Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fiji podporuje nové technologie pro úsporu energie převzaté z APU Carrizo

Hehe. Budou muset začít vzdělávat své zákazníky aby jim vysvětlili, proč má levnější karta 8GB VRAM a úplný highend jen polovinu. HBM jsou tichá revoluce a počítám, že za takový rok už budou GDDR5 hlavně v noteboocích na vymření a APU s nima začnou dusit i některá dnešní dedikovaná „monstra". Čerstvý vítr u GPU už byl zapotřebí, protože v oblasti CPU se zastavil čas.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě jak tohle udělaj. Vždy totiž následuje napřed vdrop, ten něco může zaregistroval a podle toho měnit takt, ale vdrop tak na chviličku stále bude s plnou frekvencí a v tu chvíli se může oběvit nestabilita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Treba tam maji kondenzator a meri to pred nim.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to na tom obrázku krásně vidět. Pořád používají vyšší napětí, ale ne o tolik, protože na to stihnou rychleji zareagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Da se cekat, ze cip se s velmi kratkym poklesem/vypadkem vyporada - prece jenom, je tam hromadka kondenzatoru, ktere nejakou tu energii drzi. Resp. neni problem je tam mit. A pokud chip ustoji x ns vypadku/propadu, pricemz kontrolni mechanismy zareaguji za y ns (kde x je vyrazne vetsi, nez y), tak by to mohlo byt resitelne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Horší bude, jak pak na takový čip s přetaktováním. Protože přetaktování je o tom, že napájecí součástky jsou schopny dodat výkon vyšší a jakmile to už nezvládnou, tak dojde k chybě.

V tomto případě dojde nejspíš k toliko snížení frekvence, takže uživatel pozná jak, že už je za hranou stability / max. výkonu? Snad jedině měřením výkonu, kdy prostě najde určitu optimální - nejvýkonnější frekvenci a tu bude užívat.

Rozhodně to bude zajímavé.

Citlivost HBM na napětí se dala čekat... ale pokud se to uchladí, tak snad nemůže být nějaký velký problém, ne? Hned zamykat taktování ramek mi přijde poněkud divné... Ostatně mluví o zvyšování napětí a ne o zvyšování taktů.

...nebo si to mám přeložit tak, že kdybych uchladil o 30% vyšší napětí do HBM ramek, že bych jejich takt mohl posunout třeba o 50% výš s solidním (15, 20%?) výkonostním nárustem...?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

IMHO pretaktovani zakazou, respektive chip proste bude nejak nastaveny, lepsi chlazeni se projevi tim, ze automaticky pobezi na vyssim vykonu (bude mene zpomalovat), ale uzivatel uz do frekvence nebude mit co kecat.

A problem s HBM je ze je jedno jak dobre chladis horni patro, to spodni proste lepe neuchladis.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No zdaleka nie tak celkom. Cipy je mozne chladit nie len cez "hrubsi" kremik, ale dokonca aj cez PCB a do istej miery to funguje celkom fajn, takze paniku by som zbytocne nevyvolaval ;) hint: Antminer S1

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD Fury Nano X byl ja osobne i kdyz predbiham ocenil na zlate oceneni Deep In IT.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Z clanku: "Zajímavější je informace, že 4096bit řadič pro HBM zabere méně křemíku, než by vyžadoval 320bit řadič GDDR5"

Ono jestli si pamatujete, tak jedna zajimavost AMD Hawaii byla, ze mel 512 bit sbernici (vuci 384bit predchoziho Tahiti) a presto radic taky zabiral mene kremiku. Podle toho co jsem cetl, tak to souvisi s frekvenci sbernice - cim vyssi, tim vic "triku" (a kremiku) je potreba na zabezpeceni integrity dat. HBM jede na 1GHz, takze pameti poslednich tri generaci byli: 6Ghz -> 5Ghz -> 1Ghz. Tudiz dava smysl ze je HBM jeste min kremiku, prestoze je sirka sbernice mnohem vyssi....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je jedna věc, druhá možná souvisí s tím, co mysleli slovem „řadič“. Často se totiž nerozlišuje mezi řadičem a rozhraním. Právě rozhraní je u (G)DDR velmi rozměrné, protože musí vyvést vše na obvod křemíku, aby mohly být při pouzdření kontakty po obvodu čipu spojené s pads v pouzdru. U HBM jsou kontakty zespodu čipu a jsou několikanásobně jemnější, což umožňuje rozhraní výrazně zmenšit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mńa najviac sklamala absencia HDMI 2.0. Nemyslel som, že v súčasnosti vyjde rada grafík so starou verziou HDMI a očakával som podporu HDMI 2.0 v celej rade nových grafík, aj R9 aj R7.
HDMI 2.0 nie je potrebné len pre 4K, ale napríklad aj pre 34" ultrawide monitory s rozlíšením 3440x1440. Pokiaľ je k nemu pripojený jeden počítač, dá sa použiť diplayport, pri pripojení dvoch počítačov by mal byť druhý pripojený cez HDMI, ak chcete využívať PIP, PBP a aj full screen zobrazenie u oboch PC.
Preto som čakal na nové AMD karty ale sklamali ma. Nezostane mi nič iné, ako kúpiť GTX960, alebo počkať, či nevyjde lacnejšia GT950 alebo 940. Predsa len dať za GK na ktorej sa nebudú hrať hry skoro 200€ sa mi zdá trochu veľa. Zatial budem musieť pri full screen obraze z druhého PC fungovať na 30Hz. Pri PBP sa 60Hz dá nastaviť aj na PC s HDMI pripojením, vtedy je rozlíšenie 1740x1440 a to samozrejme zvláda bez problémov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bozinku karta za 750eur monitor za dalsich 800 a on tu lamentuje nad nutnostou dokupit redukciu za par drobnych

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kartu za 750€ nemám a prečo by som mal kupovať kartu za 200€, keď nepotrebujem jej 3D výkon? Uplne by mi stacila R7 360, keby mala HDMI 2.0 alebo úplne lacná nvidia. Nerád vyhadzujem peniaze za niečo, čo nepotrebujem.
Redukcia z displayportu 1.2.na HDMI 2.0 podporujúca 4K pri 60Hz zatial neexistuje. Bizlink vraj niečo predvádzal na CES ale výroba je posunutá na Q4/2015. Ale je celkom možné, že prvé redukcie sa objavia až s displayportom 1.3 s podporou HDCP 2.2.
Na nete som sa dočítal, že niektorým sa podarilo dosiahnuť 60Hz pri 4K s redukciou Dual link DVI-D -> HDMI. To samozrejme vyskúšať môžem, ale veľkú nádej tomu nedávam...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jistěže existuje, ta od belkinu stojí celých 11$, alespon podle Amazonu a je skladem. 60hz je výslovně uvedeno

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A môžeš dať odkaz? Pri všetkých, čo som našiel, recenzie vyvrátili funkčnosť 60Hz pri 4K, aj keď to v popise adaptéra bolo uvedené. Minulý víkend som strávil na zahraničných fórach dosť času bezvýsledným hľadaním odkazu na nejaký funkčný DP-HDMI 2.0 adaptér. Inak by som to sem nepísal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přečti si recenze na ten produkt :-) je to fake ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

já to docela chápu, taky jsem čekal něco jiného... hdmi2 vydali před skoro dvěmi lety, DP 1,3 skoro před rokem a oni vydají high end kartu pro 4k+- a ona nemá ani jedno. Nevím, kde soudruzi udělali chybu, ale zrovna tento rok jsem si říkal že bych už mohl něco z elektro střev vyměnit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.