldozerem jeví jako dost slušná architektura, nemá AMD proces, na kterém by z toho mohla udělat alespoň trochu konkurenceschopný produkt.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Osmijádro Excavator do FM2+ a pokud by byl nějaký problém, tak do AM3+. Nebo třeba dvanáctijádro Excavator bez L3 cache - třeba by to nevadilo, výkon by byl zajímavý a případné ménějádrové zmetky by šly krásně prodat. Finanční náklady snesitelné, protože v minulosti zvládly těžší kouzla s K10 v APU. Rok je dnes pro AMD hodně dlouhá doba a i když jsem se smířil, že do AM3+ nic nového nebude, tak praktické zaříznutí i nové FM2+ je příliš.

Bejt tady něco slušného s ARM, tak se na tuhle x86 mizérii už fakt vykašlu a jdu podpořit normální trh a ne předražený nazilike chování by Intel nebo zbytečná neschopnost AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

čtyřmodul/osmijádro by asi na FM2+ realizovat šlo při přijatelné velikosti (cca stejné jako Kaveri). Otázkou jsou maximální takty a cena. Kupci by se pro to určitě našli, ale AMD se to zřejmě nevyplatí....

jeden musí vzít v úvahu, že dektopové CPU jsou vlastně "zbytky" toho co je primárně určeno do serveru a tam jsou úplně jiné ceny a marže. Vyrabet nejake CPU v dnesní dobe jen pro desktop je financní sebevrazda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Piledriveru by nejvíc pomohlo udělat moderní severní můstek se vším tím bastlem do jednoho čipu. O nějakých 10 W menší spotřeba celé platformy a současně úspora nákladů na jednom čipu místo dvou, to není taky k zahození.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Piledriveru pomuze jen sest stop hluboka jama, zasypat a NEzapomenout. A poucit se.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zajimavé je, že podle die shotu Bulldozeru tam ten severní můstek je, ale (asi) nefunguje nebo je záměrně vypnutý. Možná tam je z toho důvodu, že další (zrušené) CPU měly jít do patice FMx (Komodo) a ta externí severní můstek nepoužívá, stejně jako Trinity nebo Llano..... Čili osmijádrová FMx verze Piledriveru se severním můstkem smysl dává...

http://semiaccurate.com/assets/uploads/2011/08/Bulldozer_Die_size.png

AMD mělo rovnou Bulldozer nasadit do desek s novou paticí a ne se snažit o kompatibilitu s AM3...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No vono se to ani nemusí integrovat do procesoru, ale místo stařičkého 790FX (aka 890FX aka 990FX) s SB850 by mohli udělat jeden čip kde by bylo víc linek (a nějaké PCIe 3.0), USB 3.0, SATA-600 a to na normální technologii (tzn. 32 nm místo 65 nm). Stoprocentně by se tam toho na 32 nm vešlo ještě víc než je teď v 990FX+SB850 a to s menší velikostí a spotřebou. Hned by bylo zajímavější si to koupit i nový než tyhlety aktuální desky s prehistorickou výbavou (případně novou výbavou v podobě dalších drahých přídavných řadičů).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

@Behemot: tohle přesně ale mělo přinést zrušené Komodo a jeho platforma. FMx patice, USB 3.0, PCIe 3.0, DDR3.

http://diit.cz/data/images/thumb/68287_2b9e5e4fbd.jpg?1311685418

AMD už mělo předprodejní vzorky, plně funkční, takže mohli odstartovat sériovou výrobu, ale protože se báli po fiasku s BD dalšího průseru s vysokou spotřebou a zároveň neochoty výrobců desek vydat v krátké době úplně nové (drahé) desky s novou paticí, tak to radši odpískali a vydali Visheru do AM3+.... (TDP Komodo bylo údajně okolo 140-150 W max.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečný, ať to nechaj s AM3+, jen konečně vydaj čipset odpovídající roku 2015.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

snažím se ti naznačit, že to je právě to co není možné. Na jednu HT linku podporovanou paticí AM3+ prostě víc dostat nejde....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč? HT tam s propustnosti 25,6 GB/s uživí 26 linek PCIe 3.0.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsi na ty hausnumera přišel ? HT 3.0 použitý v CPU Vishera má propustnost (teoretickou) 20,8GB/s, prakticky ale nižší, reálně 10400 MB/s protože používá pouze 16bit HT linky a nikoliv 32bit jak je navrhlo HT konzorcium.

Příklad: jeden jediný PCIe 3.0 16x má propustnost 16GB/s, PCIe 2.0 16x poloviční. Představ si že máš desku, která má dva 16x PCIe 3.0 sloty pro crossfire/SLI, dále několik PCI slotů a další periferie....

http://www.hardwaresecrets.com/article/Everything-You-Need-to-Know-About...

http://www.hypertransport.org/default.cfm?page=HyperTransportSpecificati...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na wiki to maj blbě, nepřepočítával jsem si to. Pro 16 bitů maximálně 12,8 GB/s (3,2 GHz), což je něco přes 13 linek.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

tak a teď mi řekni, jakou propustnost potřebuje jeden plnotučný 16x PCIe slot pro GPU ? :o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

presne presne presne presne!!! K11 malo byt uz iba a len APU a nemali sa vobec zaoberat spetnou kompatibilitou s Phenom doskami. AM1 nemuseli vyvyjat (par ludi jednogeneracnym socketom urcite nasrali), mali prist rovno s AM2 s dlhou zivotnostou. Problem AMD ale aktualne je, ze nemaju konkurencieschopnu ponuku. 4jadrove APU v PC do 300€ su kde? Alebo Kabini x4 5350 za cenu rovnaku s Pentium G3250? A potom ze im to ostava skladom..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

