Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firefox 53 odsouvá kompozitor do samostatného procesu

Nechapu to, ted pridaji dve temata aby je za pul roku zrusily a nahradily tematem uplne novym, ktere znici Firefox jak ho zname a ja si budu muset hledat novy prohlizec nebo zustat na ESR...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preto existuje rozšírenie Classic Theme Restorer.
Čo ma naposledy celkom naštvalo boli tie bubliny s upozorneniami pre nezabezpečené HTTP stránky s prihlasovaním, našťastie sa to dá všetko cez about:config povypínať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A lze nejak zajistit, aby instalace nove verze nevratila uzivatelske zmeny v about:config zpet? Zatim kazda nova verze tyto zmeny vratila a je to dost otravne, po instalaci verze znovu vsechno prepinat zpet?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, tak neinstaluj nové verze a máš to.
Poslední roky nepřináší firefox přes neustálé hysterické inovace vlastně nic, co by mělo uživatelskou hodnotu.
Zajistit aby se tvé uživatelské změny nepřepsaly upgradem sice jde, ale není to zcela spolehlivé, je to pracné a nestojí to podle mě za námahu. Navíc musíš stejně po každém upgradu najít a upravit/opravit/vyhodit různá vyhoršení.
Taky jde zálohovat kompletně firefox českým programem mozbackup, to je možná nejlepší řešení, ale pokud furt upgraduješ, taky to není ideální - bude ti to v konfiguraci udržovat zastaralé položky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechci vam kazit radost ale Classic Theme Restorer ve verzi 57, ktera vyjde cca za pul roku v listopadu uz fungovat nebude... ted ho samozrejme pouzivam a jsem spokojen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě se povedlo díky Classic Theme Restorer, Status-4-Evar a Tab Mix Plus loni v lednu FF tak znásilnit, že vypadá podle mých představ (95 %) a aktualizace mi to zatím nepoškodili.

Udělám popis:
Nahoře mám klasickou normální lištu, be záložek. A došlo mi proč. Chci mít totiž možnost oknem FF hýbat a nechci při tom hledat místečko, za které by se okno dalo chytit.
Dál už ovšem dochází k velké koprimaci. Druhá lišta obsahuje 8 základních ikon, za nimi jsou otevřené panely, na konci pod šipkou seznam všech otevřených panelů a křížek zavírání aktuálního panelu.
Pod tím už je otevřená stránka.
A dole je status bar, v něm je informace o průběhu, za ním okno s adresou stránky, okno vyhledávání a nakonec pár podružných ikon.

Dohromady tedy 3 lišty, ve kterých mám všechno.

Jediné, co se mi nepovedlo nastavit, je šířka prostoru, kde se objevuje ta informace o průběhu. Je dost malá, takže tam není vidět dost textu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud budou podporovat doplňky umožňující změnu vzhledu nemám s FF problém. Já používám doplňky na úpravu vzhledu Classic Theme Restorer, Tab Mix Plus a FindBar Tweak.

Doufám, že neudělají změnu v ukládání hesel, protože jsou pro mě zcela nezbytné doplňky Saved Password Editor a hlavně Password Exporter, který už nemá dlouhodobě podporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podpora doplňků typu XUL:
s vydáním Firefoxu 53 (duben 2017) přestane oficiální server přijímat nové doplňky používající XUL. K stávajícím bude nadále možné vydávat aktualizace. Definitivně pak přestanou doplňky založené na XULu ve Firefoxu fungovat ve verzi 57.
Tedy pro mě osobně je poslední použitelnou verzí verze 52 esr, dále ff asi již opustím.
aktuální esr cz verze je tady: https://www.mozilla.org/cs/firefox/organizations/all/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokracovat na Palemoon nebo Waterfox ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zatím uvažuju o palemoonu. Ale to má ještě nejméně rok či dva čas, uvidím, jak rychle bude klesat použitelnost poslední pro mě přijatelné esr verze firefoxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co "dělám blbě", ale na mé Vista Firefox 53 funguje. Mám ověřeno, že na XP ne, ale na Vista ano. Myslím, že někdo něco zkomolil a všichni autoři bez ověření kopírují. Těžko se ověřuje, Vista není rozšířená. Sám mám na starém kompu dual boot s UBUNTU, pro který je komp prioritně určen, protože koupit komp bez crapware/bloatware/foistware Windows nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutné, vidět jak oblíbený browser podléhá přesně těm kravinám, kvůli kterým nepoužívám ostatní browsery ale právě Firefox. Kdybyste se pánové v Mozille vykašlali na neustálé změny GUI a chromizaci zbytku, tak byste měli alespoň loajální menšinu. Takhle vás brzy staří uživatelé opustí a nové nepřitáhnete ani párem volů řídích dva trucky od Volva. Přecházím na ESR a budu sledovat forky - ostatně TenFourFox na starých PowerMac strojích tyhle nesmysly ostentativně ignoruje a přijímá jen to, co má smysl a je implementovatelné bez chromizace. A když odečtu absenci Flashe (nevadí, nemám ho ani tam, kde ho mít lze) a samozřejmě fakt, že nejnovější hw na kterém TenFourFox spustím má 12 let, tak je to dokonale použitelný browser.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak to říkám od samého začátku tohoto blbění vývojářů firefoxu. Snahou napodobovat chrome stejně nedosáhnou nic - chrome pořád bude o něco chromovatější, ať budou blbnout jak budou chtít. Takže komu se chrome líbí, ten se na ff vykašle tak či onak.
A lidi, kteří dřívější podobu firefoxu mělí rádi, budou čím dál mrzutější, buď si najdou náhradu, anebo zlhostejní a budou používat defaultní browser, ať už jím bude cokoliv, firefox to ovšem nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.