X4 5350 stojí totéž co G3250, desky taky. Tam bych problém neviděl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, stoji stejne... ale vykon je polovicni. To je ten problem.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

presne ako pise M, vykon v 1 vlakne polovica, v x vlaknach to zachranuje a odhadom tak 70-80%. Do tej dosky uz nic neosadis a ma 1kanalovy radic. Neda sa to taktovat, ak priplatis 10€ tak kupis G3258. Ak by za 60€ predavali povodny 8core Kabiny islo by im to na odbyt jak teple rozky. Plus keby ktomu robili dosky s 2 sietovkami, resp rovno pekne male krabicky ako Intel NUC.. ale nie, naco? staci dat na trh pomaly CPU za nekonkurencnu cenu a cakame na zazrak.
A inak daj akykolvek dovod, preco x4 5350 aj za tu cenu nieje davno v desktopoch od vsetkych vyrobcov a nepredava sa zostava s win8_bing za 250-280€. PRECO? bol by som v decembri 3 kupil, takto som kupil zostavy s Intelom. Ze im to stoji na sklade, resp platia GF za nevyrobene chipy, tak kua kto za to moze????

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba na 5350 stavím mašinky s XBMC, protože na ITX nic levnějšího není, případně jako řešení pro výměnu desktopů s nějakým starším Athlonem, když shoří deska, protože to přežijí i XPčka bez reinstalace.

Souhlasím ale, že na routerboard nebo NAS chybí druhá síťovka a více SATA portů. Výkon CPU mě paradoxně stačí.

Proč se to neprodává víc, fakt netuším. Asi to není dostatečně sexy, možná to je paradoxně problém toho, že se jedná o soket, kdyby byl CPU napevno na desce, možná by se dostal do pozice "atomových" desek, které své zákazníky najdou. Cena jako taková IMHO problém není, protože postavit BingPC by problém být neměl, ale výrobci to nechtějí..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Slycham casto toto: kdyby AMD mohlo vyrabet vice, vsechno by prodalo, za vsechno muzou zabrane kapacity vyrobcu waferu.

a nyni zde ctu:
" Distributoři mají na skladech hardware, který se nestihl prodat a od AMD proto odebírají méně, než předpokládala."

Vyborny clanek, dekuji, ulozil jsem si ho.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Musíš si to dát do kontextu konkrétního výrobku a konkrétního času proboha...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Když jde o shazování AMD, je Nest ochotný splácat jakoukoli demagogii :-) Vzhledem k tomu, že do diskusí přispívá denně, mu musí být jasné, že litecoin mánie, kdy byly ceny R9 290X 50 % nad MSRP, je rok stará záležitost.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jde o omlouvani neschopnosti AMD, je nox schopen jakekoliv demagogie. Napriklad tvrdit, ze jedna spicka (o jejimz vlivu, objemu a pricinach se vedou spory) v dlouhodobem nekolikaletem obdobi neco potvrzuje nebo vyvraci.
V neposledni rade proto, noxi, ze sam v clanku hovoris o preskladneni APU.

Ted ses opet skvele potopil.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ale neplatilo nikdy. To je jen DD-iluze. Uvedom si, ze pokud by byl po vyrobcich amd hlad, poklesla by poptavka po konkurenci a kapacity by byly, protoze jediny trh, ktery neni nyni saturovany, jsou tablety a mobily, kde amd nic nema. Ono to totiz nefunguje tak, ze si amd vyrobi vagony cipu, a pak se zacne rozhlizet, jestli to nekdo nechce. Tento detsky jednoduchy pristup funguje tak na pouti s kraslicema.
Clanek je jen dalsi dukaz skutecne priciny: nizke poptavky se strany zakazniku (prebytek nejdrive vznikl u system builderu, kteri nasledne prestali odebirat).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tady to ale neni o kraslicich, ale diit, na kraslice musis jinam:

http://www.kraslice.com/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy mam pochybnosti...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak nikdy. Osobně jsem chtěl HD6850 a kvůli její nedostupnosti jsem musel jinam - k té konkurenci. Tak se chová většina.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Neargumentuj jak nox. 670ky taky nebyly, a prestoze to byl nakonec evergreen, nerika to nic o dlouhodobem trendu. O dlouhodobem trendu hovori financni vysledky sekci amd a odpisy jejich skladovych zasob, ktere se mimochodem podle vseho netykaji gpu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Z mého pohledu má AMD strašný problém se softem. Když už mají slušný HW, tak k tomu léta nemají softwarovou podporu, takže je ten HW k ničemu.
Už pár let mají slušné APU s parádním GPU, ale je na světě nějaký soft, který by to dokázal využít?

Možná je ta jejich představa symbiózy CPU+GPU mylná a GPU nikdy nebude moct zastávat takový lepší "koprocesor". Pak je ale AMD v loji. A jestli je ta cesta správná, pak je taky v loji, protože na to nemají podporu a čekají až to splácá komunita? Bez dokumentace?

Dloho mají v APU HW enkódování videa. Už někdo z vás viděl tu věc v akci? Že video není tak kvalitní jako když se enkóduje přes CPU by v hromadě případů vůbec nebyl problém (online streamování), ale pokud vím, tak to používá snad jen nějaký soft na zachytávání her. Proč to nemá třeba skype? Proč s vydáním první generace nevydali otevřené api které by vývojáři mohli použít?

Ať se na to dívám jak chci, není AMD špatná, ale když někdo vyvine superauto a zákazníkovi k němu nedodá volant, je to na ho***.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to normálně používám, jak Raptr, tak GPU enabled h.264 kodek. Kvalita je samozřejmě poněkud horší, ale na běžné použití to stačí.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.